Потребни ми се прозорци со максимална изолација на звук - ве молам за совет

436053

Consigliere
Член од
19 декември 2005
Мислења
860
Поени од реакции
68
тука некаде се движат цените. зависи со кој профил ти го понудиле тоа?
иначе јас се јачам дека можам да дадам за 10% поевтина понуда од секој кој има дадено понуда со квалитетот на профил кој јас го нудам. Значи доколку не се работи за турски профил (со кои не работам) можам да дадам 10% пониска цена.
Оваа политика ја терам заради тоа што продажниот салон ми е нов (1 година) и идеата ми е давлезам во што е можно повеќе објекти за да се рашири приказната :)

Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
Trocal 5 коморен со 2 дихтунга мислам дека беше, ги прашав за разлика во цена од 6коморен со 3 дихтунга ама не одговорија.

436053

Consigliere
Член од
19 декември 2005
Мислења
860
Поени од реакции
68
немаш никаква потреба од 6 коморен профил, иначе разликата е некои 40%

Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
Фала, единствено би барал со 3 дихтунга.:D

Член од
24 март 2012
Мислења
54
Поени од реакции
25
Јас дома имам прозорци, оригинал увезени од германија со вакуум стакло. Значи не херметички затворено стакло туку вакуум. Затоа што воздухот е извлечен од помеѓу стаклата нема што да го пренесува звукот. Имаат голема изолација, на пример циркулар за дрва ако паркира комшијата во дворот на 7 метра кога ќе затворам едвај се слуша би рекол звучна изолација од 85%. Секако има и стиропор 8 цм на ѕидовите :)

436053

Consigliere
Член од
19 декември 2005
Мислења
860
Поени од реакции
68
Јас дома имам прозорци, оригинал увезени од германија со вакуум стакло. Значи не херметички затворено стакло туку вакуум. Затоа што воздухот е извлечен од помеѓу стаклата нема што да го пренесува звукот. Имаат голема изолација, на пример циркулар за дрва ако паркира комшијата во дворот на 7 метра кога ќе затворам едвај се слуша би рекол звучна изолација од 85%. Секако има и стиропор 8 цм на ѕидовите :)
Малку е веројатно дека има можност да се направи термопан стакло со вакуум исполна. Прво заради тоа што стаклото ќе пукне доколку меѓупросторот е вакуум (заради тоа што тоа нели би ги присоединило двете стакла едно со друго).
И исто, можеш ли да ми кажеш од каде ги купи тие оригинал прозори увезени од Германија?
--- надополнето: 18 јули 2013 во 07:30 ---
Фала, единствено би барал со 3 дихтунга.:D
Третиот дихтонг најчесто претставува само проблем. Тоа е малце поопширна тематика, но, има многу логични објаснувања.
Еве само едно - кога гумата е на профилот при производство на прозорот (коекструдирана гума), односно, кога профилот се лепи, тој се топи на краевите и така се спојува со соседниот профил. При тоа, исто така се топи и гумата (третиот дихтонг) што допринесува гумата да се пластифицира. Тоа пластифицирање допринесува да, по неколку години крилото да се одбива од местото каде гумата е пластифицирана, и наместо да биде дихтонг, гумата постанува проблем.
Германците се си знаат :)

Член од
24 март 2012
Мислења
54
Поени од реакции
25
Малку е веројатно дека има можност да се направи термопан стакло со вакуум исполна. Прво заради тоа што стаклото ќе пукне доколку меѓупросторот е вакуум (заради тоа што тоа нели би ги присоединило двете стакла едно со друго).
И исто, можеш ли да ми кажеш од каде ги купи тие оригинал прозори увезени од Германија?
--- надополнето: 18 јули 2013 во 07:30 ---с

Стаклата се прилично дебели, а и вакум од -0,1 бари негативен притисок па -1 бари и така натаму-шо знам јас :) тогаш кога ги купивме(пред 10 год) ни ги увезе еден албанец шо работел таму. а сега не би знаел каде може да се купат можда некаде по струга има, марката е Gealan, јас сум изненаден. Сто пати се подобри од пвц-то што сега се продава во Македонија. A дали се со вакум или не, не можам да твдам со сигурност, само знам дека еден прозор ни се скрши кога ја градевме куќата-пукна како бомба како екран на телевизор и после истиот тој прозор го заменивме со термопан стакло од Охрид и сега на зима сите прозори во собата ми се чисти а само тој прозор кондензира(што значи дека ладното доаѓа низ него внатре). Значи овие прозори имаат каде каде подобра топлотна изолација од обичните.

436053

Consigliere
Член од
19 декември 2005
Мислења
860
Поени од реакции
68
Кондензацијата не значи дека ладното поминува низ него, туку значи дека производителот на стаклото или нема поставено бутил трака, или неквалитетно го има залиено. Сепак (не тврдам) мислам дека многу малку е веројатно да имаш вакумирани прозори :) херметички затворени да (зборувам за термопан стаклото).

