Викаш не е мудро....
"The reasonable man adapts himself to the world: the unreasonable one persists in trying to adapt the world to himself. Therefore all progress depends on the unreasonable men."
- George Bernard Shaw
Си изгубила надеж, не го гледаш веќе светлото на крајот од тунелот. Постојано прашуваш: што со тоа што го направил, зар ќе има некаков ефект, дали ќе го спаси светот...
Не е ни битно.
Добар човек прави добро for the sake of good itself, зошто така е правилно, зошто совеста така му налага. А сите други што ќе потклекнат и ќе се свртат слепо око на неправдата; што порадо би си го гледале сопствениот интерес, се слабаци или едноставно расипани.
Можеби еден човек сам не може да го спаси светот ама може да докаже дека сите ние имаме ефект врз текот на историјата. Дека не му се пишува добро на Сноуден, тоа сигурно, ама тоа е и тоа што го прави таков херој: што го жртвува својот интерес
за да ги одбрани принципите што ги вреднува (барем така ми изгледа мене, кој знае дали не е чисто ради корист).
И тој не е првиот ваков човек. Го знаеш Bradley Manning, тој што прв предаде тајни на војската на Asange? Тој кутриот уште полошо помина.
Тука ти е и Asange. И нему му го зезнаа животот.
Затоа ќе останат запаметени како херои и луѓето ќе им се восхитуваат на храброста и на моралните вредности што ги имале, додека малите души, што, можеби ќе проживеат удобно, ќе потонат во заборав.
Како што кажа Ио соно, Американците треба да се гордеат со Сноуден.