Ветеринарно катче

Член од
21 октомври 2007
Мислења
96
Поени од реакции
13
Имам лабрадорче старо 9 месеци, пред некој ден одби да јаде и беше некако невесел,( за лабрадор и двете работи се ама баш неспоиви ) го однесов одма на ветеринар , ми викаат бил преладен, му ставија 3 инекции ( Амоксиклав Гарамицин и витамини) прашувам кога пак да го донесам ми вика не треба, полладне пак не јаде го одржувам хидриран со оризова вода ( му давам со шприц 5-6 кубици на пола саат) ми се гледа дека има температура го носам пак на друго место и барам да му стават инфузија, прими што прими излезе браунилата отиде паравенозно , ама живна кучето. Следниот ден го носам на контрола и пак прими инекција ( гарамицин и дексазон) . Поарен е почна да јаде ама некако без апетит , му давам јогурт и варено пилешко , вода не сака да пие ама со јогурт некако ке се излажи.
Сега јаде ама пак со молење, столицата му е нормална, не повраќа, некако е малаксан и лесно се уморува и ме се гледа некако субфебрилен, генерално е весел , на моменти е некако апатичен ама брзо се разигрува.
Некој со слично искуство и совет и дали требаше да си продолжи со антибиотици

Член од
28 март 2013
Мислења
10
Поени од реакции
11
Навистина ми е жал за твоето Лабрадорче, и верувај ми потполно те сваќам како се чувствуваш, и знам колку боли да се изгуби такво прекрасно суштество кое што ти значи се' во животот.

Обично несакам да зборам на оваа тема бидејќи имам спомени кои што навистина ми значат и несакам да ги споделувам со други луѓе, али еве сепак ќе ти кажам.

Ако ти е ова некаква утеха што ќе ти го кажам (иако знам дека моментално непостојат зборови кои што ќе ти ја намалат тагата) но и јас пред скоро 1 година изгубив прекрасно суштество (куче) кое што премногу ми значеше и имам прекрасни спомени со неа.

Беше кученце од расата Пудла, али воопшто небеше како останатите мали раси на кучиња (тоест глувци).
Она беше препаметна, и што се вели едниствено нешто што незнаеше беше да збори, си играше и со Добермани, Ротвајлери, Шарпланинци и слични големи раси и воопшто го немаше тој комплекс како останатите мали раси ... значи нешто неописиво беше, серазбира она имаше таков прекрасен карактер бидејќи јас правилно ја воспитував и никогаш ја немав разгалено како што прават 99% од сопствениците на малите раси, прават буквално ретарди од своите „глувци“.
Незнам дали повторно ќе се роди на планетава такво паметно куче како што беше она.
Ја чував цели 8 години, јас буквално со неа пораснав, и секогаш ќе ја памтам бидејќи навистина ми завзема посебен дел во моето срце ... навистина беше уникатна.
Моето лабрадорче имаше само 8 месеци кога го изгубив а толку многу се приврзав и беше исто многу паметно,се разбираше.Немаше да ми е толку тешко ако утврдеа што му е и да го лечеа соодветно.
Кога споделуваш со луге кои не се многу по животни ти се чудат на умот како се потресуваш по едно животно ама тие ништо не разбираат.
Се надевам после извесен период ке останат само убавите спомени кои ке ни го топлат срцето и кога не се тука драгите миленичиња. Фала многу што го сподели твоето искуство - споделена радост e поголема радост,СПОДЕЛЕНА ТАГА E ПОМАЛА ТАГА!

No longer by my side...
but Forever in my Heart.

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Имам лабрадорче старо 9 месеци, пред некој ден одби да јаде и беше некако невесел,( за лабрадор и двете работи се ама баш неспоиви ) го однесов одма на ветеринар , ми викаат бил преладен, му ставија 3 инекции ( Амоксиклав Гарамицин и витамини) прашувам кога пак да го донесам ми вика не треба, полладне пак не јаде го одржувам хидриран со оризова вода ( му давам со шприц 5-6 кубици на пола саат) ми се гледа дека има температура го носам пак на друго место и барам да му стават инфузија, прими што прими излезе браунилата отиде паравенозно , ама живна кучето. Следниот ден го носам на контрола и пак прими инекција ( гарамицин и дексазон) . Поарен е почна да јаде ама некако без апетит , му давам јогурт и варено пилешко , вода не сака да пие ама со јогурт некако ке се излажи.
Сега јаде ама пак со молење, столицата му е нормална, не повраќа, некако е малаксан и лесно се уморува и ме се гледа некако субфебрилен, генерално е весел , на моменти е некако апатичен ама брзо се разигрува.
Некој со слично искуство и совет и дали требаше да си продолжи со антибиотици
Терапијата со антибиотик ако е почната мора да се заврши барем најмалку 5 дена, нормално во зависност од времетраењето на аплицираниот антибиотик(некои се даваат со подолго дејство). Тоа треба со ветеринарот да се консултирате.

Член од
26 јуни 2012
Мислења
89
Поени од реакции
57
Терапијата со антибиотик ако е почната мора да се заврши барем најмалку 5 дена, нормално во зависност од времетраењето на аплицираниот антибиотик(некои се даваат со подолго дејство). Тоа треба со ветеринарот да се консултирате.
taka e treba da s e prodolzi so antibiotikot i napomenuvam nikako dexazon

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
taka e treba da s e prodolzi so antibiotikot i napomenuvam nikako dexazon
Што е толку опасен дексазонот?
Навикни се коега,во иднина ќе ве прашувам многу работи вас идните колеги(срдно ветерина учам) верувам не ви пречи :)

SaltNPepa

Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Претпоставувам бидејки има нешто врска затоа што е глукокортикостероид, па по некоја логика делува супресирачки на имунитетот.

Член од
21 октомври 2007
Мислења
96
Поени од реакции
13
Благодарам за одговорот, мн ми е јасно дека терапија со а.б. трае барем 4 дена , повеќето и се пакувани во толкава количина, муабетот ми беше дали во вет. медицина има форма на депо или продолжено дејство инаку кога му ставија инекција добив објаснување дека таа трае/делува 3 дена .
За дексазонот да не се дава не се сложувам, брз и решавачки антиинфламаторен ефект со голем бенефит во акутната фаза, друго не се работи за долготрајна примена , ( иако и само една доза може да има последици -/ ретко), треба да се процени ризикот и придобивките. Инаку да кортико е , имуносупресија ( некогаш се дава баш и со таа цел) не е единствен нус ефект тука се и проблеми со ГИТ ( гастрити, улцери ...) висок притисок, шеќерна болест, остеопороза, глауком итн да не гњавам, ама обично ова се последици на подолготрајна примена на кортикостероиди. За мене нај опасна е примена во акутна фаза при мешани( бактериски/габични) или полошо чисти габични инфекции или пак вирусни кога се маскира сликата, а инфекцијата продолжува.

SaltNPepa

Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Благодарам за одговорот, мн ми е јасно дека терапија со а.б. трае барем 4 дена , повеќето и се пакувани во толкава количина, муабетот ми беше дали во вет. медицина има форма на депо или продолжено дејство инаку кога му ставија инекција добив објаснување дека таа трае/делува 3 дена .
За дексазонот да не се дава не се сложувам, брз и решавачки антиинфламаторен ефект со голем бенефит во акутната фаза, друго не се работи за долготрајна примена , ( иако и само една доза може да има последици -/ ретко), треба да се процени ризикот и придобивките. Инаку да кортико е , имуносупресија ( некогаш се дава баш и со таа цел) не е единствен нус ефект тука се и проблеми со ГИТ ( гастрити, улцери ...) висок притисок, шеќерна болест, остеопороза, глауком итн да не гњавам, ама обично ова се последици на подолготрајна примена на кортикостероиди. За мене нај опасна е примена во акутна фаза при мешани( бактериски/габични) или полошо чисти габични инфекции или пак вирусни кога се маскира сликата, а инфекцијата продолжува.
Затоа ти реков, во зависност од тоа каков антибиотик примил, ќе зависи дали ќе има потреба за уште една инекција. Ако дале со продолжено дејство, тоа не покрива 5 дена, што значи јас би барала уште една инекција со продолжено дејство, така ќе биде целосно покриено.

Член од
26 јуни 2012
Мислења
89
Поени од реакции
57
Навикни се коега,во иднина ќе ве прашувам многу работи вас идните колеги(срдно ветерина учам) верувам не ви пречи :)
Ne e tolku opasen za imunitetot kolku sto e opasen da mu gi zafrknes nadbubreznite zlezdi pri podolgo davanje prvo predizvikuvas Jatrogen Cusing a otkako ke ja svatis stetata sto si ja napravil i koga ke prekines togas veke e kasno i organizmot ne moze da gi izbalansira endogenite kortikosteroidi poradi sto veke doslo do atrofija na nadbubregot pa sega doaga do t.n. Jatrogen ADISON ( hipoadrenokorticizam ) pa od edno obicno vospalenie si predizvikal dve teski endokrinoloski poremetuvanja koi ne s e lecat tuku se menadjiraat a istite so sebe povlekuvaat i drugi komplikacii. Zatoa vnimatelno vo idnina ako rabotis veterinarna medicina so toj "magicen" dexametazon. ;)
--- надополнето: 14 април 2013 во 13:46 ---
Ne e tolku opasen za imunitetot kolku sto e opasen da mu gi zafrknes nadbubreznite zlezdi pri podolgo davanje prvo predizvikuvas Jatrogen Cusing a otkako ke ja svatis stetata sto si ja napravil i koga ke prekines togas veke e kasno i organizmot ne moze da gi izbalansira endogenite kortikosteroidi poradi sto veke doslo do atrofija na nadbubregot pa sega doaga do t.n. Jatrogen ADISON ( hipoadrenokorticizam ) pa od edno obicno vospalenie si predizvikal dve teski endokrinoloski poremetuvanja koi ne s e lecat tuku se menadjiraat a istite so sebe povlekuvaat i drugi komplikacii. Zatoa vnimatelno vo idnina ako rabotis veterinarna medicina so toj "magicen" dexametazon. ;)

Член од
9 април 2013
Мислења
48
Поени од реакции
2
Ne parvoto nema nikakva vrska so toa sto ja trese glavata, a za kapki mozno e da pomognat ako stanuva zbor za bakteriska infekcija, no ako se raboti za malescezija ili nekoja druga gabicna infekcija samo moze da ja vlosi situacijata sepak nosi go na vet. za da se vidi sto potocno se slucuva so nego, ako imalo parvoviroza ne znaci deka meguvree ne zakacilo nesto drugo vo uvcinjata, ili ne bilo veke tamu uste pred da go zakaci virusot. Sepak moe mislenje e da go odneses da go proveri strucno lice koe ke ti kaze svoe mislenje.
Go odnesov na lekar kuceto sto imase problem so usite i tamu dobiv odgovor deka toa ne e nisto i deka ne treba da prima terapija.toa sto gi tresese usite bilo samo kako period i eventualno da privlece vnimanie zatoa sto bilo samo so nas koga bese bolno :) imase malo crvenilo na usite vnatre ,no toa ne e od nekakva infekcija ili druga dijagnoza.Zanci kuceto mi e zdravo kako DREN. sega da prasam edno drugo prasanje: kolku treba da tezi edno kuce CANE CORSO zenka na 6.5 meseci.Na internet gledam sliki i dimenzii ,no toa mi izgleda nekako cudno.Veterinarot mi rece deka e super i deka e onakvo kako sto treba za negovata rasa.I nejzinite braka i sestri ne se golemi,dodusa moeto kuce e najgolem :) inaku e so pedigre ne e nekoj meles.

Член од
26 јуни 2012
Мислења
89
Поени од реакции
57
Go odnesov na lekar kuceto sto imase problem so usite i tamu dobiv odgovor deka toa ne e nisto i deka ne treba da prima terapija.toa sto gi tresese usite bilo samo kako period i eventualno da privlece vnimanie zatoa sto bilo samo so nas koga bese bolno :) imase malo crvenilo na usite vnatre ,no toa ne e od nekakva infekcija ili druga dijagnoza.Zanci kuceto mi e zdravo kako DREN. sega da prasam edno drugo prasanje: kolku treba da tezi edno kuce CANE CORSO zenka na 6.5 meseci.Na internet gledam sliki i dimenzii ,no toa mi izgleda nekako cudno.Veterinarot mi rece deka e super i deka e onakvo kako sto treba za negovata rasa.I nejzinite braka i sestri ne se golemi,dodusa moeto kuce e najgolem :) inaku e so pedigre ne e nekoj meles.
sto se odnesuva do mene bas i ne s ebavam so kinoloski raboti edinstveno nesto sto me interesira se predispoziciite na nekoja rasa prema odredeni zaboluvanja, taka da ako ima nekoj kolega koe go interesira kinologijata moze da ti dade potocni informacii vo vrska so toa. :) Drago mi e sto kuceto ti e ok no me interesira dali napravija otoskopija, zad koja bi stoele na nivnoto mislenje.

Член од
9 април 2013
Мислења
48
Поени од реакции
2
sto se odnesuva do mene bas i ne s ebavam so kinoloski raboti edinstveno nesto sto me interesira se predispoziciite na nekoja rasa prema odredeni zaboluvanja, taka da ako ima nekoj kolega koe go interesira kinologijata moze da ti dade potocni informacii vo vrska so toa. :) Drago mi e sto kuceto ti e ok no me interesira dali napravija otoskopija, zad koja bi stoele na nivnoto mislenje.
znaci se napravija i se konstatira deka ima samo crvenilo na usite odnadvor sto ne e bolest i alergija,a sto se odnesuva do kinologijata i mene ne mi e interes,no samo taka prasav cisto od radoznalost.pozdrav.

p.s moram da podelam edna vest sto mi e mnogu maka-- ovie denovi umrea dve kucina od bolesta paraviroza,od koi ednoto e sestra na moeto kuce.vo prilep ima mnoogu registrirani kucina od ovaa bolest-velam registrirani zatoa sto bolesta napaga brzo i dodeka da se setat sopstvenicite,veke za kutreto nema spas.

Kajgana Shop

На врв Bottom