Бугарија испорача три услови на Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Square One
  • Време на започнување Време на започнување
Или со други зборови вие дома можете да се нарекувате како сакате и јазикот да си го нарекувате како сакате, за нас во државата бугарија вие сте бугари и јазикот ви е бугарски.
Да признаевте македнски народ тогаш за каков бугарски дијалект ке зборувавме на територијата на денешна бугарија.
Дали тоа немаше да биди јазикот на дел од еден народ кој по игра на случајности се нашол да живее во границите на денешна бугарија.

Ако ова не е точно или јас погрешно сум го сватил тогаш сигурно нема да има потреба од некакви формули и незнам што на кое инсистирате и тоа баш само со нас.
Значи работата се сведува на тоа да ако гледаме обратно вие можете да се нарекувате бугари и јазикот бугарски но според нас вие си сте татари и јазикот ви е тататрски, и ние си го задржуваме правото на нашата територија каде важи нашиот устав да ве нарекуваме татари и јазикот татарски.
Само кога се од другата страна на оградата не е толку фер и пријатно за потпишување нели ?
Ах бугари бугари, во што се разликувате од вашите браќа грците.
Кога се ке се упрости иди дека по ништо не се разликувате. Нити тие нити вие признавате Македонски народ нити јазик. Зошто е тоа така на сите им е јасно.
Разликата е само во начинот на кој тоа го спроведувате, што од наша гледна точка иди нешто како исто лајно само друго паковање.
Џабе приказни за добрососедство и незнам што, основата на проблемот е на друго место. Се друго е само шминка и приказни за мали деца.
Не како сакаме,а точно и jaсно.
Вие имате претензии да наметнувате на нас,како да дефинираме този говор, за разлика от нас,кои ви даваме право да си правите што сакате каj вас. Дали разбираш каде е разликата? Вие сакате да се вмешате во внатрешните работи на Бугариja и да нарушувате целоста на бугарскиот jaзик. Тоа ние не си помислуваме и да го правим каj вас. Овде е големата разлика.

Не како сакаме,а точно и jaсно.
Вие имате претензии да наметнувате на нас,како да дефинираме този говор, за разлика от нас,кои ви даваме право да си правите што сакате каj вас. Дали разбираш каде е разликата? Вие сакате да се вмешате во внатрешните работи на Бугариja и да нарушувате целоста на бугарскиот jaзик. Тоа ние не си помислуваме и да го правим каj вас. Овде е големата разлика.
Ние имаме претензии да наметнуваме ??
Значи вас би ви било сеедно ние тука бугарите да ги нарекуваме татари и бугарскиот јазик татарски, и секое ваше несогласување да го сватиме како мешање во внатрешните работи на државата.
Ние сме се мешале во вантрешните работи на бугарија со тоа што сакаме и имаме морално право да побараме од вас нашиот јазик да го признаете како посебен а не како дијалект, а нашиот народ посебен од бугарскиот.
Нели секој народ има право да се самопоределува и да се искаже тоа што се чувствува дека е. Тоа право важи изгледа само надвор од границте на бугарија, инаку не ја гледам поентата во цел муабет.
Ти добро си кажа. Вие дома нарекувајте се како сакате, за нас сте биле и ке останите бугари, а јазикот дијалект на бугарскиот. Така да толку од демократијата.
Мислам дека нема што повеке да се каже на оваа тема.
П.с и мислам дека те прашав конкретно дали бугарија признава македонски народ и македонски јазик како посебен од бугарскиот. Не ми врти со муабети како ние си имаме право да се се чувствуваме како што сакаме и да зборуваме на јазик на кој сакаме, прашањето е што мисли бугарија во врска со тоа. Има или нема Македонски народ и јазик во очите на бугарската држава.
Само уште ова одговори ми без да ме мафтосуваш во твој стил.
Ете не мора во името на сите бугари да одговориш, во твое име одговори. Има или нема според тебе Македонски народ кој зборува на Македонски јазик кој е посебен и различен од бугарскиот. Значи не како се чувствуваме ние тука, туку како на тоа ти гледаш.

Ние имаме претензии да наметнуваме ??
Значи вас би ви било сеедно ние тука бугарите да ги нарекуваме татари и бугарскиот јазик татарски, и секое ваше несогласување да го сватиме како мешање во внатрешните работи на државата.
Ние сме се мешале во вантрешните работи на бугарија со тоа што сакаме и имаме морално право да побараме од вас нашиот јазик да го признаете како посебен а не како дијалект, а нашиот народ посебен од бугарскиот.
Нели секој народ има право да се самопоределува и да се искаже тоа што се чувствува дека е. Тоа право важи изгледа само надвор од границте на бугарија, инаку не ја гледам поентата во цел муабет.
Ти добро си кажа. Вие дома нарекувајте се како сакате, за нас сте биле и ке останите бугари, а јазикот дијалект на бугарскиот. Така да толку од демократијата.
Мислам дека нема што повеке да се каже на оваа тема.
П.с и мислам дека те прашав конкретно дали бугарија признава македонски народ и македонски јазик како посебен од бугарскиот. Не ми врти со муабети како ние си имаме право да се се чувствуваме како што сакаме и да зборуваме на јазик на кој сакаме, прашањето е што мисли бугарија во врска со тоа. Има или нема Македонски народ и јазик во очите на бугарската држава.
Само уште ова одговори ми без да ме мафтосуваш во твој стил.
Ете не мора во името на сите бугари да одговориш, во твое име одговори. Има или нема според тебе Македонски народ кој зборува на Македонски јазик кој е посебен и различен од бугарскиот. Значи не како се чувствуваме ние тука, туку како на тоа ти гледаш.

Ако немате претензии да наметнувате,каде ви е проблемот дека во Бугариja тоа се смета за дел от бугарскиот jaзик? Ние не претендираме да ви определуваме како да го третирате,дали диалект,дали jaзик. Вие сте се изjaснили, печатате си книги, учебници... што си сакате.
Па вие и сега го правите тоа со нарекуването ни вака или онака... ништо ново. Ке ме извиниш, но за тоа ние со вас немаме подпишано абсолутно ништо. Едно е да имаме подпишана декларациja, друго е да немаме ништо.
Со какво право сакате наш диалект да го одвоувате от бугарскиот jaзик и во Бугариja да сакате да е посебен jaзик? Со кое право? Тоа е истото се едно Бугариja да претендира вашиот официален jaзик во РМ да биде именован како бугарски? Дали тоа некога сме го побарали от вас? - НИКОГА. Бидете вака фини да не барате вие тоа от нас.
Правото на самоопределуване е да кажеш каков се чувствуваш и да те примат како таков. Тоа е сосем друго. Вие ставате се во една корпа. Самоопределуването станува само от индивида и то важи само за него.
Мислам многу точно ти отговорив и за jaзикот и за народот. Попрецизно нема како да ти отговорам.
ДА, Бугариja признава Македонски jaзик на териториjaта на РМ
ДА, Бугариja признава правото на самоопределуване на лугето,кои се самоопределуват и чувствуват како македонци.

Кој ви го даде тоа право да го нарекуавте ваш диајлект, па уште и ви го оттуѓуваме. Во бугарија на каков јазик се зборува и пишува. На официјален бугарски литературен јазик или на наречја кој како ке стигни? Така да освем ако Македонскиот литературен јазик и неговото кирилично писмо не е официјален јазик на територијата на бугарија тогаш немате ама никакво право, ни најмало да тврдите дека некој нешто ви одзема затоа што тоа што вие го нарекувате наречје тука е официјален литературен јазик на државата.
Има голема разлика во тежина помеѓу дијалект и литературен јазик.
За вториот болд. Дали тоа значи дека надвор од границите на Република Македонија не признава таков јазик?
И дали тие луѓе кои ете се изјаснуваат како Македонци во очите на бугарија зборуваат на македонски јазик или на бугарско наречје. Или тоа зависи каде во моментот се наоѓаат?
И после се доаѓа до едно друго прашање. Дали тие кои се чувствуваат како Македонци во очите на бугарија важи само ако се наоѓаат во границите на Република Македонија или насекаде низ светот. Ако е насекаде низ светот тогаш на каков јазик тие зборуваат? На Македонски јазик или бугарски дијалект. И зошто ако се народ посебен од бугарскиот би зборувале на бугарски дијалект ? Дали тоа не значи дека и тие исто така се во некоја рака бугари?
Треба некоj да ни даде право за тоа? Вие, некоja мегународна организациja? Нема jaсна граница мегу диалект и jaзик. Тоа ако сакаш можеш да питаш секи лингвист за да ти го каже.
При создаването на официалната норма на бугарскиот jaзик са земени предвид и тези наречиja,за кои ти зборуваш, затоа се сметат за составен и неразделим дел от целоста на jaзикот.
Не мешаj официален jaзик и множеството диалекти на териториjaта на Бугариja. Пишува се на официалната норма. Вашето кирилично писмо,абсолутно не ни засега. Користете си го вие, ние имаме малце поразлично кирилично писмо.
Како го нарушуваме официалниот ви литературен jaзик? Като ви признаваме правото да си правите што сакате? Ние не се мешаме во РМ што правите... бидете така фини вие да не се мешате на нас во БГ.
Относно како се третира во трети држави-декларациjaта не споменува како се разгледува. Декларациjaта зборува каде владеjaт уставите на БГ и РМ.
Лугето,кои се изjaснили како македонци-зборуват тоа што сакат тиja. След като вие велите во РМ дека зборувате македоски jaзик-добро, вака е. След като има многу луге,кои зборуват македонски диалект овде-вака е. Време е да се примат лугето,такви какви што са и какви сами се определуват.
Ти мешаш jaзик и самоопределуването. Самоопределуването е човеково право, кое имат сите луге. Jазикот е нешто различно от тоа да се самоопределуваш и идентификуваш.
Фикциjaта,да изтераш дека бугарите сакат посредством jaзикот,да докажат, дека македонците са си некакви бугари... не оди. Самоидентификациjaта на лугето се прима от Бугариja и ако тиja се определуват како ескими,кинези, кореjци и така натаму..... вака е. Тоа е нивно право. Зборуването надвор от владеенето на уставите на РМ и БГ не е дефинирано. Затоа тежко може да се кажи дали во една Ирска ако некоj зборува на македонски, дали се прима за диалект или jaзик. Тоа си зависи и от државата во коja се намират.
Jaс стварно не знам зашто се зафати со jaзикчниот спор, коj веке е надминат ?!?! Споровете за кои БГ зборува днес са различни.

Треба некоj да ни даде право за тоа? Вие, некоja мегународна организациja? Нема jaсна граница мегу диалект и jaзик. Тоа ако сакаш можеш да питаш секи лингвист за да ти го каже.
При создаването на официалната норма на бугарскиот jaзик са земени предвид и тези наречиja,за кои ти зборуваш, затоа се сметат за составен и неразделим дел от целоста на jaзикот.
Не мешаj официален jaзик и множеството диалекти на териториjaта на Бугариja. Пишува се на официалната норма. Вашето кирилично писмо,абсолутно не ни засега. Користете си го вие, ние имаме малце поразлично кирилично писмо.
Како го нарушуваме официалниот ви литературен jaзик? Като ви признаваме правото да си правите што сакате? Ние не се мешаме во РМ што правите... бидете така фини вие да не се мешате на нас во БГ.
Относно како се третира во трети држави-декларациjaта не споменува како се разгледува. Декларациjaта зборува каде владеjaт уставите на БГ и РМ.
Лугето,кои се изjaснили како македонци-зборуват тоа што сакат тиja. След като вие велите во РМ дека зборувате македоски jaзик-добро, вака е. След като има многу луге,кои зборуват македонски диалект овде-вака е. Време е да се примат лугето,такви какви што са и какви сами се определуват.
Ти мешаш jaзик и самоопределуването. Самоопределуването е човеково право, кое имат сите луге. Jазикот е нешто различно от тоа да се самоопределуваш и идентификуваш.
Фикциjaта,да изтераш дека бугарите сакат посредством jaзикот,да докажат, дека македонците са си некакви бугари... не оди. Самоидентификациjaта на лугето се прима от Бугариja и ако тиja се определуват како ескими,кинези, кореjци и така натаму..... вака е. Тоа е нивно право. Зборуването надвор от владеенето на уставите на РМ и БГ не е дефинирано. Затоа тежко може да се кажи дали во една Ирска ако некоj зборува на македонски, дали се прима за диалект или jaзик. Тоа си зависи и от државата во коja се намират.
Jaс стварно не знам зашто се зафати со jaзикчниот спор, коj веке е надминат ?!?! Споровете за кои БГ зборува днес са различни.
А од што мака сте ги земале и тие наречја. Кога тие територии освем при окупација од неколку години биле дел од територијата на бугарија. Само аман не ме враќај 1000 години наназат пошто малце глупо би било. Нашиот литературен јазик е составен Велешкото, Прилепското и Битолското наречје. Значи не е земен во поредвид Воденско, Костурско, Солунско, наречјата од Пиринска Македонија и тн.
И кога уствари е создаден бугарскиот литературен јазик како што го знаеме денес.Која година ?

А од што мака сте ги земале и тие наречја. Кога тие територии освем при окупација од неколку години биле дел од територијата на бугарија. Само аман не ме враќај 1000 години наназат пошто малце глупо би било. Нашиот литературен јазик е составен Велешкото, Прилепското и Битолското наречје. Значи не е земен во поредвид Воденско, Костурско, Солунско, наречјата од Пиринска Македонија и тн.
И кога уствари е создаден бугарскиот литературен јазик како што го знаеме денес.Која година ?
Поради фактот,дека тези луге на тази териториja са били тесно поврзани со тези от другите краишта.Имали са една цел, имали са заеднички институции, една црква.Требало е официалната норма за да може да отговара и на нивните говори.
Нема точна година на создаване на днешниот jaзик,заштото jaзикот е жива метериja и тоj се променува. Излегували са букви, излегували са правила и т.н. Претрпел е различни промени во годините. Првите правила за пишуване како офицална норма - Дриновски правоспис, по вашите земи, тоj се е нарекувал Илинденски правопис-това е правописа на коjто са писали сите от илинденското востание - този правопис е воведне во XIX век.

Дали е истата држава членка на ЕУ и НАТО која не блокира поради некои нивни замислени европски стандарди,или оваа е некоја друга Бугарија која се наога во африка.

Во Бугарија запленети 350 илјади лажни гласачки ливчиња

http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=10F8C35FC0D46A47BCADAD627F25836D

Не се секираj. Това с булетините е голема комедиja, созадена от една партиска телевизиja.

Дали е истата држава членка на ЕУ и НАТО која не блокира поради некои нивни замислени европски стандарди,или оваа е некоја друга Бугарија која се наога во африка.

Во Бугарија 350 илјади лажни гласачки ливчиња

http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=10F8C35FC0D46A47BCADAD627F25836D
во Македонија колку беа запленети,или кај вас нема?Јас сум среќен дека има луѓе кои си ја вршат работата. Подобро да чујам дека некој направил обид да направи измама и бил фатен отколку да ми велат дека се е ок а некој друг да гласа наместо мене!

Поради фактот,дека тези луге на тази териториja са били тесно поврзани со тези от другите краишта.Имали са една цел, имали са заеднички институции, една црква.Требало е официалната норма за да може да отговара и на нивните говори.
Нема точна година на создаване на днешниот jaзик,заштото jaзикот е жива метериja и тоj се променува. Излегували са букви, излегували са правила и т.н. Претрпел е различни промени во годините. Првите правила за пишуване како офицална норма - Дриновски правоспис, по вашите земи, тоj се е нарекувал Илинденски правопис-това е правописа на коjто са писали сите от илинденското востание - този правопис е воведне во XIX век.
Не те прашав за нашиот туку за вашиот, кога е унифициран?
Година нешто ова она.

во Македонија колку беа запленети,или кај вас нема?Јас сум среќен дека има луѓе кои си ја вршат работата. Подобро да чујам дека некој направил обид да направи измама и бил фатен отколку да ми велат дека се е ок а некој друг да гласа наместо мене!
Толку се фатени, а колку уште има што не се фатени?Патем и кај нас да има нерегуларности ние не сме во ЕУ а вие сте,и незамисливо е една членка да има измама во гласови од 350.000 ливчина а притоа да соли памет за некоја си европска вредност.Или пак е некоја пропаганда од Скопје? да очекуваме ли и за оваа вест вето од "братска" Бугарија?
--- надополнето: 12 мај 2013 во 12:43 ---
Не се секираj. Това с булетините е голема комедиja, созадена от една партиска телевизиja.
Не грешка, не е комедија од некоја си ваша партиска телевизија него е чиста провокација од Скопје.Подхитно протесна нота и вето за Скопје!

Година нешто ова она.

1824 - Петар Берон.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Фајл:Riben-bukvar.jpg
--- надополнето: 12 мај 2013 во 12:55 ---
Не грешка, не е комедија од некоја си ваша партиска телевизија него е чиста провокација од Скопје.Подхитно протесна нота и вето за Скопје!

Луно, луно, земьо Македонска :) Македониja никогаш не е била обвинувана за внатрешни проблеми и скандали на Бугариja.

Абе Бугар вие не можете со нас,кај нас само какви фалсификати се прават,не си свесен.За последната афера,власта преќутува,не излезе да демантира кој ја организираше,за гласачите од Пустец.

Година нешто ова она.
Па за нашиот ти зборувам бе,коj е бил разпространет и на днешната териториja и на Грциja и на Македониja и на Отоманската империja...
--- надополнето: 12 мај 2013 во 15:55 ---
Што за глупост? Ако така одиш ке се вратиш до Черноризец храбар. Систематизирането и правилата за писане на официален jaзик започнуват отново от Марин Дринов.

Штом кажуваш :icon_lol: Реално нема значение дали е Берон или Дринов.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom