Анксиозност

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
....мразам да делам совети...но....

не е лошо да пробаш.....чаша чај од кантарион и 30 минути интензивна физичка активност во природа 2 часа пред посакуваното време за спиење

или чаша чај од кантарион и туширање прво со топла...па потоа со млака за на крај да завршиш со ладна вода еден час пред посакуваното време за спиење

поголемиот број од кајганџииве имаме нарушен биоритам и нередовен сон......ти неможеш да заспиеш навечер....јас пак се обидувам што помалку да спијам...вообичаено легнувам во 3 и 4 по полноќ....а станувам најкасно во 8 за на работа....а еден ден во неделата знам да надокнадам за целото неспиење

како и да е.....при интензивна физичка активност...не сме во состојба да се оптеретуваме со секојдневните грижи и проблеми.....и можеме на умот да му дадеме малку одмор додека телото се замара

пред околу 3 години кога го искачував Кораб после 6 или 7 километри едноставно престанав да мислам.....чекорев механички...лева нога...десна нога...вдиши...издиши...се што се случуваше околу мене го воспримав...но не го коментирав во себе....не мислев ни што ме чека утре...ни што се случило вчера...едноставно постоеше само сега и чекорот на левата и десна нога....вечерта го имав најубавото спиење после долги години...легнав во 1 часот по полноќ, а станав во 7 часот наутро свеж и полн со живот и болка во колената од спуштањето

NelTu

Coffee addict
Член од
1 август 2011
Мислења
2.370
Поени од реакции
7.013
Епа можда да пробам.
Утре имам цела куќа за чистење, буквално сите соби се раскренати со варосувањето.
Чистењето се смета за физичка активност? Со оглед на тоа што треба да станам во 7, и да работам цел ден, сигурно има да се изнаспијам вечер. А друг чај освен од кантарион, оти ептен не можам да го поднесам... Пијам од брусница скоро секој ден, а наутро зелен чај, место нескафе. Нескафето го преместив после ручек и пијам само 1 наш во денот, за разлика од пред 2-3 месеци што пиев по 4-6 нескафиња на ден.

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
Епа можда да пробам.
Утре имам цела куќа за чистење, буквално сите соби се раскренати со варосувањето.
Чистењето се смета за физичка активност? Со оглед на тоа што треба да станам во 7, и да работам цел ден, сигурно има да се изнаспијам вечер. А друг чај освен од кантарион, оти ептен не можам да го поднесам... Пијам од брусница скоро секој ден, а наутро зелен чај, место нескафе. Нескафето го преместив после ручек и пијам само 1 наш во денот, за разлика од пред 2-3 месеци што пиев по 4-6 нескафиња на ден.

кантарионот е природен антидепресант....но и чај од камилица или маточина (има пријатен мирис на лимун) ќе заврши работа....
валеријаната е одлична за успивање но има многу непријатна миризба

Channar

гастроентерохепатолог
Член од
3 јуни 2011
Мислења
199
Поени од реакции
255
Истите симптоми ги имав и јас. Студирам во странство, додека сум таму ми е одлично, кога ќе се вратам тука ми се враќаа симптомите и на еден подолг престој овде отидов на психоЛОГ којшто одлично ме среди, го најдов кореннот на сите проблеми и едноставно сменив многу навики од порано, за да сега животот си го сакам 100 пати повеќе од претходно, иако знаат да се вратат симптомите, си наоѓам сам начини за да ги снема (читање, трчање, излагање со друштво). Најважното е што тие симптоми не може да ве полудат, убијат, задават, угушат без разлика колку изгледало тоа така.

Ф

Флеш

Гостин
Истите симптоми ги имав и јас. Студирам во странство, додека сум таму ми е одлично, кога ќе се вратам тука ми се враќаа симптомите и на еден подолг престој овде отидов на психоЛОГ којшто одлично ме среди, го најдов кореннот на сите проблеми и едноставно сменив многу навики од порано, за да сега животот си го сакам 100 пати повеќе од претходно, иако знаат да се вратат симптомите, си наоѓам сам начини за да ги снема (читање, трчање, излагање со друштво). Најважното е што тие симптоми не може да ве полудат, убијат, задават, угушат без разлика колку изгледало тоа така.
Дај ми контакт од психологот ако имаш,заинтересиран сум ,прати ми ПП ... :)

Член од
28 декември 2012
Мислења
119
Поени од реакции
67
imam golem se nadevam nekoj ke mi pomogne da go prebrodam periodov znaci momenta
no lezam vo bopnica o navistina nepbjasniviricin mi velat da pijam asentra 50 mg nautrp i helex 0,25 tri pati pa ke namalele 10 dena sum tuka opsednat sum so strav koj sto navistina me maci pocnuam da se dvizam gubam voZduh mispam se gusam cesto izleguvam na balkon od sabajle koga sum doma pocnuvaat napadi deka nesto mem maci deka ke se onesvestam umram i vednas baram pomos znaci ne mozam da zamislam da odam a da n mi se pojavicuvstvoto 10 dena veke lezam tuka preku den sum ko izgubeno jagne a navecer mi e ok ednostavno me plasi deno i toploto vreme imam nekoja fobja mi se tresat race se potam i ednostavno me faka panika ne mozam da se vratam vo normala iskreno bi vi bil blagodaren ako mi pomognete i mi dadete sovet zpsto i ova veke ne e rabota da sedam so grupa ludaci a da ne se cuvstvuvam ko niv ve molam pisete mi poskoro odnapred blagodaren ke sum vi.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
imam golem se nadevam nekoj ke mi pomogne da go prebrodam periodov znaci momenta
no lezam vo bopnica o navistina nepbjasniviricin mi velat da pijam asentra 50 mg nautrp i helex 0,25 tri pati pa ke namalele 10 dena sum tuka opsednat sum so strav koj sto navistina me maci pocnuam da se dvizam gubam voZduh mispam se gusam cesto izleguvam na balkon od sabajle koga sum doma pocnuvaat napadi deka nesto mem maci deka ke se onesvestam umram i vednas baram pomos znaci ne mozam da zamislam da odam a da n mi se pojavicuvstvoto 10 dena veke lezam tuka preku den sum ko izgubeno jagne a navecer mi e ok ednostavno me plasi deno i toploto vreme imam nekoja fobja mi se tresat race se potam i ednostavno me faka panika ne mozam da se vratam vo normala iskreno bi vi bil blagodaren ako mi pomognete i mi dadete sovet zpsto i ova veke ne e rabota da sedam so grupa ludaci a da ne se cuvstvuvam ko niv ve molam pisete mi poskoro odnapred blagodaren ke sum vi.
Првин, смири се.
Не е лесно, но ќе навикнеш да се справуваш со состојбата.

Најважно е да знаеш дека нема да полудиш, нема да се онесвестиш, нема да умреш, нема да се угушиш, нема да имаш срцев удар и ред други глупости на кои помислуваш кога ќе почувствуваш напад на паника.

Имај во предвид дека сето ова што го чувствуваш е минлива состојба (нема да трае постојано), само потребно е извесно време за да ја преодолееш. Прифати го фактот дека периодот што следува ќе биде период во кој ќе треба да се справиш со ваквата состојба. Постави си го тоа за цел.
Лекарствата исто така ќе ти помогнат.

B

babsyy

Гостин
Како сте, имате ли подобрувања?
Јас речиси месец дена ја пијам асентрата заедно со заласта. Порано спиев по 3-4 часа дневно, сега можам да си се наспијам здраво по 8-9 часа. Не чувствувам никаква напнатост, ни страв. Првата недела имав несвестица, не знам дали беше од притисокот, или од апчињата. Следната вечер се разбудив расплакана и исплашена, ама вдишував длабоко и се напив валеријана капки. Наредната недела се смирив. Пијам и Б6 со магнезиум т.е Форвита, за ослободување на срцевиот мускул. Редовно пешачам, се релаксирам.
Се што ми претставувало нервоза претходно, сега ми е минорна ствар, и за разлика од порано сега си се ставив себеси и здравјето пред се.

Hell Angel Ghost многу ми е жал кога те читам, јасно ми е низ што поминуваш. :place:
Пиши те молам како си, и дали има новости. Мора да имаш некакви подобрувања од терапијата...

Член од
28 декември 2012
Мислења
119
Поени од реакции
67
fala na razbiranjeto .. od golema blagodarno sum za sekoj vas sovet 15 dena bev vo bolnica prv pat na takvo iskusenie prvite 7 dena isto bese poslem malku pustiv dobiv nekoe kako da ti kazam mala motivacija sega vo narednive denovi se poveke i podobro funkcioniram malku i samo kontrola ne velam deka ne se pojavuvaat po nekogas takvite misli no navecer ne mozam da spijam dovolno ne znam zosto i pritisokot sekogas mi e 100 so 70 dali e od helexot ... pijam inaku asentra 50mg i 2x1 helex 0,25 mg zadovolen sum so bar ne dojdov do nekoja pogolema ludost a mnogu bev demotiviran se plasev skoro od se se me nervirase no ke gledam da go poslusam tvojot sovet i da go napravam istoto .. kako i da e ke ti pisam za ponatamosniot tek na lekuvanjeto
--- надополнето: 23 август 2013 во 15:57 ---
fala karan se trudam kolku so mozam jebiga zaebana stvar e i plus koj ke te piknat u soba milion psihopati da delis krevet mesto poarno ke ti e nokna mora.kako i da e ke e edno iskustvo za koe ke moze da pomohgnam i na drugi .iako e malku cudno no sepak cuvstvoto da si takva licnost e navistina demotiviracko kako za sebe taka i za sekoja rabota so ke pocnes so panika nisto ne moze da se postigne no dobro e sto postojat forumi lugje koi imaat razbiranje pa ke ti pomognat i ke ti kazat kako e da se bide vo takva sostojba golema blagodarno i se nadevam deka na ova eden den ke gledame kako na vic koj samite sme si go izmislile pozz.

Член од
26 октомври 2012
Мислења
2.535
Поени од реакции
3.362
Има некој точна дефиниција што е ова?

A

AnFem

Гостин
Јас ако сакав на гугл да барам ќе барав ,јас барав стручно мислење од некој член на форумов фала сепак :)
Ќе ти го кажат од прилика истото она што го пишува и на интернет, страв, постојано чувство дека нешто лошо ќе се случи, пропратено со напад на паника, лошење и разни видови на физичка неугодност.

Kajgana Shop

На врв Bottom