Чудни македонски зборови

• Креатор на темата Креатор на темата anaveno
  • Време на започнување Време на започнување
На суво е на српски сухо на франциски secher а на велшки е sychu...можно е некоја галско-келтска комбинација.
Во иста фамилија јазици сме, така да можните сличности ретко се случајни.:P

И сувата, сухара : САХАРА (или СаКара). Која е толку преСАХНАТА, што нема капка вода во неа... Само пеСАК, па е вистинска пеСАКАРА... (кога веќе си играме со зборовите :) )

На мен ми наликува на турцизам. Во каков контекст си го слушал?
--- надополнето: 31 мај 2013 во 12:00 ---

Д'гата е винаги извита линија. Во бугарскиот е збор, кои се користи често. - д'га (именка) - крива, крива линија, извивка, кривина, изкривјаване
и уште - "Д'гадиалектите наричана оште зуница, дзуница, виножито, божилак, божурлак, тканица) е оптично и метеорологично јавление, св'рзано с појавата в небето на почти непрек'снат спект'р на светлината"

Сметам дека е збор од словенско потекло. Веројатно старословенскиот збор е бил со голем јус и затоа во БГи МК е д'га/дага, а во другите словенски езици е подалече од оригиналот дуга - рус./укр./. Мислам исто и во ср'бски.

еднаш на почетокот од училишната година професорот спомна нешто како ние во кочани си имаме посебен збор за нешто ( се сеќавам дека беше за нешто во бањата но не се сеќавам)

НЕОЛА = неволја
П'ЛТИТ =помало но постојано течење на вода на некое место
ШИРИТ = лента трака
ШАРПА = шамија
АЛОВО = црвено
ЦЕПЕЈНЦА = преполовено дрво
МУТВАК = летна кујна
ТРМКА= пчела
СКАЧКА = скакулец

НЕОЛА = неволја
ШИРИТ = лента трака
ШАРПА = шамија
АЛОВО = црвено
МУТВАК = летна кујна
ТРМКА= пчела
СКАЧКА = скакулец

Т'рмка, или попрецизно улиште, пчелина кошница. На таа тема уште едeн збор, Б'ртва, улиште во дупка во карпа, обично направено до човек за фаќање на диви пчели.
--- надополнето: 5 јуни 2013 во 19:13 ---
Т'рмка, или попрецизно улиште, пчелина кошница. На таа тема уште едeн збор, Б'ртва, улиште во дупка во карпа, обично направено ОД човек за фаќање на диви пчели.

НЕОЛА = неволја
ШИРИТ = лента трака
ШАРПА = шамија
АЛОВО = црвено
МУТВАК = летна кујна
ТРМКА= пчела
СКАЧКА = скакулец
неола - блиски се како звучене едноставно ...
п'лтит - за тоа никаква идеја немам
ширит - турцизам, ја има и во бугарскиот јазик
алово - личи ми русизам од алено, на бугарски исто е алено, како посебна боја, или во комбинација "алено црвено"
цепеjнца - на бугарски е "цепеница", од глаголот "цепја", а од каде доага "цепја" ќе ми е многу интересно да дознаjа, бидеjки го нема во другите словенски jазици... може нешто тракиjско да има.. не знам... ќе го проучам прашањето...
мутвак - турцизам, има го и во бугарскиот (Кујна во селска куќа, каде што се готви на огништето)
трмка - на бугарски викат "тр'мка" на "кошерот (кошница?)" за пчели коj е во вид на конус (Самоковско, Шуменско, Видинско)
скачка - вариант од глаголот скокајќи (на бугарски скачам)

неола - блиски се како звучене едноставно ...
п'лтит - за тоа никаква идеја немам
ширит - турцизам, ја има и во бугарскиот јазик
алово - личи ми русизам од алено, на бугарски исто е алено, како посебна боја, или во комбинација "алено црвено"
цепеjнца - на бугарски е "цепеница", од глаголот "цепја", а од каде доага "цепја" ќе ми е многу интересно да дознаjа, бидеjки го нема во другите словенски jазици... може нешто тракиjско да има.. не знам... ќе го проучам прашањето...
мутвак - турцизам, има го и во бугарскиот (Кујна во селска куќа, каде што се готви на огништето)
трмка - на бугарски викат "тр'мка" на "кошерот (кошница?)" за пчели коj е во вид на конус (Самоковско, Шуменско, Видинско)
скачка - вариант од глаголот скокајќи (на бугарски скачам)
ШИРИТ , ШИРОКО , ШИРОЧИНА ШИРИНА , СЕ ШИРИ , ШИРНО , ШИРИШТЕ, ШИР ...................................

ШИРНО како синоним на ТЕСНО
--- надополнето: 6 јуни 2013 во 18:20 ---
ДАЛИ И ОВИЕ ЗБОРОИ СЕ ТУРЦИЗМИ ? МОЖЕБИ ГИ ИМА ВО ТУРСКИОТ НО НИКАКО НЕ СЕ ТУРЦИЗМИ
едно знај дека со освојувањето на овие простори од страна на турците многу зборови , култура , обичаи традиција , музика инструменти се присвоени од османлиите
--- надополнето: 6 јуни 2013 во 18:26 ---
Т'РМКА ВО УЛУШКА (плетена кошница намачкана со кал)
--- надополнето: 6 јуни 2013 во 18:45 ---
КРЕПИЈА = човек кој лечи рани и повреди на коските кај луѓето

Крепост - тврдина. Закрепнување - зацврстување.

заКРЕПнување? интересно.
КРЕПИ ЈАс = јас крепам лекувам
се КРЕПИш ли = дал се држиш
асКРЕПИје = антички бог на лекувањето(не сум сигурен но така мислам)
КРЕПИ = големи грутки земја (обично се појавуваат при првото пролетно орање на земјата)
КРЕПОСТ = тврдина
КРЕП = старите луѓе така изговараа за СОЛ

ШИРИТ , ШИРОКО , ШИРОЧИНА ШИРИНА , СЕ ШИРИ , ШИРНО , ШИРИШТЕ, ШИР ...................................

ШИРНО како синоним на ТЕСНО
--- надополнето: 6 јуни 2013 во 18:20 ---
ДАЛИ И ОВИЕ ЗБОРОИ СЕ ТУРЦИЗМИ ? МОЖЕБИ ГИ ИМА ВО ТУРСКИОТ НО НИКАКО НЕ СЕ ТУРЦИЗМИ
едно знај дека со освојувањето на овие простори од страна на турците многу зборови , култура , обичаи традиција , музика инструменти се присвоени од османлиите (А ЗА ЖЕНИ ДА НЕ НИ СПОМНУВАМ(y)(y)(y) )
--- надополнето: 6 јуни 2013 во 18:26 ---
Т'РМКА ВО УЛУШКА (плетена кошница намачкана со кал)
--- надополнето: 6 јуни 2013 во 18:45 ---
КРЕПИЈА = човек кој лечи рани и повреди на коските кај луѓето

Можеш да си играш колку сакаш со зборовите, но е факт дека "ширит" е турцизам - според лингвистите.;)

Ширно синоним на тесно? :facepalm:

т'рмка - Истото е. Кошерот во формата на конус е напавен од плетена кошница, намачкана со кал.

Плевна-Штала
Кошара-Штала
Тараба-Ограда
Чекмеџе-Шкафче
Долап-Шкафче во ѕид
Пенџере-Џам-Стакло
Перде-Шпаиз
Налани-Кломпи..............................

...
Перде-Шпаиз
...............

Перде е завеса, која што може ама и не мора да стои на влезот во „шпаиз".

А „шпаиз" означува поголем долап или мала просторија и е позајмен збор што во македонскиот најверојатно дошол од јазикот на Јидиш Евреите.
shpayzarnye

http://www.yiddishword.com/p/pantry
.

сефте, јас него го имам сватено нешто да го фатиш од сефте , од почеток , со ред...а шо навистина значи кажете вие..Баба ми стално ми велеше ...треба да си работиш од сефте.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom