Слободната воља и религиите!

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Не сите се раководат според принципот на вртење на образ. Ако некој мене ме нарекува секташ, ако шири лаги дека пијам крв од мачки, имам секс на гробиша....и ред други дебилштини, што ме обврзува мене да имам почит кон него?
Ај прочитај си го црвениов болд и прочитај што мудрост има во постовите на кутрата душичка која трча како загарче по мене и си лае.
Сето тоа е јавно кажано, во дневна штампа, не дека јас го измислив.
Па информирај се малку мајката.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Гледам и ти си во ова елитава а? :) А глеам и си ги поцрвенел само муслиманите, а другиве случајно си ги изоставил. :) Ама ок, ипак елита е елита, не се дискутира со елита.

.

Црвената боја симболизира краен стадиум на нешто, и затоа се тие поцрвенети оти се врв на лоботомираноста, а за другите има надеж.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Сето тоа е јавно кажано, во дневна штампа, не дека јас го измислив.
Па информирај се малку мајката.
Да, да. Истата таа штампа на пример има јавно кажано дека кралицата Елизабета е рептил кој си ја менува формата. :tapp:

На почетокот мислев дека само од инат го правиш ова, ама сега гледам дека толку ти сечело уствари.

W

Werther

Гостин
Да, да. Истата таа штампа на пример има јавно кажано дека кралицата Елизабета е рептил кој си ја менува формата. :tapp:

На почетокот мислев дека само од инат го правиш ова, ама сега гледам дека толку ти сечело уствари.
Проблемот е во тоа што во тие списанија се пишуваат такви статии, вести, информации со цел да се зголеми тиражот. Нема вистина во ништо од тоа. Само на Виничанецот толку му сече.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199

И ти и Хепта правите една кардинална грешка, му реплицирате. Гурџи е како дете со застој во психичкиот развој, можеш да го сожалуваш, но не можеш да имаш дискусија со него. Игнорирај го, и ќе ти биде симпатичен.

:)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Проблемот е во тоа што во тие списанија се пишуваат такви статии, вести, информации со цел да се зголеми тиражот. Нема вистина во ништо од тоа. Само на Виничанецот толку му сече.
Печен си за во сектата....кажи кога имаш иницијација и јас да дојдам.
Од тоа сексот и јас да пробам малку.
Еден совет:
Пази да бидеш последен во Редот кога ќе се сексате...:pos:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.164
Поени од реакции
12.147
И ти и Хепта правите една кардинална грешка, му реплицирате. Гурџи е како дете со застој во психичкиот развој, можеш да го сожалуваш, но не можеш да имаш дискусија со него. Игнорирај го, и ќе ти биде симпатичен.

Од сега го игнорирам Gurdjieff ... само за да видам дали ќе ми биде симпатичен - иако проќелави луѓе никогаш не ми биле симпатични! Ама ќе се обидам.
Нема да ми смета синџирот на неговата секташко-религиозна слобода, I hope so!

Член од
14 октомври 2007
Мислења
2.674
Поени од реакции
2.731
Да, но ни јас ни Ставрогин врз основа на тој суд нема да бидеме спремни да сечеме глави, да каменуваме и казнуваме. Ни јас ни Ставрогин нема да се трудиме тој суд да го наметнеме како глобална и апсолутна Вистина. Тука е разликата која несакаш или неможеш да ја согледаш.
Јас не наметнувам никакво убедување, само изнесувам аргументи со кој посочувам на нечија намера да ги наметне неговите убедувања како апсолутен закон - догма.

За него може да има смисла било што, воопшто не ми е битно тоа. Ти го игнорираш фактот што тие таа "смисла" се обидуваат да ја наметнат на целото човештво, и да ја направат критериум во сите свери на меѓучовечките односи. Тоа е она кое јас го критикувам, а не правото да верува во нешто кое за мене има или нема смисла.
Значи по ова што си ми пишал, збориме уствари за Исламот а? Овие тенденции кои си ги пишал ги има исламот. Тој каменува, тој има намера да се наметне глобално.
Тоа значи дека тебе будисти не ти сметаат? Тие не инсистираат глобални да бидат. Не сакаат да се наметнат на целото човештво. Не каменуваат.

И ај молим те речи ми дека не е наметнување тоа што одиш и на верник му објаснуваш дека неговото е глупост, а твоето е точно?
Тука шизик, завршува приказната. Заедничкиот медиум во кој комуницираме, јазикот, е излезен од светот на рационалното. Кога се обидуваш да кажеш религиозна мудрост, тресиш глупости. Значи се што треба религиозните да направат, е да заќутат. Но не смеат тоа да го направат, затоа што бесмислиците во кои што веруваат ќе исчезнат за едно поколение, ако нон стоп не ги мантраат.

И така се вртиме во круг, тие не сакаат да се затнат, јас мора да ги шутирам, а ти да глумиш мудрец кои ги сфаќа двете страни.

Ок елито, само ти продолжи да шутираш. Само што ми изглеа као да имаш бајги работа, 5 милијарди е добра цифра. Колку залудно потрошен живот ќе биде тоа.
Велиш глумам мудрец? Ок, тогаш сум поголема елита од тебе. :pos:

Не наметнувам ништо. Еве да бидеме он-топик. Слободна воља во религиите (монотеизмот) не постои, од причина што Бог е семоќен и има направено план, како е можно покрај изработен план да постои слободна воља ? Не ти е контрадикторно ? Каде виде наметнување ?

Патетичен си, патетики од огромни размери...
Оф гревче.. Па ти не си ни читал наназад. Пишував во врска со слободната воља, ама очигледно или не си прочитал или не си разбрал. Оди бркај патетични по форумов, тоа ти оди изглеа. :)

Не сите се раководат според принципот на вртење на образ. Ако некој мене ме нарекува секташ, ако шири лаги дека пијам крв од мачки, имам секс на гробиша....и ред други дебилштини, што ме обврзува мене да имам почит кон него?
Ај прочитај си го црвениов болд и прочитај што мудрост има во постовите на кутрата душичка која трча како загарче по мене и си лае.
Јас зборев во врска со овие кои зедоа да судат за мене, без да им кажам било што. Не зборев за тебе и Гурџиев..

Црвената боја симболизира краен стадиум на нешто, и затоа се тие поцрвенети оти се врв на лоботомираноста, а за другите има надеж.
Чувај им ја таа надеж. Ако не си ти, ќе се лоботомизираат и тие. Тие немаат никој освен вас разумните да ги просветлите! Бидете тука за нив! Им требате!:pos:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264

Ставрос, после јавријата ти си ми најомилениот атеист на форумов. Не само што немате аргументи, него и се прчите во вашите постови кои немаат врска со религија.
Сепак, сте го избрале патот, и го ценам тоа. Не сте заглавиле во секта, оти таму може и да ви догори свеката еден ден.
Ваш проблем е што сте заспани, а јас немам никаква воља да ве пробудувам.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ок елито, само ти продолжи да шутираш. Само што ми изглеа као да имаш бајги работа, 5 милијарди е добра цифра. Колку залудно потрошен живот ќе биде тоа.
Велиш глумам мудрец? Ок, тогаш сум поголема елита од тебе. :pos:
Абе дете, гледам си се потпишал циник, има ти уште многу да учиш за племенитата вештина на цинизмот. Прва лекција, ако ставиш смајли, цинизмот исчезнува.

Не планирам да шутирам пет милијарди, мене ми се одбивни оние кои имаат капацитет да размислат, а сепак одбиваат да го сторат тоа. Најголемиот дел нити има капацитет, ниту пак воља да размислува.

Се обидуваш да глумиш мудрец, тоа е дури полошо од да глумиш мудрец. Еве ги трите стадиуми.

1. Си мудрец
2. Глумиш мудрец и понекогаш ти поминува
3. Се обидуваш да глумиш мудрец, и не ти поминува.

Ти си стадиум 3, треба да вежбаш за да стигнеш во стадиум 2.
--- надополнето: 9 јуни 2013 во 22:32 ---
Ставрос, после јавријата ти си ми најомилениот атеист на форумов. Не само што немате аргументи, него и се прчите во вашите постови кои немаат врска со религија.
Сепак, сте го избрале патот, и го ценам тоа. Не сте заглавиле во секта, оти таму може и да ви догори свеката еден ден.
Ваш проблем е што сте заспани, а јас немам никаква воља да ве пробудувам.
Важи Гурџи, само не ме рендај, аман...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Абе дете, гледам си се потпишал циник, има ти уште многу да учиш за племенитата вештина на цинизмот. Прва лекција, ако ставиш смајли, цинизмот исчезнува.

Не планирам да шутирам пет милијарди, мене ми се одбивни оние кои имаат капацитет да размислат, а сепак одбиваат да го сторат тоа. Најголемиот дел нити има капацитет, ниту пак воља да размислува.

Се обидуваш да глумиш мудрец, тоа е дури полошо од да глумиш мудрец. Еве ги трите стадиуми.

1. Си мудрец
2. Глумиш мудрец и понекогаш ти поминува
3. Се обидуваш да глумиш мудрец, и не ти поминува.

Ти си стадиум 3, треба да вежбаш за да стигнеш во стадиум 2.

Јаврија, што би рекол Гурџи.

W

Werther

Гостин
Оф гревче.. Па ти не си ни читал наназад. Пишував во врска со слободната воља, ама очигледно или не си прочитал или не си разбрал. Оди бркај патетични по форумов, тоа ти оди изглеа. :)
Прочитао сам НиноиЌу !

Ништо посебно, истресе небулоза, ти го удрија ќотекот и сега изигруваш миротворец ала Мајка Тереза, не е модерно тоа веќе, демоде е, имаше вакви како тебе.

И пиши што си, верник, неверник, не е фер да се криеш вака.

Kajgana Shop

На врв Bottom