Ултразвукот во ГТЦ и на новите мостови - дали го слушате?

• Креатор на темата Креатор на темата Sagan
  • Време на започнување Време на започнување

Ултразвукот во ГТЦ и на новите мостови - дали го слушате?

• Вкупно гласачи
    83
S

Sagan

Гостин
Здраво на сите.

Откако ги ставија уредите кои емитираат ултразвук со кој ги бркаат птиците од скулптурите на двата нови моста, секој пат ми било чудно како луѓето воопшто можат да седат по кафичите на кеј и како никој не се буни против иритирачкото до лудило - „цивкање“, кое едвај се издржува само и да поминеш покрај мостовите, а камо ли да седнеш тука.

Синоќа додека седевме во еден од кафичите блиску до „Око“ двајца од друштвото тврдеа дека не слушаат никаков звук, додека еден едвај издржуваше и имаше главоболка заради тоа. Јас го слушав, но не до јачина да ме иритира (со оглед на бучавата од музиката и муабетите).

Знам дека човековото уво слуша до граница од од прилика 20 килохерци, додека овие измачувачки направи ги прават така да емитуваат звук со фреквенција од 15-25 килохерци. Исто, помладите слушаат повисоки звуци, која способност се губи со текот на возраста.

Прашањето ми е: ги слушате или не ги слушате звуците кои ги емитираат овие направи?

Го слушам само ако се фокусирам на тоа, ако некој ме предупреди. Инаку немам проблем, ама знам на многумина дека им пречи.

И јас ги слушам,ужасно нервираат.Би требало да стават некои со фрекфенција што птиците ќе ги брка а не и ние да ги слушаме.Треба да се превземе нешто во врска со тоа.

Зависи од особа до особа нормално, јас не го слушам а други ми кажале дека го слушаат... Покрај кеј посебно.

Го слушам и ептен ми е непријатен. Како некој со игла да ми брца во уво бррррр(n)

Таквите звуци кај човек предизвикуваат депресија а кај некои може и самоубиствен нагон да се појави. Незнам како им паднало на памет ваква идеа. :facepalm:

Не да се слуша - замара ептен.

Ретко може да ги слушнам, ако ептен сум сконцентриран на тоа. Но кога ќе ги слушнам сфаќам дека премногу иритираат...

Тој во ГТЦ ми е ужасен,мозокот ми се превртува кога го слушам а тие на мостовите ги слушам ама не ми пречат :)

да бевте постари немаше да го слушате...како стареете осетливоста на високи фреквенции се намалува....истите тие уреди се користат за разбркување тинејџери....односно да се намали концентрацијата на тинејџери на одредени места....и не е нешто ново....во сите светски метрополи ги има

но тинејџерите го возвраќаат уредот и истите тие фреквенции ги користат како ринг тон на мобилните....тие го слушаат телефонот но не и нивните родители и наставници

Ги слушам само навечер, кога ГТЦ е празен... Не сфатив, кај се ставени овие гомца?
Ако се ставени да ги бркаат птиците од спомениците, зошто побогу ги слушам низ цел ГТЦ? Дури и од спротивната страна (кај што нема споменици).

Јас секогаш сум мислел дека тоа зуење доаѓа од звучниците кога се исклучени (нели, нема музика навечер). Да не е тоа?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom