Се каете ли што сте се иселиле од Македонија?

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Платите варираат колку што знам во Германија во зависност од локацијата.
Имам другар кој работи како инжинер во една компанија во баварскиот дел, всушност само црта машински елементи на АутоКад и има плата околу 3500 евра месечно и тоа со македонски пасош.
Не ме држете за збор дали се работи за нето или бруто, но во секој случај зема солидна сума.
Верувам дека има и луѓе што земаат и по 1000 евра плата, ама мислам дека 2000 евра е добар просек.

Шота Буби

нотар
Член од
4 март 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.780
Претходно напиша дека ди живеел како куче у Германија, си работел и во Словенија и таму не ти се свиѓало, па назад у Македонија.
Не идат сите со профил на градежник во Германија или чистачка, се знае кои струки се барани и колку се платени. Да те убедувам е смешно, да ме правиш будала е уште посмешно:) Ако ти е полесно еве лажам за платава, измислувам:)))
Никој не вели дека нема нето плата од 2-3000 евра, но колку ги има под просекот во Германија (1 300) многу повеќе него такви со повисоки примања.

Од каде тогаш овие 6.000.000 под социјално биро?

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Па кој како се снајде. Јас работев летово за по 700 евра како студент. 90 % од кафиќи и пицерии нудат по најмалце 4€ саат. Еден мој родина на почетокот работеше како келнер за 3.5 на саат, па еве сега како пиц мајстор има по 7.5. Нема сигурно прв месец да зема по 1000 евра плата.
Da zatoa sto studentskata rabota tamu ne e odanočena. I na toa ke mu dojde krajot,se bunat redovno zaposlenite rabotnici i nevrabotenite,studentite se nelojalna konkurencija-legalna rabota na crno. Zaposli se na istoto mesto kako redoven rabotnik pa da vidiš kolku plata ke zemeš,i dali voopšto ke te primat.

Шота Буби

нотар
Член од
4 март 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.780
Верувам дека има и луѓе што земаат и по 1000 евра плата, ама мислам дека 2000 евра е добар просек.
и во Македонија е 500 евра добар просек,но го нема исто како и во што нема Германија 2 000 евра просек;)

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Realna rabotnička plata vo Germanija,Avstrija,Holandija,Belgija e 1000-1300 evra. Švedska možebi malku poveke. Norveška 1700-2000e ama tamu e sve 2-3x poskapo nego u Germanija pa isti k**c na kraj.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
и во Македонија е 500 евра добар просек,но го нема исто како и во Германија 2 000 евра просек;)
Сега прочитав од тебе дека било 1300 евра просечна плата во Германија.
Интересно би било дали има податок колку е просечна плата и стапка на невработеност во Баварија?

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Оф леле... се карате за ебани цифри... Па што сакате вие без факултет, за лесна работа да земате јака плата? Па кај го има тоа...

Кај нас за работа во кафич знаете колкава е дневницата? 200-300 денари... А знаете што работиш? Миеш, чистиш, носиш, трчаш...
ВЕ МОЛАМ не споредувајте животниот стандард во странство со нашиот... Сакате преку леб погача... Ако сакате големи плати таму ќе си се помачите, ќе си барате што се бара на пазарот и врз основа на тоа ќе си завршите факултет...

Колку се чудам што многу производи се поефтини од кај нас... Ние земаме 150-200 евра плата... И кога некој ќе ми каже не е боље од тука ми иде да се убијам... Тие муабети дома... :tapp:

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Интересно би било дали има податок колку е просечна плата и стапка на невработеност во Баварија?
Ako ima nekoj ovde od forumđiive od Minhen neka kaže kako e pred zavodot za zaposluvanje. Abe armija od ex komunističkive državi i bliskiot istok,se molat za bilokakva rabota za 5e na saat. Znači videl so svoi oči na lice mesto.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Ko so eden kaza,ova ti e isto ko nekoj da lupa deka kaj nas se po 500 evra platite.

Шота Буби

нотар
Член од
4 март 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.780
http://www.arbeitsagentur.de/Dienststellen/RD-BY/RD-BY/Zahlen-Daten-Fakten/2012/31-AMB-November-2012-pdf.pdf
http://www.nettolohn.de/top50/stadt-daten.html

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Лажеш, фотошоп е ова.
Набудала ме напраи ко на некои дроги да сум па измислувам :pos:
Морав да му ја залепам платава да си ја урами.

Германија не бара среднисти, бара висококфалификувани кадри од струките медицина, машински, електро и технолози. И тие ги плаќа како што си е ред. Другите секој со среќата, знаењето, образованието и искуството.
И не е за финансии секогаш преселувањето, има милион и еден услов да се преселиш во Европа.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
leandra,da ne si nekoj-a od tie robovladetelite,ono vrbueš rabotnici itn. Ili pa kazi sto rabotis i so sto se zanimavas,koja fabrika firma ili slicno. Inace cifrava ama ic ne ti e realna.
Pa dobro i u Makedonija nekoj zimaat možebi i poveke od ova,sve e moguce.

Шота Буби

нотар
Член од
4 март 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.780
Ako ima nekoj ovde od forumđiive od Minhen neka kaže kako e pred zavodot za zaposluvanje. Abe armija od ex komunističkive državi i bliskiot istok,se molat za bilokakva rabota za 5e na saat. Znači videl so svoi oči na lice mesto.
официјално 3 000 000 невработени и 6 000 000 социјалци

Kajgana Shop

На врв Bottom