Добри и лоши луѓе....

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Мал е бројот на добри луѓе, среден е бројот на лоши луѓе, а најголем е бројот на оние луѓе кои поседуваат мешавина од доброто и лошото :)

Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796
Има добри и лоши луѓе
Имам сретнато луѓе - со лупа да го бараш доброто во нив.

Разликата е што секогаш лошите ќе се истакнат во злобата, ќе допрат до туѓите животи, а добрите ретко го прават тоа со добрината.
Не се рекло за џабе дека доволно за злото да надвладее е добриот човек да не стори ништо.

Член од
6 септември 2008
Мислења
1.049
Поени од реакции
367
Добри и лоши луѓе. Јас преферирам да ги нарекувам Воспитани и Ментално пораметени. Да се радуваш ти на туѓа несреќа или да уживаш да нанесуваш намерно болка на друго живо суштество не само Човек значи... да треба да бидеш ментално пораметен поради некоја причина. Ниеден човек не се раѓа како убиец, злосторник, криминалец туку тие се направени, а како и од кого? Никој не знае... светот е изопачен до бескрај. Ако разликуваш добро од лошо и погрешно од праведно тогаш би се запрашал двапати пред да повредиш некого намерно. Но секој човек ти е нова марка, со различни особини така да секој има што би рекле постарите Ѓавол во себе и ако ги боцнеш на незгодно место ќе го видеш. Така да сите сме способни да бидеме лоши нема сомневање во тоа.

Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796
Кога тогаш ќе го смениш мислењето кога ќе те заебе тој/таа заради кој го негираш тоа :) ;)

Таа сум јас...

Едно време имав мислење дека нема добри луѓе и дека планетава треба да не истресе како вошки, ама

родив бебе и после сакав да ја направам да биде добар човек... да речиме како мене... и после сватив дека има и други како мене само сме тивки...

Член од
2 јуни 2013
Мислења
83
Поени од реакции
42
Постојат и добри и лоши луге и да сакаш да смениш некого неможиш ;)

Член од
8 септември 2011
Мислења
3.675
Поени од реакции
2.622
Во денешно време ако си добар си наебал.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
431
Поени од реакции
934
Луѓето најмногу сакаат добри дела кои ги прави некој друг ;) , а оние кои се истрчуваат сами да се декларираат како добри се далеку од тоа. Понекој добар гест тука и таму (пр. купени Смоки на некое Циганче) и тврдења од типот ,,јас ги сакам сите роднини, сите комшии, сите разгалени туѓи хистерични деца, јас ја сакам природата, мирисот на липите и црцорот на птиците...,, не го прави НИКОГО добар човек.

Член од
17 февруари 2013
Мислења
575
Поени од реакции
481
Со уништен систем на вредности не очекувајте да има добри лјуѓе.И да ги има обично се во депресија поради неможноста да се соочат со себичноста или модерно кажано индивидуализмот шо валадее на околу.Во денешниов систем на вредности се ценат интересот,профитот и материализмот,многу злодела се напраени во нивно име !

Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796
Луѓето најмногу сакаат добри дела кои ги прави некој друг ;) , а оние кои се истрчуваат сами да се декларираат како добри се далеку од тоа.
Добро.

Мојата дефиниција за добар човек е ... кога некој од лошите ќе ти се качи на глава и ќе сере, и заслужува да го смачкаш како мува, не можеш да се натераш себе си да му вратиш.Се нервираш си викаш само ако ми паднат в раце а утре ќе го видиш во беља и ќе му помагаш. Не викам дека е добро да си добар, веројатно не е, ама не можам да се декларирам за лоша.

Земам ставам тацна со шеќер да се соберат мравките таму за да ги изнесам надвор, осата ја чекам на завесата да ја завртам накај надвор да летне, ако и се приближам со прстот премногу веројатно ќе ме касне... ама таа сум

Јас кога немам пари... хаос, други кога немаат пари сподели и така... И секој ден си викам последен пат така ама...
--- надополнето: 30 јуни 2013 во 17:34 ---
демек ду д врајт тинг

Член од
7 ноември 2011
Мислења
431
Поени од реакции
934
Добро.

Мојата дефиниција за добар човек е ... кога некој од лошите ќе ти се качи на глава и ќе сере, и заслужува да го смачкаш како мува, не можеш да се натераш себе си да му вратиш.Се нервираш си викаш само ако ми паднат в раце а утре ќе го видиш во беља и ќе му помагаш. Не викам дека е добро да си добар, веројатно не е, ама не можам да се декларирам за лоша.

Земам ставам тацна со шеќер да се соберат мравките таму за да ги изнесам надвор, осата ја чекам на завесата да ја завртам накај надвор да летне, ако и се приближам со прстот премногу веројатно ќе ме касне... ама таа сум

Јас кога немам пари... хаос, други кога немаат пари сподели и така... И секој ден си викам последен пат така ама...
--- надополнето: 30 јуни 2013 во 17:34 ---
демек ду д врајт тинг
Види, ако некој те мава по образ, а ти го вртиш и другиот постојано и на крај си џигер во фаца, тоа е веќе мазохизам, не е добрина ;)...

Знаеш што е проблемот со денешните ,,добри,, луѓе? Позери се или манекени на чувствувањето, носат некои емоции и постапки кои не се баш нивни, туку под цела таа маскарада се крие интерес, желба некој да ти биде вечен должник и да го држиш во рака и за тестиси потоа цел живот и сл.

А навистина добрите луѓе постапуваат без да бараат ништо за возврат, без помпа и самопромоциски трикови т.е. скоро никој нема да ги дознае и што е најважно без да ги нарушат своите принципи, вредности, убедувања... ама вакви луѓе на светот има најмалку. Не дека има најмногу лоши, туку повеќето луѓе се микс на добро и зло или пак апатични кон туѓата (не)среќа.

Од мое искуство сите што настапуваат со ,,леле,јас колку сум јас добра/ар, помагам на сите, последното парче леб и последната паричка за други ја давам,, се фејк персони и многу ми се заморни да бидам искрена ;)...

bokser_mk

Баксуз
Член од
29 јануари 2012
Мислења
1.364
Поени од реакции
1.831
слушнав една поговрка деновиве

Ако најдеш добар човек Утепај го-скрати му ги маките да не се мачи

колку е само вистина
--- надополнето: 30 јуни 2013 во 18:14 ---
Види, ако некој те мава по образ, а ти го вртиш и другиот постојано и на крај си џигер во фаца, тоа е веќе мазохизам, не е добрина ;)...

Знаеш што е проблемот со денешните ,,добри,, луѓе? Позери се или манекени на чувствувањето, носат некои емоции и постапки кои не се баш нивни, туку под цела таа маскарада се крие интерес, желба некој да ти биде вечен должник и да го држиш во рака и за тестиси потоа цел живот и сл.

А навистина добрите луѓе постапуваат без да бараат ништо за возврат, без помпа и самопромоциски трикови т.е. скоро никој нема да ги дознае и што е најважно без да ги нарушат своите принципи, вредности, убедувања... ама вакви луѓе на светот има најмалку. Не дека има најмногу лоши, туку повеќето луѓе се микс на добро и зло или пак апатични кон туѓата (не)среќа.

Од мое искуство сите што настапуваат со ,,леле,јас колку сум јас добра/ар, помагам на сите, последното парче леб и последната паричка за други ја давам,, се фејк персони и многу ми се заморни да бидам искрена ;)...
на денешницава биди добра и на крај на сите со кој си бил добар ке си го средат зивотот а на крај нема да ја признаваат твојата добрина што си им помогнал и они ке имаат добар зивот а ти ке незнаеш главата кај ти е од што си заглавена во проблеми ради нив ради тоа што си им помогнала ко не е така поправи ме

Член од
7 ноември 2011
Мислења
431
Поени од реакции
934
на денешницава биди добра и на крај на сите со кој си бил добар ке си го средат зивотот а на крај нема да ја признаваат твојата добрина што си им помогнал и они ке имаат добар зивот а ти ке незнаеш главата кај ти е од што си заглавена во проблеми ради нив ради тоа што си им помогнала ко не е така поправи ме
Јас помагам и преземам туѓи проблеми селективно, по некои процени и заслуги, не на сите, не сум толкав алтруист и немам емпатија во неограничени количини :). Не можеш на свој грб да го преземеш теретот на цел свет и на сите луѓе околу тебе, никој не го може тоа. А, во однос на тоа кој каков живот има или ќе има и тоа е променливо, јас верувам дека некогаш настанува изедначување некое на сметките :).

Kajgana Shop

На врв Bottom