Кучиња скитници

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    614
Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Иако се декларираш како сезнајко, пак не си ме сфатил што сакам да ти кажам...

Ти кажав дека вдомив две кученца од улица, толку ми се финансии и услови. Треба да вдомам волк за да направиме муабет и да прифатиш што сакам да ти кажам?

И џабе ти е аватар од тип најубав тип на свет, кога јас паѓам на карактер : ))
Јас не те ни прашав колку кучиња си вдомила, јас те прашав што не направиш центар и што не ги ангажираш волонтерите кои нели едвај чекаат да помогнат. Нормално, зашто немаш одговор на тешките прашања, почнуваш да кажуваш што си направила хумано во животот. Не си ни прва ни последна, сите исто дискутирате на темава.

П.с. Џабе се криеш на сликата, те открив јас. : ))

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.522
Поени од реакции
9.552
Јас не те ни прашав колку кучиња си вдомила, јас те прашав што не направиш центар и што не ги ангажираш волонтерите кои нели едвај чекаат да помогнат. Нормално, зашто немаш одговор на тешките прашања, почнуваш да кажуваш што си направила хумано во животот. Не си ни прва ни последна, сите исто дискутирате на темава.

П.с. Џабе се криеш на сликата, те открив јас. : ))
Kако бе чедо да отворам центар толкав кога ти кажувам едвај за две имам сретства?
Ај спонзорирај ме ти ќе отворам нема проблем..

П.С Мац наш, нема појма баш за оваа тема, затоа повеќе да коментирам нема : )))

Шала на страна, не можеш ти од секој што се изјаснил тука дека е против успивање на кучиња скитници да бараш да направи нешто не само да пишува, а јас ти кажувам ете сум направила и ми викаш не се фали со тоа отвори центар. Ајде де отвори.. Со џепаркалот од на баба пензијата да отворам центар? Ќе ги чувам во дворче? Како кога немам услови.. А да би имало радо..

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Kако бе чедо да отворам центар толкав кога ти кажувам едвај за две имам сретства?
Ај спонзорирај ме ти ќе отворам нема проблем..

П.С Мац наш, нема појма баш за оваа тема, затоа повеќе да коментирам нема : )))

Шала на страна, не можеш ти од секој што се изјаснил тука дека е против успивање на кучиња скитници да бараш да направи нешто не само да пишува, а јас ти кажувам ете сум направила и ми викаш не се фали со тоа отвори центар. Ајде де отвори.. Со џепаркалот од на баба пензијата да отворам центар? Ќе ги чувам во дворче? Како кога немам услови.. А да би имало радо..
Нели имало многу волонтери, затоа ти реков да отвориш. Инаку нормално може центар да се отвори, може и на Светско во фудбал да се пласираме исто така. Се е возможно ако збориме вака хипотетички.

Во пракса, веќе е друг муабет.

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.522
Поени од реакции
9.552
Нели имало многу волонтери, затоа ти реков да отвориш. Инаку нормално може центар да се отвори, може и на Светско во фудбал да се пласираме исто така. Се е возможно ако збориме вака хипотетички.

Во пракса, веќе е друг муабет.
Ај може ќе се разбереме : )

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
se slozuvam, bidejki se trosat pari za kucinjata skitnici , dodeka narodnite kujni se vo kriza poradi nemanje pari, ubavo bi bilo parite sto drzavata gi trosi na kucinjata skitnica da se prenamenat za narodnite kujni i za onie sto cekaat red za cetvrt leb i tanjir corba

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
se slozuvam, bidejki se trosat pari za kucinjata skitnici , dodeka narodnite kujni se vo kriza poradi nemanje pari, ubavo bi bilo parite sto drzavata gi trosi na kucinjata skitnica da se prenamenat za narodnite kujni i za onie sto cekaat red za cetvrt leb i tanjir corba
Ќе ми кажеш какви пари троши државата по кучињата скитници? Баш ме интересира :)
Државата парите што треба да ги даде на народните кујни (ако воопшто постојат такви у мк) ги претвара у бронза за црни денови ваљда :D

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
Ќе ми кажеш какви пари троши државата по кучињата скитници? Баш ме интересира :)
Државата парите што треба да ги даде на народните кујни (ако воопшто постојат такви у мк) ги претвара у бронза за црни денови ваљда :D
postojat,postojat uste kako postojat , gi ima mislam 6 vo skopjje
--- надополнето: 9 мај 2013 во 23:24 ---
lus po drugite gradovi

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
postojat,postojat uste kako postojat , gi ima mislam 6 vo skopjje
--- надополнето: 9 мај 2013 во 23:24 ---
lus po drugite gradovi
Ич не ми одговори на тоа колку пари одат од државата по кучињата скитници.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.817
Поени од реакции
12.307
Еве зашто немаат кучиња на улица. Имаат многу пари, добар дел ги собираат како даноци и од власниците на домашни миленици. И службите им функционираат

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=51FD1AB69F537D40989F034DDE38553A
Нирнберг - Град колку Скопје со триесет пати поголем буџет

Нирнберг, за разлика од Скопје, нема проблеми со хигиената ниту, пак, со улични кучиња. Во овој германски град не постои куче на улица, а сопствениците на домашни миленичиња плаќаат 204 евра годишно, данок поради тоа што милениците ги чуваат во град. Дури и по масовни настани, како што беше „Сината ноќ“ (како нашата „Бела ноќ“) на 31 мај, кога стотици илјади луѓе се слеаја во центарот и останаа тука до раните утрински часови, градот осамна чист. Иако во Скопје, особено во центарот, „Комунална хигиена“ трипати во денот го собира сметот, сепак, градот е валкан. Во Нирнберг тоа не е случај. Сметот се собира неколку пати неделно и буквално се' се рециклира.

Кај нас беше такво нешто предложено, штета што остана само како предлог.
Скопје едноставно нема пари ниту за улици или тротоари, камоли за кучиња (и мачки)
Од периодот по војната

По неодамнешните проблеми на стационарот, кога градот со месеци не им префлаше средства, Величковски вели дека сега состојбата е до некаде стабилизирана.
"Градот одвреме навреме ни префрла пари, но тоа не е редовно, а во оваа работа , ако сакаме да постигнеме нешто не смееме да изгубиме континуитет. Сега за сега недостатокот од пари и доцнењето на градот го компензираме со средства од Ветеринарната болница, но тоа не е решение", рече Величковски.
Тој нагласи дека следните 3- 4 месеци сигурно ќе работат без прекин, а за понатака ќе се консултираат со градот. Во стационарот дневно се носат по десетина кучња, иако според Величковски, имаат капацитет за 500. Тој вели дека доколку би имале средства тие можат да работат со многу поголема динамика. Низ стационарот досега минале околу 3.000 кучиња, од кои 1.000 биле усмртувани поради болести што биле откриени кај нив. Пред две години, кога се отвори стационарот, според тогашните проценки, во Скопје имаше 10.000 кучиња скитници. Но минатата година, за време на воените дејствија, во градот имаше наезда од кучиња кои се симнуваа од околните планини и видно го зголемија бројот на скитници.

Ветеринарите предупредија дека на улиците е зголемен бројот на кучињата што се заболени од таа болест. Неодамна, при лабораториска анализа на крв од 700 кучиња-скитници е утврдено дека дури 200 од нив имат лишманија. Болеста меѓу кучињата и луѓето се пренесува со каснување од инсекти што цицаат крв, како што се крлежите и комарците. Најкритичниот период за ширење на болеста е пролетта, особено ако е влажна и топла.

Лишманија
http://en.wikipedia.org/wiki/Leishmaniasis

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
kolku i da e, mnogu e za drzava vo koja postojat narodni kujni
...и еден куп споменици.
Да не ја тупиме, сите дадени пари во таа држава би биле на некое друго место подобро искористени. Да почнат да се успиваат кучињата парите дадени за инекции би било подобро да се наместат во болници, парите дадени за болници подобро би било да се дадат на деца без родители итн... Значи Македонија е полна со дупки, да не речам јами кои требат да се пополнуват, а уствари само се прескокнуват и се полнат длабоките џебови на дебелите господа. Ваквите проблеми како што се кучиња, народни кујни, домови итн се на последното место на листата (ако и воопшто стојат на листата).
Проблемот е тука, се шири ко тесто наместо да се испече. Дали успивање, кастрирање, лекување, ама џабе збориме ништо од тоа не се превзема.
Пред една недела контактирав со повеќе здруженија за животни во Германија, од 10/10 ми рекоа НЕ откако го слушнаа зборот Mazedonien...Вели пробавме да воспоставиме контакт ама одбиени сме како „нам не ни е потребна помош„ И затоа луѓето си помагаат во Полска, Шпанија, Португал итн...

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
...и еден куп споменици.
Да не ја тупиме, сите дадени пари во таа држава би биле на некое друго место подобро искористени. Да почнат да се успиваат кучињата парите дадени за инекции би било подобро да се наместат во болници, парите дадени за болници подобро би било да се дадат на деца без родители итн... Значи Македонија е полна со дупки, да не речам јами кои требат да се пополнуват, а уствари само се прескокнуват и се полнат длабоките џебови на дебелите господа. Ваквите проблеми како што се кучиња, народни кујни, домови итн се на последното место на листата (ако и воопшто стојат на листата).
Проблемот е тука, се шири ко тесто наместо да се испече. Дали успивање, кастрирање, лекување, ама џабе збориме ништо од тоа не се превзема.
Пред една недела контактирав со повеќе здруженија за животни во Германија, од 10/10 ми рекоа НЕ откако го слушнаа зборот Mazedonien...Вели пробавме да воспоставиме контакт ама одбиени сме како „нам не ни е потребна помош„ И затоа луѓето си помагаат во Полска, Шпанија, Португал итн...
jas nisto ne rekov za spomenicite ,ama jas da se prasuvam,parite sto se davaat za spomenicite, bi gi prenasocil za otvaranje fabriki, a kucinja ne bi uspival, bi im gi prodaval na kinezite, ova samo moe licno mislenje, inaku i mene mi e grev da se ubivaat kucinjata skitnici, ama da se hranat vo ovaa siromasna drzava, toa e preterano

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
jas nisto ne rekov za spomenicite ,ama jas da se prasuvam,parite sto se davaat za spomenicite, bi gi prenasocil za otvaranje fabriki, a kucinja ne bi uspival, bi im gi prodaval na kinezite, ova samo moe licno mislenje, inaku i mene mi e grev da se ubivaat kucinjata skitnici, ama da se hranat vo ovaa siromasna drzava, toa e preterano
Озбилно за оваа болдираното?
Сакав нешто да напишам ама се предомислив, ми е жал за мојата тастатура :)

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
ako moze da se prodavaat i kolat , svinji ovci, kravi ,kozi , .. sto e razlikata pomegu niv i kucinjataskitnici, i tie i tie se zivotni
Среди прво кај тебе што ти е грев а што не :) Јас не гледам никаква разлика помеѓу животни, а богами неможам некогаш ни човек од животно да разликувам...секогаш типувам погрешно.

Kajgana Shop

На врв Bottom