Медитација

• Креатор на темата Креатор на темата Don*
  • Време на започнување Време на започнување
Пранајама प्राणायाम е четвртото ниво на раџа-јога по Патанџали и служи за хармонизирање на телото со духот преку вежби за дишење.

А овие вежби за дишење помагаат ли да речеме при трчање или секс?

Гледам дебатирате за тоа дали медитацијата треба да се изведува само во мирување, или пак можна е и т.н медитација во движење.
За индиската медитација (ако може да се дели медитацијата на тој начин), не сум баш запознат, а од тоа што го знам во таи чи чуан, винг чун па и во поголемиот број кинески боречки вештини (посебно оние т.н internal martial arts) постојат т.н активен и пасивен чи кунг. (или ки гонг). т.е активна и пасивна медитација. Голем дел од движењата и формите што се изведуваат при вежбање таи чи всушност претставуваат или имаат доста елементи на активниот чи кунг.
Еве и некои кратки видеа

Благодарам. Ова кога ќе одмарам. За медитација треба тишина.
Пријатно. :love:

:facepalm:
Абе ти велам да не трескаш глупости, ама ти си упорен.
Каква тишина бе?
Уште мислиш дека медитација е да седнеш и да буљаш во една точка?
Треба да знаеш дека си во 21 век и дека тој тип на медитација не е прикладен со времето.
Еве прочитај:
Koj saka da gi upotrebuva tehnikite na meditazija, treba da gi otfrle starite idei deka meditaziata se sostoe od toa samo da sednes pod edno drvo u pozicija na joga.
Toa e samo eden tip na meditacija i moze da bide soodveten samo za malku licnosti.
Za eden mlad decko toa ne e meditacija , to e represia. Odredeni tipovi na meditacija ne se vise prilagodlivi na naseto vreme.

Trcanje, igranje, plivanje bilo koja rabota moze da bide meditazija; sekoj pat koa tvojto telo,tvojot um i tvojta dusha rabotat zaedno vo armonija, toa e meditazija.
Edna fiksna shema na meditazija, ke bide adaptirana samo za malku licnosti.

Licnosta ne treba da se prilagode na shemata, nego shemata treba da se prilagode na licnosta.

Shemite ne se bitni,mozat da se smenat i da se prilagodat.

Glavnio prinzip e deka bilo koj tip na meditazija treba da go zadovole slednoto baranje:
treba da naprae da bidat edno isto teloto, umot i dushata.
Ako zivees taka togaj si sekogas vo meditazija.

MEDITAZIJA E DA BIDES SEKOJ PAT VO SEGASNOSTA,
bilo so da praes: odi, trci,jadi ucestvuvaj zelosno vo akcijata, ostani vo segasnosta.

Оди погоре има сликичка за „њу ејџ“ забегувањата :)
Не треба ништо да се отфрли. Неспособните да ги издржат праксите сами си создаваат системи, си олеснуваат со музики, со слики, со глупости...
Така медитираш ти? Ок... нема сигурно да те убедувам да менуваш ;)

За се сум дал мислење - ако не ти чини - што да ти правам? :)

П.С. Значи сите „њу-ејџери“ го користат тоа тело-ум-душа! Ц ц ц страшно! Ама нека биде така :) Зарем ќе се расправаме околу тоа? Читајќи ги твоите постови, слабо твојот ум да е едно со самиот себе, не пак со твоето тело :D
Душа немаш - христијанскиот бог сигурно ти ја мачи - бидејќи си христијанин,а нели јогата е зло според нив :facepalm:

Оди погоре има сликичка за „њу ејџ“ забегувањата :)
Не треба ништо да се отфрли. Неспособните да ги издржат праксите сами си создаваат системи, си олеснуваат со музики, со слики, со глупости...
Така медитираш ти? Ок... нема сигурно да те убедувам да менуваш ;)

За се сум дал мислење - ако не ти чини - што да ти правам? :)

П.С. Значи сите „њу-ејџери“ го користат тоа тело-ум-душа! Ц ц ц страшно! Ама нека биде така :) Зарем ќе се расправаме околу тоа? Читајќи ги твоите постови, слабо твојот ум да е едно со самиот себе, не пак со твоето тело :D
Душа немаш - христијанскиот бог сигурно ти ја мачи - бидејќи си христијанин,а нели јогата е зло според нив :facepalm:

Треба да ги читаш моите постови и да учиш.
Нема фајда од пиење крв од мачки и тропање со звончиња.

Во тело-ум-душа се кријат тајните на медитацијата, ама тоа за тебе е шпанско село.
Требе да ги научиш кои се центри кај човекот и на кој начин функционираат за да можеш да медитираш 24/7.
Ти уште мислиш дека е доволно да направиш некоја позиција на јога, и готово си завршил работа...:facepalm:
Брат, тоа беше пред 5 000г , и за тоа требе да се изолираш од реалноста. Да идеш на Хималаите и да седиш 7г под едно дрво?
Тоа не е реалноста.
И Исус одел со магаре во Ерусалим, сега Ошо оди со Авион за Америка, и вози ролс-ројс
Не си со времето, си застарел, касниш едно 5 000г.

Ама за мене има фајде тропањето на ѕвончиња, крв, ритуали, магика, јога во било која форма... :)
Зарем јас ти велам тебе да има фајде сето тоа за тебе? НЕ! ;)

Jас а и други не гледаат ништо мурдо ниту паметно во твоите постови. Зошто ме заморуваш со твоите его трипови како некој требало да учи од тебе? :) Нормален ли си ти?
Ти ги читам постовите, не се сеќирај - 90% се - или како велиш за сите дека се заспани или пак да те прашаат за да им објасниш ти вака - искусниот.

Ах ете, пак ти и твоите размисли за другите... Ти си целиот виничко село па што, проблем ли е шпанско село?
Многу си напорен...
Ти ги читам постовите и не се сложувам со размислите. Помири се со фактот дека не се сложувам со тебе, како што јас сум помирен со тоа дека ти не се сложуваш со мене... Јас сметам дека такви ко тебе ја силуваат егзотеријата и ми е мило што немате пристап до посериозните тајни!

Зошто самиот се заморуваш со мене бре Саше? Тоа уште не ми е јасно - ќе треба да медитирам на овој проблем! :)
Одмори од мене, реков: јас и ти не се сложуваме. Ништо страшно :)

Ти следбеник на некои нови, секташки, њу-ејџерски трипови каде што се е измешано, променето, додека јас си следам некоја прастара школа на езотерија - разлика милион светлосни години од ова твоето. Тамам си е се :)

Сакаш да мислиш дека ова:
Trcanje, igranje, plivanje bilo koja rabota moze da bide meditazija; sekoj pat koa tvojto telo,tvojot um i tvojta dusha rabotat zaedno vo armonija, toa e meditazija.
точно?

Ок... нека ти биде, сепак јас сметам дека не бидува така и дека сето тоа се фантазии и философирања кои не водат никаде. Романтичарски сказни за новите деца :) Јогата е посериозно од ова.
Секој што сериозно ќе се позанимава со јога ќе може сам да увиди, дали јогинот е ок да трча или да мирува, да работи нешто или да го стегне умот на една идеја... Вака бесцелно муабетиме.
Си рековме што имаме, или сакаш уште муабети со мене? :)

П.С. Попосле ќе дојдам, ја фатив на комшијата мачката - со директорот ќе се прскаме со крв паѓајќи во екстаза! :vozbud:

Ама за мене има фајде тропањето на ѕвончиња, крв, ритуали, магика, јога во било која форма... :)
Зарем јас ти велам тебе да има фајде сето тоа за тебе? НЕ! ;)

Jас а и други не гледаат ништо мурдо ниту паметно во твоите постови. Зошто ме заморуваш со твоите его трипови како некој требало да учи од тебе? :) Нормален ли си ти?
Ти ги читам постовите, не се сеќирај - 90% се - или како велиш за сите дека се заспани или пак да те прашаат за да им објасниш ти вака - искусниот.

Ах ете, пак ти и твоите размисли за другите... Ти си целиот виничко село па што, проблем ли е шпанско село?
Многу си напорен...
Ти ги читам постовите и не се сложувам со размислите. Помири се со фактот дека не се сложувам со тебе, како што јас сум помирен со тоа дека ти не се сложуваш со мене... Јас сметам дека такви ко тебе ја силуваат егзотеријата и ми е мило што немате пристап до посериозните тајни!

Зошто самиот се заморуваш со мене бре Саше? Тоа уште не ми е јасно - ќе треба да медитирам на овој проблем! :)
Одмори од мене, реков: јас и ти не се сложуваме. Ништо страшно :)

Ти следбеник на некои нови, секташки, њу-ејџерски трипови каде што се е измешано, променето, додека јас си следам некоја прастара школа на езотерија - разлика милион светлосни години од ова твоето. Тамам си е се :)

Сакаш да мислиш дека ова:
точно?

Ок... нека ти биде, сепак јас сметам дека не бидува така и дека сето тоа се фантазии и философирања кои не водат никаде. Романтичарски сказни за новите деца :) Јогата е посериозно од ова.
Секој што сериозно ќе се позанимава со јога ќе може сам да увиди, дали јогинот е ок да трча или да мирува, да работи нешто или да го стегне умот на една идеја... Вака бесцелно муабетиме.
Си рековме што имаме, или сакаш уште муабети со мене? :)

П.С. Попосле ќе дојдам, ја фатив на комшијата мачката - со директорот ќе се прскаме со крв паѓајќи во екстаза! :vozbud:
IИма многу да учиш.....100 посто од постовите....
така е брат, само така ке научиш да се понашаш

Гледам дебатирате за тоа дали медитацијата треба да се изведува само во мирување, или пак можна е и т.н медитација во движење.
За индиската медитација (ако може да се дели медитацијата на тој начин), не сум баш запознат, а од тоа што го знам во таи чи чуан, винг чун па и во поголемиот број кинески боречки вештини (посебно оние т.н internal martial arts) постојат т.н активен и пасивен чи кунг. (или ки гонг). т.е активна и пасивна медитација. Голем дел од движењата и формите што се изведуваат при вежбање таи чи всушност претставуваат или имаат доста елементи на активниот чи кунг.

Друг тип медитација е тоа (активната) и има претежно здравствена функција (освен смирувачката) :) .

Веројатно и со активна може да се постигнат ефектите како со пасивна ама бара многу тренинг и пак ќе биде полесно прво убаво да се совлада пасивната па постепено да се влегува и во активната, инаку ќе оди многу бавно :)

Друг тип медитација е тоа (активната) и има претежно здравствена функција (освен смирувачката) :) .

Веројатно и со активна може да се постигнат ефектите како со пасивна ама бара многу тренинг и пак ќе биде полесно прво убаво да се совлада пасивната па постепено да се влегува и во активната, инаку ќе оди многу бавно :)

Токму така. Чи кунг е комплетна вештина и затоа едно без друго не може, т.е активниот и пасивниот чи кунг се надополнуваат еден со друг.
Процесот на надградба претпоставувам е сличен како и кај јогата и слични филозофии кај кои е инкорпорирана медитацијата. Прво се започнува со вежбање на техниките за дишење, техниките за концентрација, па потоа се започнува со пасивен чи кунг. Активниот мислам дека доаѓа нешто подоцна, баш како што спомуваш ти во болдираното.

Токму така. Чи кунг е комплетна вештина и затоа едно без друго не може, т.е активниот и пасивниот чи кунг се надополнуваат еден со друг.
Процесот на надградба претпоставувам е сличен како и кај јогата и слични филозофии кај кои е инкорпорирана медитацијата. Прво се започнува со вежбање на техниките за дишење, техниките за концентрација, па потоа се започнува со пасивен чи кунг. Активниот мислам дека доаѓа нешто подоцна, баш како што спомуваш ти во болдираното.

Во право си.

Чигонгот е на некој начин кинеска варијанта на индиската јога и иако се методите на тренинг различни крајната цел е иста, совршено здравје, психичка сила, повисоки состојби на свест и (евентуално) лечење други.

"The hungry are not satisfied by hearing about food; what they need is to eat. In the same way just to know about meditation is useless; it has to be practised."

~ Milarepa

Oваа перфекција може да доведе само до медитација :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom