Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.282
Поени од реакции
12.275
Со секташи ко Ѓурѓевјанци не праиме коалиција. Најсмрт комбинација. :pos:
И мојата секако “омилена“ еволуција: Православен Христијанин -> Вистински христијанин ->Езотеричен христијанин -> Дервиш ->Секташ гурабија ->Едно големо ништо
Не ништо... мора со голема биква Ништо за да има некое многу битно значење ... Езотеричко, ништо и се, кругот на бесконечноста,оруборос, змејот што си ја јаде опашката...
Нуит бидејќи и таа е круг со бесконечен обем... :)

Така му напиши инаку ќе ти се налути и ќе ти напише некоја вистина што ти нема да знаеш аргумент да и најдеш...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Или изјава од стилот: Кроули е сатанист и нема врска со езотерија - и сега јас треба да велам не не е и да ти вадам размисли и да ти ги објаснувам? Па кажано е тоа милион пати, ти ако забораваш, твој проблем. Ова се навреди и твојата неспособност да разбереш било што...
Создавач на таен Ред, поглавар на полутаен Ред за тебе нема врска со езотерија? Сигурно никој нема врска од езотеријата освен ти... чувствувам јас вибрации во универзумот - дојден е нов спасител, ти :facepalm: Парсифал :)

?
Одговори на прашањето:
Правиш ли разлика од езотерија и сатанизам?
Или доволно е само да го додадеш зборот ТАЕН....:pos:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.282
Поени од реакции
12.275
Одговори на прашањето:
Правиш ли разлика од езотерија и сатанизам?
Или доволно е само да го додадеш зборот ТАЕН....:pos:
Нормално дека правам... од друга страна пак, сатанизмот има своја езотериска страна... ако си читал нешто во врска со тоа.
Сатанизмот е дел од јудео-христијанските религии... таму го има... не може да го гледаш светот само преку тие религии... не е во ред тоа.
И какво е тоа прашање, правиш ли разлика... :)

Ти знаеш што е езотерија? А што егзотерија? Правиш разлика?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
хепта-грамче...темава ти е промашена.
кроулчо нема врска со езотеријата, кроулчо е поврзан со сатаната, затоа не мешај поими.
Те разбирам јас тебе убаво...секта со инстиктивна карактеристика и матерјална корист.
3 члена се во сектата:
1. хепта-грамчо со чин капетан прве класе.
. празно.
. празно.
клисар од прв ред-ипси
клисар од втор ред-магнус

Овој клисарот од втор ред веке се покајал.
Клисарот од прв ред е во фаза на рефлектирање.Откако му помина фазата на ентузијазам и виде дека од една догма поминува во друга, сатаничка, сега моментално рефлектира за тоа како безболно да се извлече.
За тебе ни е јасно. Родители со различна религиозност, и за да не навредиш ниту еден од родителите, си се пишал секташ. Само си заглавил повеќе, бидејки си промашил окултизмот и си прешол откај сатаната.Тебе кроули ти е спас, поготово ако сите плаќаат чланарина. Така , уште некое време и нема потреба да одиш 3та смена...
:pos::pos: :pos::pos::pos::pos:

Гурџи бе, одамна не сум се насмеал вака:P

Све испомеша и капетани, и клисар од некој ранг, и секташи, и атеистички будисти, и сатанисти ехеееее:P

Езотерија до максимум :)
--- надополнето: 2 мај 2013 во 14:17 ---
Нормално дека правам... од друга страна пак, сатанизмот има своја езотериска страна... ако си читал нешто во врска со тоа.
Сатанизмот е дел од јудео-христијанските религии... таму го има... не може да го гледаш светот само преку тие религии... не е во ред тоа.
И какво е тоа прашање, правиш ли разлика... :)

Ти знаеш што е езотерија? А што егзотерија? Правиш разлика?
Епа ако праи разлика, нема да прашува:P[/quote]

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.282
Поени од реакции
12.275
Gurdjieff не прашува да дознае, ами да негира што и да напишеш и да е задоволен со своето знаење...
Си му ги читал прашањата, си ми ги читал одговоротите, и дали се променило нешто или да се научи + нешто?
НЕ :)
Gurdjieff како религиозен, не поднесува езотерија и херметика затоа постојано „се му е сатанизам“ ако не го разбира или знае - одбранбен механизам, јасно е тоа :) Како секташ пак се воодушевува на зборови кои имаат голема буква во средина на зборот иако не знае зошто е тоа така :)
И нормално, јас сум му најголемиот непријател бидејќи му го реков ова одамна тука, директно... и нему му се срони бисерот бидејќи не е „мајсторот“ со вистината... упс Вистината!
Ај на темата...
Земете ја инаку Liber 777 и им кажете дали во нејзе има езотерија, егзотерија или основно знаење од поеќе системи? Во македонското издание на книгата ги има и предговорите кои даваат подобро објаснување на книгата со + некои есеи кои се битни за осознавање и владеење со книгава...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Gurdjieff не прашува да дознае, ами да негира што и да напишеш и да е задоволен со своето знаење...
Си му ги читал прашањата, си ми ги читал одговоротите, и дали се променило нешто или да се научи + нешто?
НЕ :)
Gurdjieff како религиозен, не поднесува езотерија и херметика затоа постојано „се му е сатанизам“ ако не го разбира или знае - одбранбен механизам, јасно е тоа :)...
Фратер.....нема што повеќе да се дознава. Кога еден човек ја ЗНАЕ Вистината, што има повеќе да дознава!
Ти реков порано...јас комуницирам директно со Бог, нема потреба ни да го барам ни да прашувам некој друг каде да го најдам.
Затоа те рендам, затоа што твоите глупости овде ме смеат. Сатанизам, окултизам, езотерија, религија, секти....кога ѓи разјаснив јас овие работи ти на џамлии играше и сега сакаш на мене да ми продаваш ветер и магла.
Наместо да размислиш дека си заглавил?... како да се извадиш од калта?..., ти сакаш други да вовлечеш во твојата агонија!
За разлика од тебе и твојата света книга...јас ги проучив сите религии и сите типови на школи што постојат околу нив.
Баш и затоа останав христијанин...свесно, не затоа што родителите ми беа христијани. Не е касно ни за тебе, ако родителите ти се различни, свесно да се вратиш на правиот Пат и да го пронајдеш Бог , прво во себе а потоа и на небото.
Заеби сатанизам, само пропаѓаш повеќе и повеќе....

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Фратер.....нема што повеќе да се дознава. Кога еден човек ја ЗНАЕ Вистината, што има повеќе да дознава!
Ти реков порано...јас комуницирам директно со Бог, нема потреба ни да го барам ни да прашувам некој друг каде да го најдам.
Затоа те рендам, затоа што твоите глупости овде ме смеат. Сатанизам, окултизам, езотерија, религија, секти....кога ѓи разјаснив јас овие работи ти на џамлии играше и сега сакаш на мене да ми продаваш ветер и магла.
Наместо да размислиш дека си заглавил?... како да се извадиш од калта?..., ти сакаш други да вовлечеш во твојата агонија!
За разлика од тебе и твојата света книга...јас ги проучив сите религии и сите типови на школи што постојат околу нив.
Баш и затоа останав христијанин...свесно, не затоа што родителите ми беа христијани. Не е касно ни за тебе, ако родителите ти се различни, свесно да се вратиш на правиот Пат и да го пронајдеш Бог , прво во себе а потоа и на небото.
Заеби сатанизам, само пропаѓаш повеќе и повеќе....
Ако признае дека заглавил у калта, како ќе му помогнеш да се извади од неа и дали воопшто би му помогнал?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ако признае дека заглавил у калта, како ќе му помогнеш да се извади од неа и дали воопшто би му помогнал?
Значи со други зборови...заспан.
Таквите заспани се потешки за лечење него тие како тебе.
Тие никогаш нема да признаат дека се во грешка а и знам зошто....затоа што нивната кристализација на вољата застанала на нотата МИ....:pos:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Значи со други зборови...заспан.
Таквите заспани се потешки за лечење него тие како тебе.
Тие никогаш нема да признаат дека се во грешка а и знам зошто....затоа што нивната кристализација на вољата застанала на нотата МИ....:pos:
Хмм, јас како полесен случај претпоставувам сум некаде кај ФА:D

Ама пак не одговори дали би му помогнал и како?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264

Ама пак не одговори дали би му помогнал и како?
Едноставно...ќе му ја кажам Вистината за да може да направи разлика со неговата Лага.
Ако има барем 2грама,...нели Хепта-грамови...:pos:, ...акл, сам ќе си дојде до заклучок каде грешел.
--- надополнето: 2 мај 2013 во 17:01 ---
Точен одговор.
Кога магнетноит центар се кристализира на погрешна нота, еволуцијата го прекинува процесот.
Кај тебе уште се нема кристализирано магнетниот центар...затоа имаш шанси да се „разбудиш“....:cool:

Член од
14 август 2006
Мислења
45.352
Поени од реакции
84.574
Моќите на Гурџиев, не се доведуваат во прашање од денешната езотерична јавност. Најповеќе поради сведочењата на современиците за неговите моќи. На пример, можел да убие вол на одалеченост од, што ти ја знам, два километра (од срцев удар умирало животното) и други работи, да не набројувам.
Но, сите се сложуваат дека тој е еден од езотеричните водачи, кои не успеале да обучат ниту еден ученик да биде, макар и со приближни моќи како нив.
Зошто Гурџиев не успеал и покрај сите тие комуни?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Едноставно...ќе му ја кажам Вистината за да може да направи разлика со неговата Лага.
Ако има барем 2грама,...нели Хепта-грамови...:pos:, ...акл, сам ќе си дојде до заклучок каде грешел.
--- надополнето: 2 мај 2013 во 17:01 ---

Точен одговор.
Кога магнетноит центар се кристализира на погрешна нота, еволуцијата го прекинува процесот.
Кај тебе уште се нема кристализирано магнетниот центар...затоа имаш шанси да се „разбудиш“....:cool:
Хмм, па ете поштеди го од маки и патила и соопшти му ја вистината. АКо знаел да ја согледа сам, ќе ја согледал до сега, нели? Ама тебе некако ти е помило да го гледаш како се дави во калта?

Кристализација на магнете центар:confused::eek:

Гурџи сигурен ли си дека кристализација и магнетен центар одат во иста реченица:P Или кристализација ти е синоним за воспоставување на рамнотежа:cool:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Моќите на Гурџиев, не се доведуваат во прашање од денешната езотерична јавност. Најповеќе поради сведочењата на современиците за неговите моќи. На пример, можел да убие вол на одалеченост од, што ти ја знам, два километра (од срцев удар умирало животното) и други работи, да не набројувам.
Но, сите се сложуваат дека тој е еден од езотеричните водачи, кои не успеале да обучат ниту еден ученик да биде, макар и со приближни моќи како нив.
Зошто Гурџиев не успеал и покрај сите тие комуни?
Промашена тема...
Никаде немам отворена тема за Г. ниту сум пак негов следбеник.
Сте чуле само за него благодарение на мојот ник, па сега тражите глупости по гуглето.
Мада имам одговор...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.282
Поени од реакции
12.275
:pos:
(y)

Ако сонце... видов колку ги проучуваш светите книги... :) Ептен познавање имаш само што досега никој не ти се извинил па затоа ти не споделуваш што ти вели „богот“ нели?
Сигурно треба во езотерична смисла да седнеме сите да пееме c-dur скала и да мирисаме треви наутро додека пееме нешто до псалтирот измешано со некои сури од Коранот...
Гледам имаш познавања од езотеријата :icon_lol:

П.С. така е, никој не слушнал ништо за Гурџиев додека не дојде ти... :) Мислам... хелоу :)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Хмм, па ете поштеди го од маки и патила и соопшти му ја вистината. АКо знаел да ја согледа сам, ќе ја согледал до сега, нели? Ама тебе некако ти е помило да го гледаш како се дави во калта?

Кристализација на магнете центар:confused::eek:

Гурџи сигурен ли си дека кристализација и магнетен центар одат во иста реченица:P Или кристализација ти е синоним за воспоставување на рамнотежа:cool:
Требе да исполниш еден услов за да добиеш одговор на прашања кои јас сметам дека се важни...
--- надополнето: 2 мај 2013 во 17:10 ---
:pos:
(y)

Ако сонце... видов колку ги проучуваш светите книги... :) Ептен познавање имаш само што досега никој не ти се извинил па затоа ти не споделуваш што ти вели „богот“ нели?
Сигурно треба во езотерична смисла да седнеме сите да пееме c-dur скала и да мирисаме треви наутро додека пееме нешто до псалтирот измешано со некои сури од Коранот...
Гледам имаш познавања од езотеријата :icon_lol:

П.С. така е, никој не слушнал ништо за Гурџиев додека не дојде ти... :) Мислам... хелоу :)
За разлика од кроули кој го нападил со клоци....Тесла го примил на неговите предавања...:P

Kajgana Shop

На врв Bottom