Креми со заштитен фактор (SPF и UVA/UVB)

• Креатор на темата Креатор на темата Олимпија
  • Време на започнување Време на започнување

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Избегнете ги изгорениците од сонце со одговарачка SPF и UVA/UVB заштита. А што всушност значат овие акроними?
Што значи тоа дека некоја крема има фамозен SPF 15 или 50?
Акронимот SPF доаѓа од синтагмата „sun protection factor“, која ја преведуваме како заштитен фактор или ЗФ. Бидејќи незаштитената кожа во просек поцрвенува за 20-тина минути заради УВ зраците (а ако имате многу светол тен и за 5 минути!), бројот кој оди покрај SPF зборува за тоа колку можете да го продолжите останувањето на сонце, а да не поцрвените. Да речеме, ако нанесете крема со заштитен фактор 15, можете да се сончате 15x20 минути, односно 5 часа.

Но брзината на „горење“ на сонце зависи од фототипот. Ако сте скандинавски светли (имате многу светол тен, сини очи и руса коса), тогаш припаѓате на фототипот 1 и нема да згрешите доколку набавите препарат со највисок заштитен фактор 50+. За разлика од медитеранските црномурести луѓе со темна боја на косата и очите, кои му припаѓаат на фототипот 4 и кои без заштита поцрвенуваат за 20-тина минути, незаштитените припадници на фототипот 1 поцрвенуваат за рекордни 5 минути. На фототипот 2 му припаѓаат личности со светол тен и светла коса кои без заштита поцрвенуваат за 10 минути, а фототипот 3 се личности со средно светол тен и костенлива коса кои поцрвенуваат за 15 минути.
Ако помисливте „Супер, ќе нанесам крема со заштитен фактор 50 и нема за што да се грижам цел ден!“, размислете повторно. Освен ако тоа не е наведено на препаратот со заштитен фактор, се уште сте незаштитени од озлогласените УВ зраци

Која е разликата помеѓу UVA и UVB зрачењето?
Акронимот UVB доаѓа од англиското „ultraviolet burning“ или ултравиолетовото зрачење кое предизвикува црвенило на кожата. Така препаратите со заштитен фактор штитат од UVB зрачење, а заштитата од делувањето на UVA зраците се уште не е стандаризирано.
Акронимот UVA доаѓа од англиското „ultraviolet ageing“ и значи ултравиолетово стареење. Тоа се зраците одговорни за потемнување на кожата, но и за појавата на брчки, оштетувањето на генетскиот материјал и појавата на малигниот меланом. Ако не се дијагностицира навреме, ракот на кожата или меланомот е еден од најмалигните бидејќи брзо се шири преку лимфата и крвта, а не реагира на хемотерапија.

Дури и ако на вашиот препарат е наведено дека содржи UVA филтри, тоа не значи дека имате „благослов“ за пржење на сонце. Дерматолозите не можат доволно да нагласат колку е важно да бидете под сенка во периодот од 10 до 16 часот, без оглед на јачината на заштитата која сте ја нанесле.

Кои креми,млека вие ги користите за да ја заштитите вашата кожа од штетното влијание на сонцето и од изгореници? Кој е факторот за кој се одлучувате, за кој мислите дека е доволен за да ја заштити вашата кожа?

Зедов еден спреј од Кам Маркет со фактор 20 или 30 не се сеќавам најдобро, ама не ме бендисува.
Која е подобра крема Блек ап од Алколоид или пак од Докторс?

Јас користам исклучиво Black up на Алкалоид (купувајте домашни производи :)). И тоа највисоките фактори на креми, дури и оние бебешките со 50-ка заштитен фактор. Маслата не ги користам. Досега немам изгорено, ама сепак гледам да излегувам на сонце после 5 попладне. Се шлакам дури и кога не одам на плажа, а треба да претрчам до некаде. Многу сум задоволна, а особено од млекото за после сончање што се нанесува по туширање. Одлично ја омекнува и регенерира кожата.

