Барам мислење на мојата ситуација: Бевме заедно 1,5г а сега сме пријатели 2,5г. Секој ден се слушаме 4г. Моите пријатели, другари и нејзините си ги имаме али поретко ги/се дружиме (не дружат). Знае дека сеуште ја сакам, а раскинавме затоа што сметав дека не ме сака доволно т.е. не чуствував дека сум доволно сакан. И на двајцата ни годи пријателството, но мене ми е тешко што не сме заедно, и таа тоа го знае. Општо ми е тешко што не ме сака било која онака како што јас ја сакам, не произлегува тешкотијата затоа што сум пријател со неа. Надежта последна умира.
Поминале 2,5 години, а ти сеуште имаш надеж? Имаш девојка? Си имал некоја после неа? Запрашај се колку девојки си имал ти, а колку дечковци она откако сте раскинале.
Да, надежта последна умира... но сепак умира. Ако кога сте биле заедно не те сакала доволно, т.е. не те сакала онолку колку што ти си ја сакал неа, факт е дека никогаш нема да те сака толку. Прифати го тоа. Најди нова девојка, некоја што ќе те сака онолку колку што ти ја сакаш неа, некоја што ќе ја заслужува твојата љубов.
Во моментов најверојатно патиш од една "болест" што се вика oneitis. Тоа ти е појава кога за некоја девојка мислиш дека таа е "the one", "љубовта на твојот живот", дека никогаш нема да најдеш подобра од неа. Мислиш дека никогаш повеќе нема да се заљубиш и дека ниедна друга нема да сакаш како што ја сакаш неа. Што побрзо се излечиш од оваа "болест", толку подобро за тебе. Ама како што гледам више 2,5 години те држи тоа, така да ќе биде малце потешко да го надминеш тоа. Ама во секој случај можеш да го надминеш.
Намали малце дружење со неа. Не мислам да престанеш да се дружиш со неа. Само не се слушајте секој ден. Ти си навикнат секој ден да контактираш со неа. Полека, по малку, одвикни се од тоа. Ама негувај си го другарството со неа. Штом толку време сте поминале заедно (1,5 година не е малце), а после тоа уште подолго време сте другари, верувај дека покрај себе имаш личност на која можеш да сметаш во секое време и која ќе ти помогне секогаш кога ќе ти биде тешко. Ама запамти дека таа нема да биде ништо повеќе од добра другарка (можеби најдобра другарка). И како што ќе поминува времето, чувствата што ги имаш за неа, ќе преминуваат во другарски чувства, т.е. онакви какви што таа има за тебе.
Излегувај, дружи се, забавувај се, запознавај девојки. Сигурно ќе најдеш некоја што е подобра од претходната и верувај дека ќе се заљубиш пак. И кога ќе најдеш таква која те сака онолку колку што ти ја сакаш неа, таква што ја заслужува твојата љубов, ќе останеш со неа.