Хомосексуални бракови во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Така ти одговара? И што ако е сексуална ориентација, тоа не ја прави помалце девијантна!

Ја прави девијантна во иста мера колку што и хетеросексуалноста е девијантна.

Да бидеме реални другар,секој месец им го демолираат центарот.И не само него,туку се што ставија ново и реновираа во Чаршијата.Нека си го преместат,сигурно Стара чаршија не е место каде што можат да очекуваат цивилизиран однос.

Los obid.

Poleka zabeguvate na temava i stanuvate beter od onie sto gi narekuvate homofobi.

Cisto proceduralna zabeleska.

Не е генерализација, да не се разбереме погрешно. Девијантно однесување на една сексуалност е појава на педофилија, зоофилија итн. Ги има кај хомосексуалците колку што ги има и кај хетеросексуалците.

Врховниот суд на САД ги подржа геј браковите

Врховниот суд на Соединетите Американски Држави денес го укина законот за бракот како заедница на маж и жена. Овој закон од 1976 година е прогласен за неуставен бидејќи се коси со личната слобода на човекот која е загарантирана со Петтиот амандман од американскиот Устав, а исто така тоа е и став на администрацијата на претседателот Барак Обама.

Оваа судска одлука им овозможува на хомосексуалните бракови кои се дозволени во 12 од вкупно 50 држави на САД, да ги уживаат истите бенефиции како и хетеросексуалните бракови. Тоа поточно се правата од даночната политика и заштита на здравјето, како и пензиските права.

Резултатите од анкетите на јавното мислење покажуваат дека поголемиот број на Американците ги подржуваат геј браковите.

И што со тоа?
И кој рекол дека педофилите се строго хомосексуалци?

Па ништо де. Ти кажа дали фактот дека хомосексуалноста е сексуална ориентација не ја прави помалку девијантна. Јас ти одговорив дека како сексуалност е исто девијантна колку и хетеросексуалноста. Ти праша „како тоа?“ Јас ти одговорив дека секоја сексуалност пројавува девијации. И ти сега ме прашуваш „и што со тоа?“. Само изнесување реални работи.

Па ништо де. Ти кажа дали фактот дека хомосексуалноста е сексуална ориентација не ја прави помалку девијантна. Јас ти одговорив дека како сексуалност е исто девијантна колку и хетеросексуалноста. Ти праша „како тоа?“ Јас ти одговорив дека секоја сексуалност пројавува девијации. И ти сега ме прашуваш „и што со тоа?“. Само изнесување реални работи.

Ти ја ставаш хомосексуалноста со хетеросекуалноста на исто рамниште, додека се останато е девијација. Тука малце ке те поправам. Хетеросексуалнсота е она нормалното. Се друго е девијација, па и хомосексуалноста. Сега некое однесување е подеструктивно или помалце прифатено од некое друго, но тоа не ти дава за право да тврдиш дека е исто толку нормална како и хетеросексуалноста. Или сега пак ке се повикаш како науката и научниците заклучиле пред половина век дека е нормална?

Членовите на Европскиот Парламент го осудуваат хомофобичното насилство во Скопје

Членовите на Европскиот Парламент бурно реагираа на фактот што нападите продолжуваат. Ричард Ховит, известувач за Европскиот Парламент и член на Интер-групата за ЛГБТ, изјави: „Овој напад насочен против ЛГБТ заедницата во Скопје мора најостро да биде осуден од сите.“
„Им оддавам почит на организаторите на Неделата на гордоста во Скопје, за кои сум сигурен дека ќе останат силни и исправени по ова заплашување. Повторно ќе нагласам дека ЛГБТ правата се човекови права, и мора да се почитуваат.“
Членката на Европскиот Парламент Марие Корнелисен, која е член и на Интер-групата за ЛГБТ, изјави: „Овој инцидент уште еднаш покажува дека хомофобијата е се’ уште длабоко вкоренета во Македонија. Особено сум разочарана од фактот што владата веднаш не го осуди насилството. Владата мора да даде едногласна поддршка и да преземе цврсти мерки за ЛГБТ правата, наместо само да дава празни изјави кога ќе биде повикана на тоа.“

Ти ја ставаш хомосексуалноста со хетеросекуалноста на исто рамниште, додека се останато е девијација. Тука малце ке те поправам. Хетеросексуалнсота е она нормалното. Се друго е девијација, па и хомосексуалноста. Сега некое однесување е подеструктивно или помалце прифатено од некое друго, но тоа не ти дава за право да тврдиш дека е исто толку нормална како и хетеросексуалноста. Или сега пак ке се повикаш како науката и научниците заклучиле пред половина век дека е нормална?

Смешно. Мене ништо не ми дава за право така да мислам, а ти имаш право да кажеш дека две сексуалности не може да бидат на исто рамниште.

]
@Лириен
Видиш да не се уфрлеше како падобранец на сред муабет досега ке заклучеше некои работи за мене. Искрено мене многу ми е гајле што вика црквата или било која религија кога сме кај тоа. Друга работа за која грешиш е дека мислиш дека јас ги мразам хомосексуалците. И тоа воопшто не е точно, така да не гледам со што со мене би се борела за било што. И немој аман жити очи да се повикуваш на природата пошто ке си дадеш автогол самата. Природата создала и многу полоши работи од хомосексуалноста, така да немој на таа карта да играш.
И за да ти биди појасен мојот став во врска со нив. Лично според мене хомосексуалноста не е болест нити ја сметам за таква. Нити посебно сум засегнат како настанува, ете ке речиме дека е природна. И што со тоа, демек природата никогаш не греши. Има безброј научни докази дека природата и тоа како греши но исто така природата ако ја оставиме сама на себе си ги поправа своите грешки. Хомосексуалноста е една од нив, а природата го решава тоа на начин на кој го решава. И сега на најбитното. Дали е нормална сексуална ориентација? Дека не знаеме како настанува и дека е природна не ја прави автоматски и нормална. Впрочем и најголемиот дел од населението ако не и сите не ја чуствуваат од вакви или онакви причини за посакувана. Па се поставува прашањето зошто не ја посакуваат ако е нормална како и сите други. Зошто ние сега го правиме овој муабет ако хомосексуалноста е ем нормална ем посакувана сексуална ориентација. Некој одгворија дека им е сеедно каква ориентација ке им биде детето, но никој не одговори дека посакува да биди такво, туку дека би го прифатиле како такво што е сосем разбирливо од страна на родител, но не е исто. И што има да прифаќа и да се помири некој со тоа ако е таа нормална. Никој не вели дека ке го пифатам моето дете па и да се родило женско( или машко) затоа што тоа е нормално. Но чим се роди со аномалија( во случајот со сексуалните афинитети) одма ке речат ке го прифатам, какво е такво е мое е. Што има да го прифаќа ако е тоа нормално и очекувано.
И сега се навраќаме на правата што всушност е и темата. Зошто би се доделиле посебни права и привилегии( е ова мене искрено ми пречи, а не самите хомосексуалци како индивидуи) на основа на нешто што не е нормално. Зошто само за да се удоволи на група на луѓе кои очигледно се грешки на природата, таа би ја рамнеле со нормалност и исправност и на основа на тоа би се стекнале одредени права и привилегии со кои тие би станале во најмала рака привилегирани во едно општество на спроти сите останати.
И нормално ке заглавиме пак кај нормалноста пошто нели науката вели така. Е арно ама науката вели така, но од друга страна народот вели поинаку. И сега што, за да се удоволи на таа група цел народ ке го наречиме дека е глуп и заостанат, неедуциран и прост. Едноставно кажано сите нормални луѓе би го прифатиле тоа дете или таа личност како таква, но никој не ја смета од нив за нормална сексуална ориентација, па макар била и природна, не била болест и незнам што.
--- надополнето: 27 јуни 2013 во 00:30 ---

Системот, ако одиме по таа логика многу работи нема решено. Еде куп насилници, арамии, силувачи и педофили ги нема најдено. Не сте ништо посебни кога сме кај тоа.
И мене ми имаа влезено арамии пред неколку години па ден денес чекам да ги фатат. Ама сигурно покренале истрага ради Еу да не ни даде негативни поени. Премногу си се имате преценето, не мислиш ти така. Без разлика што мислиш ти , сепак не сте центар на случувањата и земјата се врти околу сонцето а не околу вас.

Тачно.
А, инаку, зошто вас? Кои сме ние? И дали мене ме класифицираш како припадник на некоја група? :cautious:

Инаку околу посакувањето на сексуалната ориентација на детето ти беше образложено зошто е тоа така во неколку постови претходно.
А еве и јас ќе се изјаснам уште еднаш дека нема да ми биде важен сексуалниот живот на моето дете. Не е тоа нешто за кое треба да се размислува, бидејки ако зборуваме за границите на нормалата, нејзините стапки и мерила ќе дојдеме до заклучок дека се оддамна надминати, што не е и случај за хомосексуалноста, погоре напишав зошто.

Инаку кога пишав ,,библиски корени'' а ја ставив и црквата како една од можните поттикнувачи за подгревање на тензијата од ваков тип не мислев поточно на тебе. Мислев генерално на сите оние религиски фанатици, горди со крстот на чело. :cuc:
Поданици на кои сешто ќе им сервира црквата како оброк го голтаат без усул.
Прости ми за тоа ако те сместив меѓу истите, а ти не припаѓаш.

Патем ова што ќе го напишам сега го имам прочитано од една книга, доколку има било какви грешки слободно корегирајте ме бидејки не сум стручњак.

Значи вака, она што резултатите покажале е дека не постои разлика меѓу нивото тестеротонот и естрогенот меѓу мажот - хомосексуалец, и мажот - хетеросексуалец.
Дури неколку студии покажаа дека хомосексуалците имаат значително пониско ниво на тестеротон.
Меѓутоа под тој услов што дел од нив не биле психички здрави во потполност, ради штетата која настанала во мозочните ќелии ради употреба на психоделични супстанции.
Поголемиот број на студии всушност покажале дека високото ниво на тестеротон подеднакво ѓи содржат мажите со хетеросексуална, колку и оние со различна определба.
Со тоа беше официјално утврдено дека перманентните студии засновани на ваков тип, укажуваат на фактот дека нивото на хормоните кај еден возрасен човек не се показател или фактор на сексуалната ориентација.

Па за таа цел, научниците го насочиле вниманието кон пренталните хормони. Со што се утврдило дека жлездите во човековиот хормонален систем функционираат дури и пред раѓањето.
Со таа цел се наречени мали хормонални фабрики кои продуцираат хемија и спречуваат од евентуално соединување.
Па, оттука научниците биле поттикнати да размислуваат дека можеби дека различните нивоа на прентални хормони придонесуваат за поинаквата сексуална ориентација.
Меѓутоа ради оправдани причини последново истражување не биле во можност да се изведе, воглавно поради нехумани причини кои несакале да ѓи спроведат за да не предизвикаат последици по цена на човековото здравје.
Но, овде останал уште еден фактор како доказ, природата, која ти ја сметаш за погрешна, можеби така размислуваш бидејки станува збор за јавување на различни аномалии кои воглавно се предизвикани, од поттикнувачи од модификацијата, но, ова истовремено докажува дека природата е со доза на мистерија кога станува збор за пренталните хормонални ефекти кои може да се јават кај еден поединец.

И она што мене ми беше поентата со овој пост, беше да ти дадам еден вид контра - аргумент зошто хомосекуалноста не е некоја последица од хормоналниот дисбаланс во човековиот организам.
Патем, и кај одреден вид животни се јавуваат бизарни, еден вид девијантни однесувања.
Пр. богомилката по сексуалниот чин го јаде својот партнер.
Не навлегувам зошто, но знам дека истата потоа има здрав пород што ме тера да мислам дека и тие т.н. ,,девијации'' во природата се случуваат со каузалност, и таа има план за се.
Реакција - последица, просто како грав.

]

Тачно.
А, инаку, зошто вас? Кои сме ние? И дали мене ме класифицираш како припадник на некоја група? :cautious:

Инаку околу посакувањето на сексуалната ориентација на детето ти беше образложено зошто е тоа така во неколку постови претходно.
А еве и јас ќе се изјаснам уште еднаш дека нема да ми биде важен сексуалниот живот на моето дете. Не е тоа нешто за кое треба да се размислува, бидејки ако зборуваме за границите на нормалата, нејзините стапки и мерила ќе дојдеме до заклучок дека се оддамна надминати, што не е и случај за хомосексуалноста, погоре напишав зошто.

Инаку кога пишав ,,библиски корени'' а ја ставив и црквата како една од можните поттикнувачи за подгревање на тензијата од ваков тип не мислев поточно на тебе. Мислев генерално на сите оние религиски фанатици, горди со крстот на чело. :cuc:
Поданици на кои сешто ќе им сервира црквата како оброк го голтаат без усул.
Прости ми за тоа ако те сместив меѓу истите, а ти не припаѓаш.

Патем ова што ќе го напишам сега го имам прочитано од една книга, доколку има било какви грешки слободно корегирајте ме бидејки не сум стручњак.

Значи вака, она што резултатите покажале е дека не постои разлика меѓу нивото тестеротонот и естрогенот меѓу мажот - хомосексуалец, и мажот - хетеросексуалец.
Дури неколку студии покажаа дека хомосексуалците имаат значително пониско ниво на тестеротон.
Меѓутоа под тој услов што дел од нив не биле психички здрави во потполност, ради штетата која настанала во мозочните ќелии ради употреба на психоделични супстанции.
Поголемиот број на студии всушност покажале дека високото ниво на тестеротон подеднакво ѓи содржат мажите со хетеросексуална, колку и оние со различна определба.
Со тоа беше официјално утврдено дека перманентните студии засновани на ваков тип, укажуваат на фактот дека нивото на хормоните кај еден возрасен човек не се показател или фактор на сексуалната ориентација.

Па за таа цел, научниците го насочиле вниманието кон пренталните хормони. Со што се утврдило дека жлездите во човековиот хормонален систем функционираат дури и пред раѓањето.
Со таа цел се наречени мали хормонални фабрики кои продуцираат хемија и спречуваат од евентуално соединување.
Па, оттука научниците биле поттикнати да размислуваат дека можеби дека различните нивоа на прентални хормони придонесуваат за поинаквата сексуална ориентација.
Меѓутоа ради оправдани причини последново истражување не биле во можност да се изведе, воглавно поради нехумани причини кои несакале да ѓи спроведат за да не предизвикаат последици по цена на човековото здравје.
Но, овде останал уште еден фактор како доказ, природата, која ти ја сметаш за погрешна, можеби така размислуваш бидејки станува збор за јавување на различни аномалии кои воглавно се предизвикани, од поттикнувачи од модификацијата, но, ова истовремено докажува дека природата е со доза на мистерија кога станува збор за пренталните хормонални ефекти кои може да се јават кај еден поединец.

И она што мене ми беше поентата со овој пост, беше да ти дадам еден вид контра - аргумент зошто хомосекуалноста не е некоја последица од хормоналниот дисбаланс во човековиот организам.
Патем, и кај одреден вид животни се јавуваат бизарни, еден вид девијантни однесувања.
Пр. богомилката по сексуалниот чин го јаде својот партнер.
Не навлегувам зошто, но знам дека истата потоа има здрав пород што ме тера да мислам дека и тие т.н. ,,девијации'' во природата се случуваат со каузалност, и таа има план за се.
Реакција - последица, просто како грав.

Немој да прочитаат човекојадците , којзнае до кај ке се истегни цела работа:).
Еве ти и друг пример за грешка на природата, помалце бизарен од твојот. Колку албино лавови имаш видено во природата( на телевизија де, ама да не се во зоолошка градина). Знаеме дека се раѓаат одвреме на време, во зоолошка најверојатно ке доживеат длабока старост, но во природата едноставно ги нема. Нема да остават поколение, најверојатно нема ни да го доживеат ни првиот роденден. Дали по твое лично видување тие лавови се нормални ( секако во однос на другите лавови) или се грешка на природата? И зошто ги нема во поголем број и не доживуваат нормална старост во природата ако се нормални?
Во постот каде е болдирано Вие беше наменет за друг кој се декларира како хомосексуалец и не беше наменет за тебе.
Трета работа што ете се обиде на објасниш, а за која јас искрено не сум се замарал и сум изјавил дека не ми е ни битно е како настанува хомосекуалноста. За мене таа не е болест и јас не ги сметам за болни, нити сакам да им се наложи да се лекуваат. Ако има третман и ако некој сака нека се лечи, ако нејки немора. И јас природата не ја смета за погрешна, туку дека прави грешки или мутации. Некогаш тие се добри и ги нарекуваат еволуција. Некогаш е тоа ќорсокак и природата го решава на начин што нема да дозволи да се размножува. И затоа пак ке се навратиме на албино лавовите како типичен пример за грешка на природата која во други околности би било еволуција. Да живееја лавовите на артикот белата боја и тоа као би им била во полза, но во африка им е само проблем. Иако тој лав освем бојата на крзното се друго им е нормално како и сите други вклучувајки и сексуалниот нагон, нема да доживее да биде полно зрел да остави потомство и со тоа таа генетска грешка или аномалија ке исчезне заедно со него, се додека не се роди пак некој таков со иста таква грешка која пак ке има ист крај. Од друга страна хипотетички збораме ако настапи ледено доба и африка стани бела како антартикот тогаш тој лав со таа генетска грешка наеднаш ке има подобри шанси да успее во животот, ке го продолжи својот генетски код и во иднина ке имаме многу бели лавчиња и тие ке бидат нормални, додека останатите ке станат грешка и ке изумрат.Некој тоа еден ден ке го наречи еволуција,додека денес е грешка на природата. Ете тоа е законот на природата во кратки црти.
Ако си доволно мудра сама ке ја направиш споредбата со хомосексулаците и нивната нормалност од гледна точка на природата, а ние сакале или не подлежиме на тие закони.
П.с простено нека ти биди(y)

Немој да прочитаат човекојадците , којзнае до кај ке се истегни цела работа:).
Еве ти и друг пример за грешка на природата, помалце бизарен од твојот. Колку албино лавови имаш видено во природата( на телевизија де, ама да не се во зоолошка градина). Знаеме дека се раѓаат одвреме на време, во зоолошка најверојатно ке доживеат длабока старост, но во природата едноставно ги нема. Нема да остават поколение, најверојатно нема ни да го доживеат ни првиот роденден. Дали по твое лично видување тие лавови се нормални ( секако во однос на другите лавови) или се грешка на природата? И зошто ги нема во поголем број и не доживуваат нормална старост во природата ако се нормални?
Во постот каде е болдирано Вие беше наменет за друг кој се декларира како хомосексуалец и не беше наменет за тебе.
Трета работа што ете се обиде на објасниш, а за која јас искрено не сум се замарал и сум изјавил дека не ми е ни битно е како настанува хомосекуалноста. За мене таа не е болест и јас не ги сметам за болни, нити сакам да им се наложи да се лекуваат. Ако има третман и ако некој сака нека се лечи, ако нејки немора. И јас природата не ја смета за погрешна, туку дека прави грешки или мутации. Некогаш тие се добри и ги нарекуваат еволуција. Некогаш е тоа ќорсокак и природата го решава на начин што нема да дозволи да се размножува. И затоа пак ке се навратиме на албино лавовите како типичен пример за грешка на природата која во други околности би било еволуција. Да живееја лавовите на артикот белата боја и тоа као би им била во полза, но во африка им е само проблем. Иако тој лав освем бојата на крзното се друго им е нормално како и сите други вклучувајки и сексуалниот нагон, нема да доживее да биде полно зрел да остави потомство и со тоа таа генетска грешка или аномалија ке исчезне заедно со него, се додека не се роди пак некој таков со иста таква грешка која пак ке има ист крај. Од друга страна хипотетички збораме ако настапи ледено доба и африка стани бела како антартикот тогаш тој лав со таа генетска грешка наеднаш ке има подобри шанси да успее во животот, ке го продолжи својот генетски код и во иднина ке имаме многу бели лавчиња и тие ке бидат нормални, додека останатите ке станат грешка и ке изумрат.Некој тоа еден ден ке го наречи еволуција,додека денес е грешка на природата. Ете тоа е законот на природата во кратки црти.
Ако си доволно мудра сама ке ја направиш споредбата со хомосексулаците и нивната нормалност од гледна точка на природата, а ние сакале или не подлежиме на тие закони.
П.с простено нека ти биди(y)

Знаеш за среќа луѓето се малку покомплицирани од животните.
Но ајде вака... Дали една жена (или една хетеросексуалена двојка) што не може да има деца е ненормална?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom