Роботика

• Креатор на темата Креатор на темата Hristijan_95
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
Локација
Skopje
Мислам дека овој форум е најсоодветен за ваква тема.. Бидејќи и дискусијава би одела повеќе на софтверскиот дел..

Последниве месец дена доста читам пребарувам за роботика и гледам нема толку обилни податоци како за други области во науката.. Чисто ме интересира, има ли некој низ форумов што се занимава со вакво нешто? Не зборам за некои којзнае какви сложини роботи со нездрави алгоритми, туку општо со роботика...

Друга работа, ме интересира, со кои јазици се програмираат, како што гледам треба и доста брзина, па кој јазик е најбрз во оваа област? По интернет најчесто користен е Phyton, ама не ми кажува тоа дека е најдобар..

Сега нарачувам ардуино и Raspberry PI, па со нив доста идеи ми паднаа на памет, таман додека стигнат, да се наполнам со иформации... Глеам низ форумов листав, никаде не најдов тема и дискусија за роботика. :)

ЕЕЕ МОЈА ТЕМА, БРАВО

јас ко бев средно ја пробав роботиката како хоби, ама брзо се разочарав поради недоволните ресурси овде во Македонија. Ако имаш време и нерви терај ама еве јас че ти кажам мои искуства.
1. Во Македонија има само ПИК микроконтролери. Работата со него е упм сложена, а посебно да го поврзиш со моторче. Башка што ти треба посебен програматор за нив (така 7000 денари)
2. Нема серво моторчиња. (ај степ некако че искорниш од старине печатачи ама тешко дека ќе се употреби во некој проект)
3. Нема ни бејзик стамп
за ардуињо супер што си нарачал, само сега ти требаат и модулчиња за управување со серво моторчиња, како и моторчиња.. кои во Македонија ги нема.
Има ардуињо во МК за 2100 ден. ама без никакво посебно модулче. Така да сам аматерски да се зафатиш со роботика ти требаат живци, нерви и троа парички.

... Пиши отприлика што планираш да правиш, па се надевам дека ќе ти помогниме овде..
Патем за програмските јазици:
- ПИК работи на: Ц, Пајтон, Бејзик,Паскал и мојот омилен Асемблер
- Басик стамп работи на сопствен јазик Бејзик за Бејзик стамп
- Ардуињо-то работи на сопствен јазик сличен на Бејзикот.
Во главно поради леснототијата за програмирање и употреба најчесто се користат Ардуињото и Бејзик стамп. ПИК- се употренува за посложени проекти.

*а што проекти ти идат на памет? - нешто како количе слично на боебот? или?

ЕЕЕ МОЈА ТЕМА, БРАВО

јас ко бев средно ја пробав роботиката како хоби, ама брзо се разочарав поради недоволните ресурси овде во Македонија. Ако имаш време и нерви терај ама еве јас че ти кажам мои искуства.
1. Во Македонија има само ПИК микроконтролери. Работата со него е упм сложена, а посебно да го поврзиш со моторче. Башка што ти треба посебен програматор за нив (така 7000 денари)
2. Нема серво моторчиња. (ај степ некако че искорниш од старине печатачи ама тешко дека ќе се употреби во некој проект)
3. Нема ни бејзик стамп
за ардуињо супер што си нарачал, само сега ти требаат и модулчиња за управување со серво моторчиња, како и моторчиња.. кои во Македонија ги нема.
Има ардуињо во МК за 2100 ден. ама без никакво посебно модулче. Така да сам аматерски да се зафатиш со роботика ти требаат живци, нерви и троа парички.

... Пиши отприлика што планираш да правиш, па се надевам дека ќе ти помогниме овде..
Патем за програмските јазици:
- ПИК работи на: Ц, Пајтон, Бејзик,Паскал и мојот омилен Асемблер
- Басик стамп работи на сопствен јазик Бејзик за Бејзик стамп
- Ардуињо-то работи на сопствен јазик сличен на Бејзикот.
Во главно поради леснототијата за програмирање и употреба најчесто се користат Ардуињото и Бејзик стамп. ПИК- се употренува за посложени проекти.

*а што проекти ти идат на памет? - нешто како количе слично на боебот? или?
Абе за делови се нарачуваат, не е проблем барем денеска да ги најдеш.. Да, пред неколку години беше проблем.. За ПИК сум пробал, ама тоа е ненормално комплицирано... Серво моторчиња ги има секаде по нетов.. Него мене ми беше дискусијава највеќе за програмирањето..

Ардуиново работи со C колку што читав... A иначе за мои проекти,неам ништо којзнае што, обични "ученички" проектчиња.. Пошто ипак сум ултра почетник во работава.. Иако иам доста искуство со програмирање, во роботика сум 0.

Почетник сум и јас во оваа област..еден професор не уверува дека Ардуиното е најдобро за почеток, па незнам уште што да очекувам.
Претходно само некое искуство со биолоид имам.

Абе за делови се нарачуваат, не е проблем барем денеска да ги најдеш.. Да, пред неколку години беше проблем.. За ПИК сум пробал, ама тоа е ненормално комплицирано... Серво моторчиња ги има секаде по нетов.. Него мене ми беше дискусијава највеќе за програмирањето..

Ардуиново работи со C колку што читав... A иначе за мои проекти,неам ништо којзнае што, обични "ученички" проектчиња.. Пошто ипак сум ултра почетник во работава.. Иако иам доста искуство со програмирање, во роботика сум 0.
има по нетот се, ама треба да нарачуваш по интернет.
Програмирањето е најлесен проблем, наголем проблем е хардверот и составувањето да работи. А нешто со роботизирани колички планираш или нешто друго?
--- надополнето: 14 април 2013 во 23:40 ---
Почетник сум и јас во оваа област..еден професор не уверува дека Ардуиното е најдобро за почеток, па незнам уште што да очекувам.
Претходно само некое искуство со биолоид имам.
да најдобро е, ама на пример ако ти треба модул за серво мотор треба да го купуваш од Бугарија, оти овде нема

има по нетот се, ама треба да нарачуваш по интернет.
Програмирањето е најлесен проблем, наголем проблем е хардверот и составувањето да работи. А нешто со роботизирани колички планираш или нешто друго?
Не планирам ништо друго, баш за количка ми е планот за почеток..

Не планирам ништо друго, баш за количка ми е планот за почеток..
епа, порачај си 2 х серво моторчиња преку интернет, другото (отпорници и сензори) го има во МК..
види побарај boe-bot projects за да добиеш некоја идеа и претстава што можеш да направиш со таква количка.

Преку лего коцки најдобра роботика.Проврете на http://www.nxtprograms.com/.Добри колички,роботи...Може преку една посебна програма да ги програмирате.Поздрав.:)

Преку лего коцки најдобра роботика.Проврете на http://www.nxtprograms.com/.Добри колички,роботи...Може преку една посебна програма да ги програмирате.Поздрав.:)
Детска работа е тоа, секој го може со готови кодови за програмирање
Финтата е да направиш нешто функционално и да научиш програмирање

Детска работа е тоа, секој го може со готови кодови за програмирање
Финтата е да направиш нешто функционално и да научиш програмирање
Е ако де што има везе тоа.:P

Инече не ме интересира веќе роботиката.Програмирање само C++ и Pascal.Поздрав:icon_mrgr:.

Ај ако знае некој програмер, малце помош ми треба сега.. Земав ардуино, и заглавив со следново:
vlez = Serial.read();

Со ова погоре, вчитувам од порта, ама вчитаното се ASCII кодови. Мене конкретно ми треба да променам интервал на чекање, т.е. delay(promenliva);
Е сеа, како и да го напраам, неможам никако да извадам цел број од портата.. Како да извадам integer, без Ascii?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom