- Член од
- 21 јануари 2009
- Мислења
- 8.831
- Поени од реакции
- 8.863
И мислам дека има уште еден факт кој се изостанува, тоа е дека Грците како народ се многу клети. Таков менталитет се и буквално не знам кој не го осетил тоа. Можда поради тоа што се добро организирани во угостителството па ретко кој имал проблем со бојлери и запален телевизор додека бил да се шета, се ингорира ова... Ги изземаме политичките причини тука и неутрално ако гледаме Грците се такви. Во Истанбул на пример во ресторан, те прашуваат од кај си, кажуваш од Македонија, типот почнува да се смее, зема столица, седнува до тебе и го интересира за Македонија почнува муабет, ти вика има многу Турци што живеат кај вас, те прашува за храна, дури и спремен е да те части пијачка. Не дека сите се вакви, да не се генерализира сега до бескрај, ама ако треба да се направи листа тогаш Грциве според мене ќе бидат последни на истата. Во Хрватска викаш од Македонија сум, тој ти вика јас сум Хрват од Босна и почињате буквално интересен муабет, како е кај вас, како е кај нас буквално „по нашки“. И тоа како понекогаш знае да игра улога околината во која се наоѓаш, на одмор обично сакаш се да ти оди како „подмачкано“. Во Грција се случувало да си под тензија, кога ќе те прашаат од кај си. Значи сега го елиминираме тој патриотизам што го збориме, буквално политичките и владините односи ги ставаме зад нас, но повторно мене лично не ми е сеедно кај сум. Можда бидејќи на Јадранско со други очи те гледаат. Се разбираш во два збора, имаш чуство како да си дома. Тие на пример традиционално добри односи помеѓу Македонија и Турција и земјите од Југославија посебно Хрватска играат улога како ќе си поминеш на летен одмор.
Искрено, не сакам келнерите да ми седат на маса, доволно е да ме прашаат од каде сум, ако биле/сакаат да одат да кажат/прашаат нешто и толку.
Што се однесува до Грците, и искуството мое лично, преку 50 подароци имам, купуваш едно нешто, ама уште нешто гратис ќе ти дадат, онака, од што знаат дека утре пак ќе дојдеш кај нив да купиш.
Никогаш, ама ниту еднаш, не сум била под ,,тензија,, да кажам од каде сум.
Кога работев во Грција, хотелот беше прескап и доаѓаа само Англичани, Холанѓани и Германци, за 2 месеци дојдоа само едно семејство Срби, едни Бугари и едни Полјаци.
Мојот газда ме претставуваше како Македонка, не само на туристите, туку и на сите негови пријатели - кои беа Грци, луѓето со кои излегував навечер беа 100% Грци, па дури и голем дел од туристите беа Грци.
Никој никогаш немаше проблем со моето потекло - или барем беа доволно културни да не го покажат тоа.
Немам ниту потреба, ниту желба, ниту па ми е важно колку Гркот мене ме сака, сум отишла на одмор за да се одморам, а не за да бистрам политика.
Еднаш одамна, во еден кафич, излезена бев со грчки пријатели, и еден проба да ме ,,буцка,,. Тие самите го заќутеа, јас немаше потреба ни еден збор да кажам.
Не зборувам дека сите имаат сјајни искуства, не знам, но како што сум била пречекана, угостена и почитувана како турист таму, ниту во Црна Гора, ниту во Бугарија не сум била, а посебно па не во Охрид.

него ајде ептен забегавме од темава, толку од мене тука си кажав што мислам