А
Проблемот е во менталитетот но е обратен. Зашто да му дадам на вработениот 40000 кога можам да најдам некој што ќе ми работи за 10000 а другите за мене да останат.А тоа дека невработеноста е превисока, може да се бара во менталитетот: „Е да бе, ќе му работам на оној за 10000 денари!“ (а попрво ќе дреме дома и ќе цица пари од мајка му/ѝ и татко му/ѝ; со други зборови, подобро да заработува нула денари месечно отколку 10000 денари месечно).
Тоа дека има премногу невработени луѓе е затоа што сите чекаат некој да им даде работа и тие само да негодуваат дека немаат работа. А не прифаќаат да работат што и да е и сметаат дека е подобро да се невработени отколку вработени. А и прашање е кога ќе најдат каква и да е работа дали ќе им одговара, т.е. дали ќе им биде според нивните стандарди.
Aх бре Крусер бе значи пак според тебе целата вина е 100% во народот, викаш сите што биле невработени биле мрзливи и нејќеле да си го потат газот секој ден по ХХ саати
за 10 илјадарки ... незнам колку години имаш и незнам дали имаш некакво било какво работно искуство но како прво колку и да работиш и да се трудиш ни тие 10 или 12 илјадарки нема да ги добиеш, а како второ многумина плачат и за тие пари односно неможат да најдат работа ни за тие твои 10 илјадарки што ги спомена, можам во моментов 100 души да ти најдам кои неможат ни за тие пари да најдат работа бидејќи работа нема, а и да најдат пак нема да ги добијат тие пари !
Никој несака да биде невработен и да биде на терет на своите родители дома, ниту пак некој сака да биде на терет на државата, секој нормален и здрав човек сака да работи и да заработува тоа да ти биде јасно, има и здрави луѓе кои се мрзливи и несакаат да работат но таквите се во помала бројка !
Да секако дека е потребно во секоја држава да има младина младо население, бидејќи токму младината е таа која е работоспособна и здрава, нормално дека стари лица неможат да работат како што може млада снага но ние имаме млада работоспособна снага и во моментов која е невработена во голем процент, а тоа што таа млада снага бега од државава воопшто не е добро, наместо тие млади тука да останат да живеат во своите родни огништа, да работат, да заработуваат, тука да основаат семејства, тие поради социо-економски причини мораат да бегаат надвор и после Цацко бил крив зашто морталитетот ни бил повисок од наталитетот !
AnFem е криваДали си нормален?Што ме тагираш во ваква тема што ти е поентата?
Се согласувам дека е модерно робовладетелство со една разлика: повеќе пари. Ако веќе робуваш барем да те платат.На овој принцип е изградена цела Англија, Америка, Германија и сите други „напредни“ општества. И не ми е јасно зошто сите сакаат да бегаат надвор, кога токму надвор многу помалку се плаќа отколку што се вреднува работата. Проблемот е што тие пари што луѓето ги добиваат надвор ги добиваат по цена на губење на социјалниот живот и вистинските човечки вредности, со коишто сме растени тука. Надвор или ќе носиш профит, или ќе те откачат. Ама оној којшто не знае како е надвор, не си го цени своето. И обратно.
Проблемот е во менталитетот но е обратен. Зашто да му дадам на вработениот 40000 кога можам да најдам некој што ќе ми работи за 10000 а другите за мене да останат.
Се согласувам дека е модерно робовладетелство со една разлика: повеќе пари. Ако веќе робуваш барем да те платат.
Да отворат своја фирма ... абе ти мислиш дека тоа туку така е оп ти текнуе и фирма си правиш сопствена ...Прво задебелено: ако нема работа, дали тие ќе чекаат до вечност за да има работа, т.е. за некој да им даде? Или ќе направат своја фирма и ќе создадат работа за себе?
Второ задебелено: ако социо-економските причини тука не им се добри, дали е подобро тие да избегаат надвор или да се потрудат да ги подобрат социо-економските причини тука?
Јас геј станав бидејќи учев од пример? Хетеро пар родители имам, да потенцирам.Чекај малку сега ми текна...а децата што би ги чувале нема да станат хомосексуалци пошо нели ќе учат од пример?
......
Ова може да биде потенцијална опасност по хетеросексуалниот начин на живот! Ултимативно би довело до стерилно општество![]()
Да отворат своја фирма ... абе ти мислиш дека тоа туку така е оп ти текнуе и фирма си правиш сопствена ...
Е да беше така и баба ми досега ќе отвореше фирма ... така иде зборот !
А за тоа второто незнам што да ти одговорам, најдобро нив т.е. тие што бегаат од државава(или се во план за тоа) нив прашај ги дали е подобро да се иселат или пак да останат тука !
Зависно колку е отворено или затворено тоа семејство.Јас геј станав бидејќи учев од пример? Хетеро пар родители имам, да потенцирам.
Херметички затворено е. Внатре со алуминиумска фолија.Зависно колку е отворено или затворено тоа семејство.
Гледав премногу FashionTV како мал.А баш ме интересира како стана геј?
Абе ја сериозно те прашав а ти ме зафркаваш? Сигурен си дека не сакаш жени?... А можеби беше мало летачко геј леприконче кое ми фрли магија.
Проверено.Сигурен си дека не сакаш жени?
Може и јас сумПроверено.![]()
5-6-7 илјадарки ... мејби ... кажи си деНе им текнуе, тоа е проблемот. Да им текнуеше, или да размислуваа дека *треба* да отворат своја фирма, ќе отвореа. Поточно, да им текнуеше дека *треба* да носат какви-такви приходи дома, ќе се потрудеа да носат - дали преку отворање на своја фирма или преку прифаќање на каква било работа за каков и да е приход.