Што мислат Прилепчани за зонското паркирање во центарот на градот?

• Креатор на темата Креатор на темата Marko Polo
  • Време на започнување Време на започнување

Дали е скапа услугата? Дали беше неопходно? Дали беше поефикасно страиот начин....и др?

• Вкупно гласачи
    16
Иницијативата што ја поднесов до Уставниот суд ( види #81)
Ќе биде разгледана на 11. 07. 2012
Еве што пишува на интернет сраницата:
2. Членови 14, 16, 21, 27 и 31 од Одлуката за условите и начинот на паркирање, организацијата, уредување и начин на наплата на јавните паркиралишта, како и блокирање, деблокирање, преместување и чување на возила на подрачјето на општина Прилеп, бр.07-140/21 од 18 јануари 2008 година, донесена од Советот на општина Прилеп, објавена во „Службен гласник на општина Прилеп“ бр. 2 од 22 јануари 2008 година.
(Реферат У.бр.51/2012 со нацрт-решение)
http://www.ustavensud.mk/domino/WEBSUD.nsf
Кои се можните варијанти што би произлегле? Баш ме интересира...?

Кои се можните варијанти што би произлегле? Баш ме интересира...?
Aко Уставниот суд ја укине одлуката, ќе престане зонско паркирање во Прилеп, злоупотеба на пајак возила, лисици и се друго.
Ќе видиме што ќе се случи за месец два....

Aко Уставниот суд ја укине одлуката, ќе престане зонско паркирање во Прилеп, злоупотеба на пајак возила, лисици и се друго.
Ќе видиме што ќе се случи за месец два....
Не ни профункционира зонското во Прилеп. Џабе само тоа таблите информативни ги местеа. Видоа оти нема рајата така лесно да им дава пари...

Не ни профункционира зонското во Прилеп. Џабе само тоа таблите информативни ги местеа. Видоа оти нема рајата така лесно да им дава пари...
Вистина ли е ова, зошто дури сега ми јавуваш?
Значи куртуливте од зонско...
Ајде и ние во Скопје да куртулиме...

Вистина ли е ова, зошто дури сега ми јавуваш?
Значи куртуливте од зонско...
Ајде и ние во Скопје да куртулиме...
Заборавив да пишам во темава, а и ретко се вртам низ Прилеп за да ми текни. Ама сепак останува наплаќањето на тротоарите. Дали така ми се чини, или во никој случај тротоарот не смее да се користи како паркинг простор, а уште помалце да се наплаќа од страна на јавно претпријатие формирано од општината?

Заборавив да пишам во темава, а и ретко се вртам низ Прилеп за да ми текни. Ама сепак останува наплаќањето на тротоарите. Дали така ми се чини, или во никој случај тротоарот не смее да се користи како паркинг простор, а уште помалце да се наплаќа од страна на јавно претпријатие формирано од општината?
Паркирање на било кој тротоар е забрането, но општината може да дозволи паркирање и на тротоари со тоа што тоа ќе го означи со знак и мора да остави 1,5м за пешаци.
Знаете ли колку се наплаќа сега за паркирање и дали сеуште има повластици?

Паркирање на било кој тротоар е забрането, но општината може да дозволи паркирање и на тротоари со тоа што тоа ќе го означи со знак и мора да остави 1,5м за пешаци.
Знаете ли колку се наплаќа сега за паркирање и дали сеуште има повластици?
Мислам дека остана како и претходно, 30 денари цел ден.
Последно што имав разбрано, почнале да наплаќаат двократно. На пример, паркираш кај 10-11 претпладне и плаќаш 30 денари, иди втората смена после пладне и ти бара пак 30 денари да платиш. Не знам дали уште така прават....

Се чини дека чекаат како ќе помине мојата иницијатива на Уставен суд, затоа сеуште не пуштиле зонско
Ако Судот ја одбие иницијативата, веднаш ќе воспостават зонско. ќе видиме што ќе се случи...

На интернет станицата на Уставниот суд е објавено решение со које се одбива мојата иницијатива. Еве го тоа решение;
Кој сака да погледа за што се работи може да ја погледа и иницијативата, која се наоѓа на пост # 81 и ова решение па сам да заклучи како суди Уставниот на Република Македонија. Бидејќи Уставниот суд судеше сега е на јавноста да му суди на Судот.
Очекувајте наскоро во Прилеп да стават зони како што наумиле.
Ако сакате известете ме кога ќе почнат да наплатуваат по зони.

Attachments

Ебаму крфта за пари збеснати...
Паркинго пред зграда шо си е наш си го присвоиле....
Му рекле на брат ми че си плајчаш секој ден по 30 денари оти че ти ја дигни пајак...
И случкава шо му ја кажа татко ми : Некој негов пријател , комшијата негов имал инфаркт и че го носеле на болница таман ја парирал колава пред зграда за да го кача и да го носа , му ја кренал пајако ....Не знајте колку ги имам замразено....

Освен Охрид (и тоа во сезона) и Скопје во другите градови гужви во сообраќајот, има околку 10 минути во 24 часа т.е гужва приближна на таа во Скопје. Наплатата на паркингот е баш тоа, да не може секоја будала со кола да паркира, а од дома му е одалечено не помалку од 10-15 минути т.е користи кола за да го видат еве јас возам, а не од некои практични причини. Проблемот кај нас е што на овој начин ќе се отворат нови работни места (барем така се слушаше на митинзите), а пари ќе полнат и граѓаните.

Освен Охрид (и тоа во сезона) и Скопје во другите градови гужви во сообраќајот, има околку 10 минути во 24 часа т.е гужва приближна на таа во Скопје. Наплатата на паркингот е баш тоа, да не може секоја будала со кола да паркира, а од дома му е одалечено не помалку од 10-15 минути т.е користи кола за да го видат еве јас возам, а не од некои практични причини. Проблемот кај нас е што на овој начин ќе се отворат нови работни места (барем така се слушаше на митинзите), а пари ќе полнат и граѓаните.

Не ...
Наплата на паркинг е грабеж ...
А нови работнио места можат да се отворат на илјадници други начини
А делот во кој велиш: “ да не може секоја будала со кола да паркира, а од дома му е одалечено .... “
Јас ќе го парафразирам - да неможе секоја будала да биде градоначалник

Абе дворо од зградата наш го напраја паркинг , башка шо го зедоја и дело за пешаци шо беше , сега мора да одиш по улица , че те изгаза колите , шо зборува овојо погоре.
И брат ми треба да му плајча на некој шо му го зел местото за гаража шо му било предвидено:facepalm:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom