Вработување во странство / за таман дипломирани

• Креатор на темата Креатор на темата Meh
  • Време на започнување Време на започнување

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Имам 24 години. Со добри факултетски резултати и добро реноме.

Ја сакам Македонија.

Македонија не ме сака мене.

Не ме сакаат ниту во странство, во поголемиот дел поради тоа што имам македонски пасош. Да, тоа е грешка на политичарите, а тие се наша грешка.

Идеи за одење во странство на работа, со македонски пасош.

Буквално сум го раскопал интернетот (и понатаму копам), ама не е на одмет да се чуе/прочита некое мислење.

Благодарам.

Што си работел, што си по струка/образование?

Имаш агенции за вработување ама тие се слабо платени и претежно даваат понуди за Америка , побарај за во Европа (претежно Данска ,Шведска ,Германија , Швајцарија ) . Јас бев во Шведска како сезонски работник ама не преку агенција преку пријател задоволен сум и од плата и од однесувањето на фирмата спрема мене .

• Ми се допаѓа
Reactions: Meh
Зирни нешто тука.. datamacedonia.mk

Што си работел, што си по струка/образование?

Nemoj da se smeesh samo - diplomiran ekonomist/marketing. :)

So iskustvo vo marketing, HR, turizam, proekten menadzment, event management, pomal procent na softverski paketi (ne sum stignat do HTML5 i slichno)...

A, za deka po struka kje se najde neshto, to malo sutra.

Taka da, fleksibilen do odreden limit. :)

So iskustvo vo marketing, HR, turizam, proekten menadzment, event management, pomal procent na softverski paketi (ne sum stignat do HTML5 i slichno)...

Тогаш не требало да ставиш во наслов таман дипломирани пошто некој ќе помисли дека бараш по струка. За таман дипломирани економисти евентуално пракса во Америка до година дена само ако од периодот на дипломирање не поминале повеќе од 12 месеца и после си обврзан да се вратиш.

http://www.usa-internships.com/

• Ми се допаѓа
Тогаш не требало да ставиш во наслов таман дипломирани пошто некој ќе помисли дека бараш по струка. За таман дипломирани економисти евентуално пракса во Америка до година дена само ако од периодот на дипломирање не поминале повеќе од 12 месеца и после си обврзан да се вратиш.

Da, mozzebi trebashe da ne stoi toa, no sepak.

Vo odnos na Internships, da go prebaruvav i toa (i ushte go prebaruvam). Mi izgleda odlichno.

Ти Ацид ако го слушаш далеку ќе стигнеш :) само странство е спасот

Имам 24 години. Со добри факултетски резултати и добро реноме.

Ја сакам Македонија.

Македонија не ме сака мене.

Не ме сакаат ниту во странство, во поголемиот дел поради тоа што имам македонски пасош. Да, тоа е грешка на политичарите, а тие се наша грешка.

Идеи за одење во странство на работа, со македонски пасош.

Буквално сум го раскопал интернетот (и понатаму копам), ама не е на одмет да се чуе/прочита некое мислење.

Благодарам.

Брат никогаш не губи надеж... Како прво распрашај се каков тип на визи постојат и која ти одговара... Следно не се надевај дека твојата диплома од тука ќе ти важи во странство... Гледај да се снајдеш, да си најдеш работа надвор не се замарај со тие глупости.. Може ќе ти звучи глупо што си се окозил али тоа е..

Избери прво која земја сакаш да ја посетиш... Австралија, Америка или пак некој од европските... агенции барем имаш многу што се занимаваат со овие работи... Ипак рачунај ќе имаш и трошоци за нивната услуга ама пак се работи за твојата иднина и за вакви работи не се жалат парите :)

Bidejkji ja pochna temata za Internships...

Sepak, imalo agencija shto go nudi ova vo Makedonija.

Dali nekoj znae (ili dali znaesh ti) za Aurora i nejzinata rabota voopshto na ova pole?

Link - Aurora Student Service.

Bidejkji ja pochna temata za Internships...

Sepak, imalo agencija shto go nudi ova vo Makedonija.

Dali nekoj znae (ili dali znaesh ti) za Aurora i nejzinata rabota voopshto na ova pole?

Link - Aurora Student Service.

Што знам што да ти кажам. Само зошто сам не си побараш агенција од Америка? Тие директно ќе ти побараат пракса место да им плаќаш плус на посредници од Македонија. Имам пријател кој аплицираше, па после му правеа интервју преку скајп за да видат кои му се интересите односно за кои области е заинтересиран за пракса, минати искуства и знаења, да се договорат околу условите (платена неплатена пракса), плус на тоа интервју те оценуваат како збориш англиски. Откога ќе ти го направат интервјуто плаќаш некоја си сума ко аванс (не сум сигурен колку точно, ќе го прашам) за да се уверат дека си сериозен околу праксата. Треба да имаш положено и Тојфел, зошто во апликацијата мислам дека тоа ти стои ко прашање а и колку време поминало откога ти е изваден пасошот (мислам дека треба потазе пасош да имаш). Можеш да аплицираш и без Тојфел ама да ги известиш дека за толку и толку време ќе го полагаш. После првото интервју со Агенцијата ти следи второ интервју со фирмата кај што ти нашле пракса па ако пројдеш добро и кај нив ондак си цепаш. Е сумата вкупно колку ќе те кошта се тоа мислам ми кажуваше е некаде околу 4000 - 5000 долара. Тоа е и причината поради која тој не отиде.

• Ми се допаѓа
Што знам што да ти кажам. Само зошто сам не си побараш агенција од Америка? Тие директно ќе ти побараат пракса место да им плаќаш плус на посредници од Македонија. Имам пријател кој аплицираше, па после му правеа интервју преку скајп за да видат кои му се интересите односно за кои области е заинтересиран за пракса, минати искуства и знаења, да се договорат околу условите (платена неплатена пракса), плус на тоа интервју те оценуваат како збориш англиски. Откога ќе ти го направат интервјуто плаќаш некоја си сума ко аванс (не сум сигурен колку точно, ќе го прашам) за да се уверат дека си сериозен околу праксата. Треба да имаш положено и Тојфел, зошто во апликацијата мислам дека тоа ти стои ко прашање а и колку време поминало откога ти е изваден пасошот (мислам дека треба потазе пасош да имаш). Можеш да аплицираш и без Тојфел ама да ги известиш дека за толку и толку време ќе го полагаш. После првото интервју со Агенцијата ти следи второ интервју со фирмата кај што ти нашле пракса па ако пројдеш добро и кај нив ондак си цепаш. Е сумата вкупно колку ќе те кошта се тоа мислам ми кажуваше е некаде околу 4000 - 5000 долара. Тоа е и причината поради која тој не отиде.

Ах, тие пусти пари. :tapp:

Иначе, ем тазе пасош иам (стар година дена), ем имам IELТS od 7.5.

OK, продолжувам со барање. Доколку имаш инфо, пиши порака.

Ako baraš rabota ke najdeš. Ako misliš deka zaradi diplomata nekade te čeka topla foteljička i klativratovska rabota samo vreme ke si gubiš.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom