Продавам орден од СХС (доделен 1920 год.)

• Креатор на темата Креатор на темата G e G o
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
Локација
кај дримон
Веб-сајт
www.facebook.com
Барав тема ама не најдов ништо слично , имено ако има некој колекционер е заинтересиран нека ме контактира

941474_10151425808965233_929747264_n.jpg

Поарно варени јајца да продаваше отколку на ова дереџе да стигнеше:свиркам:

јаз'к

Поарно варени јајца да продаваше отколку на ова дереџе да стигнеше:свиркам:

Предците твои се бореле за ова нешто, ти сеа ќе го продаваш, цццц
Предокот негов (а од каj знаеш дека е негов предок, можеби е од некоj другар) се борел ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ краљевине СХС во кое Македониjа била Jужна Србиjа. Бидете среќни што никоj не ве приморува да се борите за да заработувате вакви медали денес, а тоj може што сака да прави со неговата сопственост.

Не мора да значи, пишува дека е за граѓански заслуги, што не мора да значи дека гинеле на фронт за татковината, која патем, ги дискриминирала Македонците, ги третирала како да не постојат, притоа забранувајќи ги употребата на македонските презимиња и употребата на македонскиот јазик.

Можеби човекот станал македонски националист, па одлучил да расчисти со своето семејно минато од кралството на Србите, Хрватите и Словенците - СХС (не читам тука да пишува Македонците), кое подоцна станало кралство Југославија.

Предокот негов (а од каj знаеш дека е негов предок, можеби е од некоj другар) се борел ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ краљевине СХС во кое Македониjа била Jужна Србиjа.
Човекот си се декларира како србин.
Не мора да значи, пишува дека е за граѓански заслуги, што не мора да значи дека гинеле на фронт за татковината, која патем, ги дискриминирала Македонците, ги третирала како да не постојат, притоа забранувајќи ги употребата на македонските презимиња и употребата на македонскиот јазик.
Во тиквешкото востание, поголемиот дел од војниците кои го задушувале биле македонци кои се бореле за српска кауза.

Колку вреди ова чудо? (Не сум заинтересиран за купување) Онака ме интересира па можеби успат ќе најдеш и купец :)

Во тиквешкото востание, поголемиот дел од војниците кои го задушувале биле македонци кои се бореле за српска кауза.

Ќе ме изненадеше ако ми кажеше дека немало Македонци кои се бореле за српска кауза.

Си го гледал Бог да ги убие шпионите ?

Филмот е со Васил Шишков, Благоја Спирковски - Џумерко, Илија Џувалековски, Петар Арсовски, како и со покојниот Душко Костовски.

Не сум ама баш никаков промотер на (квази)патриотизам како што е тоа случајот со денешните (квази)патриоти, но овој филм најубаво ги прикажува домашните предавници како втор важен фактор после дезорганизираноста, како главни причини за неуспесите на македонските востанија.

Иако дејствието во филмот се одвива во Отоманската Империја, сепак поуката која се извлекува од филмот, најубаво прикажана на самиот крај на филмот, до денешен ден важи - домашните предавници се најголемите непријатели на еден народ, а не надворешните окупатори и робовладетели.

Пари да ми даваш не го зимам. Ради вакви како твоите дедовци моите биле во гоман до гуша.

Совет:појди си сам и понуди ја во антикварница онаа позади Метропол.

Не е мое од другар е ( да беше мое не го продавав :)) ... Тој сака да го продаде ама не знајме ни вредноста колку му е ни каде да го носиме/објавиме

Пари да ми даваш не го зимам. Ради вакви како твоите дедовци моите биле во гоман до гуша.
Место да критикуваш и да навредуваш земи па нешто смени и докажи дека сите сме исти.Сите сме луѓе без разлика каде припаѓаме и на кого припаѓаме.И не дозволувај едноумие да те заведе и проголта.

Место да критикуваш и да навредуваш земи па нешто смени и докажи дека сите сме исти.Сите сме луѓе без разлика каде припаѓаме и на кого припаѓаме.И не дозволувај едноумие да те заведе и проголта.

Ништо неможам да ветам ама ќе се потрудам. Сите сме луѓе, ама верувај дека сите сме исти е најголема глупост.
Јас не сум крив за тоа што го направил штркот. Само кажав факт, немора да значи дека дедо му бил шпион.

Мајката му е само Белград, на бувљак, со другар ти еден ден под рака и фатете патот, истата ја гледав за 8500 динари лани, а имаше едно чиче 15000 ја продаваше лична негова... Оваа е ,,златна" стар модел, а има и една сребрена таа е 50% поевтина... Најубаво ке биде да прошетате по антикварнициве низ градов (не дека ги има кој знае колку) има една во Буњаковец и една во Т.Ц. Антико... Али искрено не верувам дека тука се многу многу за Краља и Отаџбину :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom