Прашања за Исламот III

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Soul tebe ti odgovori iuljada pati deka za nego UBIECOT E UBIEC ako ubil nedolzni luge,ma kolku god da vika "Allahu Ekber" ,ama dzaba imeto si go smenil koga i ponataka tapa si ostana.
Ako povtorno nekoj digne nekoj objekt so nedolzni luge,civili,zeni,deca i pritoa viknal "allahu ekber" ti povtorno ke me prasas sto mislam za toa.
Za vas ako e ubiecot makedonec a ubil nedolzni luge e heroj i branitel,za mene NE E taman da e tatko mi i sin mi,ako napravi takvo delo UBIEC E.
Zadovolen li si Tapa fraer ? Ti "fraeriste" podrzuvas ubijci,vo nas samiot se gledas i ti i site ostanati tuka.
vo pravo si
--- надополнето: 28 мај 2013 во 20:54 ---
Majkata bee...!!!
Demek i Karadzic i Mladic braniteli se. Kakvo bezobrazie,ccc...
UBIJCI SE UBIJCI. Neli toa ti go kaza ? Branitel ne branitel,terorista ne terorista.... sto vrska ima ako covek ubie nedolzni luge ? UBIJCI SE dali ke gi vikas teroristi ili ke gi vikas neonacisti,ili ke gi vikas krstasi,ili ke gi vikas cionisti ili ke gi vikas islamski radikalisti,za mene ne menuva,UBIJCI SE SOTE ! Ne tuku filozofiraj i ne tuku se davi i DA,ne tuku pretpostavuvaj.
Ti mozes i heroj da go vikas,kako sto gi vikaat vo srbija Karadzic i Mladic,no toj e UBICA so diploma od HAG.Osuden e za ubistvo na nedolzni luge. Jas sum toj sto velam deka site koi ubivaat nedolzni luge UBIJCI SE kolku god da vikaat "Allahu Ekber" Toj (Allah dz.s) takvite vo pekol ke gi pikne. Jasno ti e ?
eve soul zasto te prasav
ete kako sto za tebe bilo koj ubiec e ubiec i ovie dvajca za mene se
ete taka sega se razbirame da ne me mesas mene so ovie

Член од
5 февруари 2011
Мислења
137
Поени од реакции
47
vo pravo si
--- надополнето: 28 мај 2013 во 20:54 ---

eve soul zasto te prasav
ete kako sto za tebe bilo koj ubiec e ubiec i ovie dvajca za mene se
ete taka sega se razbirame da ne me mesas mene so ovie
Da ama tvojot tarculoski "ne e". Jas ti velam deka ubijci se tie koi ja dignaa zeleznickata vo madrid (bile muslimani ili ne,deloto e gadno),tie sto gi strusija kulite bliznacki ubijci se,ne da se vika muhammed,kako saka neka se vika i kako saka neka vika,UBIJCI SE. Tie sto gi ubija decata kaj smiljkovskoto ezero,bilo da se osomnicenite ili koj god da e,UBIEC E.
Ama ti nemas g'z za tarculoski da kazes deka e UBIEC.
Koga e pravdata vo prasanje,Allah dz.s od mene bara praveden da bidam pa makar da se raboti i za moja familija a kamo li za nekoj avganistanec ili pakistanec ili albanec ili sto znam koj.

Ova vas ne ve zadovoluva. Neznam sto sakate da vi kaze eden musliman tuka ? Deka se ubijci da vi recat ?
I srbin bi rekol vo slicna raspravija: "Tarculovski da,ubiec e ama Ratko mkadic i Karadzic se heroi,braniteli za nasata zemja"
Eve kade e razlikata pomegju nas i vas. NIE UBIJCITE UBIJCI GI VIKAME,KOJ GOD DA E,AMA VIE UBIJCITE AKO SE OD VASATA NACIJA HEROI GI PRAVITE.

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Како Мухамед се докажал како Божји пратеник.За куранот знам(Сакам да слушнам за некој надприродни настани)

Зошто месечината е симбол во Исламот.

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Како Мухамед се докажал како Божји пратеник.За куранот знам(Сакам да слушнам за некој надприродни настани)

Зошто месечината е симбол во Исламот.

Мухаммед а.с. се докажал како Божји Пратеник со Вистината која што му било наредена да ја проповеда, а таа гласи: "Кажи: „Тој е Аллах, Еден е! Аллах е прибежиште секому! Не родил и не е роден, и никој не Му е рамен!“ (Ихлас:1-4)

Еве ти неколку натприродни настани:

1. Исра и Мираџ,
2. Расцепувањето на месечината,
3.Зголемување на мало количество вода,
4.Зголемување на мало количество храна,
5.Зборување на дрвјата и камењата и нивно сведочење дека тој е Божји Пратеник,
6.Паѓањето на статуите,
7.Лечењето на некои болести со допир на неговата благословена рака на болното место,
8. Исполнетата негова Дова ( молба), и уште многу други.

Месечината не е Исламски симбол. Во Исламот нема симбол како што во Христијанството е крстот. Исламот забранува правење слики и симболи. За исламските верници Бог е насекаде и не е “поврзан“ со одреден симбол. Во исламот месеците се одредуваат според месечината и затоа исламскиот календар е лунарен.

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Месечината не е Исламски симбол. Во Исламот нема симбол како што во Христијанството е крстот. Исламот забранува правење слики и симболи. За исламските верници Бог е насекаде и не е “поврзан“ со одреден симбол. Во исламот месеците се одредуваат според месечината и затоа исламскиот календар е лунарен.
Зошто џамиите се означени со месечина и други исламски предмети.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.580
Поени од реакции
385
Зошто џамиите се означени со месечина и други исламски предмети.
Сите се обележуваат па ај и џамиите,где сви турци ту и мали мујо :)
Не е битен симболот,битно е да се знае дека исламски и за муслиманите тие симболи не представуваат никакви предмети за обожавање и слично.

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
Сите се обележуваат па ај и џамиите,где сви турци ту и мали мујо :)
Не е битен симболот,битно е да се знае дека исламски и за муслиманите тие симболи не представуваат никакви предмети за обожавање и слично.
ако немаат никакво значење не би постоеле ама ете постојат и значат нешто, некој друг ке одговори зашто

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.580
Поени од реакции
385
ако немаат никакво значење не би постоеле ама ете постојат и значат нешто, некој друг ке одговори зашто
Нема никој да најде што значат во главните исламски извори,Куран и Суннет.
Е сега,ти велам,симбол како симбол за муслиманите не представува никаков знак и предмет за обожавање,едноставно се провлекло како симбол најмногу од османлиското време и така и останало.

thisisnoizy

Good things take time
Член од
29 јули 2010
Мислења
2.010
Поени од реакции
2.043
Dali e dozvoleno samoubistvo vo Islam? Mislam ne bukvalno tuku voena sostojba, ko u Sirija.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.261
Поени од реакции
84.356
Dali e dozvoleno samoubistvo vo Islam? Mislam ne bukvalno tuku voena sostojba, ko u Sirija.
Може.
Кажи му на роднината/пријателот, за кој прашуваш, дека може комотно да се самоубие, но само ако предтоа поштено го испочитувал исламското одобрение за силување Сиријки и ако изел нечие срце.
(ќе добие 72 девици, ако му е шубе ради тоа)

А ако ипак не се убие..... па, во тој случај и тука коа ќе се врати, ќе послужи. Еве нека види браќата што беа в Авганистан, лани на Смилковско што направија.
или сеа е европски модерно е, со мачеви да се шета наоколу и да се кинат глави на кафирски службеници

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Зошто не кажувате зошто има месечини на џамиите.Сигурно оџите имаат одговор или пак заштитен знак е на исламот?

Што вели исламот ако умре брат ти дека ти треба да ја земеш неговата жена да ти биде на тебе жена дали е тоа вистина?
--- надополнето: 30 мај 2013 во 00:54 ---
Дали постои некоје правило во муслиманската верска заедница нешто ако сакаш да ти се оствари треба оџата да го пее било за добро било за лошо нешто како обичај.
молитва на желби итн...

Член од
26 декември 2011
Мислења
450
Поени од реакции
278
Зошто не кажувате зошто има месечини на џамиите.Сигурно оџите имаат одговор или пак заштитен знак е на исламот?

Што вели исламот ако умре брат ти дека ти треба да ја земеш неговата жена да ти биде на тебе жена дали е тоа вистина?
Дали постои некоје правило во муслиманската верска заедница нешто ако сакаш да ти се оствари треба оџата да го пее било за добро било за лошо нешто како обичај.
молитва на желби итн...
тоа е тајна...а ти ,не мораш да знаеш кој ке ја шиба невесата

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.580
Поени од реакции
385

молитва на желби итн...

Затоа што нема некоја посебна симболика. Освен што се провлекло како симбол на муслиманите.

Не е вистина тоа за жената,кога жена ќе остане вдовица треба да почека одреден број денови по смртта на мажот и после е слободна да се омажи за кого мисли дека и е најдобро.

Во исламот нема посредници,за се што ти треба за добро го молиш Аллах да ти дае што е најдобро за тебе,и да те сочува од лошото. Нема тука што оџата да моли за тебе или да пее итн.

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
Затоа што нема некоја посебна симболика. Освен што се провлекло како симбол на муслиманите.

Не е вистина тоа за жената,кога жена ќе остане вдовица треба да почека одреден број денови по смртта на мажот и после е слободна да се омажи за кого мисли дека и е најдобро.

Во исламот нема посредници,за се што ти треба за добро го молиш Аллах да ти дае што е најдобро за тебе,и да те сочува од лошото. Нема тука што оџата да моли за тебе или да пее итн.
абе пак ке речам не може да нема, огромен пример ти е види го знамето на турција или на сите муслимански држави зашто имаат ѕвезда со полумесечина значи ипак е нешто исламско исто како што постојат знамиња со крст на нив.

Kajgana Shop

На врв Bottom