Македонска депресија

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Добро е и што до таму патувале, сега да успееш до граничен премин да стигнеш самиот подвиг ќе претставува "breackthrough".Али кој го „врти“ целиот свет, пред две години нè посети лично кралот на Хунзите, сега Супермен од Криптон стои како следен на листата, така да сите планети сосе Земјата се вртат околу Македонија, Коперник гомна да јаде....
Mакедонија друже ти е мултиетник кантри т.е. светот во мало ти е овдека ... и исток и запад и модернизам и конзервативизам и се и сешто ти е испомешано тука каша-попара и нации и религии и генетика и идеологии и што уште не ...
Остај тоа туку пази сеа ... тука поминаа Арапски шеици, тука поминаа Мексикански тајкуни, тука поминаа Индиски Субрата Ројеви ... а си имаме и крал, кралот на Хунзите тој е крал и на Македонија ... Хорхе прецедникот ќе му направи една кралска палата во Паљурци ... па зашто некој Македонец да оди надвор од Македонија, кога тука е центарот на светот, а и центарот на космосот ...
Шала на страна но постарите генерации ако не подалеку барем пола Балкан(екс.СФРЈ) ја прошетале ... тоа ти е територија од 255 000 км2 и народ од преку 20 милиони ... а МКД ти е 25 000 км2 и 2 милиона народ па види сега кој бил/е повеќе прошетан !

B

Borg_Drone

Гостин
...
Шала на страна но постарите генерации ако не подалеку барем пола Балкан(екс.СФРЈ) ја прошетале ... тоа ти е територија од 255 000 км2 и народ од преку 20 милиони ... а МКД ти е 25 000 км2 и 2 милиона народ па види сега кој бил/е повеќе прошетан !
Тоа што ти велам и јас значи се согласуваш со мене.Па голем дел од младите денеска не знаат ни како изгледа еден Белград.Уствари заборавив, знаат но само преку интернет.„Добар обид технологијо, ама не можеш мене да ме излажеш, срам те било“ - рече тој и продолжи да дрка на сликите од Белград се до моментот кога Господ не му го одзема животот на неговиот компјутер поради тоа што компјутерот негов не се водел според божјите заповеди.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Тоа што ти велам и јас значи се согласуваш со мене.Па голем дел од младите денеска не знаат ни како изгледа еден Белград.Уствари заборавив, знаат но само преку интернет.„Добар обид технологијо, ама не можеш мене да ме излажеш, срам те било“ - рече тој и продолжи да дрка на сликите од Белград се до моментот кога Господ не му го одзема животот на неговиот компјутер поради тоа што компјутерот негов не се водел според божјите заповеди.
Што ку* ќе ти е да го видиш Београд кога го имаш Паљурци ...
П.С. ти нешто многу религиозен ми делуваш ... пази на божјите заповеди оти ти летна глаата ... громовникот Перун ќе те учука со некој гром по глава ако кикснеш нешто ... :icon_mrgr:

Член од
18 декември 2008
Мислења
310
Поени од реакции
108
Па и тогаш немало 100% еднаквост, ниту пак 100% перфекционизам, дури ни во Социјализмот(екс.СФРЈ) ... и тогаш имало одредени разлики од луѓе до луѓе, не толкави разлики како денеска во овој систем но сепак имало разлики ... можеби бабати прошетала цела Европа, некои прошетале цела планета, но многумина не мрднале надвор од границите на СФРЈ а има и многумина кои ниту од СР Македонија не мрднале надвор ... работите биле подобри некаде после 70 год. инаку после војната првата деценија/две биле доста тешки и мизерни ... во 80ите години па било веќе нешто друго(доста добро) но националистите и национализмите ја уништија таа држава во почетокот на 90ите !
Од цело мое семејство од сите страни од тие повозрасни генерации освен татко ми никој не мрднал подалеку од границите на СФРЈ ... татко ми бидејќи е машински инженер по професија има работено по некои странски земји, дури и во земји кои се надвор од Европа(блиски исток) но чисто службено(работа) ... а инаку имам доста роднини кои се преселени во Австралија некаде во 60ите години !
Поентата ми беше дека ние сега сме затворени во Македонија, многу тешко може некој да отиде на работа во странство, освен ако не земе бг пасош, ама тогаш ке биде па предавник на нацијата.Ама тоа е друга тема сега.
За времето на Југославија оделе сегде, но се враќале дома, затоа што дома било многу поубаво за живот.
Секој можел да се вработи и да си створи свој дом. Денес ретки се оние кои што без помош од родителите, можат да создадат дом. А безпарицата си го прави своето.
Не работиш, значи немаш пари ни за кафе. Мораш да бараш од твоите, кои, колку и да не сакаат, на 20+години, работоспособен, срамота е да бара од дома, и одма еве кавги. И да одиш на работа, ако земаш околу 20 000 си на коњ, ама сепак ке живееш дома со своите. Ако се ожениш, таа што ке ја доведеш нема да се согласува со твоите, свекрвата ја погледнала лошо, не и сварила кафе, која требало да измие садови... пак проблеми и збрки. Земете прочитајте какви се не проблеми се има дома.
Ке се роди дете, платата не стигнува, пак бараш од дома, пак проблеми. Пари едвај за сметки и за храна, а кај е облеката, кола, одмор....тоа што кај нас е луксуз, во Англија и Германија е најосновно. Ретко некој млад брачен пар да живее со родителите. Толку се и гледаат, а не пак да се караат. А кај нас основата на сите кавги е за пари.

И да сумираме.... проблеми на сите страни, повеќето од финансиски карактер. Да имаат луѓето пари 80% од проблемите би се решиле

П

Пепси_

Гостин
Поентата ми беше дека ние сега сме затворени во Македонија, многу тешко може некој да отиде на работа во странство, освен ако не земе бг пасош, ама тогаш ке биде па предавник на нацијата.Ама тоа е друга тема сега.
За времето на Југославија оделе сегде, но се враќале дома, затоа што дома било многу поубаво за живот.
Секој можел да се вработи и да си створи свој дом. Денес ретки се оние кои што без помош од родителите, можат да создадат дом. А безпарицата си го прави своето.
Не работиш, значи немаш пари ни за кафе. Мораш да бараш од твоите, кои, колку и да не сакаат, на 20+години, работоспособен, срамота е да бара од дома, и одма еве кавги. И да одиш на работа, ако земаш околу 20 000 си на коњ, ама сепак ке живееш дома со своите. Ако се ожениш, таа што ке ја доведеш нема да се согласува со твоите, свекрвата ја погледнала лошо, не и сварила кафе, која требало да измие садови... пак проблеми и збрки. Земете прочитајте какви се не проблеми се има дома.
Ке се роди дете, платата не стигнува, пак бараш од дома, пак проблеми. Пари едвај за сметки и за храна, а кај е облеката, кола, одмор....тоа што кај нас е луксуз, во Англија и Германија е најосновно. Ретко некој млад брачен пар да живее со родителите. Толку се и гледаат, а не пак да се караат. А кај нас основата на сите кавги е за пари.

И да сумираме.... проблеми на сите страни, повеќето од финансиски карактер. Да имаат луѓето пари 80% од проблемите би се решиле

Јас кога зборувам дека 80 + % од проблемите се поттикнати од немање на доволно пари т.е. немање можност да задоволиш одредена желба, мене ме прават будала и дека само по пари гледам,не сум знаел што е љубов и среќа и така натаму. Многу жал ми паѓа за таквите затоа што се слепи и троа повеќе прости,можеби така се учени од дома. (лажени )

Факт е дека ако во едно семејство за секој има доволно пари да ги задоволе своите основни потреби и желбички,проблемите и караниците ќе бидат сведени на минимум - се разбира ако се работе за нормално семејство.

Ако е дисфункционално и милиони да имат ќе имат проблеми секакви.....тоа е исклучок.

Сите знаеме за големата депресија во америка,таа помина,но се мислам дали оваа кај нас ќе помине воопшто затоа што не гледам надеж.

А до тогаш,кој проживеал троа од она "убавото" супер,ќе има мал успомен.

Член од
18 декември 2008
Мислења
310
Поени од реакции
108
Јас кога зборувам дека 80 + % од проблемите се поттикнати од немање на доволно пари т.е. немање можност да задоволиш одредена желба, мене ме прават будала и дека само по пари гледам,не сум знаел што е љубов и среќа и така натаму. Многу жал ми паѓа за таквите затоа што се слепи и троа повеќе прости,можеби така се учени од дома. (лажени )
Факт е дека ако во едно семејство за секој има доволно пари да ги задоволе своите основни потреби и желбички,проблемите и караниците ќе бидат сведени на минимум - се разбира ако се работе за нормално семејство.
Ако е дисфункционално и милиони да имат ќе имат проблеми секакви.....тоа е исклучок.
Сите знаеме за големата депресија во америка,таа помина,но се мислам дали оваа кај нас ќе помине воопшто затоа што не гледам надеж.
А до тогаш,кој проживеал троа од она "убавото" супер,ќе има мал успомен.
Зошто да те прават будала? Па зарем не е така? Еве кажете ми еден проблем, кој во основа ги нема парите.
Ако јас на 18 сум можела да се вработам, и со парите што би ги заработувала да си изнајмам стан, да си плаќам сметки, да си водам мој живот, ке бев поштедена од голем дел кавги по дома. Или барем дома да плаќав дел од сметките. А не, цело време, мамо дај пари за кафе, ми се скинаа патиките, иде НГ треба да се слави, нови алишта ми требале, на одмор ми се иде, пак дај пари. Кај пишува закон дека родителите мора да го чуваат детето цел живот. Да, да го чуваш, ама до 18. После е срамота.

А кога си врзан и сопнат од сите страни, и мораш да живееш дома со твоите... ма каква љубов, после некое време се умира. Така е и со родителите, а после и со животниот избраник. Па зошто имаме толкав број на разводи? Се е за пари, кога родителите даваат пари, нормално дека ке се мешаат на младите. Ако тие можат да живеат на друго место, одделени, ке се гледаат двапати месечно, нема да имаат време за кавги.
Исто е и со сопружниците. Ако и двајцата работат, ке се гледаат по саат два на ден и пак ке нема време за кавги.

Не сум материјалист, туку реалист. Таква ни е реалноста. Да имав пари цел живот, може друго нешто ке ми беше проблем (дрога, ова, она...) Ама на балканот, парите и вработувањето се проблем

Kajgana Shop

На врв Bottom