Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
чек чек, не ми се верува ова што го читам:confused:
велите дека ако не пропаднале османлиите ќе сме биле подобри од остатокот на светот? :facepalm:
се читате ли што пишувате? тоа османлиско царстов и тој шеријат не имаат ставено на картата на светот 300+ години поназад од западот. додека цела европа напредувала и технолошки и научно, овде (читај шеријат) НЕ се направило ама бап ништо. дајте пример бар за едно достигнување од науката?
да не кажам сите, али повеќето постуилати на денешната наука се поставени баш во тој период кога османлиите биле тука. европа цветала со знаење, додека ние тука мака сме мачеле за корка леб.
немојте вака луѓе, немојте, да сме деца од второ одд па да ви се поверува, али не сме :facepalm:

чек чек, не ми се верува ова што го читам:confused:
велите дека ако не пропаднале османлиите ќе сме биле подобри од остатокот на светот? :facepalm:
се читате ли што пишувате? тоа османлиско царстов и тој шеријат не имаат ставено на картата на светот 300+ години поназад од западот. додека цела европа напредувала и технолошки и научно, овде (читај шеријат) НЕ се направило ама бап ништо. дајте пример бар за едно достигнување од науката?
да не кажам сите, али повеќето постуилати на денешната наука се поставени баш во тој период кога османлиите биле тука. европа цветала со знаење, додека ние тука мака сме мачеле за корка леб.
немојте вака луѓе, немојте, да сме деца од второ одд па да ви се поверува, али не сме :facepalm:

Првата Болница во светот ти е во Багдад, со дезинфицирани простории, Медицинскиот нож, пронајдок на Багдадската медицина, Операција од Катаракта, со помош на шуплива игла, исто така за прв пат во Исламските Болници, Гравитационен систем, во Палатата Алхамбра во Кордоба, прењчистување на вода за пиење по принцип на талог, исто така, а да не навлегувам во геометријата, алгебрата и анатомијата.

Прогуглај малце!

Сето ова се случувало во Исламската држава во Темниот Период, инквизицијата, средниот век во Европа!!

Не бадијала македонија ечела од паталници од османлиите.
Биле прогласени за каури,Плаќале поголеми даноци,им било забрането да јаваат коњи туку само магариња,им било забрането да градат куќи на два ката и уште многу опшествени права ете тоа е историјата.
Оманлиската држава прва го започнала џихадот ,Христијаните биле мачени и убивани а нивните цркви преиначувани во џамии.

Првата Болница во светот ти е во Багдад, со дезинфицирани простории, Медицинскиот нож, пронајдок на Багдадската медицина, Операција од Катаракта, со помош на шуплива игла, исто така за прв пат во Исламските Болници, Гравитационен систем, во Палатата Алхамбра во Кордоба, прењчистување на вода за пиење по принцип на талог, исто така, а да не навлегувам во геометријата, алгебрата и анатомијата.

Прогуглај малце!

Сето ова се случувало во Исламската држава во Темниот Период, инквизицијата, средниот век во Европа!!

Ај сеа сите овие работи наведи ги со година или век во кои се случуваат, и стај линк за истото.

Убиле ли невин човек освен војници на бојно поле??? не, секаде каде што доаѓале биле пречекувани како ослободители, Балканот, македонија за прв пат добила идеа за самостојност, добила Автономија, за прв пат, Крали Марко, иако не бил Муслиман, сепак бил Турски вазал, му дале да ја води и понатаму својата држава, се борел и умрел за таа држава за која вие денес викате дека не била убава.

И јас се согласувам со Ибн Кајјим дека пропаднале бидејќи се оддалечиле од Куранот и Суннетот, славата ги удри во глава и започнаа да гледаат во луксузи и боемски Живот.

Од тој миг веќе не можеме да зборуваме за шеријат и е момент кога државата тргнува надолу, па се до нестанокот и комплетната пропаст.
Османлиите биле пречекувани како ослободители?!? o_O Дечко на што дрога си ти жити се?
Кажи ми ти мене од кого се бранеле османлиите за да почнат да освојуваат? Нели според шеријат воена активност смее да се дозволи само во самоодбрана? Тогаш од кого се бранеле, и тоа цели 5 века?

Ај сеа сите овие работи наведи ги со година или век во кои се случуваат, и стај линк за истото.
менделеев, кири, галилео, њутн, тесла, ват, бел, ......... флеминг (ај овој бил во 20век па да не го броиме), коперник, па морепловците од џемс кук до магелан, ...... мерко поло, ........ леле, ќе зајдам од набројување.
и тоа сите набројани се одновоположници на некоја наука.
П.С. ај еве да признам дека и исламот допринел (а допринел за некои работи) ..... тоа е минато свршено време. гледајте во сегашноста, како останатиот дел од светот, вклучувајќи ја и индија со своите 1000 божества се светлосни години пред исламот. не живејте во минатото и како тоа некога било добро. БИЛО, тоа е битниот момент, сега се на дното од скалилото по ова прашање.
тоа е исто ко да кажам дека за време на александар било најдобро, и се трудам да го достигнам тоа. :facepalm: било, поминало, дај те да гледаме во сегашноста. не треба да бидете затруени со утопија, ко во времто кога ги уништувале машините, ко божем машините се криви.

Османлиите ги земав само како пример, и реков убаво дека секоја шеријатска држава почнувала да се распаѓа од оној момент кога го оставиле Куранот и суннетот и почнале да живеат по свои правила.
Тоа и денес се случува,муслиманските држави се далеку од Исламот,и заради тоа Аллах ги понижува, не се во состојба чипс да направат а камо ли коли и авиони итн итн.
Значи ги земав само како пример а не како предмет на дискусија,бидејќи така се оддалечуваме од темата.

Може да продолжите со прашања.
поздрав.
--- надополнето: 4 септември 2013 во 15:50 ---
Оманлиската држава прва го започнала џихадот ,Христијаните биле мачени и убивани а нивните цркви преиначувани во џамии.

Друже прв гракаш за нормална дискусија а прво тресеш глупости.
Ти реков веќе,османлиската држава не го започнала прва џихадот.
Џихадот е исламски пропис,ти се свиѓало тебе тоа или не.

Земи малку каталог со цркви од македонија,70% од нив се направени во турско време.
Како не ти е срам да кажеш дека црквите се преиначувани во џамии а се фалиш со цркви и манастири од 14,15,16ти век.
Како опстоиле тие цркви во турско време? Ги криевте под земја?
Не треси глупости.

Османлиите ги земав само како пример, и реков убаво дека секоја шеријатска држава почнувала да се распаѓа од оној момент кога го оставиле Куранот и суннетот и почнале да живеат по свои правила.
Тоа и денес се случува,муслиманските држави се далеку од Исламот,и заради тоа Аллах ги понижува, не се во состојба чипс да направат а камо ли коли и авиони итн итн.
Значи ги земав само како пример а не како предмет на дискусија,бидејќи така се оддалечуваме од темата.

Може да продолжите со прашања.
поздрав.
Османлиите од самиот свој почеток освојувале, на кој начин тие се пример за шеријат?

Османлиите од самиот свој почеток освојувале, на кој начин тие се пример за шеријат?

Како мислиш на кој начин?
Од почетокот биле пример за праведно шеријатско владеење,додека везирите и агите не почнале да донесуваат одлуки на своја рака.

]Друже прв гракаш за нормална дискусија а прво тресеш глупости.
Ти реков веќе,османлиската држава не го започнала прва џихадот.
Џихадот е исламски пропис,ти се свиѓало тебе тоа или не.

Имаш право Мухамед е тој што го започнал!
А што било тоа кога Мухамед по смртта на неговиот чочко Абу Талиф кој го подржувал и свештенскиот секташ Варак наишол на одбивност кон Евреите кој се раководеле според тората и новопечените Ристијани виделе дека е неписмен и ја изобличува тората и евангелието и бил протеран и војувал со нив.(Бидејки говорел како што го учел Варак)
Што било тоа кога се вратил во Мека и колел и убвал кој не го прифаќа неговиот Куран.
Во Историја е ова запишано во вашиот Куран не знам!

Земи малку каталог со цркви од македонија,70% од нив се направени во турско време.

Што е тоа каталог оглас на станови?

Како не ти е срам да кажеш дека црквите се преиначувани во џамии а се фалиш со цркви и манастири од 14,15,16ти век.
Како опстоиле тие цркви во турско време?

Со криење и молење и Божја помош!
Повеќето цркви потекнуваат од пред доаѓањето на османлиите на балканот.
Од каде што Мустафа 3 ја уништува црквата,крстовите од црквите се симнати и камбаните им е забрането да бијат.Како доказ можам да ти посочам дека Црквите наоѓаат друг начин за повик на молитва што до ден денеска можете да ги видите по храмовите само не знам како се викаат во вид на даски што со толчник удира по даската и таа одзвонува!
Целата македонска историја раскажува,пишува како османлиските ажди палат цркви,манастири и ги преиначуваат во џамии.
Ако не ми веруваш ако си од друга националност отвори мак историја и читај.

Ги криевте под земја?
Не треси глупости.

Да законот на османлиите гласел ако се ѕидаат цркви да бидат 3 скали под земја ако не ми веруваш види црквите што потекнуваат од тоа време се 3 скали под земја а останатите постарите 3 скали над земја.
Кој тресе невистини и глупости сега?

Необична крст џамија во Охрид!!!

И уште многу примери се надевам дека ќе си ги прошириш видиците и ќе прочиташ малку од историјата на татковината во која живееш.

Хехехехе, кога не ги разбираш убаво работите не збори, најпрво проучи го нештото детално, Османлиската држава е урната како резултат на успешниот проект на Евреите и католиците за уништување на Исламската Држава, а веќе е јавно мислење во Турција, фактот дека Ататурк повеќе ја вратил одколку што ја унапредил Турската Држава, Тимароспахискиот систем е уништен како резултат на наметнување на Овосветски сласти во редовите на администрациската фела во државата, што значело и оддалечување од Исламското движење, што ги закочило и ги вратило години и години наназад.

Се додека Исламската држава функционирала онака како што треба и се придржувала кон Исламската правна школа, светски научен центар бил БАГДАД, тој факт не можеш да го побиеш!!

Батка ти ми раскажуваш тероии на заговор како е урната Османлиската држава. Историјата вели нешто друго.

Но, дури и да е така, како што ти велиш, дека Евреите и Католиците ја уништила Исламската држава, тогаш јас велам ФАЛА ИМ МНОГУ. Го уништиле злото кое го уништувало Балканот 5 и пол векови.

Тоа за Ататурк и дека Турците сакаат да се врата ккао пред 1 век, раскажувај го на твоите деца, или у чајџилница тешете се меѓу себе.

Не постои Исламска правна школа. Такво нешто не егзистирало никаде. Постои само шерија лоу, чие право се сведува налик на она во робовладетелското општество.

Срамота е да се што постигнале Арапите, пагани по религија и поклонувачи на Хубал, според која се превземени едне куп симболи и традиции, ги присвојувате вие како ваше дело.

Арапската култура, од големото персиско царство, нема никаква врска со Исламот.

Имаш право Мухамед е тој што го започнал!
А што било тоа кога Мухамед по смртта на неговиот чочко Абу Талиф кој го подржувал и свештенскиот секташ Варак наишол на одбивност кон Евреите кој се раководеле според тората и новопечените Ристијани виделе дека е неписмен и ја изобличува тората и евангелието и бил протеран и војувал со нив.(Бидејки говорел како што го учел Варак)
Што било тоа кога се вратил во Мека и колел и убвал кој не го прифаќа неговиот Куран.
Во Историја е ова запишано во вашиот Куран не знам!

И Куранот и историјата,и секој кој е реален знае дека Мухаммед се вратил во Мекка и ја освоил без ниту еден испукан куршум шо се вели.
На одбивност од Евреите наишол затоа што евреите и ден денес се завидлив и злобен народ,тие знаеле дека ќе дојде Божји пратеник,и знаеле дека ќе дојде во Мекка,затоа и отишле таму,но во една работа згрешиле,тие мислеле дека пратеникот ќе биде од нив,односно дека ќе биде евреин.
Но кога се појавил од Арапите,тие се свртиле против,и против се и ден денеска.
А најдобро ја знаат вистината но се проколнат народ.
Останатото се теории на заговор кои ги читаше од доналд,мене дури ми е и смешно да коментирам околу тоа.

Со криење и молење и Божја помош!
Повеќето цркви потекнуваат од пред доаѓањето на османлиите на балканот.
Од каде што Мустафа 3 ја уништува црквата,крстовите од црквите се симнати и камбаните им е забрането да бијат.Како доказ можам да ти посочам дека Црквите наоѓаат друг начин за повик на молитва што до ден денеска можете да ги видите по храмовите само не знам како се викаат во вид на даски што со толчник удира по даската и таа одзвонува!
Целата македонска историја раскажува,пишува како османлиските ажди палат цркви,манастири и ги преиначуваат во џамии.
Ако не ми веруваш ако си од друга националност отвори мак историја и читај.

Кој тресе невистини и глупости сега?
Необична крст џамија во Охрид!!!
И уште многу примери се надевам дека ќе си ги прошириш видиците и ќе прочиташ малку од историјата на татковината во која живееш.

Си ја знам јас историјата на татковината повеќе од пола патриоти на батерии што се сончаат во грција секое лето.
И затоа ми е криво што се искривува така безчуствително и подло.
Јас ти реков,погледни си кои се најјубавите цркви во македонија,од кој век се и како опстоиле во турско време и се ќе ти биде јасно.
Реков веќе ова е историска тема,да не ја завлекуваме овде.

Како мислиш на кој начин?
Од почетокот биле пример за праведно шеријатско владеење,додека везирите и агите не почнале да донесуваат одлуки на своја рака.
Тогаш како го објаснуваш нивното освојување? Како тоа се вклопува во твоето праведно шеријатско владеење?

Тогаш како го објаснуваш нивното освојување? Како тоа се вклопува во твоето праведно шеријатско владеење?

Па освојувањето се разликува од наметнувањето на ислам,кое ти сакаш да го изедначиш со освојување.

И Куранот и историјата,и секој кој е реален знае дека Мухаммед се вратил во Мекка и ја освоил без ниту еден испукан куршум шо се вели.
На одбивност од Евреите наишол затоа што евреите и ден денес се завидлив и злобен народ,тие знаеле дека ќе дојде Божји пратеник,и знаеле дека ќе дојде во Мекка,затоа и отишле таму,но во една работа згрешиле,тие мислеле дека пратеникот ќе биде од нив,односно дека ќе биде евреин.
Но кога се појавил од Арапите,тие се свртиле против,и против се и ден денеска.
А најдобро ја знаат вистината но се проколнат народ.
Останатото се теории на заговор кои ги читаше од доналд,мене дури ми е и смешно да коментирам околу тоа.

Си ја знам јас историјата на татковината повеќе од пола патриоти на батерии што се сончаат во грција секое лето.
И затоа ми е криво што се искривува така безчуствително и подло.
Јас ти реков,погледни си кои се најјубавите цркви во македонија,од кој век се и како опстоиле во турско време и се ќе ти биде јасно.
Реков веќе ова е историска тема,да не ја завлекуваме овде.

Доналд вели, оди гледај Македонија - Црна Гора, и од срце навивај за државата во која си роден.

После тоа, кажи што е теорија на заговор, па ќе видиме колку има тежина сето тоа.

Историски факти се тероија на заговор, а симнување на ангели и демони по пештери е чиста вистина?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom