Прашање за Христијанството III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Не знам, не те познавам. Не е мое да судам. Ти најдобро знаеш дали го следиш учењето на Христос или пак некои човечки учења, измислени или позајмени од паганството со векови после Исус.
седи КЕЦ, голем колку бандера без можност за поправен:)
моја препорака, во теми во кои ама апсолутно немаш појма не се мешај, читај, можеби ќе научиш нешто, ама не се мешај и не трескај зелени:)

Јас имам прашање до тие кој постеа и кои постат, дали се омажени/оженети или се во врска?
п.с. конверзацијата ќе се одвива во зависнот од одговорите на моето прашање.

Јас имам прашање до тие кој постеа и кои постат, дали се омажени/оженети или се во врска?
п.с. конверзацијата ќе се одвива во зависнот од одговорите на моето прашање.
кажи неса, сум постел порано (сите 7 недели без зејтин) па ако знам ќе ти одговорам

кажи неса, сум постел порано (сите 7 недели без зејтин) па ако знам ќе ти одговорам
Мислам дека за да одговараш треба да покажеш дека ја познаваш тематиката. Овој цитат баш и не оди во пролог на тоа:
Матеј 6:
16А кога постите, не бидете тажни како лицемерите; зашто си ги помрачуваат лицата, за да ги видат луѓето дека постат; вистина ви велам, ја имат својата награда.
17 А ти, кога постиш, помажи ја својата глава и измиј го своето лице,
18 за да не те видат луѓето дека постиш, но твојот Татко, Кој е во тајност; и твојот Татко, Кој гледа во тајност, ќе те награди јавно.”

Мислам дека за да одговараш треба да покажеш дека ја познаваш тематиката. Овој цитат баш и не оди во пролог на тоа:
Матеј 6:
16А кога постите, не бидете тажни како лицемерите; зашто си ги помрачуваат лицата, за да ги видат луѓето дека постат; вистина ви велам, ја имат својата награда.
17 А ти, кога постиш, помажи ја својата глава и измиј го своето лице,
18 за да не те видат луѓето дека постиш, но твојот Татко, Кој е во тајност; и твојот Татко, Кој гледа во тајност, ќе те награди јавно.”
ипси, не зезај сега, од тоа што неса праша за оние кои постеле и се/биле во врска/брак, претпоставувам дека се работи за некое просто прашање кое сум го искусил и би можел да дадам одговор.не е важно кога си постел (ваљда) него кои се “правилата“ на постењето

ипси, не зезај сега, од тоа што неса праша за оние кои постеле и се/биле во врска/брак, претпоставувам дека се работи за некое просто прашање кое сум го искусил и би можел да дадам одговор.не е важно кога си постел (ваљда) него кои се “правилата“ на постењето
Што мислиш, дали тие правила не се во болдот?:)

Што мислиш, дали тие правила не се во болдот?:)
во СЕ' има правила, само прашање е дали ни се допаѓаат и дали ќе ги применуваме.
така и во овој случај, си има правила, ред, кои ако сакаш треба да се испочитуваат. ако не, никој со нож нема да те заколе.
то ти е исто ко во физиката, правило е дека за да имаш потенцијална енергија, телото треба да биде подигнато до тлото, во споротивно нема да има.
така да не ме тролај за џабе ;) пошто и неса сигурен сум само ја интересира како и што (правилата), а не тоа дали е во ред да се има правила.

така да не ме тролај за џабе ;) пошто и неса сигурен сум само ја интересира како и што (правилата), а не тоа дали е во ред да се има правила.
Интуицијата очигледно не те лаже, знаеш да препознаеш искрен верник. И јас мислам дека во прашање е првиот случај.;)
Ете, иако не сум христијанин, мојот пост може да ти помогне да и ја разрешиш дилемата.

Интуицијата очигледно не те лаже, знаеш да препознаеш искрен верник. И јас мислам дека во прашање е првиот случај.;)
Ете, иако не сум христијанин, мојот пост може да ти помогне да и ја разрешиш дилемата.
немам дилема, ми било мерак да постам, сум постел и толку. сега не ми се пости, и не постам.
декларирано сум умерен христијанин, значи си прифаќам и правам работи што ми одговараат од аспект на верата. сите вери, ама сите без ислкучок си имаат свои мани и недостатоци, но тоа не значи дека треба да ги отфрлам работите кои ми чинат.

декларирано сум умерен христијанин, значи си прифаќам и правам работи што ми одговараат од аспект на верата. сите вери, ама сите без ислкучок си имаат свои мани и недостатоци, но тоа не значи дека треба да ги отфрлам работите кои ми чинат.
ќе одиш во умерен пекол

Да, тие што постат не смеат да имаат и секс додека постат
Ти благодарам, добар човеку.. На тоа целев цело време. Смеат само тие што се во брак. Затоа не верувам дека некој кој постел 40 дена, а е во врска, се придржувал кон ова правило.

Ти благодарам, добар човеку.. На тоа целев цело време. Смеат само тие што се во брак. Затоа не верувам дека некој кој постел 40 дена, а е во врска, се придржувал кон ова правило.

Додека постиш, меѓудругото не смееш да имаш и секс без разлика дали си во брак или не. Ова мислам дека е така. Всушност целта ми беше да покренам дискусија зашто и мене ме интересира ова. Верувам дека некој од поупатениве ќе не удостои со концизен одговор :)

Во постите треба да се воздржуваме од телесните страсти.Што во тоа припаѓа целосно прочистување и припремање на душата и телото за причест.
Во тоа припаѓа водење безпрекорен/чист тек на живот подразбира и целосно воздржување од секаков љубовен контакт со партерот.
дури пред примање на причеста ни вода не се фрла на лицето.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom