Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
22 октомври 2011
Мислења
1.281
Поени од реакции
798
Во врска сум со македонец кој сега е бугарски жител :) - бугарски пасош дали доколку се венчам со него добивам и јас бугарски пасош и за колку време?

Ке се венчаш со него у Бг и ке ти дадат пасош не се секирај :)

Член од
13 мај 2013
Мислења
201
Поени од реакции
32
Во врска сум со македонец кој сега е бугарски жител :) - бугарски пасош дали доколку се венчам со него добивам и јас бугарски пасош и за колку време?

Како што знам и ти поднесуваш за бугарски пасош како и сите др . но пошто маж ти има веќе бг п. ти на старт имаш предност од друѓите и ќе ти излезе многу побрзо,така е и за децата ако некој од родителите има веќе бг.пасош многу побрзо и полесно ќе го земат,јас мислам дека е така.
--- надополнето: 3 септември 2013 во 23:46 ---
Ке се венчаш со него у Бг и ке ти дадат пасош не се секирај :)
Е тоа е веќе друго да се венчаш во Бг. нормално дека ќе земеш без проблем :D

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Толкава желба за Бугарски пасош.....:(
Да највише им е дека е бугарски.Оти многу ги сакаме блгарите.
Желбата е излез од мизеријава.Пасошот е само средство.

Член од
13 мај 2013
Мислења
201
Поени од реакции
32
Да највише им е дека е бугарски.Оти многу ги сакаме блгарите.
Желбата е излез од мизеријава.Пасошот е само средство.
Не можам да ѓи сватам луѓето како го свакат тоа ако сe пишеш бугарин ,мене искрено тоа ми како да одам да уплатам едно ливче спортска.Свестете се каде се наоѓате со каков стандард на плати давачки и тн.не бугарин и албанец ќе се напишам да знам дека ќе имам подобра иднина а не цел живот да си на расправии,штедење (што тешко можеш да ѓи заштедиш)и да не можеш да си прижеш еден нормален живот како и др. луѓе.Дојде тешко време борба за живот со просечна мк.плата гладај фамилија ако можеш не можеш сметки јадење да покриеш најосновни трошоци а за др да не правиме муабет.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.382
Поени од реакции
24.091
Не можам да ѓи сватам луѓето како го свакат тоа ако си пишеш бугарин ,мене искрено тоа ми како да одам да уплатам едно ливче спортска.Свестете се каде се наоѓате со каков стандард на плати давачки и тн.не бугарин и албанец ќе се напишам да знам дека ќе имам подобра иднина а не цел живот да си на расправии,штедење (што тешко можеш да ѓи заштедиш)и да не можеш да си прижеш еден нормален живот како и др. луѓе.Дојде тешко време борба за живот со просечна мк.плата гладај фамилија ако можеш не можеш сметки јадење да покриеш најосновни трошоци а за др да не правиме муабет.
Ами шо не ограбиш некоја банка ако сакаш да живееш лагоден живот или не ти стиска. Или давај сексуални услуги за пари. Ако одродувањето ти е исто како ливче од спортска, пучењето за пари би ти било нешто најнормално како леб да купуваш од бакалница. Целта ги оправдува средствата. Ама да се одродиш некако полесно ти е од пучење а?

Член од
13 мај 2013
Мислења
201
Поени од реакции
32
Ами шо не ограбиш некоја банка ако сакаш да живееш лагоден живот или не ти стиска. Или давај сексуални услуги за пари. Ако одродувањето ти е исто како ливче од спортска, пучењето за пари би ти било нешто најнормално како леб да купуваш од бакалница. Целта ги оправдува средствата. Ама да се одродиш некако полесно ти е од пучење а?
Благодарам на вулгарниот одоговор што немаш ни два грама мозок како размислуваш, претпостанувам дека ти си некој од овие што дава пучење и што те е*** за пари но мора да има и такви луге што си го продават дупето, како што ти го читам текстот ме потсеќа на клошарска личност што е далеку од светот.(Малку се изразив некултурно сепак морав да ти вратам на овој селјачки коментар ) поздрав

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Ама да се одродиш некако полесно ти е од пучење а?
Кое одродување? Никој не те тера да се одродуваш или да се откажиш од Македонското државјанство. Едноставно имаш и Бг пасош со кој што си граѓанин на Е.У. и еднакви права во сите земји.

Албанците веќе имаат повеќе права од Македонците во државава, ништо чудно и Бугарите да ги добијат.

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Стварно незнам како е возможно во исто време да си и Македонец и Бугарин....или си едно или си друго :(
А нели условот за да добиеш Бугарски пасош е да потврдиш дека корените ти се Бугарски :(
Па за една Европска унија да се менувам во нешто што НЕ СУМ....НИКОГАШ! :(
Да ги прашам,Македонските Бугари,сега имаат повеќе пари? :(
Сега се осеќаат повеќе Европејци ?:(
А на Бугарите им одговара....како ке докажат другачие дека во Македонија има Бугари,Бугари ама лажни Бугари :(
Е затоа не не признаваат ни Бугарите ни Грците :(
И после се лутиме на Торбешите што смениле вера за вреќа сол и брашно или што и дае :( А денешниве за кола или Европа :(
О главата си патиме :( никој не ни е крив :(

Член од
30 април 2013
Мислења
674
Поени од реакции
1.294
Стварно незнам како е возможно во исто време да си и Македонец и Бугарин....или си едно или си друго :(
А нели условот за да добиеш Бугарски пасош е да потврдиш дека корените ти се Бугарски :(
Па за една Европска унија да се менувам во нешто што НЕ СУМ....НИКОГАШ! :(
Да ги прашам,Македонските Бугари,сега имаат повеќе пари? :(
Сега се осеќаат повеќе Европејци ?:(
А на Бугарите им одговара....како ке докажат другачие дека во Македонија има Бугари,Бугари ама лажни Бугари :(
Е затоа не не признаваат ни Бугарите ни Грците :(
И после се лутиме на Торбешите што смениле вера за вреќа сол и брашно или што и дае :( А денешниве за кола или Европа :(
Во право си. Но сепак ако добро размислиш па и кој избор им останува?Да црнчат за да не им платат на крај кај нас или евентуално ако бидат барем нешто минимално платени.
Тие го гледаат излезот во бг пасош.
Еве пример,имам братучед кој извади меѓу првите бг пасош.Сега работи во ДЕ и е одлично платен за неговата работа. Доколку,кога не би го имал тој БГ пасош би седел најверојатно тука или би отишол некаде на црно да работи,евентуално ако успее да среди барем некакви документи со тек на време и пак нема да биде вака платен.
Значи,навистина сега има многу повеќе пари,а секако и се чувствува како Европеец.

Јас не би извадила бг пасош(иако досега неколку пати имав можност за тоа,дури и од дома ми викаа да извадам ако сакам да одам кај братучед ми),најпрво затоа што органски неможам да ги сварам бугарите и нивниот јазик.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Ако требаше да докажиш дека корените ти се бугарски, Бг пасош ќе имаа 18-20.000 македонци. Не 10 пати по толку.

А на Бугарите им одговара....како ке докажат другачие дека во Македонија има Бугари
Да, за ова си во право 100% утре задутре многу лесно можат да речат ајде да ве пребројме да видиме кој е шо...

Грешка си. Си патиме од ситуацијата во која шо се наоѓаме... во која секој гледа штрафта да фати од државава + на тоа додај дека никаде те нејќат како македонец.

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Јас живеам крпен живот....:( ама никогаш нема да бидам нешто друго од тоа што сум МАКЕДОНКА, со никакви туѓи корени;)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.382
Поени од реакции
24.091
Кое одродување? Никој не те тера да се одродуваш или да се откажиш од Македонското државјанство. Едноставно имаш и Бг пасош со кој што си граѓанин на Е.У. и еднакви права во сите земји.

Албанците веќе имаат повеќе права од Македонците во државава, ништо чудно и Бугарите да ги добијат.
Не си нешто запознаен па дозволи да ти објаснам.
Ке добиеш бугарски пасош кога ке добиеш бугарско државјанство, а тоа ке го добиеш на основа на бугарски корени или порпосто кажано дека си бугар, дека еден од родителите ти е бугар и дека дедоти бабати и сите пред тебе се бугари. Исто како и Македонците што вадат македонски пасош на основа на корените.
Можеби тебе ти треба за да работиш низ еворпа, да возиш со бугарски таблици и незнам што. Но во архивите некаде секогаш ке бидиш запишан дека доброволно без присила си се изјаснил како бугарин од македонија, па макар си лажел на разговорот само за да земиш пасош. Ти како што и повеќето грешат кога мислат дека тоа е само парче хартија и едноставно во европа ке го фрлат, но вистината е далеку од тоа. Ти засекогаш ке бидеш заверен во архивите во бугарската држава која има право да ги користи тие документи за нејзини цели дека доброволно и без присила си се изјаснил по националност бугарин( многу и е гајле зошто).
Така да сега слободно со црно на бело може да тврди дека тука има минимум 100000 бугари и пред меѓунардонито фактор би била сосем во право кога ќе тврди( немојте да се залажувате дека нема) кога ке речи еден ден дека во Македонија бугарите иако се на број 100000 плус немаат нити свое училиште, нити свој весник, програма на мајчин јазик нити партија нити се во уставот како другите малцинства.
И немора да бидеш којзнае колку бистар за да заклучиш кон што тоа би водело и какви последици би имало.
Така да секој со свој ум.

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Јас живеам крпен живот....:( ама никогаш нема да бидам нешто друго од тоа што сум МАКЕДОНКА, со никакви туѓи корени;)
Браво. (y)

Вистинска македонка! Еве ти еден пехар.

Може би ќе ти падне криво денот кога ќе се почуствувш дека си само едно гласачко тело и жена за приплод.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom