Олимпија
Македонија во срцето!!!
- Член од
- 26 март 2008
- Мислења
- 5.624
- Поени од реакции
- 9.146
Чоколадна шампита
Потребни состојки за кора:
- 3 жолчки
- 2 лажици шеќер
- 2 лажици брашно
- 1 лажица какао
- 2-3 лажици млеко
- 2 лажици зејтин
- пола пециво
Потребни состојки за фил:
- 3 белки
- 250 гр. шеќер
- 50 мл. вода
- 1 лажичка лимонов сок
- 200 гр. чоколадо за готвење
Подготовка:
Одвојте ги жолчките од белките. Изматете ги жолчките со останатите состојки за кора. Печете на 170 степени 15 минути или додека да биде готово (со чепкалка боцнете ако е сува готова е кората ) Оставете ја да се излади.
Додека се лади ставете го шеќерот со водата да проврие на тивок оган. Кога ќе проврие додајте го лимоновиот сок и оставете уште 5 минути на тивок оган. За тоа време изматете ги белките во цврст снег. Сирупот од шеќер во тенок млаз додавајте го на изматените белки и матете на најјака брзина 10 минути. Кога ќе се оладат се добива доста цврс фил. Со чашка од два децилитра вадете кругчиња од изладената кора. Филот ставете го во ќеса од шприц ама без никаков додаток на дното (а доколку немате шриц земете ќеса за замрзнување исечете го едното ќоше 1 цм) и истиснете од него врз кругчињата. Оставете ги во фрижидер да се изладат. За тоа време на пареа истопете ја чоколадата. Со голема лажица посипете ги шампитите со чоколада, вратете ги во фрижидер да се стегне чоколадата и уживајте
Потребни состојки за кора:
- 3 жолчки
- 2 лажици шеќер
- 2 лажици брашно
- 1 лажица какао
- 2-3 лажици млеко
- 2 лажици зејтин
- пола пециво
Потребни состојки за фил:
- 3 белки
- 250 гр. шеќер
- 50 мл. вода
- 1 лажичка лимонов сок
- 200 гр. чоколадо за готвење
Подготовка:
Одвојте ги жолчките од белките. Изматете ги жолчките со останатите состојки за кора. Печете на 170 степени 15 минути или додека да биде готово (со чепкалка боцнете ако е сува готова е кората ) Оставете ја да се излади.
Додека се лади ставете го шеќерот со водата да проврие на тивок оган. Кога ќе проврие додајте го лимоновиот сок и оставете уште 5 минути на тивок оган. За тоа време изматете ги белките во цврст снег. Сирупот од шеќер во тенок млаз додавајте го на изматените белки и матете на најјака брзина 10 минути. Кога ќе се оладат се добива доста цврс фил. Со чашка од два децилитра вадете кругчиња од изладената кора. Филот ставете го во ќеса од шприц ама без никаков додаток на дното (а доколку немате шриц земете ќеса за замрзнување исечете го едното ќоше 1 цм) и истиснете од него врз кругчињата. Оставете ги во фрижидер да се изладат. За тоа време на пареа истопете ја чоколадата. Со голема лажица посипете ги шампитите со чоколада, вратете ги во фрижидер да се стегне чоколадата и уживајте