Преминување од православен во католички христијанин?

• Креатор на темата Креатор на темата Sheep
  • Време на започнување Време на започнување
Еве предлог: на сите социјалци, помогни им Ти лично, така што ќе си брцнеш во џебот и ќе им платиш трошок за крштевка, венчавка, погреб и сл.
--- надополнето: 3 мај 2013 во 14:15 ---

Мноу просто: не се иста Црква.

Римската Црква низ Светов наплаќа од своите верници неизбежен данок, преку државата, а во православната Црква и држава, нема таков данок.
--- надополнето: 3 мај 2013 во 14:16 ---

Не гледам дека некој Те спречува во Твојот избор, така?...
уууу Мичо ти си се трансформирал ... Да дискутиравме во живо може и ќе ме затепаше.. :) Не се тепај Мичо, не ти ја кудам божествената ти Црква, само ме чуди како можеш да ги оправдуваш нивните богатења на сметка на народот.

уууу Мичо ти си се трансформирал ... .

Да бе, џоа „трансформерс„...:D
--- надополнето: 3 мај 2013 во 14:25 ---
. Да дискутиравме во живо може и ќе ме затепаше.. :)

Не бе, не сум до толку лош...:sneaky:...а пиво ќе пијаме пак, нека поминат празнициве.
--- надополнето: 3 мај 2013 во 14:28 ---
само ме чуди како можеш да ги оправдуваш нивните богатења на сметка на народот.

Во ниту еден мој пост, немам наведено оправдување на нечие богатење, особено не богатење кај оние кои треба да бидат пример за „обичните„ верници. Мислам на свештениците, нормално.

Во краен случај, за мене е неспоредливо побитно моето лично однесување во верата, а не нечие туѓо, вклучувајќи го тука и однесувањето од свештенството. Свештенството пак, има да одговара пред Христа по два основи: за нивното лично однесување, но и за нивното однесување кон верните.

Колку што знам, бесплатни се тие услуги.
Знам со сигурност дека погребот (од ковчег, до гробно место) е бесплатен за католиците.
Oва е точно.Вистински пример, сиромашен пар (инаку големи верници) не можат финансиски да ја обезбедат крштевката на детето, едноставно не им прифаќале бесплатно во православна црква.Мажот како последна опција заминал во Католичка црква и таму детето е крштевано бесплатно.Очигледно маркетингот е послаба страна во МПЦ :D

Јас сум православен христијанин , но сакам да преминам во католицизам. Дали некој ќе може да ми помогне и малку да ми објасни за католичките обичаи и одењето во католичка црква.
Читај погоре, ова е единствена поголема разлика, начинот на крстење, католичките свештеници се без брада и погребните споменици им се различни, според лично прескромно видување.

Еве предлог: на сите социјалци, помогни им Ти лично, така што ќе си брцнеш во џебот и ќе им платиш трошок за крштевка, венчавка, погреб и сл.
--- надополнето: 3 мај 2013 во 14:15 ---

Многу просто: не се иста Црква.

Римската Црква низ Светов наплаќа од своите верници неизбежен данок, преку државата, а во православната Црква и држава, нема таков данок.
--- надополнето: 3 мај 2013 во 14:16 ---

Не гледам дека некој Те спречува во Твојот избор, така?...

Не сери бре, кои трошкови? Босиљокот шо расте секаде? Или водата? шо е друго трошок бе? Темјанот? 10 денари е.. ке го платам.. друго шо има трошок кажи ми?

Темата од премин на верник во давање пари за погреби. Кој не сака, не мора. И мене ми смета и денар да давам за такви работи но има други многу поскапи, за кои се добива една бетонска дупка.
На црквата не мора да и платиш, нема да се држи помен, здравје човекот отишол, не мора крштевка, не мора ниту свадба в црква. Некои не се ни членови на православната црква така да не мора да се грижат за попови и пари.

Кога веќе се збори за погреби, ретко кој да го нападне градот и АД Бутел.
На АД гробишта (и даноци на градот, за Советот на Скопје) мора да се плати па илјади евра (дозволи, ковчези, плочи, други давачки, каменорезачки работи за кои сопственикот сам не смее да се погрижи...) евра и уплати за гробни места не одат в ниедна црква ами во АД Бутел. Ама никој досега не му било мака за АД Бутел (или кое и да е во неговиот град), само тој што навистина од свој џеб погребал близок човек. Пак со тие пари за кои никој никого не тера да ги даде, ниту комшии ќе зборат дека немало 3 попа.
За една бетонска дупка, кал наместо на половина гробишта улица и кучиња чопори

АД „Бутел“ од 15 јануари годинава ги зголеми цените на своите услуги, како што истакнуваат одговорните во ова акционерско друштво, за 14,9 отсто. Таму надлежните ја оправдуваат одлуката на Управниот одбор за зголемување на цените со зголемените материјални и животни трошоци. Во „Бутел“ тврдат дека повеќе од 10 години цените ги немаат променето и дека зголемените трошоци веќе било невозможно да се покриваат. Затоа, според одговорните во фирмата, било неопходно цените на одредени услуги да бидат зголемени во просек за 14,9 проценти.

9D9046E576C3904988D67A9582E468F8.jpg

Меѓутоа, процентот на зголемување, според наплатен погреб пред и по поскапувањето, е многу поголем.

„Најевтиниот погреб чини околу 25.000 денари. Цените на превозот се околу 1.200 денари, сандаците се движат од 5.000, па до 90.000 денари, а копањето на гробот чини 5.000 денари“, велат во „Вечен сон“ и нагласуваат дека секоја сума може да се плати на 12 рати без камата.

Светото Писмо е едно и единствено и православниот и католичкиот и протестантскиот поп или свештеник чита од Библијата.
Исус вели дека има една црква.
Таа црква ја сочинуваат луѓето што веруваат во Отецот, Синот и Светиот Дух.
Светото Тројство.
Делењето на христијаните од страна на луѓето кои владееле во минатото е човечка работа не е Божја.
Затоа самите ние кои сме христијани треба да го читаме Светото Писмо и да го проучуваме, не други да не учат заведени од нивните тесни интереси, иако и јас сум православен христијан знам дека црквата Христова е една.
Пред Бога сите христијани се еднакви нема делење на вакви и такви тоа е фанатизам и незнаење.

За некои бројки кои не се баш видливи за нас затоа што не ги ни плаќаме, а кои се во ценовниците на другите цркви може да се најдат по нетов вртоглави информации. На пример за католички свештеник во Ливерпул се плаќало 180 фунти (сосе свирач), Англиската црква, само за венчална церемонија наплаќа 1000 фунти.
За да се издржат трошоците на римокатолиците во САД (170 милијарди долари за 2010), со оглед на малите суми од верниците (10 долари неделно) и донациите (кои исто така се недоволни ниту за адвокатите во случаите на силување од свештенството, камоли за нешто посериозно) ...чудни се патиштата финансиски па за секое едно нешто може да се ископаат информации, ако сме со ниет да ги нападнеме.

А за преминувањето од една во друга вера е за мене правење празни чекори, не гледам разлика во основата на верувањето.

Одлично!

Ој сега и прашај ги Трифуна и г-динот Крокодилов, од кај намлатија толку капитал за толку кратко време и зашто не возат „фиќо„ од ‘68-мата?
Трифун е ослободен од сите гревови, му даде на црквата неколку десетини тисуќи евра и сега може шо сака да прави - тој ќе оди во рајот. Неколку ултраскапи џипој кои возат црковни отци се од трифуна. И тие и Бог и Трифун задоволни.

Овој е поголем ингилиз и од Лавот и од мене. Помина католичкиот Велигден и сега ќе се конвертира за да ги избегне трошоците.

Да де, Ти велиш дека религијата треба да биде бесплатна и таа навистна е бесплатна и без да го кажеш тоа. Се плаќа она кое е реален материјалне трошок, кој е неизбежен, а се плаќа и учеството од свештениците во верските потреби.

А како Те дискриминира, Тебе лично?

Навистина, што ако некој нема пари за крштевка, детето слободно може во пекол да гори? Итн. Кој црн материјален трошок, гледам од многу скромност, попоиве у дворци живеат.

Мене лично не, но моето семејство го дискриминира. Како верници, треба да остават на црквата колку сакаат, а не да плаќаат по тарифник.

Ако има тарифи, треба да има и данок, а и фискална сметка за услугата.
Среќа има МПЦ што е на страна на моменталната власт, во понормални услови вакво перење на пари не би прошло така лесно.
--- надополнето: 3 мај 2013 во 18:23 ---
Oва е точно.Вистински пример, сиромашен пар (инаку големи верници) не можат финансиски да ја обезбедат крштевката на детето, едноставно не им прифаќале бесплатно во православна црква.Мажот како последна опција заминал во Католичка црква и таму детето е крштевано бесплатно.Очигледно маркетингот е послаба страна во МПЦ :D

Читај погоре, ова е единствена поголема разлика, начинот на крстење, католичките свештеници се без брада и погребните споменици им се различни, според лично прескромно видување.

Тоа е само еден пример на ретардираното работење (и башка, перење на пари) на МПЦ.
Мој пријател не ги крсти децата само од таа причина. Кога му се роди ќерката, и не знам таму ја однел на молитви, имал 600 ден во него, а требало 800, Му рекол на попот дека подоцна ќе му однесе пари, попов му побарал лична карта :facepalm:

Светото Писмо е едно и единствено и православниот и католичкиот и протестантскиот поп или свештеник чита од Библијата.
Дефинитивно ни тој ни тој не чита библија бидејќи прават работи што никаде не ги пишува и не прават работи коишто се запишани во библијата.

Навистина, што ако некој нема пари за крштевка, детето слободно може во пекол да гори?

Бог да чува-ќе горело у пекол, зашто? Немале родителите пари за крштевка? Па можреби и немале, не спорам такви случаи, но затоа таквите родитлеи можат да се одбратат до верните во Црквата кои со леснотија можат да соберат пар иљади денари за крштевката и со тоа, проблемот би бил решен.

Јас сум очевидец на настанот кога еден од нашите парохиски свештеници се нафати да изврши таква потреба и без пари, штом некој не е способен да плати, така да не ги трпај сите свештеници во ист кош со тезата дека само на пари мислат и нејќат ништо да стора за без пари.
--- надополнето: 3 мај 2013 во 21:18 ---
Мене лично не, но моето семејство го дискриминира. Како верници, треба да остават на црквата колку сакаат, а не да плаќаат по тарифник.

Во црковниот храм, можеш да оставиш доборволен прилог без тарифник, а свешеничките дејства се наплаќаат по тарфник. Но, наместо бескрајно да плачеш и критикуваш, штом немаш средства да платиш одредена треба, обрати се кај свешеници кои тоа ќе го сторат бесплатно.

Она кое сум должен, го плаќам во Црквата и не плачам и не се жалам.
--- надополнето: 3 мај 2013 во 21:19 ---
Ако има тарифи, треба да има и данок, а и фискална сметка за услугата.
Среќа има МПЦ што е на страна на моменталната власт, во понормални услови вакво перење на пари не би прошло така лесно.

Плаќањето во Црквата не подлежи на оданочување, затоа што Црквата не е економска категорија.
Свештенството пак, самото ги плаќа обрските кон власта како и сите други вработени во реалната економија.

Бог да чува-ќе горело у пекол, зашто? Немале родителите пари за крштевка? Па можреби и немале, не спорам такви случаи, но затоа таквите родитлеи можат да се одбратат до верните во Црквата кои со леснотија можат да соберат пар иљади денари за крштевката и со тоа, проблемот би бил решен.

Јас сум очевидец на настанот кога еден од нашите парохиски свештеници се нафати да изврши таква потреба и без пари, штом некој не е способен да плати, така да не ги трпај сите свештеници во ист кош со тезата дека само на пари мислат и нејќат ништо да стора за без пари.
--- надополнето: 3 мај 2013 во 21:18 ---

Во црковниот храм, можеш да оставиш доборволен прилог без тарифник, а свешеничките дејства се наплаќаат по тарфник. Но, наместо бескрајно да плачеш и критикуваш, штом немаш средства да платиш одредена треба, обрати се кај свешеници кои тоа ќе го сторат бесплатно.

Она кое сум должен, го плаќам во Црквата и не плачам и не се жалам.
--- надополнето: 3 мај 2013 во 21:19 ---

Плаќањето во Црквата не подлежи на оданочување, затоа што Црквата не е економска категорија.
Свештенството пак, самото ги плаќа обрските кон власта како и сите други вработени во реалната економија.

A дали црквата тебе ти дава фискална?
Пошо ти си фин према неа, дали и таа е фина према државата?
--- надополнето: 3 мај 2013 во 21:21 ---
Секој што продава мора да е подлежен на данок. Точка.

Дефинитивно ни тој ни тој не чита библија бидејќи прават работи што никаде не ги пишува и не прават работи коишто се запишани во библијата.

А што пишува во Библијата? Бесплатно добивте, бесплатно раздавајте? Ајде биди мангуп и подразјасни ни‘, на што се однесува таа бесплатност?
--- надополнето: 3 мај 2013 во 21:22 ---
A дали црквата тебе ти дава фискална?
Пошо ти си фин према неа, дали и таа е фина према државата?

Веќе одговорив.

А што пишува во Билбија? Бесплатно добивте, бесплатно раздавајте?Ајде биди мангуп и подразјасни ни‘, на што се однесува таа бесплатност?
--- надополнето: 3 мај 2013 во 21:22 ---

Веќе одговорив.

И јас ти објаснив дека црквата продава услуги.
Треба да плаќа данок.

Не знам за сите, ама локалниов поп има најбоља куќа, башка и Стефче не гледам нешто сиромашен да е.

Црквата не смее да собира пари на таков начин.
Секој треба доброволно да дава колку што мисли,

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom