ГМО - генетски модифицирана храна

ruller

Expert
Член од
5 септември 2011
Мислења
523
Поени од реакции
349
И сега демек нема да ги јадиме горенаведените производи? Нема еден единствен човек да го направи тоа! И досега конзумиравме, барем повеќето од нас, еден куп веќе познати штетни работи така да не се плашиме ни од мутации, пермутации..

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
И сега демек нема да ги јадиме горенаведените производи? Нема еден единствен човек да го направи тоа! И досега конзумиравме, барем повеќето од нас, еден куп веќе познати штетни работи така да не се плашиме ни од мутации, пермутации..
камо да можевме скроз да ги отфрлиме....
но, барем нека припазуваат кога купуваат за деца
искрено мене уопште не ми е страв од пермутација :pos:(што има врска ова сега?? - нешто си утнал друже:icon_lol:)

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Можи да се најде замена за тие производи, полесно е отколку што мислите. Кечапот и мајонезот можи дома да си ги правите, кашичките бебешки исто така со овошје и зеленчук од пазар. За чоколадо тука е какаото и тоа дома се приготвувува. Место грицки, чипс, смоки, соленки одат фстаци, индиски ореви, сончоглед, семки од тиква, бадеми итн.

За газираните сокови тука е обичната чиста и бистра вода.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.375
Поени од реакции
33.479
^^
Типичен потрошувач, и со тоа важна алка на процесот на је*ење во мозок на светската популација. Профилот на размислување е: не знам и не сакам да знам (дека ме је*ат во мозок), а во ретките моменти кога некој ќе ми каже дека ме је*ат, тогаш ќе се правам паметен како сето тоа (је*ењето) е за наше добро! (и понатаму следи папагалско повторување на рекламните слогани од индустријата за генетски модифицирана храна)

ГМО заслужува своја тема на форумов, со добар и разбирлив увод за армијата неуки (што не се неколкуте нафрлања од теми присутни на кајгана). Кога ќе најдам малку време, ќе се обидам да го направам тоа.
Во меѓувреме, за тие што сакаат да си извадат главата од чмарот и да ја видат реалноста онаква каква што е навистина, еве еден МНОГУ добар и едукативен документарец:

Член од
24 април 2008
Мислења
10.887
Поени од реакции
12.239
Можеби грешам, но кај чоколадите и останатите индустриски преработени производи вообичаено пишува на самата амбалажа какви се додатоци се користени при нивната индустриска преработка.

И се разбира, крајниот корисник воопшто не е заинтересиран за истите тие информации, како што се информациите за одредени емулгатори и ензими кои поттикнуваат уште поголем апетит за да продолжи крајниот корисник да се труе, или кои создаваат чувство на вештачки вкус, а за крајниот корисник појма нема дека потекнуваат од одредени животни, растенија и од Бог знае каде.

Храната кај која на самата амбалажа пишува какви додатоци се користени при нејзината индустриска обработка, фактички е веќе обележана генетички модифицирана храна за чиј што состав крајниот корисник е информиран, поради што би требало да биде свесен за ризикот што го превзема, како што е во случајот со ризикот што го превзема при консумирање на газирани пијалоци.

А кога сме кај необележани генетички модифицирани семиња и генетички модифицирани овошја и зеленчуци, тоа веќе е проблем на човештвото кој мора да се реши што е можно поскоро.

Едно е кога дознаваш за труење со генетички модифицирана храна во Северна Америка, а друго е кога дознаваш за јајца со диоксин, краставици со ешерихија коли и ред други отровни производи, кои случајно или не, беа откриени во Германија, наводно најразвиената и најмоќната индустриска и економска сила во Европа. Првично генетички модифицираните краставици им беа подметнати на Шпанците, но набрзо се откри дека нивното вистинско потекло е од Германија.

Неодамна беше пронајден афлатоксин во српското млеко, но за волја на вистината, афлатоксините претежно се добиваат поради лоши хигиенски услови и исхрана на добитокот со неквалитетна храна. Но ова е само почетокот, воопшто не треба да се изненадиме ако преку ноќ се појават секакви хуманитарци кои несебично ќе ги даруваат земјоделците со ензими за кравите за да даваат повеќе млеко, што е друг опис за крава на стероиди, која дава канцерогено млеко.

За жал, вистинскиот проблем е во крајниот корисник кој е премногу наивен и глупав за да го заинтересира што става во уста, бидејќи во свет во кој се и сешто може да се купи од супермаркетот, интересот за квалитетот е ставен во последен план.

Поголема е веројатноста крајниот корисник да се исплаши од здравите јајца од селските фарми, кои не се во една иста боја, туку се во различни бои, а уште повеќе ќе се исплаши од светло жолтата боја на жолчката која без малку е речиси златна, отколку да се исплаши од јајцата купени од супермаркетот кои речиси секогаш се со сомнителен квалитет, а за кои доволно е еднаш неделно да направи пандишпан за да види за колку квалитетни јајца станува збор.

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
^^
Профилот на размислување е: не знам и не сакам да знам (дека ме је*ат во мозок), а во ретките моменти кога некој ќе ми каже дека ме је*ат, тогаш ќе се правам паметен како сето тоа (је*ењето) е за наше добро!
баш ко она - колку помалку знаеш- помирно спиеш:icon_lol:
Таквите продукти- мутанти се крајно опасни- не знаеш кој кого јаде, дали тие нас или ние нив.
И да, ќе го чекам со нетрпение отварањето на посебна тема (y) за овие „гомна„ - се надевам ќе биде наскоро

ruller

Expert
Член од
5 септември 2011
Мислења
523
Поени од реакции
349
камо да можевме скроз да ги отфрлиме....
но, барем нека припазуваат кога купуваат за деца
искрено мене уопште не ми е страв од пермутација :pos:(што има врска ова сега?? - нешто си утнал друже:icon_lol:)

Мутации ОК, пермутации??? Гледам си ставал смајлиа ама слабо ти оди смислата за хумор :cool:

^^
Типичен потрошувач, и со тоа важна алка на процесот на је*ење во мозок на светската популација. Профилот на размислување е: не знам и не сакам да знам (дека ме је*ат во мозок), а во ретките моменти кога некој ќе ми каже дека ме је*ат, тогаш ќе се правам паметен како сето тоа (је*ењето) е за наше добро! (и понатаму следи папагалско повторување на рекламните слогани од индустријата за генетски модифицирана храна)

ГМО заслужува своја тема на форумов, со добар и разбирлив увод за армијата неуки (што не се неколкуте нафрлања од теми присутни на кајгана). Кога ќе најдам малку време, ќе се обидам да го направам тоа.
Во меѓувреме, за тие што сакаат да си извадат главата од чмарот и да ја видат реалноста онаква каква што е навистина, еве еден МНОГУ добар и едукативен документарец:

И демек ти не си типичен потрошувач, имаш нива и сам си садиш/јадиш генетски немодифицирана храна...

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113

интересно е да ги видиме сите растителни продукти кои имаат ГМО аналози
постои ли некаде таква листа- да се приложи овде ?
за сојата познато ни е, пченицата, луцерката, бананите, кафето , оризот,маслината .... и последно што прочитав беше за тутунот- што ме изненади негативно

П

Пепси_

Гостин
брзиот живот го измисли ова срање..... сакаш краставица за 3 дена ? - еве ти !!!

Kajgana Shop

На врв Bottom