Мислењето на Македонците за добрите односи со соседните земји

• Креатор на темата Креатор на темата Bateman
  • Време на започнување Време на започнување

Со која соседна држава имаме најдобри односи

• Србија

Гласови: 87 74,4%
  • Бугарија

Гласови: 14 12,0%
  • Албанија

Гласови: 9 7,7%
  • Косово

Гласови: 6 5,1%
  • Грција

Гласови: 10 8,5%

• Вкупно гласачи
    117
Големите апетити на Србија и Бугарија се пичкин дим наспрема ова што ни се случува во нашава држава.

Ни за курвичиња не ги бива, место да земат да зацврстат тоа традиционалните врски кои ги имаме со овие две земји ние и со нив пробуваме да се караме, а дома не сме ги решиле проблемите. У превод ем шуто ем боде.
Политиката е многу проста ствар , ама тука нашиве или незнаат правилно да ја согледаат или пак гледаат ама мижат за своја лична корист .
Внатрешните проблеми се решааваат на брз и едноставен начин , преку државните безбедносни служби така што уште во раните деведесети години добро се знаеа сите активности за разорување на државата кои покасно се случија 2001-та , е тогаш требаше да се ликвидираат тие нивни лидери и структури се тајно и тивко , ама овде сее е така штуро и потплатено едноставно не не бива ....

Ти бе гледаш вести,читаш новини?Слушни што зборат за македонија и македонската нација во европскиот парламент да ти биди појасно,ако ти кажам јас ке испаднам лажго вака сам уверисе.

Све ми е јасно мене. Исто ко што ми е јасно дека вчера избодија човек пред универзитетска библиотека поради тоа што е Македонец а ти се замараш за тоа што збореле во европски парламент. А и сите комшии не зборат многу различно од тоа што Бугарите го зборат на пример, разликата е во интензитетот само.

Јас сум Аеродромец, а тие појма немам што се само знам дека од Аеродром не се!
Што раса е тоа Аеродромец? Нешто помеѓу пекинезер и пинч териер?

Јас ќе образложам зошто мислам дека со Србите имаме и треба да имаме најдобри односи.

Гркот не сака да постоиш како нација и како држава, Бугаринот смета дека јазикот кој го зборуваш е бугарски и дека ти си бугарин, албанецот и косоварот сакаат третина од териотријата да ти ја отцепат.

Со србиниот нема такви проблеми, мал е процентот на србите- ептен оние најрадикалните и забеганите кој не ги признаваат македонците како посебна нација со посебен јазик. Нивните мислења за нас генерално се позитивни.

Со оглед дека јас црквата и не ја ставам на некое значајно место во општеството, тој спор за мене лично и нема некое значење. Е сега проблемот е што дури и србите што не сакаат и почитуваат секогаш на нас гледаат како на некое мало братучедче, тој комплекс останал уште од навремето на екс-ју.

И да не заборавиме, ние со србите најдолго сме живееле заедно во иста држава, од 1912 (со прекини 1915-1918 и 1941-44) до 1991 година. Тоа не е мал период и нормално е да се развијат посебни односи.

Јас ќе образложам зошто мислам дека со Србите имаме и треба да имаме најдобри односи.

Гркот не сака да постоиш како нација и како држава, Бугаринот смета дека јазикот кој го зборуваш е бугарски и дека ти си бугарин, албанецот и косоварот сакаат третина од териотријата да ти ја отцепат.

Со србиниот нема такви проблеми, мал е процентот на србите- ептен оние најрадикалните и забеганите кој не ги признаваат македонците како посебна нација со посебен јазик. Нивните мислења за нас генерално се позитивни.

Со оглед дека јас црквата и не ја ставам на некое значајно место во општеството, тој спор за мене лично и нема некое значење. Е сега проблемот е што дури и србите што не сакаат и почитуваат секогаш на нас гледаат како на некое мало братучедче, тој комплекс останал уште од навремето на екс-ју.

И да не заборавиме, ние со србите најдолго сме живееле заедно во иста држава, од 1912 (со прекини 1915-1918 и 1941-44) до 1991 година. Тоа не е мал период и нормално е да се развијат посебни односи.
Сето тоа ривалство е на вештачка основа, затоа како што и кажав многу семејни врски не врзуваат заедно и со Бугари и со Срби. Кога ќе тргнеш да убиваш Бугари и Срби веднаш ти текнува на роднините што ги имаш таму:D

И доволно е да ги доселат срби во македонија а македонци во Војводина.Доволно е да им ги земат најдобри и најјобратовливи површини и да им ги поделат на србите.Доволно е асцимилација ( и Глигоров ) го "покрстиле" ипак пак си го сменил презимето.И доволно и што го пратиле Ченто во Голи Оток и пак поради таа "грешка" можеби немаше да бидеме 20-години "стара" држава и овие проблеми до ден денес немаше да ги имаме.

Абе исти ку*ац, различно пакување се сите соседи.

Се чудам и се прашувам дали земјите од Бенелукс имаат вакви двоумици :cautious: и замарања

Сето тоа ривалство е на вештачка основа, затоа како што и кажав многу семејни врски не врзуваат заедно и со Бугари и со Срби. Кога ќе тргнеш да убиваш Бугари и Срби веднаш ти текнува на роднините што ги имаш таму:D

Не сакам да убивам Срби и Бугари, напротив сакам што е можно подобри односи со двете нации, само бугарите треба да се помират со фактот дека постоиме и дека сме различни. Имаме сличности, во обичаи, традиција, храна, музика и многу други работи со србите и бугарите и баш затоа треба да имаме соработка и добри односи.

Абе ај, а пред почеток на ПСВ ? Тогаш имало ли роднини? или сепак не беше важно, само остави ги македонците нека се испобијат на фронт!

И доволно е да ги доселат срби во македонија а македонци во Војводина.Доволно е да им ги земат најдобри и најјобратовливи површини и да им ги поделат на србите.Доволно е асцимилација ( и Глигоров ) го "покрстиле" ипак пак си го сменил презимето.И доволно и што го пратиле Ченто во Голи Оток и пак поради таа "грешка" можеби немаше да бидеме 20-години "стара" држава и овие проблеми до ден денес немаше да ги имаме.

Абе исти ку*ац, различно пакување се сите соседи.

Уште на почеткот на темата реков, зборуваме за сегашните односи неоптоварени од историски работи, а ова што си го напишал е ништо во споредба со тоа што балистите, андратите и сл.банди го правеле на македонците. И Ченто на Голи оток не го пратиле србите како срби, туку раководството на комунистичка југославија на чело со еден Хрват. Сега треби ли и хрватите за тоа да ги мразиме?

Не сакам да убивам Срби и Бугари, напротив сакам што е можно подобри односи со двете нации, само бугарите треба да се помират со фактот дека постоиме и дека сме различни. Имаме сличности, во обичаи, традиција, храна, музика и многу други работи со србите и бугарите и баш затоа треба да имаме соработка и добри односи.
Се шегував само. Далеку од тоа дека сакам и јас некакво убивање на некого, а уште па на Срби и Бугари. Меѓу нив имам доста добри пријатели. Тоа и јас ти го кажувам дека имаме многу фамилијарни врски што преку бракови, што преку лингвистика што преку расни врски( сега овој Стефус пак ќе ми се закачи) и тоа е.

Со Грција немаш проблем, затоа што немаш ни грчко малцинство во Македонија. Да го имаше друга песна ќе беше.Плус, Православието направило некој баланс да не дојде до некои поголеми судири.

Абе и срби да имаше 25%,друго ќе беше и со нив.Ќе имаше судири али немаше да стигне до случаеви како Вејце,Смилковски...едно е работа со народ друго е со племе.

Абе ај, а пред почеток на ПСВ ? Тогаш имало ли роднини? или сепак не беше важно, само остави ги македонците нека се испобијат на фронт!
Друже па и Велшаните , Шкотите , Ирците и Енглезите меѓусебно си ги ваделе очите некогаш но денес живеат во единство

Абе и срби да имаше 25%,друго ќе беше и со нив.Ќе имаше судири али немаше да стигне до случаеви како Вејце,Смилковски...едно е работа со народ друго е со племе.
Во Македонија имаше повеќе проблеми со Македонци комунисти што беа за Југославија отколку со Срби националисти. Незнам, се е ова претпоставка што би било кад би било.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom