Суфизам

M

Muranyi

Гостин
Бидејќи не разбирам турски како и повеќето членови на форумов,би сакал да прашам за што говори Ердоган?Можеби за своите нови планови како да им помогне на убијците на Муслимани и Христијани во Сирија или некој нов пристап како да им се додвори на Американците и Израел?Или ова нема врска со суфизмот?

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.
Вистинскиот верник и лидер никогаш не Ја негира и не Ја испревртува Вистината!

Вистинските верници и суфии никогаш не имаа поинаква вера и не следеа други стапки од Исусовите!

п.с. Внатре во границите на територијата на денешна република турција (који се вештачки, насилно и со крвопролитие повлечени) има и материјални докази за совршениот ислам и суфизам, но за да се дојде до ними би морало да се срушат најстарите и најубавите џамии, кои се градени врз темелите на црквите кои сведочат за совршениот ислам и суфизам!
.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Daleku si ti od svakanje na zborovite na Rumi.
Deka nisto ne si svatil,potvrda se milion negovi iskazi od Mesnevija,kade sto kritikuva neznalici (kako tebe) koi ne svakaat deka se' stvoreno ima STVORITEL,deka ne treba da bides kako grob kafirski,od nadvor sari i ornamenti a vnatre cad i ogan.

Rumi zboruva vo toj citat za takvi kako tebe,nikakvi. Zosto ti ne se naogjas vo toj citat mkoj se grdo gleda kaj muslimanite i vo islamot ? Mene,koj go pocituvam Rumi,voopsto ne mi smeta toa sto ti veruvas vo gluposti,za toa BOG ke ti sudi,so toj sud i so tvojata (ne)vera jas nemam nisto. Toa sto go citiras od Rumi,vo poinakvo pakuvanje go kazal na milion nacini i nasiot resul Muhammed salallahu alejhi we sellem...
Ama nitu Rumi nitu bilo koj normalen poddrzuva manijaci i kejf koj ke mu nastetuva na drugite i volja koja isto ke im nastetuva na sekoj okolu.
едитирано од модератор.
Ако јас не сум ги сватил зборовите, ако имало поента којае изоставена, што те спречува тебе да ја кажеш поентата? Толку си прост и мизерен со твоите простачки навреди и напади што нема дефиниција да се опише сето тоа!:tapp:
Значи цитатот е: "Вината е во тој што обвинува, Духот не гледа ништо кое би критикувал", повели објасни што е извадено од контекст?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
едитирано од модератор. Ако јас не сум ги сватил зборовите, ако имало поента којае изоставена, што те спречува тебе да ја кажеш поентата? Толку си прост и мизерен со твоите простачки навреди и напади што нема дефиниција да се опише сето тоа!:tapp:
Значи цитатот е: "Вината е во тој што обвинува, Духот не гледа ништо кое би критикувал", повели објасни што е извадено од контекст?
More Ipsissimus,nad 100 pati ti kazav i vo postot koj mi go repliciras imas odgovor. едитирано од модератор.

Rumi po sekoja negova anegdota vo negovite dela kritikuva glupavi ateisti,glupavi filozofi,glupavi Sofisti,glupavi "vernici",pretvaraci,munafici koi se pravat pobozni a nikakvi se.... zosto Rumi gi kritikuva nim vo sekoja negova mesela ?

Ne treba covek da ponizuva covek,ne treba covek da se pravi popameten od drug covek,duri i ako e,pametta Allah ja deli. Ne treba covek da ponizava drug covek.Ne treba covek da omalozava drug covek..... a toa sto e za kritikuvanje sekoj pa i Rumi (k.s) go kritikuva.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
More Ipsissimus,nad 100 pati ti kazav i vo postot koj mi go repliciras imas odgovor. едитирано од модератор.

Rumi po sekoja negova anegdota vo negovite dela kritikuva glupavi ateisti,glupavi filozofi,glupavi Sofisti,glupavi "vernici",pretvaraci,munafici koi se pravat pobozni a nikakvi se.... zosto Rumi gi kritikuva nim vo sekoja negova mesela ?

Ne treba covek da ponizuva covek,ne treba covek da se pravi popameten od drug covek,duri i ako e,pametta Allah ja deli. Ne treba covek da ponizava drug covek.Ne treba covek da omalozava drug covek..... a toa sto e za kritikuvanje sekoj pa i Rumi (k.s) go kritikuva.
едитирано од модератор.
Цитатот се однесува на обвинувањето и истиот вели дека вината е во оној што обвинува, а Духот (божественото), негледа причина за да суди! Кај виде ти критикување на глупави атеисти, глупави филозофи, глупави софисти итн? Како ти тоа го вклопи со природата на Алах, кој е претставен како обвинувач и судија?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Море душо изгубена! Цитатот се однесува на обвинувањето и истиот вели дека вината е во оној што обвинува, а Духот (божественото), негледа причина за да суди! Кај виде ти критикување на глупави атеисти, глупави филозофи, глупави софисти итн? Како ти тоа го вклопи со природата на Алах, кој е претставен како обвинувач и судија?
едитирано од модератор.
Ako ti lezi tebe taa izreka,zosto vo nea samiot ne se naogjas koj non stop kritikuvas sud i sudii,islam i muslimani.... ?

Ti kazav deka ne e toa mislata na Rumi bidejki vo site negovi dela toa sto ti go tvrdis toj negira. Toj (Rumi) kolni gologlav po smotani ateisti koi ne veruvaat vo Stvoritel. Mozebi ne vo taa izreka koja to ja citiras,ama vo mnogu drugi toa go pisuva. Sakam da ti kazam,glavo prazna,deka ne si ja svatil izrekata oti Rumi vo toj slucaj samiot protiv sebe zboruva bidejki i toj e eden od tie koi obvinuvaat i vinata im ja prepisuvaat na onie koi strastite im go nadjavnale mozokot,razumot,svesta....pa ne mozat da gi vidat dokazite okolu sebe koi na cel glas vikaat BOG POSTOI !!! Ima Bog !!!!! Deka istite se kako biserot vo skolkata na dnoto na morinjata i okeanite koi se prasuvaat kade e vodata !!??
Ete,Rumi obvinuva na sekade takvi slepci. Rumi ne znae sto pisuva ili ti ne znaes da protolkuvas ?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
едитирано од модератор.
Ako ti lezi tebe taa izreka,zosto vo nea samiot ne se naogjas koj non stop kritikuvas sud i sudii,islam i muslimani.... ?

Ti kazav deka ne e toa mislata na Rumi bidejki vo site negovi dela toa sto ti go tvrdis toj negira. Toj (Rumi) kolni gologlav po smotani ateisti koi ne veruvaat vo Stvoritel. Mozebi ne vo taa izreka koja to ja citiras,ama vo mnogu drugi toa go pisuva. Sakam da ti kazam,glavo prazna,deka ne si ja svatil izrekata oti Rumi vo toj slucaj samiot protiv sebe zboruva bidejki i toj e eden od tie koi obvinuvaat i vinata im ja prepisuvaat na onie koi strastite im go nadjavnale mozokot,razumot,svesta....pa ne mozat da gi vidat dokazite okolu sebe koi na cel glas vikaat BOG POSTOI !!! Ima Bog !!!!! Deka istite se kako biserot vo skolkata na dnoto na morinjata i okeanite koi se prasuvaat kade e vodata !!??
Ete,Rumi obvinuva na sekade takvi slepci. Rumi ne znae sto pisuva ili ti ne znaes da protolkuvas ?
едитирано од модератор.
Колку пати те прашав, штом јас не ја знам таа поента а ти ја знаеш - што не кажеш? Која е поентата што ме негира мене? Ти разбираш или не, дека постојат повеќе концепти за "Stvoritel"?
Не те прашав дали има или нема бог или дали на тоа мислел Руми! Те прашав како ти ја вклопи таа изјава во која вината се посочува на оние кои оибвинуваат, кога веруваш во бог кој на судниот ден ќе обвинува?
Што точно не сум сватил во таа реченица? Дека вината е во тој што обвинува? Или дека Духот не гледа ништо кое би критикувал и судел?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
едитирано од модератор. Колку пати те прашав, штом јас не ја знам таа поента а ти ја знаеш - што не кажеш? Која е поентата што ме негира мене? Ти разбираш или не, дека постојат повеќе концепти за "Stvoritel"?
Не те прашав дали има или нема бог или дали на тоа мислел Руми! Те прашав како ти ја вклопи таа изјава во која вината се посочува на оние кои оибвинуваат, кога веруваш во бог кој на судниот ден ќе обвинува?
Што точно не сум сватил во таа реченица? Дека вината е во тој што обвинува? Или дека Духот не гледа ништо кое би критикувал и судел?
Od taa recenica,posto nemas vo praksa nisto,ili ja negiras ili nisto ne si svatil. Bidejki si 100 godini sprotivno od nea.
Ako si ja svatil,ostavigi lugeto da veruvaat vo sto sakaat. едитирано од модератор.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Od taa recenica,posto nemas vo praksa nisto,ili ja negiras ili nisto ne si svatil. Bidejki si 100 godini sprotivno od nea.
Ako si ja svatil,ostavigi lugeto da veruvaat vo sto sakaat. Ne trcaj kako opas po mene.едитирано од модератор.
едитирано од модератор.

Како заклучи дека ја негирам жити се? Дали ти знаеш која е намената на форумот? - Да се дискутира - да се разменуваат аргументи! Ти тоа го сваќаш како личен напад и провокација, со што си ја покажуваш сопствената ограниченост.
Јас сум ја сватил таа реченица не се секирај, за мене таа се однесува на Бог кој нема потреба да биде судија, бидејќи е совршен и за него непостојат непотребни, штетни или зли ситуации и постапки! Потреба да судат и да обвинуваат имаат битија кои се несовршени, кои гледаат недостатоци во креацијата.
Е сега, ме интересира како ти ја свати и ја вклопи таа мисла на Руми во концепт на бог кој обвинува и суди?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ne ja svati ovaa recenica sakas da svatis od nekoj Genij kako Rumi ? Utre,insAllah ke ti pisuvam jas za Sudot Bozji izrecen od ustata na Rumi i pisuvan od negovite race.
Не ја свати па не ја свати....па колку пати ти реков ако не сум ја сватил, што те спречува да кажеш - да објасниш каде е нејаснотијата?:tapp:
Јас кажав како сум ја сватил, повели објасни која е вистинската поента!

Kajgana Shop

На врв Bottom