Мистериозниот случај со Мери Рисер

• Креатор на темата Креатор на темата КвикСилвер
  • Време на започнување Време на започнување

КвикСилвер

Модератор
Член од
28 март 2010
Мислења
4.549
Поени од реакции
5.855
Локација
Haunted Hayride
Веб-сајт
misterijamk.blogspot.com
Дојде време за нова навидум интересна тема од областа на мистерииве :). Овој пат ќе збориме за Мери Рисер, жена која умрела под неразјаснати околности.
ВАЖНО: Сликите ќе ги поставам во спојлер, можеби некого ќе вознемират.

Препорачана музика при читање.

Покрај сите надгробни плочи во Честнат, се наоѓа многу мала плоча која сигурно поминувајќи покрај нејзе никој не би ја забележал. Со прости букви, на нејзе пишува - "Mary H. Reeser".

DSCN2660.JPG

Мери Харди Рисер била родена во 1884 во Колумбија. Подоцна се омажила за Др. Ричард Рисер со кого имала едно дете и живеела сосема мирен и нормален живот. По смртта на нејзиниот сопруг, таа се преселила во Флорида за да биде поблиску до својот син. Токму нејзината срмт на 2 Јули, 1951 ја протна низ каналите на историјата. Мери била жртва на SHC (Spontaneous Human Combustion).

Што значи SHC?
SHC е екстремно ретка појава. Појава која го распалува човекот, без никаква причина. Всушност, оваа појава се појавила само кај три лица: Мери Рисер, Џон Бентли и Ана Мартин.

23828371_119989632560.jpg

Мистеријата за Мери Рисер започнува на 2 Јули, 1951, кога нејзина комшивка сакала да и достави писмо. Гледајќи ја вратата необично топла, се јавила на полицијата. Во собата откриле само остатоци од Мери Рисер како седи на стол. Нејзината лева нога останала недопрена со пантофли на нејзе. Само на страната на собата каде што она седела имало знаци на пожар. Од нејзините остатоци бил најден череп, кој бил многу намален како мало топче, најверојатно поради огромната жештина, но исто и парчиња од нејзиниот 'рбет. Ѕидовите на апартманот биле покриени со мрсна субстанца, а остатокот од собата немал никакви траги од пожар. Само мал дел околу местото каде што седела бил оштетен.

Од сите случаи на SHC(кои нели рековме дека се само 3), случајот со Мери е најпознатиот. Токму овој случај ги "подпали" медиумите. Покрај полицијата и медицински експерти, FBI и безброј други биле повикани да споделат се што знаат за оваа истрага.

Сликите:
shc_lg.jpg

nal_reeserlead111109_93413c.jpg

shc2.jpg

images

578891.jpg

Локалната полиција никогаш не го затворила случајот, иако FBI тврдела дека таа заспала додека пушела и се запалила. Да бил навистина таков случајот, ќе имало огромна штета во апартманот, па дури и пошироко. За да се претвори во пепел би требала да гори 3 до 4 часови на огромна температура од 3000 степени. Како и да е, штетата би била преголема.

Овој случај, за тоа што и се случило таа ноќ на Мери Рисер, никогаш не бил откриен. Има безброј празни теории кои се темелат на доказите на местото, но самите докази се нејасни и контрадикторни.

Дали некој знае повеќе за овој случај? Можеби некој од вас има некакво објаснување? SHC или обична цигара?

Alien abduction gone wrong.

No Roswell, that's not the hologram button !!!!

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Имаше една ваква епизода во серијата The X Files, не ми текнува како се викаше но имаше теории како доаѓа да ова. Текстов, музикава и сликиве даваат морници...

Занимливо :)

Јас ова најдов: (Вики)
Later, having put this statement on the record, Krogman moved away from this position. He instead put forward the theory that Reeser had been murdered at another location. Her murderer had access to crematorium-type equipment and had incinerated her body. The hypothetical murderer had then transported the results of the partial cremation back to the apartment and used portable heat-generating equipment to add the finishing touches, such as the heat-buckled plastic objects and the warm doorknob.

