Музичка берза, инструменти, музичари, бендови...

Член од
15 март 2013
Мислења
7
Поени од реакции
2
Купувам стари неупотребливи електрични гитари. Ако имате нешто такво што му е извадена маста
и сакате да се откачите да не ви фаќа место пратете порака

Член од
13 октомври 2009
Мислења
569
Поени од реакции
233
Не сакав да отворам нова тема, како му е името на ова и каде можам да го најдам?

Член од
14 март 2013
Мислења
2.875
Поени од реакции
8.678
Не сакав да отворам нова тема, како му е името на ова и каде можам да го најдам?
Ние в гаража го викаме џек мала во голема банана. :) Во Беверли во Логинг имаш.

Член од
15 мај 2012
Мислења
16
Поени од реакции
8
Две прашања.

1. Сакам да пробам да свирам акустична класична гитара, па не знам каква гитара да купам. Може ли некој да ми даде предлог на добра гитара за почетник, со пониска пристапна цена, и каде во Скопје или Охрид може да се купи? И уште нешто, има ли разлика меѓу „акустична“ и „класична“ гитара? На некои страници гледам ги делат на две одделни категории.

2. Каде може да најдам добри усни хармоники?

Благодарам. :)

C

Crazy Diamond

Гостин
1. Сакам да пробам да свирам акустична класична гитара, па не знам каква гитара да купам. Може ли некој да ми даде предлог на добра гитара за почетник, со пониска пристапна цена, и каде во Скопје или Охрид може да се купи? И уште нешто, има ли разлика меѓу „акустична“ и „класична“ гитара? На некои страници гледам ги делат на две одделни категории.
Класична гитара е со пластични жици, акустична е со метални. Обично, акустичните се со пошироко тело од класичните. И нормално, поубав звук има гитара со метални жици (барем за мене). За предлози, види на претходните 3-4 страни. :)

Член од
16 април 2012
Мислења
108
Поени од реакции
22
Купувам акустична гитара ( половна ) до кај 4000 денари,да нема некој за продавање?

Член од
14 март 2013
Мислења
2.875
Поени од реакции
8.678
2. Каде може да најдам добри усни хармоники?
Пред година одприлика барав нешто за тапаниве во Дореми Јамаха, и случајно загледав една усна хармоника на излогот. Појди види дали има уште и колку пари е, мене вака на прв поглед ми делуваше на професионална. :)

Член од
15 март 2013
Мислења
7
Поени од реакции
2
Две прашања.

Акустична (во случајов... инаку и класичната е акустична) е т.н western style гитара. Разликата е што овие гитари имаат метална шипка во вратот од гитарата па така можат да го поднесат оптеретувањето од металните жици кои веќе ги спомнаа во еден одговор.
Во класична гитара оваа шипка ја нема, и иако е можно да може да издржи и метални жици таквиот експеримент не е препорачлив.
Двата типа гитари се акустични но за секојдневна употреба, „за друштво“ што велат, по прикладна е western style гитарата.
Очекувај western гитарата по правило да има за некој праг подолг врат (класична има по правило 12 прагови до резонантна кутија, другите имаат вообичаено 15), вратот и е исто така потесен што го олеснува свирењето, особено на почетници и има по продорен звук.
Често пати се достапни верзии со прединсталирани пикапови за да може гитарата да се приклучи во појачало (не очекувај звук како од електрична, освен ако користиш ефекти).

Избор како за почеток... Па многу произведувачи имаат понешто за почетници, или за секојдневна употреба и малтретирање. Побарај Squier или Ibanez можеби. Тие ми паѓаат на ум како можни поефтини варијанти со цени околу 8000 до 10000ден.
Провери и по огласи, само понеси со себе и некој што колку толку се разбира. Дури и ако купуваш во продавница... не е на одмет, иако до сега сите по продавнициве за инструменти биле повеќе од услужливи и знаат што и како продаваат.

Член од
15 мај 2012
Мислења
16
Поени од реакции
8
Ви благодарам на сите за одговорите! :)
По продавниците нудат и некои пакети (guitar pack) за почетници во кои освен гитара има и дигитален штимер, навлака итн. и сето тоа за малку повеќе или помалку од 100 евра, за класична гитара од марките Washburn, Tenson... Што мислите за овие пакети?

Член од
15 март 2013
Мислења
7
Поени од реакции
2
Ви благодарам на сите за одговорите! :)
По продавниците нудат и некои пакети (guitar pack) за почетници во кои освен гитара има и дигитален штимер, навлака итн. и сето тоа за малку повеќе или помалку од 100 евра, за класична гитара од марките Washburn, Tenson... Што мислите за овие пакети?
Ич не мислам:)

Овака , такви пакети праат скоро сите. Има Ibanez, Squier, Washburn (овие на времето ги немаше)... Atakama. Во основа тие се ептен budget варијанти. За жал стварноста ни е таква, сметме дека сме се „испружиле“ за гитара кога ќе купиме нешто што западњаците го купуваат како 2ра или 3та гитара за „лупање“ кога одат негде, или за по журки.

Мој совет, ако одиш на варијанта на western style гитара, земај ги предвид гитариве што се околу 8000-9500 ден (без pick-up односно „не-електрифицирани“ :)) или до кај 12-13000 со пикап-ови (извини ми збоктиса да шетам по фонтови).
Дали ќе купиш squier, ibanez... што е да е не е толку битно. Што платиш, тоа клатиш. Јас на времето купив Fender акустична занекои 8500, сега веќе ги нема. Има Squier-и кои верувам се истиот квалитет пошто и Фендеров мој е оригинал ама made in China ;).

Според мене, најважно е да ти легне вратот во рака. Звук ќе вадат приближно ист сите... за тие пари толку е звукот.
Пример: Кога купував електрична, меракот ми беше Епифон копија на Гибсон СГ, арно ама вратот не ми лежеше никако. Епа ако нешто ми е смачено, тоа е изгледот на Фендер Стратокастер, арно ама вратотм и лежи во рака како кроен по мерка и така си купив Squier Hot Rails Deluxe (барем да има некакви хамбакер пикапови, па макар и монореил) и си се помирив со изгледот на гитарата... Имено, ако се мачиш со свирењето, пола кеиф ќе ти отиде.

Уште едно нешто и толку од мене... купувањето нова гитара е страшен поттик за свирење. Чувај си место за нови гитари ;)

Поздрав

JohnnyBCool

Disco Casualty
Член од
12 септември 2010
Мислења
60
Поени од реакции
43
Се бара тапанар за озбилен панк/гранџ бенд од Куманово, TV Rage, со издаден сингл и спремен EP кој треба да излезе во мај. Синглот можете да се слушне тука https://soundcloud.com/tv-rage/tv-rage-riot-from-the-ground а издавачот на EP-то e КРАН Рекордс од Куманово. Ако има заинтересирани, подетално во ПП.

W

Werther

Гостин
Мој совет, ако одиш на варијанта на western style гитара, земај ги предвид гитариве што се околу 8000-9500 ден (без pick-up односно „не-електрифицирани“ :)) или до кај 12-13000 со пикап-ови (извини ми збоктиса да шетам по фонтови).
Дали ќе купиш squier, ibanez... што е да е не е толку битно. Што платиш, тоа клатиш. Јас на времето купив Fender акустична занекои 8500, сега веќе ги нема. Има Squier-и кои верувам се истиот квалитет пошто и Фендеров мој е оригинал ама made in China ;).
A ако не сака класично западњачки звук, на Петручи Стерлингот JP100D-RRB.

Е сега малку поскапа е... ама вреди !

Член од
15 март 2013
Мислења
7
Поени од реакции
2
BTW, ова може за многу од вас да биде интересен линк: http://www.musicstore.de/en_EN/CHF/WelcomePage;pgid=gmxw2rKwpEpSR0UOBZwoeK3a0000WhJ-UZjk

Мислам дека е најефтината продавница за музички инструменти во Европа. Кој има опција некој да му купи, или да си купи инструмент од Келн местото е рај (за очи и за душа ;))

PS Да не ви прави збунки адресава, ова е линк за посетители од други (не ЕУ) држави. Избрано за да биде на англиски и со цени без VAT
PPS Претходниот мој пост... Atakama = Takamine ... се извинувам за грешката... предолг ми беше денот и брљавев кога пишував.

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.792
Поени од реакции
11.377
BTW, ова може за многу од вас да биде интересен линк: http://www.musicstore.de/en_EN/CHF/WelcomePage;pgid=gmxw2rKwpEpSR0UOBZwoeK3a0000WhJ-UZjk
Мислам дека е најефтината продавница за музички инструменти во Европа. Кој има опција некој да му купи, или да си купи инструмент од Келн местото е рај (за очи и за душа ;))
.
Имам пазарено инструменти од ваму, немам лош збор.
Барај го Љупчо Лепи од Охрид, тој е ексклузивен дистрибутер за овие простори има и продавница отворено одма позади Ривиера, на црно без царина ти зема + 10% од цената.

Член од
15 март 2013
Мислења
7
Поени од реакции
2
Имам пазарено инструменти од ваму, немам лош збор.
Барај го Љупчо Лепи од Охрид, тој е ексклузивен дистрибутер за овие простори има и продавница отворено одма позади Ривиера, на црно без царина ти зема + 10% од цената.
Знам за него, ама што ќе му плаќаш 10%... гастербајтери има на тони, се туку ќе се најде некој да донесе што треба.

Kajgana Shop

На врв Bottom