Прашање за Христијанството III

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Јахве е на еврејски, на нашки се изговара Јехова. Поголем е од Исус, затоа што Исус претставува негов син. Јехова самиот за себе кажал - во библијата - Јас сум Јехова, твојот Бог.
Ако читаш библија од јеховини сведоци, можда.... Во македонската библија пишува обратно.
Оваа библија

СО БЛАГОСЛОВ НА​
СВЕТИОТ АРХИЕРЕЈСКИ СИНОД​
НА МАКЕДОНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА​
2006 г.​

Исход 6
2 И уште му зборуваше Бог на Мојсеј,
па му рече: „Јас сум Господ.
3 Јас им се јавував на Авраам и Исак
и Јаков како Ел-Шадај2, а со името Мое
‚Јахве’ не сум им се открил.

Исход 15
3 Господ е воин; Јахве е името Негово.

Псалми, псалм 8
1 Јахве, Господи наш, колку е вели-
чествено името Твое по целата земја!
Си ја издигнал славата Своја над небесата.

9 Јахве, Господи наш, колку е вели-

Псалм 15

2 Му реков на Јахве: „Ти си Господ
мој: без Тебе, нема блаженства за мене.”

Исаија 41

8 Јас сум Јахве, тоа е Моето име, и нема
да ја дадам славата Своја на друг, ниту
честа Своја на идоли.

Еремија 33

2 вака вели Господ, Кој ја создаде земјата,
Господ, Кој ја уреди и зацврсти, -
Кому името Му е Јахве:

Итн.....

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ако читаш библија од јеховини сведоци, можда.... Во македонската библија пишува обратно.
Ова библија

СО БЛАГОСЛОВ НА​
2006 г.​

Исход 6

Исход 15

Псалми, псалм 8

Псалм 15

Исаија 41

честа Своја на идоли.

Еремија 33

Кому името Му е Јахве:

Итн.....
Атеист,

ќе биде од Тебе рисјански апологет...:D

Член од
16 април 2013
Мислења
44
Поени од реакции
12
Redoks,

зашто се расфрлаш со апстрактни поими? Ај биди поконкретен и кажи: од кај да знам дека Бог го слуша и гледа моето покајание? Или, Бог гледа се‘ и слуша се‘ затоа што така пишува во Библијата?

А од кај ќе знаат другите луѓе дека моето покајание пред нив не е моја тешка лага и дека ја‘ не ги мајтапам, туку говорам вистина? И зашто другите луѓе, обични смртници, треба да ја видат промената кај мене? Зашто таа промена да биде побитна за другите луѓе, отколку за мене лично или за и кон Бога?
Според библијата, поточно во стихот од Евреите 4:13 ( незнам дали воопшто ги проверуваш стиховиве или само пробуваш намерно да ме збуниш, ама првата бројка е поглавје,а втората ред/стих) - Се е голо и отскриено пред очите на оној на кого мораме да му поднесеме сметка. Значи Бог гледа се што се дешава, и дали се каеме ние, затоа што на крај ќе мора да одговраме пред него! (како што пишува во истиот стих) И промената е важна за тебе, за твојата личност, но и за другите, затоа што така ќе вродиш интерес кај нив за твојата промена, за твоите постапки, и ќе вродиш желба и тие да ги направат истите и сега сигурно нема да ме прашаш штп ќе се постигне со тоа така? одговорот е очигледен.
--- надополнето: 16 април 2013 во 14:51 ---
Оваа библија

СО БЛАГОСЛОВ НА​
2006 г.​

Исход 6

Исход 15

Псалми, псалм 8

Псалм 15

Исаија 41

честа Своја на идоли.

Еремија 33

Кому името Му е Јахве:

Итн.....
Читам повеќе библии, не само една. И колку што знам на англиски е Jehovah, оригиналниот хебрејски тетраграм е ЈХВХ што значи дека според јазиците, и за полесно изговарање му се додаваат самогласки.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Читам повеќе библии, не само една. И колку што знам на англиски е Jehovah, оригиналниот хебрејски тетраграм е ЈХВХ што значи дека според јазиците, и за полесно изговарање му се додаваат самогласки.
Остај го англискиот и еврејскиот. Во македонска Библија, одобрена од Архиерискиот Синод на МПЦ убаво си пишува Јахве а не Јехова.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Според библијата, поточно во стихот од Евреите 4:13 ( незнам дали воопшто ги проверуваш стиховиве или само пробуваш намерно да ме збуниш, ама првата бројка е поглавје,а втората ред/стих) - Се е голо и отскриено пред очите на оној на кого мораме да му поднесеме сметка. Значи Бог гледа се што се дешава, и дали се каеме ние, затоа што на крај ќе мора да одговраме пред него! (како што пишува во истиот стих) очигледен.
.
Пак апстракции...

Еве, јас сум тешко огревовен и сакам да се покајам. Што треба да правам, што треба да чинам?...

Член од
16 април 2013
Мислења
44
Поени од реакции
12
Остај го англискиот и еврејскиот. Во македонска Библија, одобрена од Архиерискиот Синод на МПЦ убаво си пишува Јахве а не Јехова.
Абе Јахве/ Јехова исто ти е. Битно имаат едно исто значење, што значи и двете се точни.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
И промената е важна за тебе, за твојата личност, но и за другите, затоа што така ќе вродиш интерес кај нив за твојата промена, за твоите постапки, и ќе вродиш желба и тие да ги направат истите и сега сигурно нема да ме прашаш штп ќе се постигне со тоа така? одговорот е очигледен.
.
Таман работа!

Ако мојата промена вроди интерес од другите кон мене, па ја‘ ќе западнам во тежок облик од самобендисаност и моето покајание пред Бога ќе се претвори во мој егоцентризам!....

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Јахве е на еврејски, на нашки се изговара Јехова. Поголем е од Исус, затоа што Исус претставува негов син. Јехова самиот за себе кажал - во библијата - Јас сум Јехова, твојот Бог.
Абе Јахве/ Јехова исто ти е. Битно имаат едно исто значење, што значи и двете се точни.
Е ај сеа, има НЗС во овие две тврдења? Нема.....

Член од
16 април 2013
Мислења
44
Поени од реакции
12
Пак апстракции...

Еве, јас сум тешко огревовен и сакам да се покајам. Што треба да правам, што треба да чинам?...
Апстракции, ама не мои, туку на Библијата. Ако ја сметаш за книга со апстрактни поими, тоа е друго, ја не ти кажувам некое мое сфаќање или пак размислување, туку само така како што пишува. И покајанието ти претставува еден од последните чекори. Ти ако се каеш за нешто на темел врз што ќе се покаеш? Треба да имаш некои спознанија со кои што ќе сфатиш дека тоа што си го правел е погрешно, и истите тие спознанија ќе те поттикнат да се покаеш. Да му признаеш на Бог дека си згрешил и ти е жал. Зашто Бог се гледа, нели како што реков претходно, ама му е важно ние сами да му кажеме, и да бараме прошка за нашите гревови.
--- надополнето: 16 април 2013 во 15:09 ---
Правилниот македонски збор е Јехова. а ти си
Таман работа!

Ако мојата промена вроди интерес од другите кон мене, па ја‘ ќе западнам во тежок облик од самобендисаност и моето покајание пред Бога ќе се претвори во мој егоцентризам!....
Зависи од карактерот на личноста
--- надополнето: 16 април 2013 во 15:11 ---
Извини, претходниот не ми беше довршен. Сакав да кажам дека правилниот изговор на современ македонски јазик е Јехова. А ти велиш дека е Јахве. Да точно дека е дека тоа е на еврејски, ама јас се повикувам на значењето, а не на изговорот. Затоа, во таа смисла мислев дека е исто.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Апстракции, ама не мои, туку на Библијата.
.
Не се вади од небрано: ако Библијата е апстрактна, ајде кажи, како да ја конкретизирам? Што вели Библијата за начинот на кој треба да го изведам моето покајание?
--- надополнето: 16 април 2013 во 15:18 ---
Да му признаеш на Бог дека си згрешил и ти е жал.
Е како де?...
--- надополнето: 16 април 2013 во 15:18 ---
Зашто Бог се гледа, нели како што реков претходно, ама му е важно ние сами да му кажеме, и да бараме прошка за нашите гревови.
Како?...
--- надополнето: 16 април 2013 во 15:19 ---
Зависи од карактерот на личноста
Да, зависи, ама егоцентризмот е ист кај сите луѓе, а различен е само во начинот на неговото изразување.

Член од
16 април 2013
Мислења
44
Поени од реакции
12
Не се вади од небрано: ако Библијата е апстрактна, ајде кажи, како да ја конкретизирам? Што вели Библијата за начинот на кој треба да го изведам моето покајание?
Тоа е веќе подлабоко навлегување.Јас ќе ти одговорам и на ова прашање,како што го направив тоа и со сите претходни. Само сакам прво да те прашам нешто, за да видам во кој правец ќе оди муабетов. Тебе која ти е поентата со покајанието? Ќе се покаеш и после што? Што ќе добиеш со тоа? Си ги имаш разјаснето овие работи на себеси?
--- надополнето: 16 април 2013 во 15:24 ---
Во молитва ете така да му се помолиш и да му кажеш. Мислев дека подразбираш што мислам кога велам да му кажеш/покажеш затоа не прецизирав
--- надополнето: 16 април 2013 во 15:26 ---
Не само начинот, туку и големината на изразување на егоцентризмот е различен кај сите

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Тебе која ти е поентата со покајанието?
Да се отарасам од гревовите кои ми стојат на врат...
--- надополнето: 16 април 2013 во 15:37 ---
Ќе се покаеш и после што? Што ќе добиеш со тоа?
Сакам да добијам простување од Бога и да бидам сигурен дека Бог ми простува...
--- надополнето: 16 април 2013 во 15:38 ---
Т Си ги имаш разјаснето овие работи на себеси?
Не, немам, па затоа прашувам по форумиве...:sneaky:
--- надополнето: 16 април 2013 во 15:39 ---
Во молитва ете така да му се помолиш и да му кажеш. Мислев дека подразбираш што мислам кога велам да му кажеш/покажеш затоа не прецизирав
Која е таа магична молитва, со која ми се простуваат гревовите?...

Член од
16 април 2013
Мислења
44
Поени од реакции
12
епа покајанието е претпоследен чекор од целиот процес на простување на гревовите. Прво треба спознание, вера во Бог да имаш, да се увериш дека тоа е она вистинското, па тек после покајание, и на крај преобракање на начинот на живот. Долг процес.. али ако сакаш стварно да се отарасиш од гревовите шо ти стојат на врат како што рече и сам, вреди да си стрплив.
--- надополнето: 16 април 2013 во 15:42 ---
Нема никаква магична молитва,, Оче наш магична е? Само што за да испратш писмо ти треба адреса, а исто и за да се молиш треба да знаеш точно на кој му се молиш

Член од
4 април 2013
Мислења
26
Поени од реакции
6
astojcov,

што треба да сторам, за да се покајам? Како изгледа едно покајание, според Библијата?
Покајанието е интимен момент на отворање на срцето пред Господа, признание дека нашите дела и срца се грешни пред Господа, признание и прифаќање на авторитетот Божји над нашите животи и предавање/насочување на нашите срца и воља кон Бога. Покајанието е одговор на нашата душа како резултат на осведочувањето на Духот Свети во нашите срца и најчесто откако ќе ја примиме јасната порака на Евангелието: како Бог кој е Семоќен, Свет, Праведен, Креатор на се, не сака нас грешниците толку многу, што беше волен да се симне на земјата во телесен облик и да ја земе нашата заслужена казна на Него. Покајанието е првиот чекор на враќање во прегратката на нашиот Небесен Татко.

Да бидам уште малку појасен, покајанието не е:

-дали се каеме за нашите дела. (причините можат да бидат себични и многубројни, а да немаат врска со Господа...)

-дали ќе плачеме откако ќе згрешиме. (можеби од жал за направеното или последиците од истото, што исто така нема врска со Господа...)

-дали сме решиле да постанеме религиозни...(ова е “техничко” покајание, кое немора да значи дека нашите срца искрено сме ги насочиле кон Бог. Не сакам да сум религиозен човек, кој знае се за религијата и адетите, а никогаш да не сум го предал своето срце со вера, на водството на Светиот Дух)

-иницирање желба отсега да се трудиме да правиме само добри работи...(нема потреба овдека ни да спомнувам зошто ова не е покајание J)

Сите горенаведени работи не се покајание, а можат да бидат дел од вистинското покајание.

Еден прекрасна слика за тоа што е покајание, зборуваат следниве стихови од Дела на Апостолите:

37 А кога го чуја тоа, ги засегна во срцето и му рекоа на Петра, и на другите апостоли: „Мажи, браќа, што да правиме?”

38 А Петар им рече: „Покајте се! И секој од вас нека се крсти во името на Исуса Христа за проштавање на вашите гревови; и ќе примите дар од Светиот Дух.

39 Зашто, ова ветување е за вас, и за вашите деца, и за сите далечни, колку што ќе ги повика Господ, нашиот Бог.”

Kajgana Shop

На врв Bottom