Ветеринарно катче

Член од
5 февруари 2012
Мислења
43
Поени од реакции
9
Вакцината против беснило, дали е точно дека го забавува растот на кучето? Планирам на Бела моја да и ставам, во Јуни полни 1 година, па читам мислења дека може да и го забави растот ..Колку држи ова?

пс: станува збор за Самојед

Исто и кај мене одбегнува да јаде ..дали е од топлото, незнам ..што најчесто готвиш?
Јас преферирам ориз, со некое месо ( го варам оризот, го цедам и го мијам со ладна вода, во тавче ставам виршли/пилешко/риба, го пропржувам 2-3 мин. заедно со оризот и го оставам да истине малку, да не е претопло ) .. тоа го јаде, друго потешко, или евентуално паштета ..
Сува кучешка шрана неска да смисли од 6 месец(со секоја можна храна сум пробал)единстево од кучепка шрана ги јаде конзервите али избегнувам да и ги давам пошто се мрсни.И јас исто и готвам телешки џигери или пилески крилца па и ги мешам со ориз или нешто слично за да не и биде суво пошто нема да го јаде.:)Освен ова други јадења не јади,некогаш знае да изненади за промена али тоа е многу ретко.

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Никола, си пробал со риба? Поларците сакаат риба, пробај со оние минијатурните папалини, само малку обари ги, стануваат како сардини, нема опасност од ковчињата. Исто така можеш да побараш пилешко или мисиркино мелено месо и да додаваш по стотина грама во нормалниот оброк најдобро е да не го готвиш, нема опасност ако е живо. Некои кучиња се едноставно пребирливи, некогаш може да е и поради едноличност на храната, некогаш може да е и до жештините. Јас ќе ти препорачам да испробаш што се од готвена храна има желба да јаде и да му мешаш постојано. Ако сака конзерви давај му и конзерви, не се мрсни ако се даваат умерено. Види и некои готови храни (ако подолго време не ни пробал од нив, сега може ќе сака) и давај му по малку измешано со додаток како на пример мелено месо, конзерва сардина или туна, јајце, јогурт, кисело млеко, урда..... Сосема е безбедно да даваш месо кое е живо-незготвено, се додека е од проверен извор (да е чисто) да е свежо приготвен оброкот и најважно да е разновидно. Кај пребирливи кучиња најважно е да да не му даваш неколку дена по ред иста храна, така ќе изгуби интерес за неа.

Член од
5 февруари 2012
Мислења
43
Поени од реакции
9
Никола, си пробал со риба? Поларците сакаат риба, пробај со оние минијатурните папалини, само малку обари ги, стануваат како сардини, нема опасност од ковчињата. Исто така можеш да побараш пилешко или мисиркино мелено месо и да додаваш по стотина грама во нормалниот оброк најдобро е да не го готвиш, нема опасност ако е живо. Некои кучиња се едноставно пребирливи, некогаш може да е и поради едноличност на храната, некогаш може да е и до жештините. Јас ќе ти препорачам да испробаш што се од готвена храна има желба да јаде и да му мешаш постојано. Ако сака конзерви давај му и конзерви, не се мрсни ако се даваат умерено. Види и некои готови храни (ако подолго време не ни пробал од нив, сега може ќе сака) и давај му по малку измешано со додаток како на пример мелено месо, конзерва сардина или туна, јајце, јогурт, кисело млеко, урда..... Сосема е безбедно да даваш месо кое е живо-незготвено, се додека е од проверен извор (да е чисто) да е свежо приготвен оброкот и најважно да е разновидно. Кај пребирливи кучиња најважно е да да не му даваш неколку дена по ред иста храна, така ќе изгуби интерес за неа.
Конзерва риба не ја сака,али прзена или печена знае да ја јаде почесто,и знае по некогаш да ја избегнува.Фала ти многу за исцрпниот одговор,ке пробам вака како што ми кажа па ке ти пишам за резултатите.:)

Член од
3 август 2012
Мислења
60
Поени од реакции
12
Здраво , значи вака сакам да прашам , каква Храна да му купам на кучето , шампон и ампула за против болви и крлежи .. кучето ми е околу 6 месеци , женско е..Од малите раси е , бубичка или пекинезер ..

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Здраво , значи вака сакам да прашам , каква Храна да му купам на кучето , шампон и ампула за против болви и крлежи .. кучето ми е околу 6 месеци , женско е..Од малите раси е , бубичка или пекинезер ..
Храна за мали раси ќе земеш храна.(Еукануба,Ројал канин),за ампула ќе и ставиш Фронтлајн Комбо(Малку е поскапа од другите,во Автокоманда е 750) ама таа штити и од јајца од болви,и не и смета вода :)

L

Lu

Гостин
за ампула ќе и ставиш Фронтлајн Комбо(Малку е поскапа од другите,во Автокоманда е 750) ама таа штити и од јајца од болви,и не и смета вода :)
Бев кај Диме во четвртокот, на Астричка и ставав петовалентна вакцина за имунитет (DHPPi + L).
Додека си правев муабет со Диме, разгледав што и како имаат роба, и имаа Фронтлајн Комбо, 650 денари кошташе за Астричка т.е. од 20 - 40 килограми ампула, а за помала килажа се поевтини :)

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Бев кај Диме во четвртокот, на Астричка и ставав петовалентна вакцина за имунитет (DHPPi + L).
Додека си правев муабет со Диме, разгледав што и како имаат роба, и имаа Фронтлајн Комбо, 650 денари кошташе за Астричка т.е. од 20 - 40 килограми ампула, а за помала килажа се поевтини :)
Од 10 јуни до 5 јули да ме посетиш треба кај Диме,немора со Астричка :D
Ќе бришеш,ама кога ќе ја видам пак астричка?Еднаш ја видов,почна да ми фали :(:D

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu
L

Lu

Гостин
Од 10 јуни до 5 јули да ме посетиш треба кај Диме,немора со Астричка :D
Ќе бришеш,ама кога ќе ја видам пак астричка?Еднаш ја видов,почна да ми фали :( :D
Планирам наскоро да и ставам чип, па обавезно пак ќе одам кај Диме и ќе се видиме, таман и да ми ја изгњавиш Астричка ;)

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Планирам наскоро да и ставам чип, па обавезно пак ќе дојдам кај Диме и ќе се видиме, таман и да ми ја изгњавиш Астричка ;)
Договорено,само ако не ме заборавила,па да ме грицне :D

L

Lu

Гостин
Договорено,само ако не ме заборавила,па да ме грицне :D
Таман работа да те заборави, срцка е она :love:
А и штом толку многу сакаш повторно да ја видиш, обавезно ќе те посетам кај Диме, па ќе се видиме и ќе си ја изгушкаш Астричка ;)

п.с. Да не ја тераме темава оф-топик :)

Knoppix

El Patrón
Член од
16 април 2012
Мислења
723
Поени од реакции
1.908
1 месечно мало маченце несакајќи ги прегази еден другар со нога. Не го прегази буквално, но го шутна со петата несакајќи и почна мачето одеднаш да се губи да трчи и да му тече крв од нос. Го земав го држев под чешма за да му ја измијам крвта и евентуално малце да го освестам. После неколку минути престана да му тече крв од носот како да дојде до воздух бидејќи крчеше и се смири малце. Го ставив во кутија и се вртеше во круг со слаба рамнотежа. Сега заспа и приметив дека едното око му е малку „испуљено“. Има ли спас?

Член од
9 април 2013
Мислења
48
Поени од реакции
2
179135_10201287483528539_1419792740_n.jpg
Ova e Berta-cane norso.Ima 8 meseci super zenska e :).Pred da zaboli od paraviroza napreduvase prekrasno.Toa bese pred 4 meseci.Sega e super jade po 3 pati.I davam sekakva hrana,no nekako kako da ne mi stava vo snaga.Dali znae nekoj da mi kaze nekakvi apcina ili nekoj sovet .Nekoj mi spomna deka od paravirozata nema da napreduva mnogu.Da napomenam super e inaku jade mnogu i se,no jas ne sum zadovolna mislam deka treba da e pogolema na snaga i vo kilaza.sega ima okolu 25 kg.Redovno i davam apcina za glisti.Poslednite gi dobi na 13 Maj.Ako ima nekoj da kaze sovet super.Pozdrav

L

Lu

Гостин
Прегледај го приврзокот 66002
Ova e Berta-cane norso.Ima 8 meseci super zenska e :).Pred da zaboli od paraviroza napreduvase prekrasno.Toa bese pred 4 meseci.Sega e super jade po 3 pati.I davam sekakva hrana,no nekako kako da ne mi stava vo snaga.Dali znae nekoj da mi kaze nekakvi apcina ili nekoj sovet .Nekoj mi spomna deka od paravirozata nema da napreduva mnogu.Da napomenam super e inaku jade mnogu i se,no jas ne sum zadovolna mislam deka treba da e pogolema na snaga i vo kilaza.sega ima okolu 25 kg.Redovno i davam apcina za glisti.Poslednite gi dobi na 13 Maj.Ako ima nekoj da kaze sovet super.Pozdrav
Што подразбираш под редовно давање апчиња за глисти ?
Колку често и даваш апчиња за глисти ?

Да напоменам, апчињата за глисти (најдобри се Дехинел) се даваат еднаш на 3 месеци, и се дозира по 1 апче на 10 килограми телесна тежина :)

Иначе, има само 8 месеци, сеуште е мала за да набива маса, почекај има време ќе си се стабилизира кучето.
Само квалитетна исхрана и редовни прошетки и социјализација со кучиња ... тоа е се' што и е потребно во овој период ;)
Многу ми се допадна, има ептем мила фацичка ;)

Член од
9 април 2013
Мислења
48
Поени од реакции
2
Што подразбираш под редовно давање апчиња за глисти ?
Колку често и даваш апчиња за глисти ?

Да напоменам, апчињата за глисти (најдобри се Дехинел) се даваат еднаш на 3 месеци, и се дозира по 1 апче на 10 килограми телесна тежина :)

Иначе, има само 8 месеци, сеуште е мала за да набива маса, почекај има време ќе си се стабилизира кучето.
Само квалитетна исхрана и редовни прошетки и социјализација со кучиња ... тоа е се' што и е потребно во овој период ;)
Многу ми се допадна, има ептем мила фацичка ;)

apcina za glisti i davam na 3 meseci.....i sega posledno i dadov na 13 maj-2 apcina..:).

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
apcina za glisti i davam na 3 meseci.....i sega posledno i dadov na 13 maj-2 apcina..:).
За кондиција,трчајте малце по малце секој ден,на околу 2-3 дена повеќе,ама гледај да не ја профорсираш,мала е :)
И е многу убава :love:
И ме интереисра,кој ветеринар ја спаси од парво? После ќе ти кажам и зошто те прашаббв :D

Kajgana Shop

На врв Bottom