Член од
24 март 2012
Мислења
54
Поени од реакции
25
Кондензацијата не значи дека ладното поминува низ него, туку значи дека производителот на стаклото или нема поставено бутил трака, или неквалитетно го има залиено. Сепак (не тврдам) мислам дека многу малку е веројатно да имаш вакумирани прозори :) херметички затворени да (зборувам за термопан стаклото).
Не можам да тврдам со сигурност, а и откако подобро разледав на интернет не верувам дека се вакум стакла(ма да такви постојат побарајте на гугл). Прозорците од таа марка можам да ги пофалам. А има разлика кај други прозорци(херметички затворени) некои ги полнат внатре со аргон или некои други елементи.

Значи не е само како кај нас во стаклариве исечи го стаклото, опни му ја ленатата одоколу и готово имаш стакло.Тоа е импровизирачка работа

In green building, windows combine triple-pane insulated glazing with the airtight void between panes filled with argon or krypton gas to reduce thermal conductivity and increaseR-value (insulation) efficiency. извор Wikipedia

436053

Consigliere
Член од
19 декември 2005
Мислења
860
Поени од реакции
68
Не можам да тврдам со сигурност, а и откако подобро разледав на интернет не верувам дека се вакум стакла(ма да такви постојат побарајте на гугл). Прозорците од таа марка можам да ги пофалам. А има разлика кај други прозорци(херметички затворени) некои ги полнат внатре со аргон или некои други елементи.

Значи не е само како кај нас во стаклариве исечи го стаклото, опни му ја ленатата одоколу и готово имаш стакло.Тоа е импровизирачка работа

In green building, windows combine triple-pane insulated glazing with the airtight void between panes filled with argon or krypton gas to reduce thermal conductivity and increaseR-value (insulation) efficiency. извор Wikipedia
Точно е дека термопаните во последно време се исполнуваат со различни гасови.
На пример Аргон или Криптон http://www.sashrestorations.co.uk/trippleglazing.jpg меѓутоа таа исполна после две години макс. или испарува самата од себе или истекува низ нехерметичниот термопан.
Исполната со Аргон ја зголемува изолацијата за 1% што е незначително, сепак тој има и функција да ја оддржи функцијата на наменските стакла.
Од друга страна, не треба да ги омаловажуваш македонските производители на стакло. Има многу спремни “стаклари„ во Македонија - Кристал 64, Еленови, 29 Ноември и т.н. кои што ги имаат најновите машини за обработка и изработка на стакла :)

%naked%

born to be wild
Член од
28 мај 2013
Мислења
550
Поени од реакции
1.480
ај малку советче дали е добра цената за АLPHAcan со 4 сезони стакло

- двокрилен прозорец 140-175,дветекрила ќе се отварат а едното ќе има плус и кип механозам

- двокрилен прозорец 140-175, едното крило фиксно а другото ќе се отваре и ќе има кип меха.

- врата 90-200 со кип мех.

- врата 70-220 со кип мех.

820евра за се и некоо пластика кај прозорците од внатрешната страна

%naked%

born to be wild
Член од
28 мај 2013
Мислења
550
Поени од реакции
1.480
ај малку советче дали е добра цената за АLPHAcan со 4 сезони стакло

- двокрилен прозорец 140-175,дветекрила ќе се отварат а едното ќе има плус и кип механозам

- двокрилен прозорец 140-175, едното крило фиксно а другото ќе се отваре и ќе има кип меха.

- врата 90-200 со кип мех.

- врата 70-220 со кип мех.

820евра за се и некоо пластика кај прозорците од внатрешната страна
436053 ke moze li mislenje:)

436053

Consigliere
Член од
19 декември 2005
Мислења
860
Поени од реакции
68
извини за отсутноста.
Алфакан (според мене) не е баш најдобар избор за профил :(
Кај се наоѓа објектот? (во кој град)
Многу е важен и оковот.
А реално, за таа цена, јас ќе ти направам исти такви прозори (ТРОКАЛ) со Винкхаус (германски) механизам :)

%naked%

born to be wild
Член од
28 мај 2013
Мислења
550
Поени од реакции
1.480
извини за отсутноста.
Алфакан (според мене) не е баш најдобар избор за профил :(
Кај се наоѓа објектот? (во кој град)
Многу е важен и оковот.
А реално, за таа цена, јас ќе ти направам исти такви прозори (ТРОКАЛ) со Винкхаус (германски) механизам :)
фала на понудата:)ама за Струмица се работе,и сакам да сеод тука оти ако не е у ред нешто да одам да ги гњавам:):)
а со мојо женски мозок забравих да питам за оков:(:(

за Трокал да ти кажам бар 3-4 пријатели ми кажаа да бегам

а и јас па за два џама ама ја тупам,мозоко мее чаршав.

сепак фала на одвоеното време за мене :):)

пс. а цената дали е реална.

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Луѓе вистина е дека најквалитетни прозори се оние ПВЦ со три стакла што се?:)

Kajgana Shop

На врв Bottom