Кои се попријателски настроени домаќини: Охриѓани или Грците?

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување

Кои се подобри туристички домаќини?

• Вкупно гласачи
    205
Не гледам никаква разлика помегу двата ривала, со ниту еден од наведените не можеш да се разбереш ко шо доликува, едните те гледаат ко евро(во случајов грците)гледаат на секој начин шо повеке да измолзат... се разбира евра и затоа не бират начин како тоа ке го изведат, додека домашниве ориганите те гледаат ко идиот кој дошол да арчи пари и да им кибицира понежниот пол и се трудат од петни жили како да ти напакостат.........
ПС... а дали може да се гласа и за двајцата??

Немој само некој да иде во Охрид за охриѓанки,седи не ме радуј. :pos:

Според Скопјанишчава требит во Охрид да бидиме гостопримвливи ко Грчишчана…

Ohridd.png

Можете да го тупите до 101 и назад, пак е џабе.
Пошто јас лично со Охрид расчистив многу оддамна , неможам да тврдам дали има или нема туристи. Но работата е многу едноставна.
Ако нема туристи тогаш вината е кај Охриѓани, така да џабе тука се препотувате да не убедите во спортивното, дека цените се вакви такви онакви, луѓето се вакви такви онакви, езерото е вакво такво онакво, градот бил ваков таков онаков. Едноставно можеби си имате замислено нешто во главата дека сте нешто посебни, ама туристите не мислат така и толку од тој муабет.
А ако се замислувате како туристичка мека во државата тогаш нивното мислење и тоа како треба да ви биди важно. Ако не ви е битно тоа тогаш не гледам што сте запнале за туризам.
Од друга страна ако има туристи и вам ви одговара моменталната ситуација тогаш е џабе цел муабет. Капата на криво и терајте си.

Најпаметното мислење шо го прочитав досега.

Еве и јас да се уклучам и во знак на протест против сите гнасни зборови кои ги слушнав за Охрид ќе го постирам овој линк.

Какви и да се грците црни или бели треба да ве обесштетат и да бидат професионални можеби Охрид има лоша услуга но ова ги преминува сите граници после Гејците од Златна Зора.

http://sky.mk/index.php/makedonija/...a-bez-1-500-evra-i-bez-smestuvanje-na-lefkada

Дали ние Македонците сме бетар од Грците и против се шо е наше одиме контра или има тука нешто друго да ги мочxxxxxxxxxm тие 300 денари смештај.

Скопјани останаа без 1.500 евра и без сместување на Лефкада

Детали
Создадено На Среда, 31 Јули 2013 14:50
Последно освежено на Среда, 31 Јули 2013 14:50
Напишано Од К.Герасовски
Категорија: Македонија

lefkada.jpg
Скопјани кои требало да летуваат на грчкиот остров Лефкада, останале и без одмор и без пари.
Тие резервирале сместување преку британската интернет страница "Owners Direct" во вилите „Agrilides Villas".
Се работи за 12 лица а кои одлучиле да изнајмат две вили чија вкупна цена за изнајмување изнесувала 3.000 евра. Така, секој од скопјаните требало да одвои по 250 евра за свето сместување, пишува Точка.
Скопјаните уплатиле депозит од 1.500 евра додека другата половина од парите требало да го исплатат по нивното пристуигнување на Лефкада.
Тие денеска сфатиле дека парите кои ги уплатиле за одморот кој требало да им почне од утре завршиле на сметката на неименуван Шпанец, кој го хакира маилот на вистинскиот сопственик на вилите и оставил свои податици за уплата.
Скопјаните стапиле во контакт со британската интернет страница, од таму му кажале дека можат да им вратат само дел од уплатените средства, односно 800 од уплатените 1.500 евра.

Каква врска има ова со темата? Да не ги измамеле од агенцијата, ќе си поминеле 200 пати поубаво.
Или охриѓани се подобри и од Шпанците, затоа што една наша агенција и за таму измами туристи? :pos:

Каква врска има ова со темата? Да не ги измамеле од агенцијата, ќе си поминеле 200 пати поубаво.
Или охриѓани се подобри и од Шпанците, затоа што една наша агенција и за таму измами туристи? :pos:

Муабетот е „лоши сме ние, ама овие полоши се!“

Не знам зашто мислат дека оди во нивна полза... :)

Шо знам, јас никад сум немал проблеми со Охриѓани. Цените секако дека се високи, туристичко место е. Не зборите за Грција, цените во Атина секако се поголеми од некој Олимпик Бич или слично.

Еве и јас да се уклучам и во знак на протест против сите гнасни зборови кои ги слушнав за Охрид ќе го постирам овој линк.

Скопјани останаа без 1.500 евра и без сместување на Лефкада

Детали

Создадено На Среда, 31 Јули 2013 14:50
Последно освежено на Среда, 31 Јули 2013 14:50
Напишано Од К.Герасовски
Категорија: Македонија

lefkada.jpg
Скопјани кои требало да летуваат на грчкиот остров Лефкада, останале и без одмор и без пари.
Тие резервирале сместување преку британската интернет страница "Owners Direct" во вилите „Agrilides Villas".
Се работи за 12 лица а кои одлучиле да изнајмат две вили чија вкупна цена за изнајмување изнесувала 3.000 евра. Така, секој од скопјаните требало да одвои по 250 евра за свето сместување, пишува Точка.
Скопјаните уплатиле депозит од 1.500 евра додека другата половина од парите требало да го исплатат по нивното пристуигнување на Лефкада.
Тие денеска сфатиле дека парите кои ги уплатиле за одморот кој требало да им почне од утре завршиле на сметката на неименуван Шпанец, кој го хакира маилот на вистинскиот сопственик на вилите и оставил свои податици за уплата.
Скопјаните стапиле во контакт со британската интернет страница, од таму му кажале дека можат да им вратат само дел од уплатените средства, односно 800 од уплатените 1.500 евра.

До мене е или се ми се чини дека комплетно го утна муабетот.
Види една работа да ти биде јасна. На човек сосила можеш да му земеш нешто, да му дадеш неможеш. Дајму и ке го фрли.
Е такви се Охриѓани кога е прашање на туризмот. Едноставно не примаат ука и тоа е тоа. Од друга страна можеби и им е убаво. Сезоната топ, само неколку месеци работа и цела година лежи, апартманите полни. Што има оние да се замараат со нас кога бизнисот им цвета.

Само на кратко да не одам надвор од тема, еве една споредба со Хрватска поточно со Дубровник. Од некој анонимен Македонец е сметкава и според овие цени може лесно да се заклучи колку е скапо таму. Е сега работата е што кај Хрвативе во последниве две години посебно оваа сезона значително е намален бројот на туристи, и тие вината ја бараат во лудите цени. А замислете колку е големо хрватското крајбрежје и на таа конкуренција цените седат толку високо. Ако туристичкава комора или здружението на угостители или кој е надлежен, не може да се справи кај нас со овие цени тогаш очигледно е оти како оди времето по два авиони ќе слетуваат во Охрид со Холанѓани за кои се боза цените, додека Македонците дим ќе ги нема.
gazirana.jpg

Сепак, капучиното кое чини 250 денари (31 куна), „кока-кола" од 270 (33 куни) и минерална вода од 230 денари (28 куни) ги изреволтира Хрватите кои годинава се жалат на многу помала туристичка посетеност.
Главна причина за тоа, според нив, се превисоките цени на угостителските објекти, како и прескапото смештување, а фотографијата со сметката од 1500 денари (177 куни) само за една кафе-пауза беше само долевање масло во огнот.

Само на кратко да не одам надвор од тема, еве една споредба со Хрватска поточно со Дубровник. Од некој анонимен Македонец е сметкава и според овие цени може лесно да се заклучи колку е скапо таму. Е сега работата е што кај Хрвативе во последниве две години посебно оваа сезона значително е намален бројот на туристи, и тие вината ја бараат во лудите цени. А замислете колку е големо хрватското крајбрежје и на таа конкуренција цените седат толку високо. Ако туристичкава комора или здружението на угостители или кој е надлежен, не може да се справи кај нас со овие ценицените тогаш очигледно е оти како оди времето по два авиони ќе слетуваат во Охрид со Холанѓани за кои се боза цените, додека Македонците дим ќе ги нема.
gazirana.jpg

Сепак, капучиното кое чини 250 денари (31 куна), „кока-кола" од 270 (33 куни) и минерална вода од 230 денари (28 куни) ги изреволтира Хрватите кои годинава се жалат на многу помала туристичка посетеност.
Главна причина за тоа, според нив, се превисоките цени на угостителските објекти, како и прескапото смештување, а фотографијата со сметката од 1500 денари (177 куни) само за една кафе-пауза беше само долевање масло во огнот.

Ништо не е за Дубровник ова цениве со оглед на тоа кој богаташи и светски фаци идат таму.

Ништо не е за Дубровник ова цениве со оглед на тоа кој богаташи и светски фаци идат таму.

Па да точно ама и остатокот од Хрватска го држи високиот стандард. Значи муабетот е Охрид во Македонија е што се вели без конкуренција во летниот период како условно најквалитетно место и цените се скоро највисоки земајќи ја цела Македонија.

Па да точно ама и остатокот од Хрватска го држи високиот стандард. Значи муабетот е Охрид во Македонија е што се вели без конкуренција во летниот период како условно најквалитетно место и цените се скоро највисоки земајќи ја цела Македонија.

Океј за цените, ајде ама повеќе се жалат на лошата услуга.

Јас лично, прилично сум задоволен од дечкото кој беше сопственик на вилата каде престојував во Охрид 2011та. Типот ме пречека уредно, ми објасни се што како, ми го предаде клучот и ме праша што сакам утре за доручек.. Секое утро носеше топол доручек, ми резервираше карта за враќање, ми пазаруваше, едноставно се однесуваше со мене (и девојка ми) како да сум којзнае кој, велеше „тука сте за да уживате“. Damn, си велам (според стереотипот): „овој нема шанса да е охриѓанец“ :D На која плажа сакате да ве однесам (со неговата кола), едно друго - се вклучено во цената, која и не беше баш висока, ако другар ми и неговата девојка плаќаа по 300 од човек на друго место (како гаража) јас плаќав 1000 за цел спрат од вилата, со кујна (комплет опремена), бања со џакузи, перални ова она, клима, LCD 37" TV, кабловска, интернет, X-BOX 360... е сега ако е тој баш оној исклучокот, сум имал среќа, но пак ќе речам, дечкото ме третираше како цар да сум. Ако се прашувам јас, би го назначил за министер за туризам :D

Значи тоа со Дубровник е она што се бара - дефиниран туризам. Одлучиле Хрватите Дубровник да им е монденско место, се фокусираат на побогата клиентела, нудат квалитетна услуга ама за посолени цени. Но ете си одлучиле каква група на туристи да таргетираат. Истото е во Словенија со Блед, Бохињ..
Проблемот со Охрид и хотелиерите/издавачите на соби е што не знаат кај тераат. Ако им одат копиљаци, беснееле, кршеле, се ценкале, не трошеле. Ако им доаѓа вака побогата класа на народ, Холанѓани и остало кои одат во хотел со полупансиони, тогаш оделе во хотели, не трошеле по маркетите за јадење. Демек ќе целат на странци, цел град го гледаш со исполепени плакати од Аца Лукас, Сека Алексиќ и кој се не шлајм што стапна во државава. Ќе си носиш имиња од класичната сцена тогаш, Симон Трпчевски, опери некои..Не може вака, мора да се одлучи каква група ќе се таргетира. Градот не знае кај тера.

Темава првично беше за гостопримливост ама ај, забегавме :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom