Имало архитекти но немало услови за работа..Е тука си во право, некој неписмен човек неможе да биде креатор на толкави дела, но како и денеска писмени луѓе прават планови на градби.
Секако дека имало архитекти на тоа време.
Од каде знаеш дека немало алати за работа, од каде знаеш дека немало доволно архитекти (иако и еден би бил доволен), од каде знаеш дека сите не биле од висока класа? Пишани извори?Имало архитекти но немало услови за работа..
Немало алати за работа..
Немало ДОВОЛНО архитекти. Не биле сите од висока класа.
Не биле сите писмени .. Некој неможеле да си "дозволат" да одат на школување. Морале ваљда да работат. (тие ги викаме работници)Од каде знаеш дека немало алати за работа, од каде знаеш дека немало доволно архитекти (иако и еден би бил доволен), од каде знаеш дека сите не биле од висока класа? Пишани извори?
Јас искрено неможам да замислам еден човек да им наредува и објаснува на 20.000 луѓе како да работат..Од каде знаеш дека немало алати за работа, од каде знаеш дека немало доволно архитекти (иако и еден би бил доволен), од каде знаеш дека сите не биле од висока класа? Пишани извори?
Архитект е човекот којшто ја конструира градбата, не дечкото што им се дере на робовите и ги камшикува..Јас искрено неможам да замислам еден човек да им наредува и објаснува на 20.000 луѓе како да работат..
Како мислиш „како знам“? Кеопсовата пирамида е изградена околу 2500 год.п.н.е., а луѓето почнуваат со обработка на железото некаде околу 1200 год.п.н.е.Од каде знаеш дека не знаеле да обработуваат железо?
За робовите "немало проблем" и да биле оддалешени стотици километри!
Робовите не знаеле да зборуваат, па камоли да знаат математика!
Арно ама имало некои други кои знаела математика па со нивна помош ги изградиле!
Со помош на механизми.а како ги кревале нагоре?
Колку архитекти требаат за една пирамида?Имало архитекти но немало услови за работа..
Немало алати за работа..
Немало ДОВОЛНО архитекти. Не биле сите од висока класа.
Па тој едниот сигурно има свои поданици што ги контролирале робовите.Јас искрено неможам да замислам еден човек да им наредува и објаснува на 20.000 луѓе како да работат..
Епа не е една пирамида ...Колку архитекти требаат за една пирамида?
Да, ама не биле сите пирамиди градени истовремено, временската разлика е по половина век!Епа не е една пирамида ...
(-.-) . А еден човек сите да ги конструира не иде..
ако Египјаните во секоја нивна градба цртале хиероглифи на секој можен простор .. тогаш зошто пирамидата во Гиза (најголемата која се обидувале да ја копираат но неуспешно) е со празни ѕидови ... ?Да, ама не биле сите пирамиди градени истовремено, временската разлика е по половина век!
Па јас колку што знам сите пирамиди се со празни ѕидови.ако Египјаните во секоја нивна градба цртале хиероглифи на секој можен простор .. тогаш зошто пирамидата во Гиза (најголемата која се обидувале да ја копираат но неуспешно) е со празни ѕидови ... ?
Сакаш да кажеш дека денес неможе да се изгради таква порамидаако Египјаните во секоја нивна градба цртале хиероглифи на секој можен простор .. тогаш зошто пирамидата во Гиза (најголемата која се обидувале да ја копираат но неуспешно) е со празни ѕидови ... ?
за кревање на таа тонажа ... на тие камења .. моментално мислам дека постои само еден кран во холандија или шведска не сум сигурен но од 2крана повеќе не се...Сакаш да кажеш дека денес неможе да се изгради таква порамида
Освен во самиот влез на пирамидите нема хиероглифи, секаде по сите ѕидови има. Незнам од каде информацијата дека нема ништо по ѕидовите? Бојата е изгубена на 90% од ѕидовите, ама хиероглифи има (незнам дали си ги видел оние фотографии со хиероглифи на кои наводно може да се видат хеликоптер, вселенски брод итн.).за кревање на таа тонажа ... на тие камења .. моментално мислам дека постои само еден кран во холандија или шведска не сум сигурен но од 2крана повеќе не се...
у тоа време ако имале повеќе такви кранови Ок .. можно е
како и да е ...
друго е битно ..
Гиза а и некои други пирамиди немаат хиреоглифи по ѕидовите ... а познато е дека египјаните немало простор кој не го изградиле а на кој не цртале хиреоглифи ... посебно не на некоја градба која е во чест на некој владетел ... и сите гробници не се во пирамидите него се настрана од нив ... во нивна близина ... зошто?