Озбилно, и мене ми мириса на оваа теорија.
Сепак, со оглед на развиеноста на технологијата и општо, начинот на прибирање и обработка на доказен материјал, не е чудно што во 1951 година не успеале да го решат проблемот.
Денес, да се случи истото:
- комшиката ќе знае дека не смее да чачка наоколу ни да допира, ни да гази, ќе викне полиција пред да уништи потенцијален доказ
- истражителите (или нели, форензичарите (кои се физичари, хемичари и биолози)) ќе обрнат внимание на нешта што во 1951 година, не биле ниту познати - а еден од нив, е секако ДНК.

Во секој случај, америве да имаат помалце работа со тековните убиства, ќе обрнат внимание можеби на ова - ако сеуште се чува доказниот материјал.

Многу можно е (и веројатно) да ја убиле некаде, а тука само, ете, си направиле фешта :)

Ваков случај е опишан во книгата на Чарлс Дикенс , Bleak house.

Не верувам дека е фалц, имам гледано по нешто на документарци и мислам дека SHC е реален феномен и вистинска мистерија.

Имаше една ваква епизода во серијата The X Files, не ми текнува како се викаше но имаше теории како доаѓа да ова. Текстов, музикава и сликиве даваат морници...

2 x 23 soft light сог главниот актер од серијата Monk !!!!

го знам случајов, гледан е и Хфајлс (не ми ги задоволи апетитите со објаснувањата), на времето активно ме интересираа мистерии, но тоа што не сме способни да го разбереме феноменот ЅНС ..... зборам како човештво......... но ќе биде разјаснето еден ден. 100% за ЅНС.

2 x 23 soft light сог главниот актер од серијата Monk !!!!

Изгледа таа беше да, е сеа колку се надоврзува со приказнава на темава не сум сигурен ама има сличности. :)

Мислам дека ова е попознато како спонтано согорување. Не е лошо и темата да добие таков наслов.
Постојат различни теории за оваа исклучително ретка (можеби и непостоечка ;) )појава.
Една од нив, што ја имам запаметено, е големо количество алкохол во организмот + цигара.

Сте размислиле дека секој може да најде језива слика од убиство/несреќа на нет и може да напише језив текст и тоа да изгледа „мистериозно„ ??? Мислам реално кај се извештаите од полицијата, кај се весниците итн...

Сте размислиле дека секој може да најде језива слика од убиство/несреќа на нет и може да напише језив текст и тоа да изгледа „мистериозно„ ??? Мислам реално кај се извештаите од полицијата, кај се весниците итн...

Како ќе кажеш ти. :)
Исто така прочитајте го весников, ќе најдете нешто интересно.

shc-1951.jpg

417763-shc-case-mrs-mary-reeser-reeser.jpg

Од вики:

Natural explanations[edit]
Almost all cases of SHC involve persons with low mobility, due to advanced age or obesity, along with poor health.[10] Victims show a high likelihood of having died in their sleep, or of being unable to move once they had caught fire.
Cigarettes are often seen as the source of fire, as the improper disposal of smoking materials causes one of every four fire deaths in the USA.[11] Natural causes such as heart attacks may lead to the victim dying, subsequently dropping the cigarette, which after a period of smouldering can ignite the victim’s clothes.[12]
The “wick effect” hypothesis suggests that a small external flame source, such as a burning cigarette, chars the clothing of the victim at a location, splitting the skin and releasing subcutaneous fat, which is in turn absorbed into the burned clothing, acting as a wick. This combustion can continue for as long as the fuel is available. This hypothesis has been successfully tested with animal tissue (pig) and is consistent with evidence recovered from cases of human combustion.[13][14] The human body typically has enough stored energy in fat and other chemical stores to fully combust the body; even lean people have several pounds of fat in their tissues. This fat, once heated by the burning clothing, wicks into the clothing much as candle wax (which typically was originally made of animal fat) wicks into a lit candle wick to provide the fuel needed to keep the wick burning.[15]
Scalding can cause burn-like injuries, including death, without setting fire to clothing. Although not applicable in cases where the body is charred and burnt, this has been suggested as a cause in at least one claimed SHC-like event.[16]
Brian J. Ford has suggested that ketosis, possibly caused by alcoholism or low-carb dieting, produces acetone, which is highly flammable and could therefore lead to apparently spontaneous combustion.[17][18]

Back
На врв Bottom