најубаво е Блацк Уп ем наше ем стварно е квалитетно

Зедов еден спреј од Кам Маркет со фактор 20 или 30 не се сеќавам најдобро, ама не ме бендисува.

Јас имав алергија од Докторс, што е многу чудно зошто немам осетлива кожа. Рокот си беше во ред, факторот беше повисок. Па, не би го препорачала иако можеби сум изолиран случај.

најубаво е Блацк Уп ем наше ем стварно е квалитетно
И убаво мириса :)
Само не знам дали сте приметиле дека многу оси се собираат ко ќе се намачкате со него :confused:

И убаво мириса :)
Само не знам дали сте приметиле дека многу оси се собираат ко ќе се намачкате со него :confused:

незнам не сум приметил за осите
да убаво мириса ,женските се вртат на плажа ;)

За лице секогаш користам производи на Еуцерин, особено затоа што имам чувствителна кожа и светол тен (нешто како фототипот 3). За разлика од производите на Алкалоид со погуста структура, кремите на Еуцерин се потечни и ја немаат стандардната бела боја која тешко се размачкува (конкретно Бекутанот). Мојата крема има жолтеникава боја, а откако ќе се размачка убаво на кожата е безбојна со пријатен мирис, а истовремено дава многу убав сјај на кожата и супер изгледа на исончан тен. Содржи spf 50, UVA/UVB заштита, а мојот крем-гел конкретно има и заштита за алергија од сонце.

http://kremmania.hu/uploadedimages/238/sun-allergy-protection-sun-creme-gel-spf-50.jpeg

За тело најчесто ги користам производите на Carroten и Nivea, spf 30 ми е сосема доволен заштитен фактор.

Black up сигурно, содржи витамин Е и д-пантенол, а и општо гледано Алкалоид дефинитивно имаат поквалитетни производи од оние на Doctor's.

мене не ми ни треба некој висок фактор пошто сум Црнче у тенот

Имам светла и многу чувствителна кожа, а последниве две години ми се појавуват флеки на челото. Пред две години користев Dаylong (не се сеќавам кој фактор беше), ама беше многу мрсен и тежок, имав чувство како да имам маска на лицето.
Кај мене поефикасно се покажа земањето бета-каротен капсули и носењето шеширче :pipi:

Имам светла и многу чувствителна кожа, а последниве две години ми се појавуват флеки на челото. Пред две години користев Dаylong (не се сеќавам кој фактор беше), ама беше многу мрсен и тежок, имав чувство како да имам маска на лицето.
Кај мене поефикасно се покажа земањето бета-каротен капсули и носењето шеширче :pipi:

Пробај со Anthelios стикче ако најдеш, ептен е добро за лице (и уши), деколте и горниот дел на дланките. Јас морам да користам средство со ептен висок фактор, што сѐ не пробав, на крај ги најдов овие и највише ми одговараат. Го користам стикчето во комбинацијата со детското средство Anthelios 50+, и тоа е исто супер, добро се впива и не остава траги по облека. Ако имаш чувствителна кожа секако се препорачува и носење шеширче како дополнителна заштита.

Ја блек уп користам,и задоволен сум.Само никако да ми се погоди времево да се намачкам и да искочам у двор по гаќи да фатам малце тен.

Ја блек уп користам,и задоволен сум.Само никако да ми се погоди времево да се намачкам и да искочам у двор по гаќи да фатам малце тен.

Цитро да сибиш векот ме насмеа со блек уп-от, имаше еден постар човек кој потседнуваше на по едно пиво во локалното меанче каде што пијам кафе и еден цел месец со ред кажуваше дека на спортска го турнале Дунде Унитед за многу пари.
Добро сега тој продаваше лубеници со шпедитер преку лето, ама ваков лапсус не очекувам за некој кој преферира да биде модератор на подфорум за архитектура.

Лани прв пат искористив и тоа со Black Up SP30, a дотогаш се печев така, али имам таква кожа од бел како сирење еднаш да излезам на сонце 2-3 часа станувам чоколадо право и после немам гајлe цело лето (е сега вистина ќе си поплачам 2-3 дена дури да помини црвенилото али то е)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom