Прашања за Исламот III

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Kuranot ne dozvoluva secenje glavi na NEMUSLIMANI , neznam kaj go imas toa procitano .
Сура 5:45:
Mi smo im u njemu propisali: glava za glavu, i oko za oko, i nos za nos, i uho za uho, i zub za zub, a da rane treba uzvratiti.

Сура 8:12
Kada je Gospodar tvoj nadahnuo meleke: "Ja sam s vama, pa učvrstite one koji vjeruju!" U srca nevjernika Ja ću strah uliti, pa ih vi po šijama udarite, i udarite ih po prstima
--- надополнето: 30 јуни 2013 во 20:04 ---
Ме интересира ако тврдењето дека во исламот нема присила е вистина, како треба да се протолкува следнава сура:

Сура 9:29
Borite se protiv onih kojima je data Knjiga, a koji ne vjeruju ni u Allaha ni u onaj svijet, ne smatraju zabranjenim ono što Allah i Njegov Posalnik zabranjuju i ne ispovijedaju istinsku vjeru - sve dok ne daju glavarinu poslušno i smjerno.
?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Mi smo im u njemu propisali: glava za glavu, i oko za oko, i nos za nos, i uho za uho, i zub za zub, a da rane treba uzvratiti.

Kada je Gospodar tvoj nadahnuo meleke: "Ja sam s vama, pa učvrstite one koji vjeruju!" U srca nevjernika Ja ću strah uliti, pa ih vi po šijama udarite, i udarite ih po prstima
Ме интересира ако тврдењето дека во исламот нема присила е вистина, како треба да се протолкува следнава сура:

Borite se protiv onih kojima je data Knjiga, a koji ne vjeruju ni u Allaha ni u onaj svijet, ne smatraju zabranjenim ono što Allah i Njegov Posalnik zabranjuju i ne ispovijedaju istinsku vjeru - sve dok ne daju glavarinu poslušno i smjerno.
?
:pos: извини но морам да се :pos:

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
pa toa znaci vo odmazdata vi e zivotot, ako ne mu vratis ke dozvolis da te ubijat onaka bez kabaet?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
А вториот цитат бе лепи, читаш добро веројатно ?

;)

Oпасен нихилист си ти, ко руските.
Ник Нихилиста, а се пали на вехабии.
da posto mudrost e vo konkretnoto da go vidis opstoto to est vo razlicnoto ona sto e zaednicko!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
pa toa znaci vo odmazdata vi e zivotot, ako ne mu vratis ke dozvolis da te ubijat onaka bez kabaet?
Да му вратиш за што? За тоа што неверува во тоа во што веруваш ти?

Сура 9:29:
Борете се против оние кои не веруваат во Аллах и во Денот ахиретски и кои не го забрануваат она што го забранија Аллах и пејгамберот Негов, и кои не ја застапуваат вистинската вера на оние на кои им е дадена Книгата се додека не дадат џизија со рацете, потчинето!

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Да му вратиш за што? За тоа што неверува во исто нешто?

Сура 9:29:
Борете се против оние кои не веруваат во Аллах и во Денот ахиретски и кои не го забрануваат она што го забранија Аллах и пејгамберот Негов, и кои не ја застапуваат вистинската вера на оние на кои им е дадена Книгата се додека не дадат џизија со рацете, потчинето!
Destroy the Opposition

W

Werther

Гостин
da posto mudrost e vo konkretnoto da go vidis opstoto to est vo razlicnoto ona sto e zaednicko!
Ах, мудроста исламска, која попрво ? Дали онаа дека Алах ја преполовил месечината на половина, па потоа ја залепил со Неостик, семето излегува од кичмата, ѕвездите се поблиску од Месечината ?

Јас мислев нихилистите гледаат со голем презир на вакви варварски „божји“ интерпретации, само во тебе се крие латентен муслиман кој се пали на сечење глави и полевања со киселини . Само напред мајсторе !

Член од
9 април 2013
Мислења
319
Поени од реакции
224

?
ako go citas vnimatelno vo prvata sura stanuva zbor za evreite ,,,deka taa sura ime objavena na evreite
Ние, навистина, објавивме Теврат. Во Него има Патоказ и светлина. Пејгамберите според него им судеа на Евреите кои беа послушни. И рабините и побожните луѓе од кои се бараше да ја чуваат Книгата Аллахова, и за која беа сведоци. Па, не плаши се од луѓето, туку плаши се од Мене. И, тогаш, не продавај ги ајетите Мои за нешто што малку вреди. А оние кои не судат според она што го објави Аллах - та, неверници се!Ние им пропишавме:на Евреите живот за живот, уво за уво, око за око, заб за заб а за рана - одмазда. А на оној кој ќе се откаже од одмаздата тоа ќе му биде откуп за гревовите. Оние кои не судат според она што го објави Аллах - та, зулумќари се!
vo drugata sura stanuva zbor za vo bitkata na beder, , kako musircite posakuvaa da gi ubijat site muslimani pa i Muhamed,a,s
И кога Аллах ќе ви вети една од двете дружини дека е ваша вие, навистина, посакувате ненаоружената да биде ваша. Аллах посакува да се овистини вистината со зборовите Негови и да се пресечат корените на неверниците:да ја овистини вистината а да ја уништи невистината, па макар тоа го мразеле силниците!
Кога баравте помош од Господарот ваш, Он ви се оѕва. Јас, навистина, ве поддржав со илјада мелеки кои доаѓаа еднизадруги.Аллах тоа го направи само да ве зарадува и во тоа да ги смирете срцата ваши. Помошта е само кај Аллах. Аллах, навистина, е Силен и Мудар!И кога Он ви одреди лесен сон да ве обземе, да ве заштити од Своја страна, и кога ви спушти од небо вода за да ве очисти со неа и да ја отстрани од вас нечистотијата шејтанска и да ги поврзе срцата ваши и да ги зацврсти стапалките...и кога Господарот твој им вдахна на мелеките: „Јас сум, навистина, со вас: бодрете ги, тогаш, оние кои веруваат.“ Во срцата на оние кои не веруваат ќе фрлам страв. Па, удирајте ги по вратовите и по прстите!
--- надополнето: 30 јуни 2013 во 20:40 ---
С

?
ovoj aet zboruva za borba za koe postoi jasni pricini kako; nivniot stav protiv islamskoto prpovedanje , sprecuvanjeto na misionerite , ili nivno ubivanje ;
zagovor kon muslimanite i nudenjeto pomos na nepriatelite na muslimanite koi se vo vojna so niv , ovoj aet, e simnat po vojnata na tebuk, koja se odvivala , protiv rimsko vizantiskata imperija,

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
ovoj aet zboruva za borba za koe postoi jasni pricini kako; nivniot stav protiv islamskoto prpovedanje , sprecuvanjeto na misionerite , ili nivno ubivanje ;
zagovor kon muslimanite i nudenjeto pomos na nepriatelite na muslimanite koi se vo vojna so niv , ovoj aet, e simnat po vojnata na tebuk, koja se odvivala , protiv rimsko vizantiskata imperija,
Ако сите аети во куранот важат за времето кога се напишани, зошто куранот се смета важечки денес?
--- надополнето: 30 јуни 2013 во 21:19 ---
ako go citas vnimatelno vo prvata sura stanuva zbor za evreite ,,,
А како да ја сватиме оваа сура која вели борете се се додека не остане само алаховата вера:

Сура 8:39:
I borite se protiv njih dok mnogoboštvo ne iščezne i dok samo Allahova vjera ne ostane.
?

Член од
9 април 2013
Мислења
319
Поени од реакции
224
Ако сите аети во куранот важат за времето кога се напишани, зошто куранот се смета важечки денес?
zatoa sto ovozmozuva direktno i detalno ucenje za pravedno opstestvo , i soodvetno covecko odnsesuvanje,posledna bozja objava i sovrsen zbor upaten do site vernici.i ke bdee se do sudniot den.
Ние, навистина, ја објавивме Опомената (кuранот) и Ние, навистина, ќе ја чуваме. (к*ран, 15:9

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
zatoa sto ovozmozuva direktno i detalno ucenje za pravedno opstestvo , i soodvetno covecko odnsesuvanje,posledna bozja objava i sovrsen zbor upaten do site vernici.i ke bdee se do sudniot den.
Ние, навистина, ја објавивме Опомената (кuранот) и Ние, навистина, ќе ја чуваме. (к*ран, 15:9

Ти ова сериозно?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Што со оние кои не го делат овој став? Дали за нив се однесува оваа сура:
I borite se protiv njih dok mnogoboštvo ne iščezne i dok samo Allahova vjera ne ostane.
?

Член од
9 април 2013
Мислења
319
Поени од реакции
224
А како да ја сватиме оваа сура која вели борете се се додека не остане само алаховата вера:

?
poprvo vaka bi glaselo;

И борете се против нив се додека го снема сплеткарењето и додека верата Аллахова не биде присутна. А ако престанат... та, Аллах го гледа она што го работат,

islamot ja legalizira borbata vo sprecuvanje na spletkite vo verata.
Па, ако не ве задираат и ако не се борат против вас - и ви понудат мир, Аллах не ви даде за право да бидете против нив, (en - nisa).
togas prestanuva borbata protiv tie koi sletkaraat i mu prkosat na islamskata da'va

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
poprvo vaka bi glaselo;

И борете се против нив се додека го снема сплеткарењето и додека верата Аллахова не биде присутна. А ако престанат... та, Аллах го гледа она што го работат,

islamot ja legalizira borbata vo sprecuvanje na spletkite vo verata. Па, ако не ве задираат и ако не се борат против вас - и ви понудат мир, Аллах не ви даде за право да бидете против нив, (en - nisa) togas prestanuva borbata protiv tie koi sletkaraat i mu prkosat na islamskata da'va
Дефинирај "сплетки во верата"? Дали слободата на јавно изразување, мислење и говор спаѓа во вашата дефиниција за "сплеткарење"?

Kajgana Shop

На врв Bottom