Религиска поделеност или Меѓурелигиски соживот?

• Креатор на темата Креатор на темата kralot
  • Време на започнување Време на започнување

Религиска поделеност или Меѓурелигиски соживот?

• Вкупно гласачи
    82
1. Јас сум го прифатил принципот кој Исламот го проповеда, за мене е добар и логичен и никој не може да ми каже дека не треба да го следам и да ми каже дека не е добар.
Одлично. Кој си пак тогаш ти да кажеш дека се друго освен твоето не е добро? Соживотот е тоа, да го прифатиш туѓото како личен избор на другиот и да го почитуваш а не да го величаш твоето а да го бришеш патосот со другото.
2. Една од редките реченици во кои се слагаме, но според моето верување ќе дојде време кога мнозинство ќе бидат добрите.
Да веруваш такво време нема да дојде. Не е религијата таа која ќе донесе повеќе доблести кај луѓето. До нас самите е, не до религиите.
3. Како продолжение на второто, мнозинството добри ќе дојде преку верата!! А факт е дека 99% доблестите во светот се присутни преку религиите!!
:pos: Ма немој? Шта ми наприча бре? За кои религии зборуваме? За Хиндуизам? Будизам? Џаинизам? Ако сакаш да видиш доблести види ги тие три, сето друго е ништо во однос на доблеста.

не ми раскажувај прикасни, стар чаирчанец сум. така да ....... дискутирај со факти и размислувања, а не со претпоставики

А ти чаир ја знаеш за Општина за Пример за Исламот???

Не дека и таму нема добри, но токму тоа што си таму те прави да мислиш на ваков начин!

А ти чаир ја знаеш за Општина за Пример за Исламот???

Не дека и таму нема добри, но токму тоа што си таму те прави да мислиш на ваков начин!
па сега јас ли сум крив што се такви? ги гледам нивните гадости, а од нив зависи моето мислење.
така да прикасната “не си живеел меѓу муслимани“ ти пропаѓа па сега се префрлаш на тоа дека ги има ама се малку на број. .......... :pos:

Одлично. Кој си пак тогаш ти да кажеш дека се друго освен твоето не е добро? Соживотот е тоа, да го прифатиш туѓото како личен избор на другиот и да го почитуваш а не да го величаш твоето а да го бришеш патосот со другото.

Да веруваш такво време нема да дојде. Не е религијата таа која ќе донесе повеќе доблести кај луѓето. До нас самите е, не до религиите.

:pos: Ма немој? Шта ми наприча бре? За кои религии зборуваме? За Хиндуизам? Будизам? Џаинизам? Ако сакаш да видиш доблести види ги тие три, сето друго е ништо во однос на доблеста.

А кој рече дека не е добро, имам многу познаници за кои имам доста позитивни мислења и ги ценам и го ценам она што го кажуваат и практикуваат, а не се Муслимани, еве за твое чудо, има и атеисти!

јас тргнувам од Мојата, па оние кои веруваат во она што верувам и јас, а потоа и сите добронамерни, морални, скромни и искрени Луѓе, без разлика на вера или невера.
--- надополнето: 19 септември 2013 во 10:44 ---
па сега јас ли сум крив што се такви? ги гледам нивните гадости, а од нив зависи моето мислење.
така да прикасната “не си живеел меѓу муслимани“ ти пропаѓа па сега се префрлаш на тоа дека ги има ама се малку на број. .......... :pos:

А да избереш некој добар и да го гледаш него како пример??

Не за друго, за д аможеме да продолжиме со муабет за соживот.

А кој рече дека не е добро, имам многу познаници за кои имам доста позитивни мислења и ги ценам и го ценам она што го кажуваат и практикуваат, а не се Муслимани, еве за твое чудо, има и атеисти!

јас тргнувам од Мојата, па оние кои веруваат во она што верувам и јас, а потоа и сите добронамерни, морални, скромни и искрени Луѓе, без разлика на вера или невера.
вака збориш затоа си од помалкуте? али кога би бил од повеќето и со можност да направиш шеријат, тогаш како ќе се однесуваш? раце ќе сечеш, ќе убиваш, ќе биде забрането се што не е исламско нели?
--- надополнето: 19 септември 2013 во 10:46 ---
А да избереш некој добар и да го гледаш него како пример??

Не за друго, за д аможеме да продолжиме со муабет за соживот.
за моја среќа имам двајца другари муслимани. но .......... и тоа дали се муслимани е тешко да се каже од ваш аспект. едниот иде повремено во џамија, а другиот не ја тера жена му да носи хиџаб. .... за мене се муслимани, али според ваш стандард не ќе да бидат, нели?

kralot - al kaeda ne se pravi muslimani, KSA ne bile, Chair opstina ne e itn...

Epa po tebe li da sudime i uste 2-3 na forumov li?

Eve jas ke se slozam deka i ti i Ibn Kajjim i uste nekoj ste dobri lugje i siguren sum deka bi imal sozivot so vas vo realnosta, bez razlika na sprotivstavenite mislenja na forum.

Ama sto praime koa 95% drugi ni go remetat sozivotot, a se pretstavuvaat deka se tokmu tie vistinski muslimani?

Jas znam sto se obiduvate da odbranite tuka, no veruvaj deka ne treba da se stitite od nas ateistite, hristijanite, tuky od onie sto ja ocrnija slikata za ona za koe ti govoris.

вака збориш затоа си од помалкуте? али кога би бил од повеќето и со можност да направиш шеријат, тогаш како ќе се однесуваш? раце ќе сечеш, ќе убиваш, ќе биде забрането се што не е исламско нели?

Тоа так мислиш затоа што медиумите ти наполнале главата.

Пошто си стар чаирчанец, ти дошол до денес некој да ти ги сече дома рацете до денес??

Во чаир мнозинство се Муслимани(Барев по име), се обиделе ли до денес да направат шеријат??

Па ако сме возрасни, не значи дека памтењето слабо не служи. Да не вадам сега постови и твои и на твоите браќа по вера.
Сакаш да ми кажеш дека постојат морални и доблесни атеисти? Ако е одворот ДА, тогаш се поби сам себе си. Значи не е до религиите.

--- надополнето: 19 септември 2013 во 10:46 ---

за моја среќа имам двајца другари муслимани. но .......... и тоа дали се муслимани е тешко да се каже од ваш аспект. едниот иде повремено во џамија, а другиот не ја тера жена му да носи хиџаб. .... за мене се муслимани, али според ваш стандард не ќе да бидат, нели?

Завис од нивните постапки, но тоа си е работа на Бог а не моја.

Штом се живи, значи не се самоубиле, викаат дека Бог е Еден и Дека Мухаммед е според нив Пратеник??

ако ништо друго веќе е енклава. или посебен дел од ск каде не важат државните закони. така да, не ми дошле да ми сечат раце, али стравот кај мене и кај мојата фамилија е огромен. особено навечер кога сите багабонти се на улица

kralot - al kaeda ne se pravi muslimani, KSA ne bile, Chair opstina ne e itn...

Epa po tebe li da sudime i uste 2-3 na forumov li?

Eve jas ke se slozam deka i ti i Ibn Kajjim i uste nekoj ste dobri lugje i siguren sum deka bi imal sozivot so vas vo realnosta, bez razlika na sprotivstavenite mislenja na forum.

Ama sto praime koa 95% drugi ni go remetat sozivotot, a se pretstavuvaat deka se tokmu tie vistinski muslimani?

Jas znam sto se obiduvate da odbranite tuka, no veruvaj deka ne treba da se stitite od nas ateistite, hristijanite, tuky od onie sto ja ocrnija slikata za ona za koe ti govoris.

Се слагам со тебе, токму тоа е проблемот, јас во никој случај не се штитам од никого, се штитам од сопствценото грешење!

Заради тоа ја отворив темава, дај да видиме како да го анулираме тоа, дали проблемот е двостран или само Муслиманите се виновни за се?

Да бидеме малце искрени.

Завис од нивните постапки, но тоа си е работа на Бог а не моја.

Штом се живи, значи не се самоубиле, викаат дека Бог е Еден и Дека Мухаммед е според нив Пратеник??
сега стануваш помек во изјавите? почнуваш да ја согледуваш комплексноста на меѓучовечките односи?
а и Атеист го примети тоа

Па ако сме возрасни, не значи дека памтењето слабо не служи. Да не вадам сега постови и твои и на твоите браќа по вера.
Сакаш да ми кажеш дека постојат морални и доблесни атеисти? Ако е одворот ДА, тогаш се поби сам себе си. Значи не е до религиите.

Има совесни Луѓе, без разлика на религиска припадност, ако некаде сум го рекол спротивното, те молам потсети ме, дај го мислењето тука!!

Се слагам со тебе, токму тоа е проблемот, јас во никој случај не се штитам од никого, се штитам од сопствценото грешење!

Заради тоа ја отворив темава, дај да видиме како да го анулираме тоа, дали проблемот е двостран или само Муслиманите се виновни за се?

Да бидеме малце искрени.
е ај де. еве просто прашање, како тоа цел свет да има проблем со муслиманите, а помеѓу себе (другите вери и Невери) да се проблемите локализирани?

Да бидеме малце искрени.

Velat za tango se potrebni dvajca. No, samo eden go vodi.

Kje treba da navlezeme i u politicki vodi.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom