Собири и протести против СК 2014

Дали се потребни граѓански протести против проектот "Скопје 2014"

• Вкупно гласачи
    185
Член од
28 март 2006
Мислења
17.822
Поени од реакции
12.317
Новиот театар, музејот на Вмро и многу други споменици се направени фантастично, а очигледно не си ни стапнал таму, а збориш муабети што се шират од структури што им одговара истото.

Има и минуси во пар споменици што не се изработени добро како што и прентрупувањето на спомениците и дискриминацијата спрема другите градови, затоа што 99% од овие историски личности не се по потекло од Скопје.
Тоа се 1, 2, 3 објекти. А гтц, а владата, а...? План за проширување на улиците, паркинзи?
Театарот чини 40 милиони евра, нормално дека треба да изгледа за тие пари убаво иако убавината е релативна. Но и овој објект ако се остави на забот на времето, апсолутно ќе огрди. Башка фактот што споредуваш објекти кои се градени во свое време и свој стил, кои имаат историска вредност и кои се граделе во сосем други околности и општествени системи. Али ако велиш дека е исто...
За бистите но комент, повеќето се непотребно расфрлани таму или лошо изведени.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
да бидиш за овој изглед на ГТЦ,купче бетон и стакло и да викаш дека си скопјанец и се гордееш со истото........абе ние треба да се буниме со наши пари ви се изгради скопје и па не чини ништо не чини :tapp:

барем на ГТЦ му треба едно добро освежување

Од кога па освежување е правење на нешто што не е? Пример, ај ти треба да се освежиш, па наместо на шишање, да идеш на операции да станеш женско. Тоа е тоа што го планираат за ГТЦ, тотално нов лик. Никој не вели дека треба да остане како што е, само не треба да се промени целосно!

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Тоа се 1, 2, 3 објекти. А гтц, а владата, а...? План за проширување на улиците, паркинзи?
Театарот чини 40 милиони евра, нормално дека треба да изгледа за тие пари убаво иако убавината е релативна. Но и овој објект ако се остави на забот на времето, апсолутно ќе огрди. Башка фактот што споредуваш објекти кои се градени во свое време и свој стил, кои имаат историска вредност и кои се граделе во сосем други околности и општествени системи. Али ако велиш дека е исто...
За бистите но комент, повеќето се непотребно расфрлани таму или лошо изведени.
Јас кажувам дека поголем дел од зградите и спомениците се направени фантастично и во нив не учествувале само македонски архитекти, туку и од страна.

Има и минуси и промашени работи.

Единствено што ми смета е прентрупаноста на просторот и дискриминација на другите градови, затоа што тие историски личности 99% не потекнуваат од Скопје и скопскиот регион.

Глупо е на пример во Скопје да има споменик од Ченто, а во Прилеп да нема (ова е прост пример). Тој преубав споменик од Ченто требаше да се стави според мене во Прилеп, затоа што тој е Прилепчанец.

Има некои вредности коишто остануваат вечност. Дали тоа што денес се слуша техно, рап, турбо фолк значи дека никој не смее да компонира класика само затоа што класиката се свирела во минатото?

Тоа значи и кај нас никој не смее да свири класика само затоа што кај нас се свирело ориентална турска чалгија?

Проблемот е што за 8 згради се крена огромна џева како да се 8,000 згради и како целата држава да се гради во барок и неокласицизам.

Има многу приврзаници во Европо што мислат дека новите модернистички архитектонски решенија се чиста глупост, без духовни и слично. Спореди било која барокна зграда со денешниве стакленици и направи разлика.

This is something I am very sensitive to. Have you ever noticed how the buildings in the US that are before 1950 had style and flare to them? It is all European architecture! Art Deco, Greek Revival, English, Spanish and Dutch colonial, Tudor, Gothic, Italianate, Victorian, French etc.

Then anything past 1950 is mostly CRAP. Boxy, ugly, concrete, compartmentalized and boring. Look at the strip malls popping up all over. Cheap, boring, and they totally destroy everything around them as they fall apart within 5 years time where they will pick up and leave and make a new place meanwhile leaving the old one falling apart, with weeds growing up through the asphalt leaving a big eye sore. Not to mention the urban sprawl they attract.

There is no architecture of beauty any longer. As long as the Jew has their claws embedded into our very souls, and White people continue to become the minority you will have no more great architecture.

The architecture of today reminds me a lot of the communist style architecture of Eastern Europe. Its ugly, drab, and depressing compared to the rest of their architecture which promotes uplifting beauty, style, and civilization.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
Ние сме во Европа,, не сме во Азија. А во Европа и во 20 и 21 век се гради и во готика и во барок и во неокласика итн. Колку само нови зданија во барок, готика, неокласика и рококо никнаа во Дрезден, Берлин, Нирмберг, Барселона итн. во последниве 20 години.
--- надополнето: 14 јуни 2013 во 18:01 ---

Затоа за опцијата која го гради проектот Скопје 2014 гласаа 70% од граѓаните на Скопје на локалните избори пред 3 месеца(y)
НирНберг бе, НирНберг....и после ти си бил експерт по архитектура.

Париз, изградено 1984

Париз, изградено 1995

Париз, изградено 1875

Која од овие три слики најмногу прилега на Скопје 2014?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
да бидиш за овој изглед на ГТЦ,купче бетон и стакло и да викаш дека си скопјанец и се гордееш со истото........абе ние треба да се буниме со наши пари ви се изгради скопје и па не чини ништо не чини :tapp:

барем на ГТЦ му треба едно добро освежување
никој не вика дека не треба реновирање но кажи ми дали ја виде фотографијата за како треба да изгледа ГТЦ откако ќе пројдат барокните багери низ него?

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Meanwhile in Berlin..ќе се гради,кошта скромни 650 милиона.

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Каква архитектонска и естетска вредност има фасадата на ГТЦ?

Што значи ова дека треба сите објекти што постојат во Скопје а се во рамки на брутализам или како што ја нарекувате комунистичка архитектура, да им биде променета фасадата?
Остај политиката, мене ме интересира еден пример каде во светот се преадаптира односно се менуваат стилови на фасади на објекти кои постојат со децении а се во централно подрачје!? Во 10 поста поназад се збори дека вредноста која ја има ГТЦ таков каков што е сега е непроменлива а со менувањето на стилот се губи и се руши неговата автентичност. Ова не е случај со ВМРО музејот и со театарот пошто тие се градени од нула.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Што значи ова дека треба сите објекти што постојат во Скопје а се во рамки на брутализам или како што ја нарекувате комунистичка архитектура, да им биде променета фасадата?
Остај политиката, мене ме интересира еден пример каде во светот се преадаптира односно се менуваат стилови на фасади!? Во 10 поста поназад се збори дека вредноста која ја има ГТЦ таков каков што е сега е непроменлива а со менувањето на стилот се губи и се руши неговата автентичност. Ова не е случај со ВМРО музејот и со театарот пошто тие се градени од нула.
Прага,Братислава,Варшава..цел источен блок! Цели квартови..источен Берлин,погледај мој пост погоре.Многу комунистички згради се преадаптирани,дали во неокласика дали во современ стил. По која логика тоа што го граделе комунистите не смее да се пипне денес,по која.?? Свето ли е?

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.352
Поени од реакции
7.112
никој не вика дека не треба реновирање но кажи ми дали ја виде фотографијата за како треба да изгледа ГТЦ откако ќе пројдат барокните багери низ него?
не,ама го гледам денешниов ГТЦ кој треба да биде репрезент на државата и главниот град........

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Прага,Братислава,Варшава..цел источен блок! Цели квартови..источен Берлин,погледај мој пост погоре.Многу комунистички згради се преадаптирани,дали во неокласика дали во современ стил. По која логика тоа што го граделе комунистите не смее да се пипне денес,по која.?? Свето ли е?

Прага не е чепната во времето на комунизмот ни пред тоа и ништо буквално ништо не е преадаптирано. Барем јас за Прага знам што зборувам за другиве градови исто не ти држи муабетот, таму и ден денес има некои комунистички зданија што не се чепнати ниту преадаптирани... Ако веќе збориш давај конкретни примери не вака. За ова во Берлин мене ме интересира дали пред рушењето на источен Берлин има постојано?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
не,ама го гледам денешниов ГТЦ кој треба да биде репрезент на државата и главниот град........
Изволте

За ГТЦ сите се сложуваат дека треба реновирање, кречење, плочки, нови ескалатори, се пропратно тоа ама кажи ми дали ова на сликава ти изгледа дека е во границите на нормалата?

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Прага не е чепната во времето на комунизмот ни пред тоа и ништо буквално ништо не е преадаптирано. Барем јас за Прага знам што зборувам за другиве градови исто не ти држи муабетот, таму има некои апла комунистички зданија како зградата на нивното кгб во тогашно време што ден денес не е чепната... Ако веќе збориш давај конкретни примери не вака. За ова во Берлин мене ме интересира дали пред рушењето на источен Берлин има постојано?
МЕ мрзи сега да ти вадам примери,х пати сум постирал во темата во архитектура.Не кажав ја дека се е сменето,али има примери.Еве ти една логичка загатка.. Скопје после земјотресот бил разрушен,зашто не го изградиле во истиот стил какво што било Скопје туку терале по нивна идеологија / Неможе тогаш така а денес ај овака..Ако денес оваа генерација нема право да менува,зошто тогашната имала право? По кое право Кензо Танге добил власт да го смени Скопје,дали Скопје било откритие на КПМ и сцијализмот,или Скопје постои уште од среден век и пред тоа? Ја сакам Скопје да личи од пред да го запали Пиколомини,зошто Скопје да личи по комунистичката идеологија?

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
МЕ мрзи сега да ти вадам примери,х пати сум постирал во темата во архитектура.Не кажав ја дека се е сменето,али има примери.Еве ти една логичка загатка.. Скопје после земјотресот бил разрушен,зашто не го изградиле во истиот стил какво што било Скопје туку терале по нивна идеологија / Неможе тогаш така а денес ај овака..Ако денес оваа генерација нема право да менува,зошто тогашната имала право? По кое право Кензо Танге добил власт да го смени Скопје,дали Скопје било откритие на КПМ и сцијализмот,или Скопје постои уште од среден век и пред тоа? Ја сакам Скопје да личи од пред да го запали Пиколомини,зошто Скопје да личи по комунистичката идеологија?

Утнат ти е муабетов во земјотресот се турнати три-четири атрактивни градби а веќе скоро сите ќе се обноват. И ај да речеме дека офицерскиот дом и стариот театар треба да имаат место околу плоштад. Тие објекти после х време можда ќе имат душа откако ќе се обноват зошто постоеле во времето пред Скопје да биде разрушено. Другите куќарки немале толкава вредност да се обновуваат. Се ова од уставен суд и другите будалаштини се трагикомедија да се коментираат. Прво од урбанистички план па до стил трошење пари итн... Ова за Кензо Танге си грешка голема. Тој во тоа време бил светски архитект а сега јас и ти тука да го оспоруваме не можеме пошто човекот е познат во светски рамки. И во Скопје се има докажано иако целосно не е реализиран неговиот план. И тој немал дозвола да го обновува Скопје туку дефакто Скопје морало да се обнови пошто цело централно подрачје било турнато. Не споредувај сега глупости Кензо Танге со власта, оваа власт нема ама баш никаква дозвола да го инсталира овој кичерај туку баш напротив со сила се обидува да го протурка.. А Тоа тој каков стил употребил е една работа а друга работа е каква вредност имал тој стил до ден денес. Ако мислиш дека ГТЦ и останатите објекти се нула тогаш си грешка голема, пошто во тоа време тоа се монументи во цел регион а тука збориме посебно за ГТЦ. Нив времето ги има изедено пошто не се одржавани и реновирани онака како што треба. Оваа власт со нејзините луди идеи не се обивуа ништо да ревитализира него се обидува да го антиквизира Скопје поради други причини....

Kajgana Shop

На врв Bottom