Работа во Германија

• Креатор на темата Креатор на темата John Burago
  • Време на започнување Време на започнување
ja planiram za minhen , .. .

Кој че биди одтука летово накај Хамбург , Остзее и цела Северноисточна Германија ?
--- надополнето: 14 јуни 2013 во 07:31 ---
.

imam Bg pasport i sakam da go iskoristam da vidam kako tamo se zivee , :)

Ме интересира како заминал да бара работа и како барал работа, систем врата до врата?
--- надополнето: 14 јуни 2013 во 10:15 ---

Ако ги имаш сите возачки категории лесен проблем за шофер низ ЕУ со бугарски пасош. Имаш искуство?

Замина демек на договорено, во градежна фирма. И поработи 3-4 дена во фирмата, за на крај фирмата да престани со работа, наводно пауза некој период. После бараше каде ќе стаса, па имаш луѓе во стилот-Дај 300 евра јас ќе ти најдам и слични коштаплерски работи. Двајца кои беа со него си ги дадоа парите и побрзо се вратија назад, овој уште две недели побара ама ништо. Германски перфектно знај шо е голем плус, но ете, си дојде и сега овде ќе работи во Леов за 8000.

п.с Во Минхен беше.

Замина демек на договорено, во градежна фирма. И поработи 3-4 дена во фирмата, за на крај фирмата да престани со работа, наводно пауза некој период. После бараше каде ќе стаса, па имаш луѓе во стилот-Дај 300 евра јас ќе ти најдам и слични коштаплерски работи. Двајца кои беа со него си ги дадоа парите и побрзо се вратија назад, овој уште две недели побара ама ништо. Германски перфектно знај шо е голем плус, но ете, си дојде и сега овде ќе работи во Леов за 8000.

п.с Во Минхен беше.
Знаеш ли име на фирма или кои се газдите , од каде се ? имаш ли некои информации , .
и ја сакам да одам во Минхен во некоја слична фирма се легално со договор и осигурување ,- немој да налетам на некои мангупи па пеш да се вратам . . .
--- надополнето: 14 јуни 2013 во 14:22 ---

п.с Во Минхен беше.
Знаеш ли име на фирма или кои се газдите , од каде се ? имаш ли некои информации , .
и ја сакам да одам во Минхен во некоја слична фирма се легално со договор и осигурување ,- немој да налетам на некои мангупи па пеш да се вратам . . .

п.с Во Минхен беше.

п.с Во Минхен беше.

п.с Во Минхен беше.
Ова ми звучи ко нашиов министер за труд што вика, излези низ улица Македонија и најди си работа. Го зезнала првата фирма, а така сам по улици незнам како се бара работа ни кај нас, а не пак во друга држава.
Советувај го прво нека си најде работа таму, чим викаш дека знае Германски, па потоа нека иде. Има страни за вработување исто како кај нас најди работа, нека си аплицира, нека помине прелиминарно па после нека иде. Така од врата до врата многу тешко да бараш работа.

Знам само дека беа Турци. За име ќе морам да го прашам кога ќе појдам кај нив. Мислам ама да не грешам душа дека и тие 3-4 дена не му ги платија воопшто.
--- надополнето: 14 јуни 2013 во 14:29 ---
Ова ми звучи ко нашиов министер за труд што вика, излези низ улица Македонија и најди си работа. Го зезнала првата фирма, а така сам по улици незнам како се бара работа ни кај нас, а не пак во друга држава.
Советувај го прво нека си најде работа таму, чим викаш дека знае Германски, па потоа нека иде. Има страни за вработување исто како кај нас најди работа, нека си аплицира, нека помине прелиминарно па после нека иде. Така од врата до врата многу тешко да бараш работа.

Си дојде пред 2 недели, татко ми му најде работа во една фирма тука, осигуран се, само плата 8000. Претходно беше Чешка, таму бетар. Ама искрено мислам дека тука има влијание е тој самиот, познавајќи го како флегматско битие на кое ништо не му се погаѓа, можеби проблемот е и во него. И само прокука, не е Германија тоа што беше(бидејќи редовно ја посетуваше пред 20 години).

Си дојде пред 2 недели, татко ми му најде работа во една фирма тука, осигуран се, само плата 8000. Претходно беше Чешка, таму бетар. Ама искрено мислам дека тука има влијание е тој самиот, познавајќи го како флегматско битие на кое ништо не му се погаѓа, можеби проблемот е и во него. И само прокука, не е Германија тоа што беше(бидејќи редовно ја посетуваше пред 20 години).

Не дека е до него, туку едноставно така речиси е невозможно да најдеш работа, освен келнерска во сезона.
Али ајде секој со среќата, може на некој ќе му се посреќи така. Кога гледате за настрана работа, замислете дека е исто како во Македонија. Како кај нас што иде со врска/роднина/пријател втор начин - аплицирање и трет начин - сам да те повикаат од фирма во фирма исто е и секаде.

Нов сум на форумот ама да прашам.Луге дај објаснете го овоа гевербето подетално гледам има пишувано претходно за него ама не ми е доволно?
Јас сум во Германија со жена ми со бг пасоши сме.Е сега најде едни и ми викат за да работеш кај нас ти треба гевербе.За отварањето ми кажаа коштало околу 230 еу, ама ако сакам да затворам(ако ме за*бат да не работам) колку ќе ме кошта?Инаку имам адеса пријавено кај поднина моја.И многу ли заработувачката оде на гевербето?
Исто така има ли шанса да се изваде работна дозвола со бг пасош и пријавена адреса на живеење.Пишете да знам, оно утре ќе одеме да си ја пробаме среќата во социјалното?
Жена ми знае малку јазик и може ли и она да изваде гевербе за чистачка во хотел или хотелот треба да и понуде договор за работа, па да добие работна виза.На јобборсе тражиме работа ама се се агенции и оти немаме работна дозвола тразат околу 400еу(инаку е без пари),ама не гарантират работа да најдат.Братучедо што ни помага околу барање работа викак како сакате ама можеби се превари и ништо нема да биде, не се така дават пари, а не е многу упатен другите закони он си е пожарникар и си знае за неговите закони, а другите не ги знае(на почетокот викаше дека и гевербе не треба,ама излезе оти треба).Исто и некое искуство од овие агенциите за вработување е добредојдено.Позз

Нов сум на форумот ама да прашам.Луге дај објаснете го овоа гевербето подетално гледам има пишувано претходно за него ама не ми е доволно?
Јас сум во Германија со жена ми со бг пасоши сме.Е сега најде едни и ми викат за да работеш кај нас ти треба гевербе.За отварањето ми кажаа коштало околу 230 еу, ама ако сакам да затворам(ако ме за*бат да не работам) колку ќе ме кошта?Инаку имам адеса пријавено кај поднина моја.И многу ли заработувачката оде на гевербето?
Исто така има ли шанса да се изваде работна дозвола со бг пасош и пријавена адреса на живеење.Пишете да знам, оно утре ќе одеме да си ја пробаме среќата во социјалното?
Жена ми знае малку јазик и може ли и она да изваде гевербе за чистачка во хотел или хотелот треба да и понуде договор за работа, па да добие работна виза.На јобборсе тражиме работа ама се се агенции и оти немаме работна дозвола тразат околу 400еу(инаку е без пари),ама не гарантират работа да најдат.Братучедо што ни помага околу барање работа викак како сакате ама можеби се превари и ништо нема да биде, не се така дават пари, а не е многу упатен другите закони он си е пожарникар и си знае за неговите закони, а другите не ги знае(на почетокот викаше дека и гевербе не треба,ама излезе оти треба).Исто и некое искуство од овие агенциите за вработување е добредојдено.Позз
Прочитај го овој текст >>> http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=77E78EBB20D10645B0382F9A02B43104,ќе ти делува доста едукативно за ситуацијата во која се наоѓаш,се надевам и ќе ти помогне! Инаку,од 1-ви јануари 2014 паѓаат сите работни блокади и дозволи за престој за бугарските и романските граѓани кон земјите од ЕУ и Британија,тука се и нашите македонци кои заради економски причини мораа да извадат бугарски пасоши и одеднаш станаа "ново-освестени" блгарчиња! :)

И да,ова е главната причина поради која Бугарија и Романија можат да останат со кусок работна сила во следната декада:
-Една анализа на Migration Wch UK Fond покажува дека еден Бугарин, или еден Романец, кој од идната година, 1 јануари 2014 година, се населил во Велика Британија со две деца и сопруга неделно би добивал 543 фунти, што е речиси деветпати повеќе од 62 фунти што ги добива дома.
Така да,ако можеш некако да преживееш до 1-ви јануари 2014,батали вадење на дозволи,гевербиња и останати кебапчиња:pos: за скапи пари,поздрав!

Миграција од село во град или мал во поголем град е светски тренд , системот - Капитализам што сега постои го наметнува тоа . Кој сака да работи за 100 евра ??? било каде во Македонија , Бугарија или Романиа Грција албанија ...и други земји , не е само куде нас тој тренд секој гледа да најде што подобра егзистенција за себе и фамилиата ... Секој за себе , такој е денес , нема братсво -единство ... Можеби за едно 10-15 години ќе дојде до приближување на стандардот (запад - исток) Богати - Сиромашни земји ... и некои работи ќе бидат појасни
ама сега тој ...

Германија објави список на работни места за работници кои не се од Европската унија

Германија денеска за прв пат објави список на работни места на кои сака да вработи работници кои не се од Европската унија, за да се справи со недостигот на работна сила што се должи на стареењето на населението.

20121125-ekonomski-vodich-za-studiranje-vo-germanija-360.jpg

Работните места вклучуваат медицински сестри и негуватели за стари лица, експерти во областа на роботиката, електричари и машиновозачи, пренесува АФП.

Луѓето кои сакаат да аплицираат за работните места, треба да ги презентираат квалификациите кои ги сметаат за подеднакви на оние во Германија.

“Потребни ни се квалификувани имигранти за да се обезбеди долгорочна благосостојба на Германија”, рече министерот за труд Урсула фон дер Лејен.

Соочена со намалување на населението, со ниска невработеност, најголемата економија во Европа за прв пат бара квалификувана работна сила од странство, преку програма која ја направила Сојузната агенција за труд.

Германија претходно имаше билатерални договори за привлекување на работници во одредени области, како во случајот со медицинските работници од Хрватска или од Филипините.

Новата иницијатива ќе ги олесни формалностите и ќе се намали бирократијата, откако ЕУ ја лансираше “сината карта”, која треба на високо образованите имигранти во ЕУ и на нивните семејства, да им гарантира социјални права како граѓани на Унијата.?
http://grid.mk/read/news/505473155/...ta-za-rabotnici-koi-ne-se-od-evropskata-unija

Ова е листата на работни места за кои се бараат од нон ЕУ земји:
http://www.make-it-in-germany.com/en/making-it/job-listings/job-listings-other-states/?no_cache=1

Или може да си ги прегледате овде категориите кој се бараат.
Се разбира високообразовани кадри им се потребни. Она што го приметуваат Македонците кои се овде е намалената потреба од доктори. Сите оние медицински лица кои сакаат да работат во Германија треба да си го убрзаат учењето на Германскиот јазик. За нив е до Б2, останатиот медицински персонал е Б1.

За повозрасен човек без бугарски пасош и не доволно познавање на јазик можно е некако да се изведи да замине да работи во Германија ? Која би била процедурата , ако некој има искуство знае ве молам да споделите :)

За повозрасен човек без бугарски пасош и не доволно познавање на јазик можно е некако да се изведи да замине да работи во Германија ? Која би била процедурата , ако некој има искуство знае ве молам да споделите :)

Реално,многу тешка работа, инаку може има начини да отвори фирма таму, па на таква база да добие работна дозвола, но не ми се доволно јасни тие работи......

Прочитај го овој текст >>> http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=77E78EBB20D10645B0382F9A02B43104,ќе ти делува доста едукативно за ситуацијата во која се наоѓаш,се надевам и ќе ти помогне! Инаку,од 1-ви јануари 2014 паѓаат сите работни блокади и дозволи за престој за бугарските и романските граѓани кон земјите од ЕУ и Британија,тука се и нашите македонци кои заради економски причини мораа да извадат бугарски пасоши и одеднаш станаа "ново-освестени" блгарчиња! :)

И да,ова е главната причина поради која Бугарија и Романија можат да останат со кусок работна сила во следната декада:
-Една анализа на Migration Wch UK Fond покажува дека еден Бугарин, или еден Романец, кој од идната година, 1 јануари 2014 година, се населил во Велика Британија со две деца и сопруга неделно би добивал 543 фунти, што е речиси деветпати повеќе од 62 фунти што ги добива дома.
Така да,ако можеш некако да преживееш до 1-ви јануари 2014,батали вадење на дозволи,гевербиња и останати кебапчиња:pos: за скапи пари,поздрав!

Знам го законот, а на мене ако ми се чекаше до Нова година ќе се седеше у Македонија

Шо мислите шо работат нашиве низ Германија за директори таму ги бараат?

Чистат лајна низ хотелски сералници за 1200 евра плата од кои 300 евра им одат за кирија и 100 за останата режиски трошоци :icon_lol:. Значи тие таму со 800 евра царој се :icon_lol:.

Сами тие си го кажуваат тоа, не викам сите дека го работат тоа ама грото....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom