“Мекдоналдс“ ги затвори рестораните во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата DadoTom
  • Време на започнување Време на започнување
А иначе тебе како ти поминува, под услов да си студент чии родители не се способни баш се да му приуштат?
Онака, факсот тебе ти организира работилници, па платена пракса, па дури и таа платена пракса ти е доволно да заштедиш за мастер, да платиш стан, да си купиш нешто за себе, да излезеш со друштво, да отидеш на одмор....

Де ти просветли ме, оти јас не знам еве.
Ако разбереш дека се работи за високо софистицирано модерно ропство и погледнеш како тече животот и колку времето е скапоцено, можеби ќе видиш што сакам да ти кажам.
--- надополнето: 16 мај 2013 во 04:30 ---
И кој ти го поставува тој услов да бидеш студент а и останатите услови?

Ако разбереш дека се работи за високо софистицирано модерно ропство и погледнеш како тече животот и колку времето е скапоцено, можеби ќе видиш што сакам да ти кажам.
Можеби ти ќе сфатиш, дека со затворањето на Мц, другарка ми ќе остане без 300 евра месечни примања, од кои штеди за мастер, плаќа семестри, успева да тргне пари за одмор, си купува гардероба и цигари.
Можеби ќе сфатиш дека некој следниот месец нема да знае од каде да позајми 50 евра да си го плати кредитот.

Се додека со такво потценување ги гледаш парите, далеку ќе бидеме од ,,добро,,.

Не заборавај, СТУДЕНТСКА РАБОТА.

Јас студентски работев во САД, и што мислиш, како ме плаќаа? Не само мене, сите средношколци/студенти.
Оние што се вратија со пари, работеа по 18 саати на ден. А на стејтот минималец беше 7.5 плата. Со таа плата, можеби можеш кирија да платиш. Немаш пари ни сметка за телефон.
Нас не плаќаа малце над минималец, 9.5. Толку беше во Мц, толку беше секаде.

Не е тоа работно место за кариера и не знам, издржување на семејство.
За сам себе, додека завршуваш побитни работи во животот, а самата работа не ти е битна.

Сеуште немам запознаено келнер/келнерка, кои имаат по 30 и кусур години, и го работат тоа за егзистенција или можеби себеси се гледаат за 10 години таму. Исто важи за сендвичари, бурекџилници, бутици....

Тоа не е ,,услов,,. Сигурно не те вработуваат само ако си студент.
Но ако видиш кој профил на луѓе имаат вработено, ќе сфатиш дека се сите студенти, повеќе или помалку, или луѓе кои се тука попатно, додека не си го најдат посакуваното работно место.
Јас во Мц, освен менаџерите, немам видено некој постар. Сами бираат таква категорија на вработени.

Тоа не е ,,услов,,. Сигурно не те вработуваат само ако си студент.
Но ако видиш кој профил на луѓе имаат вработено, ќе сфатиш дека се сите студенти, повеќе или помалку, или луѓе кои се тука попатно, додека не си го најдат посакуваното работно место.
Јас во Мц, освен менаџерите, немам видено некој постар. Сами бираат таква категорија на вработени.
Кое посакувано место ќе си го најдат бе Пуме? Повисоко да бидат во хиерархијата на робовите? Роб си е роб!
Вака како тебе го гледаат светот 99% од луѓето...услови, услови и само услови поставени од други (општеството).
Ве условија со пари и ве направија робови! Земаа луѓето кредит на своето време и живот а сега го отплаќаат.....

--- надополнето: 16 мај 2013 во 04:30 ---
И кој ти го поставува тој услов да бидеш студент а и останатите услови?

Те молам објасни ни ги на сите нас што го гледаме затворањето во негативен контекст бенефициите од твојата "модерна" слобода и како ти гледаш на животот и зошто е подобро да си невработен отколку да работиш во Мекдоналдс за минимална плата. Се кладам дека некој од дома ти плаќа за интернетот зашто неќеш "да робуваш" за ниска плата па поубаво е да се гребеш од другите.

Кое посакувано место ќе си го најдат бе Пуме? Повисоко да бидат во хиерархијата на робовите? Роб си е роб!
Вака како тебе го гледаат светот 99% од луѓето...услови, услови и само услови поставени од други (општеството).
Ве условија со пари и ве направија робови! Земаа луѓето кредит на своето време и живот а сега го отплаќаат.....

Ај добро.
За утопии бладај на друго место.
Овде зборуваме за реалноста. Во неа ретко има простор за миризливи цвеќенца.
--- надополнето: 16 мај 2013 во 04:53 ---
Те молам објасни ни ги на сите нас што го гледаме затворањето во негативен контекст бенефициите од твојата "модерна" слобода и како ти гледаш на животот и зошто е подобро да си невработен отколку да работиш во Мекдоналдс за минимална плата. Се кладам дека некој од дома ти плаќа за интернетот зашто неќеш "да робуваш" за ниска плата па поубаво е да се гребеш од другите.

И јас како тинејџер дома им викав дека ќе основам бенд и ќе живеам во комбе.
Моите се смееа, а јас им се лутев.
Денес сфаќам дека биле во право :)

Ај добро.
За утопии бладај на друго место.
Овде зборуваме за реалноста. Во неа ретко има простор за миризливи цвеќенца.
--- надополнето: 16 мај 2013 во 04:53 ---

LetMeSea се гледа како модерен Џон Ленон, само што место за држави и религии ќе пее против брзата храна и ддв-то :)

Сам си го плаќам интернетот не се гребам од никого и си работам за себе колку сакам и кога сакам. Разбирам дека убаво ве имаат научено и дека системот сам себе се брани од внатре...ете ти штом сакаш работи за минималец.
--- надополнето: 16 мај 2013 во 05:15 ---
Тоа бил твој сон, тогаш искрено си знаела што сакаш, си била слободна..твоите ти го уништиле сонот, не биле во право, те направиле како нив, слуга...:(

Сам си го плаќам интернетот не се гребам од никого и си работам за себе колку сакам и кога сакам. Разбирам дека убаво ве имаат научено и дека системот сам себе се брани од внатре...ете ти штом сакаш работи за минималец.

Тоа бил твој сон, тогаш искрено си знаела што сакаш, си била слободна..твоите ти го уништиле сонот, не биле во право, те направиле како нив, слуга...:(

Браааааааааааааат, испиј си ги апчињата со време :D :D :D

bNRgafl.jpg

Attachments

• 3583_10200639291998598_1351014683_n.jpg
    3583_10200639291998598_1351014683_n.jpg
    15,1 KB · Прегледи: 2

Секоја ти чест.
Проблемот е во тоа што ти не разбираш кое е негатовното влијание во затворањет на Мекдоналдс и сличните светски робовладетели. Само тогаш кога ќе сфатиш како светот функционира ќе видиш зошто Пумата е во право и зошто Мекдоналдс не е робување туку е позитива. Како што ти беше спомнато претходно Мекдоналдс не вработува луѓе што ќе работат таму за довека, тоа не им е кариера. Мекдоналдс вработува тинејџери претежно затоа и платата е ниска. Тоа го работат додека се млади за да направат некоја пара додека студираст, да имаат свој џепарац или да заштедат за да не бидат мулиња како останатите и да не останат дома кај мама и тато цел живот. Никој не работи тамо од кеиф или да направи кариера, ама резимето на еден 15 годишник ќе изгледа многу поубаво кога ќе видиш дека работил полувремено во Мекдоналдс отколку полновремно дробење сарма на Кајгана.

Мекдоналдс не е "џетсет" ресторан како што го гледаат во Македонија туку е најпростиот ресторан за брза храна во цел свет. Уште нешто, еден од најдобрите начини за било која национална економија да се развива е можноста на народот да си пружа задоволства што се надвор од неопходностите. Ако имаш 15 години и работиш за ми ималец ќе имаш колку толку некој денар да потрошиш што и ќе придонесе некако отколку да се стегаш или да се гребеш од други. Во Македонија 200 луѓе делумно ја загубија таа привилегија.

Или како што би рекол ти "се ослободија". Сега те молам појди кај нив дома и кажи им како моментално им е подобро да се невработени. Сигурно знаеш како им е во нивна кожа, нели?

Ti dete ili rabotis vo firmata na tatko ti ili vrska nemas so realnosta ili paaa se akas so pari!

Мекдоналдс вработува тинејџери претежно затоа и платата е ниска.

Читај „Мекдоналдс експлоатира тинејџери, но тоа не е негативно, туку е позитивно затоа што заработуваат пари колку да живуркаат месецот“. Sweet!

Читај „Мекдоналдс експлоатира тинејџери, но тоа не е негативно, туку е позитивно затоа што заработуваат пари колку да живуркаат месецот“. Sweet!
А кој им е другиот избор?
Секако, да останеме во границите на реалноста, без утопии :)

Како тргнала другаркати цел живот ќе и помине во ропство со 292 евра плата :facepalm: и шо задоволство наоѓа у таа работа?
--- надополнето: 16 мај 2013 во 04:05 ---

А шо конкретно еве ќе изгубиме јас, ти и повеќево членови на форумов? :noze:
Друже, гледам тебе те чека плата од 2.920 евра. Во кој свет живеете бе, ццц... т.е. во која земја?!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom