Почеток во програмирање, некој да ме упати.

• Креатор на темата Креатор на темата vizzix
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
25 мај 2013
Мислења
115
Поени од реакции
68
Се загреав да почнам со програмирање. Работам графички дизајн и видео продукција, и сакам барем малку да научам да програмирам. Не сакам пишување html за веб-сајтови туку сакам да изработувам програми... (калкулатори, веб прелистувачи и друго..) Како да започнам, кој е најдобар јазик, во кои програми се работи. Ништо од ова комплетно не знам бидеејќи до сега барав многу на интернет и секаде е различно... Ве молам за упатство, го барам најлесниот начин да се започне :)

Се загреав да почнам со програмирање. Работам графички дизајн и видео продукција, и сакам барем малку да научам да програмирам. Не сакам пишување html за веб-сајтови туку сакам да изработувам програми... (калкулатори, веб прелистувачи и друго..) Како да започнам, кој е најдобар јазик, во кои програми се работи. Ништо од ова комплетно не знам бидеејќи до сега барав многу на интернет и секаде е различно... Ве молам за упатство, го барам најлесниот начин да се започне :)

Како да започнеш?
Гугл.
Пријатели.
Прочепкај на форумов по темите за програмирање.

Најдобар јазик не постои.
Зависи за што ти треба сите јазици имаат предности и недостатоци.

Развојни околини има повеќе пр. Netbeans(Java), CodeBlocks(C и C++), Visual Studio(Visual Basic)

Сите програмери станаа...

Сите програмери станаа...

А што има лошо во тоа?Светот се врти кон дигитализација и компјутеризација, всушност таа професија е и неопходна во денешново време.Односно е на тој пат да стане неопходна :)

А што има лошо во тоа?Светот се врти кон дигитализација и компјутеризација, всушност таа професија е и неопходна во денешново време.Односно е на тој пат да стане неопходна :)
Изгледа и ти си програмер :pos:

Изгледа и ти си програмер :pos:

Најн.Нот јет.
Инаку сметам дека погрешно се изразив, не дека ќе биде неопходна професија туку дека стане прфоесија од која би требало да зависат останатите професии.На пример една банка/институција за да функционира како што треба во денешно време, треба да има добри софтвери кои што ќе и овозможат на таа банка/институција да ги оправува своите работи брзо и ефикасно.
А кој треба да ги направи тие софтвери?Верувам дека одговорот го знаеш.
Или еве друга ситуација.Авто-дијагностичарот или авто-електричарот работат со компјутерски програми кои што повторно се дело на програмерите.

И не разбирам што е смешно во тоа што претходно го реков.

Најн.Нот јет.
Инаку сметам дека погрешно се изразив, не дека ќе биде неопходна професија туку дека стане прфоесија од која би требало да зависат останатите професии.На пример една банка/институција за да функционира како што треба во денешно време, треба да има добри софтвери кои што ќе и овозможат на таа банка/институција да ги оправува своите работи брзо и ефикасно.
А кој треба да ги направи тие софтвери?Верувам дека одговорот го знаеш.
Или еве друга ситуација.Авто-дијагностичарот или авто-електричарот работат со компјутерски програми кои што повторно се дело на програмерите.

И не разбирам што е смешно во тоа што претходно го реков.
Очигледно дека и ти погрешно ме сфати. Ако не си забележал во последно време има многу што се умислуваат дека ќе станат програмери, ради тоа, инаку сето ова што го кажа е точно, нормално. :)

Очигледно дека и ти погрешно ме сфати. Ако не си забележал во последно време има многу што се умислуваат дека ќе станат програмери, ради тоа, инаку сето ова што го кажа е точно, нормално. :)

Очигледно не.Дај објасни се, што мислеше?

zdtavo na site. imam prashanje. Po shto imam slushnato deka c++ e samo nadogradba od c dali da pocnam da ucam c++ ili i c ili pak da naucam java poshto sega ucam c#.

zdtavo na site. imam prashanje. Po shto imam slushnato deka c++ e samo nadogradba od c dali da pocnam da ucam c++ ili i c ili pak da naucam java poshto sega ucam c#.
C++ не е баш надоградба на C, C++ е објектно-ориентиран, C е структурен (во превод различно се одвиваат приказните во кодот). Java e многу поедноставен за разбирање за почетник од C++, но од C++ ќе научиш потемелно како функционираaт на ниско ниво работите (меморија, покажувачи и сл.) и притоа ќе ти ја одземе душата.

Од аспект на тоа кој би ти бил најприменлив, Јава и C# дефинитивно.

мене па C++ ми беше најлесен испит на цел факс. За кого како.

мене па C++ ми беше најлесен испит на цел факс. За кого како.
Нормално дека за кого како, мене C ми беше најлесен, ама статистички гледано колку би се согласиле со ова? Јава е многу попријателски настроен јазик од C/C++, факт.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom