Стари домашни-семејни работи

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.606
Поени од реакции
15.409
Локација
Skopje
Picture 307.jpg овие две ламби на „гасеѓе“ - по скопски (инаку петролеј или газје или шпиритус или ...)
се во нашиот поранешен дом(на моите родители)од кога знам за себе,а сега се кај мене.Се сеќавам уште дека во месеците по земјотресот често знаеше да снема струја - пак по скопски(инаку електрична енергија) па јас понекогаш домашните сум ги пишувал седнат на маса со една од овие запалени ламби пред мене.Инаку местото им беше на ѕидот,а огледалото позади пламеникот служи да дава дупла-уф и ова по скопски (инаку секако треба двојна или дополнителна) светлина.
Сега ама баш денес,купив и едно литро петролеј и едната успешно ја запалив,а другата многу чади и при тоа присетувај ќи се на изминатиот мој живот а секако и на мустаците на дедо ми Мино.
--------------------------------
Кој се вашите стари домашни-семејни предмети од вашите предци а кои се уште ги чувате дома.

Пред едно 20 години најдов Германски шлем уште од втора светска војна,бил во шталата на дедо ми а таа е стара преку 100 години.Којзнае што е со него сега.

Пред едно 20 години најдов Германски шлем уште од втора светска војна,бил во шталата на дедо ми а таа е стара преку 100 години.Којзнае што е со него сега.
И јас како мал најдов германски зарѓан шлем имаше дупка од куршум како што се сеќавам добро , ама кој да ти знаел ние тогаш дечишта и си игравме со него наместо да го репарираме :(

И јас како мал најдов германски зарѓан шлем имаше дупка од куршум како што се сеќавам добро , ама кој да ти знаел ние тогаш дечишта и си игравме со него наместо да го репарираме :(

Во Битола, на полињата околу село Ротино , ден денес има такви шлемови само што се под земја можеби околу пола метар ако не и повеќе. Имав на село еден куп , ама исто така ко мал фрли го натаму - наваму , којзнае кај се сите сега :)

Во Битола, на полињата околу село Ротино , ден денес има такви шлемови само што се под земја можеби околу пола метар ако не и повеќе. Имав на село еден куп , ама исто така ко мал фрли го натаму - наваму , којзнае кај се сите сега :)
Таму како што знам има и доста гранати од балкансите и светските војни :)

Јас имам зад куќа шишиња вино стари колку мене , ги закопале дента кога сум се родил

Е тоа се веќе историски предмети, а ако се од дедо ти Лазо,веќе се домашни-семејни
сите тие шлемови биле на некоја глава,која и порано отишла под земја него ли тој шлем,
инаку и јас сум ги гледал многу по селата или обесени на тарабите или најчесто полни со вода за петлите и пилињата,се разбира наполнети на ниво до дупката.
Дајте некој РАЗБОЈ за черги, или вретено и скутале од баба ви.
--- надополнето: 28 април 2013 во 20:44 ---
Јас имам зад куќа шишиња вино стари колку мене , ги закопале дента кога сум се родил
Дај адреса.

За свадба ги чуваш?:)
Јас имам ракија стара колку мене ;) ама не е закопана, во бочва е.
А да за темата, имам стари бочви за вино и ракија :giggle:

За свадба ги чуваш?:)
Јас имам ракија стара колку мене ;) ама не е закопана, во бочва е.
А да за темата, имам стари бочви за вино и ракија :giggle:

Ја и ти свадба за памтење мојме да напрајме :)

По темата.. тркала од чеза, стари бочви пуни со ракија, разбој од баба ми, ковчег од коа е била невеста, мајка ми има комплет носија од коа е била мома, ткаени черги и јамболии, 2 бурина за нафта од Вермахт-о, 2 канистера од Вермахто, родан за овча в'на, вретена, врчви за маџун, бардаци, грниина, и секакви други нешта од времето на прадедо ми. :-)

Само ако дојдеш домазет кај мене у село :P Ама пази ќе мора и на нива да одиш не само да пиеш! Домаќин човек барам! :LOL::ROFLMAO:
Аааа ќе дојдеш снаа у мојто село.... Не се секирај, земјоделец сам јас, неам страх од работа...Тука не наваѓаш поголем домаќин од мене... :-)

Аааа ќе дојдеш снаа у мојто село.... Не се секирај, земјоделец сам јас, неам страх од работа... :)
Море ти ќе дојдеш, тато единка не дава у друго село :LOL:
--- надополнето: 28 април 2013 во 21:04 ---
Ја и ти свадба за памтење мојме да напрајме :)
ЦЦЦ како што тргнало ќе се омажам на форумов и се тоа за старата ракија :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom