Преминување од православен во католички христијанин?

• Креатор на темата Креатор на темата Sheep
  • Време на започнување Време на започнување
Католиците имаат појак имиџ, некако поведри се поштосни, православните ко ќе ги видам онака во црно забрадени па пејат некако досадно тажно како заб да ги боли, во слабо осветлени цркви а од зидојте те гледаат светци испиени в лице пожолтени како да патат од некоја болест и нередовна столица.. Кај католиците е се пошарено поџиџано повесело посветло, ее ко ќе блеснат тие катедрали 20 метра високи простории од сите страни сонце влегва, свештеникот во бело им е па оргуљи ко ге грмнат..... сосем друг доживљај е

Католиците па, ич не се материјалисти.
Затоа папата си има посебна градина у Ватикан само за него, посебен олтар за молитва само за него, блендиран мерцедес и десетина вили околу светот.
И се на верниците што им го нуди црквата е бесплатно.
И волкот сит, и овците на број изгледа се они :)

Католиците имаат појак имиџ, некако поведри се поштосни, православните ко ќе ги видам онака во црно забрадени па пејат некако досадно тажно како заб да ги боли, во слабо осветлени цркви а од зидојте те гледаат светци испиени в лице пожолтени како да патат од некоја болест и нередовна столица.. Кај католиците е се пошарено поџиџано повесело посветло, ее ко ќе блеснат тие катедрали 20 метра високи простории од сите страни сонце влегва, свештеникот во бело им е па оргуљи ко ге грмнат..... сосем друг доживљај е

Мора да биде пошарено поџиџано повесело. Мора некако да се привлечат децата.

за да биде волкот сит, и овците на број, треба овчарот да биде изеден, просто:)
Oвчар нема.
Тој сеуште не еволуирал, полека :)
--- надополнето: 6 мај 2013 во 18:07 ---
Влез у ватикан- 10 еура.
Џабе.

Хах, да, оти католиците секој ден во Ватикан одат :D
Прашај кој било католик, барем на Балканов, како се однесува нивната црква према нив, и како православната према своите верници.

Да не испадне дека нешто ги сакам католиците, ама од аспект на сиромашните, католичката е многу похумана и почовечна, него православната :)

Oвчар нема.
Тој сеуште не еволуирал, полека :)
--- надополнето: 6 мај 2013 во 18:07 ---

Хах, да, оти католиците секој ден во Ватикан одат :D
Прашај кој било католик, барем на Балканов, како се однесува нивната црква према нив, и како православната према своите верници.

Да не испадне дека нешто ги сакам католиците, ама од аспект на сиромашните, католичката е многу похумана и почовечна, него православната :)
Абе не ги бранам ни ја православниве, ама ако сакаш религија без корумпираност, поарно оди кај оние тибетанскине монаси.

Абе не ги бранам ни ја православниве, ама ако сакаш религија без корумпираност, поарно оди кај оние тибетанскине монаси.

Не верувам дека постои некорумпирана религија.
Да не дојде до забуна, некои од ,,религиите,, не се воопшто религии, туку филозофии.
Јас што барам, сега за сега нема, но како таква нерелигиозна, понепристрасно гледам на работите.

На верникот - обичен, просечен, црквата му треба секој ден, онаму каде што ќе најде душевен мир, онаму кај што ќе најде спокојство, што е крајно неубаво на икони да се лепат пари, затоа што кај оној посиромашниот се влева чувство дека е недоволно вреден за таа црква, како за почеток само.
Од друга страна, црквата не е туристичка атракција, парите кои ги собира треба само и само да постојат за одржување на храмот и помош на сиромашните, за почеток преку градска кујна,
и на самиот крај, жити ,,духовниот храм,, кој по тарифа си ги ошурува поданиците.

Овој народ нема никогаш повторно да биде вистински православен - никој не оди често во црква, не па Библија да чита, сите од Божиќ на Велигден се верници, токму од овие причини ;)

Не верувам дека постои некорумпирана религија.
Да не дојде до забуна, некои од ,,религиите,, не се воопшто религии, туку филозофии.
Јас што барам, сега за сега нема, но како таква нерелигиозна, понепристрасно гледам на работите.

На верникот - обичен, просечен, црквата му треба секој ден, онаму каде што ќе најде душевен мир, онаму кај што ќе најде спокојство, што е крајно неубаво на икони да се лепат пари, затоа што кај оној посиромашниот се влева чувство дека е недоволно вреден за таа црква, како за почеток само.
Од друга страна, црквата не е туристичка атракција, парите кои ги собира треба само и само да постојат за одржување на храмот и помош на сиромашните, за почеток преку градска кујна,
и на самиот крај, жити ,,духовниот храм,, кој по тарифа си ги ошурува поданиците.

Овој народ нема никогаш повторно да биде вистински православен - никој не оди често во црква, не па Библија да чита, сите од Божиќ на Велигден се верници, токму од овие причини ;)
Тука си грешка, на верник не му треба нити црква, нити поп секој ден.
Црквата стана профитабилна ептен. Сеуште постојат попови што убаво кажуваат да не се оставаат пари на икона, туку во црковната каса, што учат да не се влегува во црква по минич и 3 кила шминка, ама ретки се ептен.

Тука си грешка, на верник не му треба нити црква, нити поп секој ден.
Црквата стана профитабилна ептен. Сеуште постојат попови што убаво кажуваат да не се оставаат пари на икона, туку во црковната каса, што учат да не се влегува во црква по минич и 3 кила шминка, ама ретки се ептен.

Зборувам како би требало да биде, а не како е :)
За христијаните треба да е нормално секој ден да се посветени на религијата, од аспект дека ако види црква до него и почувствува потреба, треба да влезе, без да се чувствува должен да остави пари.
А најчесто се чувствуваат должни, настрана јас што не верувам, сите околу мене веруваат и знам како одат тие работи.

Миничот и штиклите се најминорниот вид на разврат во црква. Самиот тарифник е разврат до бесвест.
Како што сама кажа, црквата стана профитабилна, што не смее да биде случај.

Таа треба пред се да биде добротворна. А нашава МПЦ е се освен добротворна - се наопаку, тие едноставно бизнис си тераат.

Затоа во овој наш случај пред православна/католичка ја бирам католичка, затоа што се грижи за верниците, едноставно си ја исполнува должноста.
Настрана од целата грозотија со која е обвиен католицизмот и низ историјата и сега :)

Јас сум православен христијанин , но сакам да преминам во католицизам. Дали некој ќе може да ми помогне и малку да ми објасни за католичките обичаи и одењето во католичка црква.

Од такви како тебе ми се повраќа .... торбеш да беше ќе те сватев ама од ортодокс да се покатоличиш ? срамота !!!.... треба да си горд на православието , помина времето кога католиците со сила не тераа да ја прифатиме нивната вера

254190_10200208444547895_1751460591_n.jpg

Јок , можи католичните цркви се поголеми а попојте наши се страшни ама па православните цркви имаат најубава внатрешност цртежите резбите се неспоредливи од секогаш внатрешноста на другите храмови ми била некако пуста празна ........

Може ли некој накратко да ја каже разликата помеѓу овие две религии?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom