ГМО - генетски модифицирана храна

  • Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
Затоа ти викам поарно ќе се трујам со Цедевита пијалок или Златиборска чајна, отколку со цевитана пијалок или шунка на Мик Свети Николе....

Цедевитата е полна со вештачки адитиви, бои, витамини ии минерали од неорганско потекло (руди) кои што нашиот систем за варење не можи да ги одработи и преработи, чајната е полна со нитратна сол отров до отров. Значи не е само ГМО тоа е плус што може да се добие. Чоколадо само црно без млеко и без соин лецитин (ГМО) тешко тоа, што значи единствена алтернатива какао со млеко од фармер купено :icon_lol:.
 
Мене ме интересира зашто научниците никако не ја ставаат GMO храната како ризик фактор? Ставија цигари, кафе, мрсна храна, ова она, а што е со гмо-то.

Затоа што за разлика од тоа како е претставена помеѓу лаиците, во сензационалистичките медиуми и во документарците со некоја непозната агенда за сеење страв и паника, во научни кругови, научните докази за ГМО не се баш такви, најдобрите докази сугерираат дека храната со ГМО потекло нема поголеми ризици од храната која нема ГМО потекло.

На пример овие се едни од последните примери за тоа како се развива приказната за ГМО во странските медиуми откако се дефинираше дека постои огромна кампања против ГМО која всушност треба да биде насочена кон модерните индустриски практики во земјоделието и производството на храна, а не кон еден инженерски механизам како генетското модифицирање на семиња.

http://www.slate.com/articles/life/...y_modified_food_isn_t_necessarily.single.html

http://www.slate.com/articles/healt..._don_t_believe_elle_s_scary_story.single.html
 
321456, procitaj go tekstov i ke go smenis mislenjeto. Lobi grupite koi go poddruvaat proizvodstvoto na GMO hrana se finansirani od golemite korporacii koi go pravat toj steten ''inzinerski'' mehanizam za seminja koi trajno ja unistuvaat pocvata.

1. Allergies
Perhaps the number one health concern over GM technology is its capacity to create new allergens in our food supply. Allergic reactions typically are brought on by proteins. Nearly every transfer of genetic material from one host into a new one results in the creation of novel proteins. Genetic engineering can increase the levels of a naturally occurring allergen already present in a food or insert allergenic properties into a food that did not previously contain them. It can also result in brand new allergens we’ve never before known.
2. Antibiotic Resistance
Genetic engineers rely heavily on antibiotics to guide experiments. It works like this: Not all host cells will take up foreign genes, so engineers attach a trait for a particular type of antibiotic resistance to the gene they introduce into host cells. After they’ve introduced the gene into the cells, they douse all the cells with the antibiotic to see which ones survive. The surviving cells are antibiotic-resistant, and therefore engineers know they have taken up the foreign gene.
Overuse of antibiotics can potentially cause the development of antibiotic-resistant pathogens. Several health organizations, including the World Health Organization and the American Medical Association, have spoken out about the need for the use of these antibiotics to be phased out of the process of making GM foods. Food Patriot Sam Spitz’ harrowing story provides a scary, precautionary warning of how antibiotic-resistant “superbugs” can affect your health.
3. Pesticide Exposure
The majority of GM crops in cultivation are engineered to contain a gene for pesticide resistance. Most are “Roundup Ready,” meaning they can be sprayed with Monsanto’s glyphosate herbicide Roundup without being harmed. The idea is that if the crop itself is immune to Roundup, you can spray it to kill any weeds endangering the plant without worrying about harming your crop. Sound like a good thing? Only if increased human exposure to pesticides is a good thing. Glyphosate has been linked to numerous health problems in animal studies, among them birth defects, reproductive damage, cancer and endocrine disruption.
4. Unpredictability and the Unknown
Foreign genetic material in a host can cause other genetic material in that host to behave erratically. Genes can be suppressed or overexpressed, causing a wide variety of results. One consequence of overexpression, for example, can be cancer. Nutritional problems can also result from the transfer. In one example, cows that ate Roundup Ready soybeans produced milk with more fat in it. In another example, milk from cows injected with a genetically engineered growth hormone was found by a number of researchers, including those published in the journal Lancet, to have substantially higher levels of a compound known as insulin-like growth factor-1, which is linked to human breast, colon and prostate cancers. The milk also has higher levels of bovine growth hormones in it, along with pus and sometimes antibiotics. GM crops have been linked to health problems as diverse as reproductive damage, cancer, Alzheimer’s disease and diabetes. Concerned scientists have been outspoken about these risks.
DNA is complex, and we have yet to understand all the potential complex interactions. The potential hazards are difficult to predict and identify immediately. Additionally, the United States regulatory system is set up to deal with problems occurring with GM foods only after they occur. But what if, instead, we invoked the precautionary principle, an international agreement that calls for intelligent caution when it comes to new science and technologies? Thankfully, you can protect yourself and your family by taking action against GMO foods. Choose organic foods wherever possible (this app can help you determine which foods to avoid), support farms that refuse to grow GMO foods, and pressure your lawmakers to force agriculture companies to label GMOs. The right to know is one we must be outspoken to protect.
 
Мене ме интересира зашто научниците никако не ја ставаат GMO храната како ризик фактор? Ставија цигари, кафе, мрсна храна, ова она, а што е со гмо-то.

Научниците кои беа доволно храбри за да ја откријат целата таа афера со Монсанто и да докажат колку се штетни ГМО производите, добиваат откази, смртни закани, постојано се на удар од Монсанто и нивните платеници...
Веруј ми.. воопшто не е лесно да се бориш против овие луѓе. Толку се моќни што може да го уништат секој оној кој ќе им се најде на патот.
Доволно е само да ги погледаш клиповите, каде кутрите амерички фармери кои се обидуваат да произведуваат здрава храна, зборат за тортурата која ја трпат секојдневно од Монсанто ... нити законот може да им помогне.. затоа што нивниот прецедател пред некој месец потпиша закон со кој забрани да се тужи компанијата Монсанто. Сваќаш тоа што значи.. нели?
Предтоа компанијата беше во неколку наврати тужена од многу граѓани на САД и плаќаше огромни оштети...
А сега затоа што им пропадна бизнисот во ЕУ, мора да се заштитат...
http://mkd-news.com/nauchnikot-koj-otkri-deka-gmo-hranata-e-smrtonosna-dobil-otkaz-ekspresno/
прочитј и сам
 
[QUOTE]Кај нас единствено по акцијата на еколошките невладини организации Општините Могила, Велес, Охрид и Чашка се прогласени како ГМО слободни зони, што значи дека не се произведува ниту продава ГМО храна.
Според еколошоките невладини организации откако е формирана Дирекцијата за храна, ниеден производ увезен во земјава не е тестиран за присуство на генетски модифицирани организми.[/QUOTE]
 
Јаката и квалитетна македонска храна...:facepalm: Подобро да не знаеме низ што минуваат суровините пред да ни го испорачаат крајниот производ...Дури и на зелените пазари, што продаваат овошје и зеленчук, поголемиот дел лажат кога ќе ти речат дека е природно од село донесено, не третирано со ништо...Камоли по фабриките...Така да ако бирам меѓу Европа и Краш - избирам Краш! Или меѓу Витаминка или Подравка - секогаш Подравка! Слабо котираат нашиве производи...Како на пример- нејзиното височество Цедевита, којашто е хрватски производ, секогаш ќе биде на врвот и не може да ја замени никаква цевитана или слични избледени копии, на македонсково пазарче...Можеби не е најздрава, ама ако се трујам, ќе се трујам со јаки брендови кои имаат традиција, а не со бледи копии, произведени во македонска фабрика, кадешто често вредностите за квалитет се малку сомнителни и инкогнити...А за цените, тоа е веќе друга приказна...:)
Пробај домашна кртаставица од бавча и краставица од странска плантажа па сподели го искуството на форумов
 
In a recent scientific study, a shocking 70 percent of female rats died prematurely when fed GMOs. Fifty percent of males died early. Almost all of them died from cancer tumors.

Rat-Tumor-Monsanto-GMO-Cancer-Study-3-Wide.jpg


http://www.naturalnews.com/037289_Monsanto_corporations_ethics.html
 

Затоа што постои нешто што се вика каренца, период на чекање после прскањето и доза. Зависи од дозата колку и дали ќе биде отровно. А акутното изложување на самата хемикалија при прскањето е опасно и затоа се носи опрема како мерка на претпазливост.

Не постои производство кое не е третирано со средства, па дури ни органското производство, верувале или не, и во органското производство исто се користат пестициди и тоа доста отровни.

Исто ова е пример како се формира ставот на општата популација по вакви прашања , на пример оваа слика нема врска со ГМО, туку со самата практика во земјоделството и производството на храна, ама се користи во дискусии против ГМО.
 
Не постои производство кое не е третирано со средства, па дури ни органското производство, верувале или не, и во органското производство исто се користат пестициди и тоа доста отровни.

Ne e tocno.

So what does organic mean? It means that these pesticides, if used, must be derived from natural sources, not synthetically manufactured.
 
Не постои производство кое не е третирано со средства, па дури ни органското производство, верувале или не, и во органското производство исто се користат пестициди и тоа доста отровни.


Ајде бре не верувам :icon_lol:, јас сум производител на органска храна за лични наши фамилијарни потреби, и не користиме никакви средства ни пестициди, ни хербициди, ниту пак инсектициди или вештачки ѓубрива. И сега ти мене ќе ми објаснуваш за храната и органското производство?
 
Ne e tocno.

So what does organic mean? It means that these pesticides, if used, must be derived from natural sources, not synthetically manufactured.

Да, ама тоа не значи дека не се отровни за тој што прска или евентуално во крајниот производ.

Еве ги дозволените средства за заштита во органското производство, некои од нив се и тоа како отровни:
http://www.mzsv.gov.mk/files/Lista na proizvodi za zastita na rastenijata.pdf

http://www.mzsv.gov.mk/files/Lista na proizvodi i supstanci koi se koristat vo procesot na proizvodstvo na organski prerabotena hrana.pdf
--- надополнето: 9 август 2013 во 11:29 ---
Ајде бре не верувам :icon_lol:, јас сум производител на органска храна за лични наши фамилијарни потреби, и не користиме никакви средства ни пестициди, ни хербициди, ниту пак инсектициди или вештачки ѓубрива. И сега ти мене ќе ми објаснуваш за храната и органското производство?

Производството на храна без механичка, биолошка или хемиска контрола на штетници не е економски исплатлива и така може ете да се одгледува за лични потреби.

Мене тоа ми е дел од професионалната ориентација и без разлика дали се природни или вештачки, пестициди се користат и во конвенционалното и во органското производство.
 
Прскањето е за да ги уништи инсектите што го јадат листот и цветот.

Ние то го правиме со механички начин знаеш како, земаш и гмечиш :icon_lol:....
--- надополнето: 9 август 2013 во 11:52 ---
Производството на храна без механичка, биолошка или хемиска контрола на штетници не е економски исплатлива и така може ете да се одгледува за лични потреби.

Мене тоа ми е дел од професионалната ориентација и без разлика дали се природни или вештачки, пестициди се користат и во конвенционалното и во органското производство.


Како ти оди англискиот? Читај органско производство без ништо вештачко затоа е органско, колку тони ориз на колку земја? Исплатливо е или не е?

Organic rice farmer in India yields over 22 tons of crop on only two acres, proving the fraud of GMOs and Big Ag

 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom