Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Мал извадок од Liber Ararita во врска со лимитот на интелектот и разумот:

Line 2. Nor was he ashamed, hearing the laughter of the little dogs of hell.
the little dogs: As we see in Liber AL vel Legis, “dogs” are symbols of those who are stuck in “the pit called Because,” where one “shall perish with the dogs of Reason” (II:27). That is, they symbolize the naggings of the rational-conceptual mind. Both the Masters of the Temple above the Abyss and the “little dogs” below the Abyss laugh at the attempts of OU MH to explain Truth. An almost identical symbol is used in Liber Cordis Cincti Serpente sub figura LXV, the “little crazy boy.” This “little crazy boy” represents Reason questioning the initiated awareness of the Adept who rides the Swan of attainment. As it is said in Liber LXV, II:19-26, “Then the swan flew and dived and soared, yet no whither we went. A little crazy boy that rode with me spake unto the swan, and said: Who art thou that dost float and fly and dive and soar in the inane? Behold, these many æons have passed; whence camest thou? Whither wilt thou go? And laughing I chid him, saying: No whence! No whither! The swan being silent, he answered: Then, if with no goal, why this eternal journey? And I laid my head against the Head of the Swan, and laughed, saying: Is there not joy ineffable in this aimless winging? Is there not weariness and impatience for who would attain to some goal? And the swan was ever silent. Ah! but we floated in the infinite Abyss. Joy! Joy! White swan, bear thou ever me up between thy wings! O silence! O rapture! O end of things visible and invisible! This is all mine, who am Not.”

of hell: Hell is here a reference to dualistic consciousness, the awareness of multiplicity as opposed to that of Unity or non-duality above the Abyss. This connection between Hell and normal consciousness is explained in chapter 10 of The Book of Lies, “The Abyss of Hallucinations has Law and Reason; but in Truth there is no bond between the Toys of the Gods. This Reason and Law is the Bond of the Great Lie. Truth! Truth! Truth! crieth the Lord of the Abyss of Hallucinations. There is no silence in that Abyss: for all that men call Silence is Its Speech. This Abyss is also called ‘Hell,’ and ‘The Many.’ Its name is ‘Consciousness,’ and ‘The Universe,’ among men. But THAT which neither is silent, nor speaks, rejoices therein.”

Целиот текст тука

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Се иницираат во секти само глупави луге, кои ги изгубиле краиштата, кои се изгубени во реалноста, заспани,луге како тебе чии родетили се од различни религии и не се воспитани со религиозен дух, па спасот го бараат во секти и иницијации.Луге кои не знаат дека доброто победува секогаш, и дека на добро Бог враќа со добро, еден од основните закони на универзумот.
Се сложувам со тебе во врска со сектите и луѓе кои изгубиле крај со крај. Но не ме буткај мене во тие глупости и бладања.
Дали ти правиш разлика од иницијаторски Ред и секта? Не. Тебе сите ти се изгубени освен ти самиот и си доаѓаш си пишуваш за едно та исто на сите теми. Правиш голема неправда , по се изгледа,пред богот кој го обожаваш секој ден! Едно збориш друго правиш.

Тие луѓе што се иницираат во секти - не постои иницијаторски ритуали во секта, бидејќи сектите излегуваат секогаш од некоја религија - навистина се такви какви што ги опиша ти, но нема врска тоа со родителите и воспитувањето, уште помалку имаат врска сектите со тајни Редови и организации - зборувам за нивно израмнување со знак еднакво.

Религиите се мал дел од дејствувањето на „Редовите кои не постојат“ и ги опфаќаат во самите себе. Религиите се нужност за разделување на луѓето, мал дел од дејствувањето за искушување на вистинските луѓе кои може да поминат и надминат над овој крш! Ете малку егзотерија:

Кај Вавилон не беа измешани јазиците за разбирање помеѓу луѓето - беше измешан и збркан „јазикот“ за комуницирање со божественото бидејќи секогаш имало прости и злобни напатени души во својата неспособност, кои во своето незнаење и егоизам се рамнеа со работи кои не ги ниту виделе ниту добро разбрале со својот ограничен ум - велејќи секому - секташ секташ! Тука нема да додадам „како тебе“, како што ти направи, бидејќи тоа е подло и глупо. Секој ќе се препознае кај е!
Сектите се инаку уште помал дел од уредувањето- струење од тие религии!

Затоа ти се буниш и гледаш како се е секти. Поткачи се повисоко и погледни подалеку! Ќе видиш дека се е добро уредено од страна на Редови кои не постојат и за кои дури и не се зборува, бидејќи се света работа - и нивното име, како и нивното дејствување тука на Земјата, на местото на макропросопусот што би рекол Метерс во неговиот превод на Кабала Денудата или Разоткриена кабала!

Другото од твојот пост е оф-топик и бедни навреди кои не разбирам зошто ги користиш насочени кон мене... Ако ти имам нешто згрешено,пожали се и покажи ме со прст. А некој да навредуваш за тоа што Е, не е воопшто јогински ;)

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Дали доктрината и праксата на Распутин за која се смета дека е екстензија на начелата на Христововерите(Клисти) има некаква поврзаност со западњациве?
Со оглед на тоа дека својата едукација ја добива за време на својот прогон низ Сибир каде што имало концентрација на голем број секти и неформални окултистички групации.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Дали доктрината и праксата на Распутин за која се смета дека е екстензија на начелата на Христововерите(Клисти) има некаква поврзаност со западњациве?
Со оглед на тоа дека својата едукација ја добива за време на својот прогон низ Сибир каде што имало концентрација на голем број секти и неформални окултистички групации.
Дај нешто напиши повеќе за доктрината и праксата на Распутин...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Хепта дали ова е праксата во Телемата ?

Да да... :) Ова е Liber XLIV :)
Ова на видеото е Fra. Oz :)
Може да го контактираш на фб ако те интересира што како за видеото :)

Член од
3 октомври 2011
Мислења
170
Поени од реакции
64
абе вие или стварно многу знаете или како што ми се чини стварно сте за у демир хисарско таму некаде ...:confused:

W

Werther

Гостин
Да да... :) Ова е Liber XLIV :)
Ова на видеото е Fra. Oz :)
Може да го контактираш на фб ако те интересира што како за видеото :)
Не ме интересира, туку кога ти ќе спомнеш „пракса“ не знаев точно за што станува збор. Сега ми е појасно. Затоа и те прашав.

W

Werther

Гостин
Дечково треба да билда малку...

:D

Ставрогин, кое е твоето мислење за праксата ? За Телемитите преку ова се открива суштината или вистинската воља (ова и не знам што точно значи), според мене, да не звучам прегрубо во исказот, не е така.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
:D

Ставрогин, кое е твоето мислење за праксата ? За Телемитите преку ова се открива суштината или вистинската воља (ова и не знам што точно значи), според мене, да не звучам прегрубо во исказот, не е така.
Мене најискрено ми е смешно ова, да не употребам некој погруб збор.

:)

Мислам, зошто некој би го правел ова?

W

Werther

Гостин
Мене најискрено ми е смешно ова, да не употребам некој погруб збор.

:)

Мислам, зошто некој би го правел ова?
Па и мене тоа ми е поентата. Ако некој го влече Телемитското учење, нека си ги прочита телемитските книги. Овие вртења со рацете и тропање на ѕвончето :D не знам како би допринеле „до откривање на суштината на човекот и вистинската воља“.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Па и мене тоа ми е поентата. Ако некој го влече Телемитското учење, нека си ги прочита телемитските книги. Овие вртења со рацете и тропање на ѕвончето :D не знам како би допринеле „до откривање на суштината на човекот и вистинската воља“.
Подобро да удираат по звончиња, отколку да убиваат деца на Велигден, како некои други. Ако ги прави среќни, а не му штетат на некој друг, мене воопшто не ми смета, без разлика колку и да ми е смешно...

Kajgana Shop

На врв Bottom