Жртви и повредени во тек на парл. избори во Албанија

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.585
Поени од реакции
22.303
Денес се спроведуваат парламентарни избори во Албанија. Во тек на денот дошло до многу нерегуларности, гласајне без документи и други до потешки инциденти каде биле повредени повеќе луѓе и дури имало една жртва. Овие избори важат за тест дали Албанија е зрела и спремна да добие кандидатски статус за влез во ЕУ. Како што кинисаа работите, овој тест ќе биде негативно оценет. Има веќе осудувајна од страна на ЕУ:

http://www.dw.de/еу-го-осуди-насилството-на-изборите-во-албанија/a-16900944?maca=maz-standard_feed-maz-10339-xml

http://www.spiegel.de/politik/ausland/albanien-parlamentswahlen-von-gewaltwelle-getruebt-a-907404.html#ref=rss

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-23018090

http://www.reuters.com/article/2013/06/23/us-albania-election-idUSBRE95L0GA20130623

Дали некој од Албанските форумџии ги следи изборите и може нешто да каже за нив? Кој е фаворит, во кој правец се движи државата и како ги коментирате инцидентите?

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Значи НАТО навистина гарантира стабилност и безбедност.
Каква прекрасна земја и прекрасни луѓе со европски менталитет.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Oва е уште еден доказ дека Албанија е параспур држава(бетер од нас) !
И на претходните избори пред 2-3 години нели имаше немири и мислам 3 лица загинаа во немирите, а еве тоа се повторува и денеска со 1 загинат и повеќемина повредени !
Незнам уште што треба светот да им даде на Албанците(АЛБ/КОС/МКД) за да ги направи цивилизирани луѓе ... држава, права, работа... што уште треба да им се даде !
Мене ми е навистина жал и воопшто не ме радува тоа што овој народ сеуште неможе да се оправи и да стане нормален и цивилизиран !
--- надополнето: 23 јуни 2013 во 17:19 ---
Значи НАТО навистина гарантира стабилност и безбедност.
Каква прекрасна земја и прекрасни луѓе со европски менталитет.
Албанија во ЕУ ... :pos::pos::pos:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.585
Поени од реакции
22.303
Кој е фаворит? Дечко на форумов нема политика. На крајот на светот не си го гледаме нашиот двор па за Албанија ќе гледаме.
Нека се колат.
Ако не е дозволено политика на форумов ок, мислев се однесува за Македонија само пошто има и други теми кој се политички (во категорија свет). Поентата ми беше и повеќе што има вакви инциденти и не да зборуваме за партиите таму, верувам дека поќето и не сме упатени за да процениме кој за што стои.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Ако не е дозволено политика на форумов ок, мислев се однесува за Македонија само пошто има и други теми кој се политички (во категорија свет). Поентата ми беше и повеќе што има вакви инциденти и не да зборуваме за партиите таму, верувам дека поќето и не сме упатени за да процениме кој за што стои.
Дозволена е светска политика, членот се збунил нешто :)

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Они се у нато и се демократска држава и се им е дозволено.
Што ли ќе прават кога ќе станат членка на еу?

fr0zen

Kirigaya Kazuto
Член од
26 септември 2011
Мислења
1.348
Поени од реакции
503
Искрено, ме заболе за нив. Очекувам македонски претставник во парламентот.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.255
Албанија е најсиромашна и нај слаба земја од сите земјии членки на НАТО..

Нема што да се каже,Албанска мафија '... бесен криминал ... убиства, кражба и питачи по улиците се типични примери и феномени во Албанија.:гомце:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.585
Поени од реакции
22.303
Они се у нато и се демократска држава и се им е дозволено.
Што ли ќе прават кога ќе станат членка на еу?
НАТО бара демократски и слободно-економски принципи но сепак е воен сојуз и тука лежат приоритетите, за разлика од ЕУ. Сепак вакви нереди не покажуваат на тоа, дека Албанија е толку, како да опишам најдобро, стабилна земја. Една од карактеристите на стабилна земја е при промена на власт на нема немири, поред тоа што се дешава денес во Албанија се сомневам дека го исполнуваат овој принцип.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Во Албанија тие на чело на државата што се , не чинат.

Нивните меѓусебни навреди и неподнесувања се пренесуваат и меѓу симпатизерите.

За мене овие инциденти беа очекувани, Бам-бам менталитетот е многу силен во Албанија, има многу убиства. Најчесто за банални работи.

Мислам дека Бериша ќе победи, но ќе нема со кого да создаде Влада, пошѕо сите му се противат.
На неколку дена дена пред кампањата му откажа верност и коалициониот партнер Илир Мета, и он сега коалицира со социалистите (од кои што се раздели претходно и оформи своја партија)

Не сум ги следел изборите денеска, но ќе ги следам резулѕтатите :)

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
До 16 часот во Пустец гласале 48,58% од регистрираните бирачи , со што Пустец е втора општина во регионот на Корча према излезност. (од 16 општини)

Во Пустец се регистрирани 4.228 лица со право на глас.

А во целиот регион на Корча 273.287 гласачи.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.323
Поени од реакции
26.261
Инцидентиве ќе и дадат одличен изговор на ЕУ бирократите да ги исполнат наредбите на нивните шефови и на Албанија да не и дадат зелено светло за почнување на преговори. Инаку, кој и да победи вечерва ќе биде тесно и ова нема да бидат единствени инциденти. Поразениот ќе прави протести, кои во Албанија обично завршуваат насилно.

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.671
Поени од реакции
14.551
Игорче од ЛШ се префрли у избори во Албанија... Е тоа ти е Баерн :P

Kajgana Shop

На врв Bottom