И сета романтика и љубов излезе низ врата ... Суси го претставуваш човечкиот род како да сме роботи.
Ти мислиш дека знаеш што е во сржта на секоја жена, но од самиот факт што не си жена, не можеш да знаеш.
Не е многу тешко, па јас сум цел живот помеѓу жени, постари помлади, соученички, колешки од работа, млади, стари, разведени и мажени, девојки и врски, другарки итн. Мажи обично се жалат дека жените се комплицирани за разбирање од две причини: кога комуницираат со жени што им се допаѓаат се фокусираат на моментот како би и го опнале, а не ги слушаат додека овие им зборат. А жена кога ти збори можеш многу да научиш за нив дури и кога ти збори за глупости, и ги гледаш драјверите, начинот како функционира итн. Втора причина е што мажите фукционираат по проста just do it логика и тешко им е да сфатат друг начин на делување. Кога им се спие спијат, кога им се јаде јадат, кога те мрази ќе те пцуе ќе те тепа. Жена функцинира по други нетранспарентни начини објаснето се во оној мој најдолг пост што морав на три дела да го делам.
Ќе ти раскажам една автобиографска приказна, обично не сакам да раскажувам за приватен живот ама оваа приказна има една (повеќе) интересна поента, барем за мене од два аспекти: зошто жените треба да ги слушаш дури и кога зборат глупости и второ, како функционираат (економска логика).
Дур идев со една бивша и ѕвонам да се видиме и она ми вика да ја оставам наредните неколку дена оти и дошла бивша и комшика сега мажена во странство со која поретко се гледа оти таа ретко доаѓала а биле многу биле блиски на времето. Ми рече дека сака да ми раскаже за неа кога јас и она ќе се видиме. И ок, после 2-3 дена ми се јавува и седнуваме во Броз Кафе горе на кат на таа гарнитурата што гледа према Партизанска (морав да го потенцирам овој момент бидејќи тоа е едно од најдобрите места каде да седнеш во скопските кафичи, кој бил знае). И она ја почна приказната.
Комшика и била сега не памтам добро некои си 5-6 години постара од бившава, а бидејќи бившава е прво дете, комшиката и била некој вид на узорак и постара сестра, од оние моменти прва менструација, прв дечко, прв секс, шминкање, облекување, манири и останати моменти кои сакаш да се советуваш и да го споделиш со некој, а обично ти е незгодно тие муабети да ги правиш со мајка ти која и така не е во тек со настаните.
Како и да е историјатот на комшиката е следен. Комшиката била во 5 годишна врска со некој дечко. И сега (ова ќе изгледа како намерно да сум ја наместил приказнава, ама не мора да ми веруваш) во приказнава се појавува србин кој дошол кај роднините тука, ако не се лажам мајка му била од Македонија. Србинот се упознал со комшиката, оваа паднала на гз (добро ова подипломатски го раскажуваше бившата ама директниот момент е тој) и почнале да се гледаат, секако прво тајно, а после тоа оваа му раскинала на овој со 5 годишниов и набрзу заминала и се земала со србинов, и од тогаш кога и да дојде ќе и се јави на бившава да се видат и да си помуабетат што им се дешава во животот. На кратко тоа е иако раскажувањето траеше едно минимум 40 минути а и јаче, со детални описи на колку куќи биле раздалечени, како течела комуникацијата меѓу комшиката и србинот додека овој бил во србија а оваа тука, како реагирале родителите на комшиката кога дознале за се и останати детаљи од кои ќе те поштедам.
Е сега по секоја машка логика јас требаше некаде на 10-тата минута да се исклучам и да ја буљам во цицки или слично, ама јас решив да ја ислушам. Неса, ти не си свесна со каков жар ја раскажуваше приказната, како очите и светеа еве и сега како пред мене да ја гледам баш на тој разговор. За нејзе комшиката беше хероина на приказната жена која жртвувала се за љубов, напуштила пет годишна врска, се испокарала па смирила па оделила од фамилијата за да оди да живее у непознато странство, храброст за драматичен животен преокрет од 180 степени и тоа за толку кратко време. Така она размислуваше, нејзината психа ја идолизираше комшиката, и да не бев јас малце поспецифичен ќе ме убедеше и мене.
А еве јас како размишљав. Неколку прашања одма си ги поставив сам на себе но не и на бившата, од проста причина што не сакав да ја прекинувам или потсеќам додека ги отвора картите и несвесно ми открива мене многу од таа навидум проста и досадна приказна. Пред се што правиме со тој 5 годишниот? Онака 5 години си вложувал во врска и сега ти иде девојка ти и ти вика-Извини јас си најдов поасална прилика за мене, ај чао кој те ебе. Добро сигурно не му рекла вака, женско како женско ќе го ублажи тоа, ама поентата е буквално таа, јас не сакам финти, скриени трошоци и дипломатски брусења. Втора работа, чим ти си толку импресионирана од комшика ти и тоа што го направила, чим уште од мала и сеуште ја гледаш како ајде може и малце претерано кажано идол, дали тоа значи дека утре и ти нема да го направиш истото, со тоа што 5 годишниот ќе бидам кој друг ако не јас?
Секако овие прашања не и ги поставив. Ако и ги поставев, ќе се свестеше и наредниот пат ќе стануваше се попретпазлива што и како ми кажува, а мене секако тоа не ми оди во прилог, јас сакам да ја знам вистинската она а не како што сака да се претстави во најдобро светло.
Друго глупо машко или ќе ја гледаше во цицки, или ако е од тие потолерантните ќе ја ислушаше до крај и ќе беше разубеден дека тука збориме за некоја храбра жена, све за љубав до бола, борец, идеал бла, бла бла а не за кучка од најтежок калибар и секако ороспија.
После тој момент јас веќе знаев дека тогашната ми сегашна дека наскоро ќе ми стане бивша. Мене не ми треба профил на девојка која размислува така. И секако беше прашање на време, иако поводот беше сосем трет како и секогаш, демек убиле србин на босанска свадба.
Оваа приказна ми беше инспирација за многу мои постови. Секако не е единствена ги имам еден тон но ниту една друга приказна не била толку богата со толку од стереотипите за жени. Да видиме имаме тука странци уште поконкретно србин, имаме економска логика на функционирање, имаме нетранспарентност, имаме како женско знае дипломатски да избруса па и од курва да направи светица, имаме дека жена без неколку кура не умира, имаме многу. Е сега рака на срце не знам дали србинот бил сељак, ама знам дека бивашата и комшиката (барем онака како што детално ја опишуваше бившата) не се од оние минич до пич, штикла 20-ка, пијанчење во Деспина и палење на билдери на мотор со тетоважи а без врат.
Затоа жена секогаш треба да се сослушува. Која жена до сега изјавила дека е спонозруша? Или дека се плеска со секој втор? Или дека колку год и да е со тебе, ако начека подобра прилика ќе те остави без око да и трепне? Никоја, но токму на вакви моменти, приказни и потези ги осознаваш какви се. Она со право мисли дека може да те замачка тебе со убави зборови и најчесто им успева. Ти како машко или ја буљаш во цицки или не сакаш многу да се замараш со глупи тематики па наседнуваш на нејзините слаткоречиви пеглања. А се што треба е само малку да размислиш логички.
Ете тоа е Неса. Не морам да бидам жена за да знам какви сте. А такви сте. Може да ме мразите дека го пишувам тоа што го гледам и дека немам баш измазнет пристап како да го кажам тоа, може да ми лепите етикети, може до утре сабајле да се занимавате со мој приватен живот што е алтернатива на немоќен или немање аргумент како Тамора, ако ради тоа полесно спиете навечер арно. Ама сте какви што сте. Малкумина од вас имаа доблест барем да го признаат тоа. Да не се лажеме, барем јас најмногу не сакам да сум пристрасен во постовите, гледам да го исклучам оној дел дали мене ми се свиѓа нештото или не. Јас само пишувам како гледам без да инволвирам мои лични преференци тука.